Strana 1 z 1

W10 a instalacia microcodov

Napísané: Št 02. Jan, 2020, 20:56
od užívateľa patro16
viewtopic.php?p=1486773#p1486773
nechcem zbytocne spamovat do temy kam to nepatri tak len na nu nadviazem a spytam sa tu,

w10 automaticky instaluje/zavadza microcody bez vedomia uzivatela alebo pripadneho povolenia od uzivatela?

Re: W10 a instalacia micocodov

Napísané: Št 02. Jan, 2020, 21:23
od užívateľa faugusztin
Microcode sa automaticky instaluju na vsetkych platformach, aj na Linuxe. Akurat v Linuxe to mas typicky ako balik z distribucie, zatial co u MS ti to ide cez MS update automaticky.

Re: W10 a instalacia micocodov

Napísané: Št 02. Jan, 2020, 21:27
od užívateľa patro16
a da sa nejako zistit aky konkretny "mc" sa momentalne pod w10 pre dany system pouziva? napr. aida64 to vycita ale asi len z biosu? /co usudzujem z toho ze pokial som manualne neintegroval novsiu verziu "mc" priamo do biosu tak stale ukazovala starsiu verziu "mc"/

Re: W10 a instalacia micocodov

Napísané: Št 02. Jan, 2020, 22:08
od užívateľa BiFino
Vyskúšaj cez powershell. Ak som to správne pochopil tak ti vypíše verziu z biosu a aj tú, na ktorej beží aktuálne ak je vo win novšia verzia.

https://www.xf.is/view-cpu-microcode-re ... powershell

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 00:36
od užívateľa faugusztin
https://support.microsoft.com/en-us/hel ... de-updates

Pre Windows 10 1903 je teda aktualny microcode v KB4497165.

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 05:55
od užívateľa Snake
patro16 napísal:
Št 02. Jan, 2020, 20:56
w10 automaticky instaluje/zavadza microcody bez vedomia uzivatela alebo pripadneho povolenia od uzivatela?
1) ucode sa fixoval uz vo Win98
2) ucode sa vacsinou aktualizuje BIOSom/firmwarom, driverom v OS velmi sporadicky
3) povolenie od teba nikto nepotrebuje, nakolko si ho vyjadril pri OOBE faze Windowsu, pripadne prvom spusteni Linux systemu
patro16 napísal:
Št 02. Jan, 2020, 21:27
a da sa nejako zistit aky konkretny "mc" sa momentalne pod w10 pre dany system pouziva? napr. aida64 to vycita ale asi len z biosu? /co usudzujem z toho ze pokial som manualne neintegroval novsiu verziu "mc" priamo do biosu tak stale ukazovala starsiu verziu "mc"/
Vzdy si vies pozriet beziaci uCode, loaduje sa vzdy nova revizia, tj pokial vo firmwari mas novsi, windows/linux/fling neaplikuje ani nestahuje starsi. Tzn. AIDA/CPUZ ti vzdy vyhodia beziacu verziu uCode. Neda sa pozriet co je v biose ulozene a co bezi, lebo uCode verzia je aplikovana v SRAM procesora a jeho registroch.
faugusztin napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 00:36
https://support.microsoft.com/en-us/hel ... de-updates

Pre Windows 10 1903 je teda aktualny microcode v KB4497165.
Nie je, tamto je fix na tie race conditions v SGX a podobne, povedzme moj Xeon tam ma revizku B4, pricom doska ma verziu BA. Inak povedane, KB4497165 je uCode pre casove obdobie SA00233, 0xBA co sa dodava pre OEM je uz SA00289, RedHat ma k dispo 0xC4, a TCB (fullfix) bude 0xC6.

//edit: tak uz je vonku aj CA :D
cpu906EA_plat22_ver000000CA_2019-10-03_PRD_7BC0FAE1 (>cpu906EA_plat22_ver000000C6_2019-08-14_PRD_C34D9A63)

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 09:19
od užívateľa patro16
tak to je vlastne "fajn", takze pokial neupdatnes bios mal by fungovat potom aj XTU?

