Chocolatey

Všetko o operačnom systéme Microsoft Windows 10.0
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4465
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Chocolatey

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 11. Feb, 2020, 09:55

Pouzivate niekto chocolatey? https://chocolatey.org/
vyskusal som to na novom kompe, celkom sa mi to pozdava. je to taky package manager pre windows podobne ako apt na linuxe, pouziva sa z prikazoveho riadku. je to dost smutne ze to ocividne vznikla ako reakcia na to ako microsoft nezvladol vlastny windows store. prvotne skusenosti su celkom pozitivne, trosku mi vadi ze programy instaluje do Program Files, osobne mensie utilitky typy Keepass, Double Commander, WinSCP a pod. davam skor do inej zlozky kde ma plny pristup aj neadmin user kvoli editacii config fileov a pluginov. Zasa ale mozno sa to da nastavit, parametrov to ma kopec.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7354
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Feb, 2020, 12:39

napad dobry, ovsem zaroven aj dobabrany tym hlavnym, preco uzivatelia nemaju radi linux - pisanie do prik. riadku. Preboha preco, v roku 2020 mam daco vypisovat, ked mozem klikat? Dobre, keby to tam nechali ako moznost a kto chce, nech sa tesi z pisania commandov. Ale inac, bol strasny problem spravit normalnu oknovu appku s normalnym instalatorom? Ked vidim ten ich postup instalacie chocolatey cez powershell... :facepalm:
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 13:52

lol shiro, to vazne? ty si predstavujes automatizaciu procesov tak, ze budes klikat do UIcka?

ocividne nie si cielovka pre takyto tool ( kuk https://chocolatey.org/why-chocolatey )

--

add choco pouzivam celkom bezne ale nic advanced som nerobil

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7354
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Feb, 2020, 15:06

Preto som pisal, nech tam da commandlajnu ako jednu z moznosti. Ale nie to cele na tom postavit. Aj super-duper dokonale linuxy maju balickovacie sysstemy s UI. Nevidim problem ani s klikanim do UI. Naklikas si skript, ktory si na konci ulozis a budes spustat.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 15:29

ale command line je primarne pouzitie...

dufam, ze aj ked setupujes nejaky linux server tak najprv si tam nainstalujes UI pre apt a az potom riesis zvysne veci

netreba vsetko automaticky kritizovat hlavne ak to nie je urcene pre beznych pouzivatelov

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7354
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Feb, 2020, 15:34

kritizujem absenciu moznosti, nie napad.
je to pre windows = mas UI vsade ci chces alebo nie. Naco vypisovat texty, ked mozem zacat full text vyhladavat a po 3-4 pismenach najdem co chcem. Potom 1 klik na "install" a bezi to.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 15:47

lebo si napises skript co spravi 50 veci a kliknes iba raz, preto

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7354
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 11. Feb, 2020, 16:21

Ved toto viem. Ako som pisal na zaciatku, napad je to dobry. Spominany skript mozes vytvorit tak aj tak. No nechapem, preco nemam inu moznost a musim sa vratit do cias DOSu, pisat vsetko rucne.

//update....vyriesene :-)
https://chocolatey.org/packages/ChocolateyGUI
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 16:27

to nie, ze pisat vsetko rucne to su rozne use cases

ale tak dobre nasiel si GUI :D

ja ta chapem len proste je to cielene na automatizaciu tak tam proste GUI nie su vitane

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13979
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 11. Feb, 2020, 20:14

co chces automatizovat na grabovani softu? :D a kde?

Z bezpecnostneho hladiska je chocolatey bohuzial fuckup





.

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 20:57

no ved prave to ziskanie a instalaciu softu

ja sa tu nejdem hadat ci je to super alebo nie super ale ak si robia pckg manazer aby mohli automaticky instalovat soft tak netreba nadavat, ze nespravili gui

co je fuckup? repozitar?

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13979
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 11. Feb, 2020, 22:13

fuckup je to ze to nerobia autori samotni, ze ty musis verit autorovi a tomu co tam vopcha sam, neni tam ziadna verifikacia ci malware scanning. Dovod preco sa store (ne)uchytil je ze mame zakorenene ze veci instalujeme z exe/msi, developeri co presli na MSIX uz maju appky v store, a pre mna ako end usera je to pohodlnejsie nez manual setup (hlavne kvoli updatom, a hlavne kvoli tomu ze MSFT specificky diktuje napriklad retenciu logov). Proste Win je Win, je to v ludoch, nie v tom ze je to MSFT, toto sa neuchyti ani v biznise lebo ninite/SCCM/intune je tristokrat jednoduchsi a viem co tam nahadzem, v skratke, linuxoidna <>na pre geekov, moving on.





.

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7267
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa LordKJ » Ut 11. Feb, 2020, 22:42

jaj tak, beriem, dik za info

ad verifikacia, nieco ale vraj robia
https://chocolatey.org/docs/security#se ... repository


ja store pouzivam ked tam je to co hladam tak beriem odtial

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4465
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 11. Feb, 2020, 22:50

mne sa hlavne paci ze napr. taky keepass viem upgradnut s pluginmi priamo jednym prijazom, podobne dalsie appky. lebo nenavidim ked pustim appku po 3 mesiacoch lebo nieco rychlo potrebujem spravit a namiesto prace upgradujem.

ad store: sice niektore appky tam su, ale casto stare verzie, s komentarom ze to nie je oficialne podporovane, takze bugy ani nema zmysel hlasit, obmedzena funkcionalita napr. pluginov apod., nehovoriac o tom ze bezne free appky byvaju v store spoplatnene, co by nebol problem ak by aspon funkcionalita bola rovnaka, nie osekana
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13979
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Chocolatey

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 11. Feb, 2020, 22:56

To ze developer spoplatni jeho appku je jeho vec, nie vec MS. MS tiez ma infrastrukturu a ja som celkom rad ze je tam fee na vstup, lebo keby nebol dopadne to ako srackoidny WP Store ked bol zasrany 300 knihami. O store nie je zaujem developerov, lebo nevedia o bridgi, uvidime ci MS vydrzi tolko ci sa to na trhu uchyti (nemyslim si). Drivre (DCHU) nam uz pekne chodia cez Store, takze intelacke sa scvrkli zo 100MB na 20 :D, aj to je uspech.





.

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows 10"