Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 20:36

Snake napísal:my zli zli pouzivatelia ovplyvneni servermi mu just nechceme poradit.
Tak nejak nato pozerám :) Fakt vôbec nechápem čo mi chceš povedať. Ešte raz - FAKT vôbec nechápem čo mi chceš povedať. Len mi tu vypisuješ čo sa môže stať.Rozumiem. Čo tým naznačuješ? Šak to normálne povedz. Že mi napíšeš :
SW raid ti moze zlyhat kvoli OS, kvoli driveru, kvoli SSD samotnemu, kvoli FW, kvoli tristo milionom veciam. aj kvoli URE, URE ti nastane aj v HW
znamená čo? že odídu tiež obidve disky a neoplatí sa mi ten raid robiť ? ľudia normálne robia na desktopoch raid 1 aj na klasické HDD, tak väčšia pravdepodobnosť, že odíde samotný jeden disk, než keď odíde RAD kvôli URE to nemôže byť. Načo by to robili. Platí to potom aj u SSD či? Tak potom o čo ide, čo sa mi tu snažíš povedať ?
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 20:47

Ty stale nechapes ze ty chces garanciu niecoho? Nemas ju, neviem ti nic zarucit, ani vyrobca:

"robia na desktopoch raid 1 aj na klasické HDD"

HDD je uplne iny svet, problem u teba je prave to SSD, keby to bolo HDD, tak tato tema konci na strane 8.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 20:56

Od kedy ste tu spomenuli to URE, tak žiadnu garanciu nechcem. Ja som pochopil, že tam sú nejaké faily, ktoré mi RAID doserú. Ja sa ale, od kedy ste tu spomenuli ten error, pýtam, či je to väčšia pravdepodobnosť, že mi nejaký error odprdí raid, než keby mi odišlo samotné SSD. Alebo je to len všeobecne nejaká náhoda, rovnaká, ako keby som tam mal len jedno SSD a náhodne by mi zdochlo ? Rovnako napr ako keby mi odišiel zdroj/whatever? Čiže nieje to ani trošku bezpečnejšie ? URE sa na single diskoch nedeje?
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 21:18

lenze ty pridavas do toho dalsi faktor - radic a RAID level, single disk ma URE taktiez, ale tam neni ziadny druhy/treti disk a velky dozor nad nimi (radic) ci su v poriadku, nespajaj veci ako HDD vs SSD, RAID vs Single disk, to tak nefunguje, RAID musi fungovat v harmonii, ak je len mala odchylka, je na radici ci nezhodi cele pole ako failed, a to nemusi hned, ale kludne po case, ked vykon SSD spadne, a toto ti nikto dopredu nepovie.

Ked to budem robit domov, skusaj si co chces, maximalne to preplatis ze to bol fail experiment, ale ak chces pocut ci tu niekto vie zarucit ze to pojde, nie nikto z nas to nevie.

Ked sa mi toto udeje pri serveri za 30K, a dodrzal som vsetky odporucania vyrobcu, tak potom im mozem zavolat a nadavat im ze to nejde, ale to stoji trosicku ine prachy, aj kvoli kompatibilite, aj SW vyvoj, vyvoj HW, ovladacov a warranty (ze napriklad radicu sa nebude pacit jeden disk lebo ma vacsie odozvy, vyhodnoti ho ako zly, a vyrobca ho vymeni (HPE, DELL a pod)., ale ten disk sam o sebe moze bezat este 5 rokov v pohode lebo mu nic neni, akurat HPE/DELL si nechcu pokazit meno, a maju dostatocne velku marzu aby mohli takyto postup zvolit).

Takze, nevieme, hocikto ti hocico povie, nevieme, nabehnut to nabehne, kolko to bude bezat, tyzden? dva? pol roka? rok? a co potom ked to failne? Toto nevieme, lebo nemame tvoj HW, tvoj budget, tvoj sposob preco to chces takto riesit, case-of-use a podobne.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 21:28

ok, rozumiem všetkému. Myslel som, že je to nepriestrelné, keď už je to nato určené. A ono si to môže odísť aj tak ako sa mu zachce. dobrý shit ...
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 21:36

presne tak, RAID ked ma zachovane specifika (multidomain HBC/HBA/SFC), enterprise disky, rozumovo nastavene (10x300GB v RAID 10 je uplne nieco ine nez 3x1000GB v RAID1 - aj cenovo), a SSD urcene primarne na caching s nastavenym tieringom, a toto cele ak sa pojme este thin provisioningom ze dohlad na to robi DSM typu StorageSpaces, tak mas storage co pojde aj 10 rokov, nie ze bez umretia, ale bez ovplyvnenia prevadzky aj pri vypadku disku, ty to chces domov, za co najmenej prachov, s garanciou ze pojde nepojde, bohuzial, RAID je enterprise vetva, to neni jak je vykreslena ikonka, ze to niekto zacal tlacit do home use v podobe pseudoradicov (Intel, Marvel), to je len last resort, dokonca niektore profi radice nemaju podporu SSD, a ty od lama radica ocakavas tu podporu, problem je mindset, nie RAID.