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 10:00
od užívateľa faugusztin
Podla mojich vedomosti ak nemas v BIOSe zapnutu podporu SGX, tak ti bude fungovat aj undervolt v XTU aj s novsim microcode.

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 10:02
od užívateľa faugusztin
Snake napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 05:55
Nie je, tamto je fix na tie race conditions v SGX a podobne, povedzme moj Xeon tam ma revizku B4, pricom doska ma verziu BA. Inak povedane, KB4497165 je uCode pre casove obdobie SA00233, 0xBA co sa dodava pre OEM je uz SA00289, RedHat ma k dispo 0xC4, a TCB (fullfix) bude 0xC6.

//edit: tak uz je vonku aj CA :D
cpu906EA_plat22_ver000000CA_2019-10-03_PRD_7BC0FAE1 (>cpu906EA_plat22_ver000000C6_2019-08-14_PRD_C34D9A63)
Tak bohuzial ja nemozem za to, ze MS sa nechce aktualizovat ich stranku s aktualnym microcode :laugh: . Citujem:
We will offer additional Intel-validated microcode updates for Windows as they become available to Microsoft, and update these articles accordingly.

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Pi 03. Jan, 2020, 10:55
od užívateľa Snake
patro16 napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 09:19
tak to je vlastne "fajn", takze pokial neupdatnes bios mal by fungovat potom aj XTU?
XTU funguje aj teraz, nejde FIVR

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: So 04. Jan, 2020, 11:57
od užívateľa patro16
aby to nemuseli niektori hladat - Fully Integrated Voltage Regulators,

ale to je asi jedno ked undervolt v xtu tym padom teda aj tak pojde pokial sa tam nenahra novy/opraveny "mc" ako pise aj faugusztin a asi to bude fungovat napriec celym spektrom (intel)cpu alebo sa mylim?

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: So 04. Jan, 2020, 12:25
od užívateľa faugusztin
Co som chcel povedat je to, ze ak nemas v BIOS-e zapnute SGX (napriklad na Dell notebookoch vyzera nastavenie takto https://jbeekman.nl/img/blog/sgx-hardwa ... bios1.jpeg ), tak by XTU nemalo blokovat undervolt, kedze nie je dovod na 'ochranu'.

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: So 04. Jan, 2020, 14:19
od užívateľa Snake
FIVR je zatial bloknuty aj pri vypnutom SGX. A vacsina OEM nebude riesit ci je zapnute alebo vypnute, kedze by na detekciu musel byt ACPI interface (co nie je). Takze zatial to vyzera tak ze FIVR budu vediet ovladat Kckove CPU.
patro16 napísal:
So 04. Jan, 2020, 11:57
aby to nemuseli niektori hladat - Fully Integrated Voltage Regulators,

ale to je asi jedno ked undervolt v xtu tym padom teda aj tak pojde pokial sa tam nenahra novy/opraveny "mc" ako pise aj faugusztin a asi to bude fungovat napriec celym spektrom (intel)cpu alebo sa mylim?
ak ti ho nenahra vyrobca, nahra ti ho Win, a to rovno v 20Q1 lebo momentalne sa riesi dalsi pruser na CPU kde sa bude musiet fixovat aj kernel podobne ako pri spectre. Takze co sa tyka undervoltu, si na milosti intelu, max to posunies o pol roka.

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: So 04. Jan, 2020, 23:09
od užívateľa patro16
dik a co sa tyka toho problemu nahodou nevies si sa bude fixovat aj pri starsich cpu haswell/sky?

Re: W10 a instalacia microcodov

Napísané: Ne 05. Jan, 2020, 01:04
od užívateľa faugusztin
Tazko, kedze podpora SGX sa pridala do CPU pocnuc Skylake.