Co ti mozem odporucit je SW RAID, alebo Storage Spaces (ale to je skor datova vec).
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 21:40

to už pre iné kapacity je toto :D ... čiže 8TB klasické platne si môžem v pohode hodiť do raidu hej? dúfam, že u tohto ma už nevystrašíš, že prídem aj u tohto ľahko o 800 eur :D
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 21:44

8TB klasicke platne neexistuju pre RAIDove polia, hocico nad 1TB v RAIDe nema co robit, kvoli URE, lebo je to tolko vela dat, ze pri obnove pola ti hodi URE a pole ti spadne, preto sa dava vela malych diskov, lebo obnovit 300GB disk trva menej nez obnovit 8TB, vies si predstavit kolko by ti obnovovalo 8TB? ked zapis zacina na 170MB/s a konci na 50MBps? dlho, strasne dlho, a myslis si ze by ten jeden z tych diskov pocas tohto citania nehodil chybu ktora sa neda opravit, a tym padom radic nevie dokoncit obnovu kvoli chybe citania z diskov (je to rakovina diskov, kazdy jeden disk to ma, je to dane, rovnako ako my umrieme).

Na 8TB spolahlive pole su uz storage, a nie DASy (napriamo pripojene disky k radicu)

PS: vsetky disky nad 6TB myslim su urcene ako archivne so SMR, Windows 10 doteraz napriklad nema podporu SMR, a SMR na disku ktory je plny, uff, 10MB/s zapis vitajte...
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 21:51

Normálne existujú consumer 4-6-8 TB PMR disky. :)

A ak spravím SW mirroring cez správu diskov?
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 21:53

ano vidim, seagate uz predstavil svoje PMR Seagate NAS, no neviem ktory debil by to pouzil :D

robi sa to cez diskmgmt.msc

https://www.youtube.com/watch?v=LVqEIhMk6KI

Ked to spravis cez SW, tak AHCI funguje (TRIM tiez), a dohlad nad diskami ma OS, tzn trimming ide, a ked jeden padne na hubu, windows sa prepne na druhy (taka je vzdy teoria).
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 21:54

jj toto som myslel ... tento SW mirroring je v pohode hej ?
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 21:55

je tam edit
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6147
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Bydlisko: Košice

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Leon » Pi 21. Okt, 2016, 22:00

Ok, moja posledná otázka ohľadom raidov :D ... u tohto SW platňového raidu sa prečo nemusím báť URE ? :D Resp teda nespomenul si to ako hrozbu. :D Tu to neodpáli rovno obidve disky? :P
.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13695
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 21. Okt, 2016, 22:10

URE sa bojis vzdy, vsade.

URE je rakovina, pochop to, mozes brat tabletky aj od dalajlamu a nepomoze to (= analogia draheho radica), kym consumer grade disky maju URE v hodnote 1 bit pri 10^14, tak enterprise 10^15/16.

SW riesenie sa odlisuje od toho, ze OS vie ze to je SSD, je zapnuty TRIM, ze vies stale citat SMART, a ze recovery prebieha na urovni filesystemu a nie bitov (Windows vie co sa poskodilo, na zaklade MFT, radic nevie co sa poskodilo, lebo prenho su to len nejake bloky, ktore tvoria 1 a 0, on nevie aky FS tam je , aky file tam je, v akej dlzke, on ma len 1 a 0.)

Aj SW RAID ti moze zlyhat, nic neni nepriestrelne, a ked je, tak su tu systemy ako 3PAR
#rollerman

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Win Raid vs Bios Raid vs Low end PCI/PCIe HW Raid

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 22. Okt, 2016, 10:52

a aj ten zlyha, u nas bola nasadena prva 20850 v Nemecku. Co sme sa nabohovali :)



>> ked uz davame riadne ceny, tak pre info, v ponuke su od leta aj 15.36TB SSD do 3PARu, listova cena zacina okolo 40.000 USD

nepodstatne, list price v tejto oblasti nikto neriesi rovnako ako cenovku napisanu na arabskej Mileticke. To je proste uplne hausnumero. Len aby si vedel, 60% zlavy z list price su uplne bezne. Mimochodom, 15TB SSD zavesene cez JEDINY 6Gbit interface je uplna kravina pretoze sice mas sialene kvantum dat na plochu/objem, ale nemas ich ako odtial/tam dostat. Cize primarne pouzitie cold data ktore nemaju prilis velke naroky na vykon, teda prakticky otazka "naco SSD" a potom ta nestastna cenovka (proti ktorej sotva obstoji argument ze musis pouzit dva klasicke disky na dosiahnutie rovnakej kapacity, co znamena spotrebu energie a fyzicku velkost storage - a to aj z dlhodobeho hladiska).


>> Tak ja nechápem načo sú tie raidy vôbec dobré? :D

na vsetko. Asi bude nejaky dovod preco ich cely svet musi pouzivat. Prevencia vypadku. Nieco co sa nesmie zastavit.

URE : kazde zariadenie, HDD, SSD, ma nejaku URE charakteristiku. Kazdych par miliard bitov sa moze stat ze neprecita v poriadku data ktore od neho chces, podla kvality komponent sa bavime 10 na 14tu az 10 na 17tu bitov. To je sialeny rozdiel, tisic nasobny a pritom nasobis miliardy, takze aj preto stoja enterprise disky (hdd, ssd) viac ako normalne. Predvcerom sme boli s chlapikom z Intelu co ma na starosti development produktov ako 3520, 360x, 3700, pred vyrobou nahadzuju KVANTA tych SSDciek do atomoveho urychlovaca a bombarduju tie disky ziarenim. How fucking cool is that. Na zaklade vysledkov potom robia zmeny az na urovni floating gate tranzistorov, nieze krytu/zapuzdrenia. Ze preco ? Lebo ci sa ti to paci alebo nie, kazdy z nas sediaci doma pri obrazovke vyfasuje mikronanopikodavky tychto prirodzenych kozmickych sraciek. Az s takymito vecami chlapci operuju (a robia to aj s klientskymi modelmi, avsak samozrejme nie v takej extremnej miere).

Mimochodom, vysledky tychto ozarovacich testov [!!!] boli primarna pricina preco Intel pouziva vo svojich 3D cipoch pre SSD floating gate mechanizmum na rozdiel od charge-trapu co pouziva 3D Samsung (galaxie vzdialene druha bolo to ze floating gate je technologia ktoru Intel ma jednoducho zmaknutu dve dekady a nemusia spekulovat s novou vyrobnou technologiou a optimalizaciou spolahlivosti).



>> 8TB klasicke platne neexistuju pre RAIDove polia, hocico nad 1TB v RAIDe nema co robit, kvoli URE, lebo je to tolko vela dat, ze pri obnove pola ti
>> hodi URE a pole ti spadne, preto sa dava vela malych diskov, lebo obnovit 300GB disk trva menej nez obnovit 8TB, vies si predstavit kolko by ti
>> obnovovalo 8TB? ked zapis zacina na 170MB/s a konci na 50MBps?

tak zase treba vylucit kategoricke tvrdenia :) 640kB musi byt dost pre kazdeho a podobne. Uplne bezne sa pouzivaju multiTB disky v poliach, uplne bezne su polia odolne voci zlyhaniu nieze jedneho disku (a ked sa stane nieco s druhym tak je strasny cirkus na svete) ale voci zlyhaniu celej policky diskov a dokonca jednej polovice celeho pola zahrnajuceho stovky diskov. Skusme upresnit : pre male nasadenie specialne raid1 a extremne specialne raid5 su velke disky hodne slusnym rizikom.





>> ja sa pýtam, aby ste mi poradili, aký raid mám spraviť. Ak mi proste nechcete povedať buď BIOS alebo SW, tak mi neraďte

jasne ze ti poradime. Urob si doma RAID1, zrejme to bude fungovat, rizika uz boli naznacene. Zalohovanie musis mat tak ci tak. Chris odporucil Veeam, mas to zadarmo pre domace nasadenie (https://www.veeam.com/endpoint-backup-f ... u-products) a hlavne ta vec naozaj funguje a jednoducho funguje. Ako sam vidis, problematika je rozsiahla.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Napísať odpoveď

Návrat na "Pevné disky, SSD, úložný priestor a mechaniky"