W10 a instalacia microcodov

Všetko o operačnom systéme Microsoft Windows 10.0
Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2192
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa patro16 » Št 02. Jan, 2020, 20:56

viewtopic.php?p=1486773#p1486773
nechcem zbytocne spamovat do temy kam to nepatri tak len na nu nadviazem a spytam sa tu,

w10 automaticky instaluje/zavadza microcody bez vedomia uzivatela alebo pripadneho povolenia od uzivatela?
Naposledy upravil/-a patro16 v Št 02. Jan, 2020, 23:11, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia micocodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 02. Jan, 2020, 21:23

Microcode sa automaticky instaluju na vsetkych platformach, aj na Linuxe. Akurat v Linuxe to mas typicky ako balik z distribucie, zatial co u MS ti to ide cez MS update automaticky.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2192
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: W10 a instalacia micocodov

Príspevok od užívateľa patro16 » Št 02. Jan, 2020, 21:27

a da sa nejako zistit aky konkretny "mc" sa momentalne pod w10 pre dany system pouziva? napr. aida64 to vycita ale asi len z biosu? /co usudzujem z toho ze pokial som manualne neintegroval novsiu verziu "mc" priamo do biosu tak stale ukazovala starsiu verziu "mc"/
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

Užívateľov profilový obrázok
BiFino
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1494
Dátum registrácie: So 19. Jan, 2013, 18:24
Bydlisko: Bratislava

Re: W10 a instalacia micocodov

Príspevok od užívateľa BiFino » Št 02. Jan, 2020, 22:08

Vyskúšaj cez powershell. Ak som to správne pochopil tak ti vypíše verziu z biosu a aj tú, na ktorej beží aktuálne ak je vo win novšia verzia.

https://www.xf.is/view-cpu-microcode-re ... powershell
Spoiler: ukázať
CPU: AMD RYZEN 7 3700X
MB: MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
RAM: 32GB DDR4 3200MHz Crucial Ballistix Sport AT Gaming CL16 2x16GB
VGA: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X TRIO
HDD: 2x 10 TB WD RED raid0 + Scythe Himuro
SSD: Samsung 960 EVO 1 TB
SSD 2: Samsung 970 PRO 512 GB
PSU: Seasonic Prime Ultra 850 W Titanium
Case: FRACTAL Define R5 Black + 6x 140 mm Be quiet! Silent Wings 3
CPU cooler: Be quiet! DARK ROCK PRO 4
Monitor: ASUS ROG Swift PG278Q
Myš: SteelSeries Rival 310
Klávesnica: Fnatic RUSH Pro Silent, Red MX Cherry Switches
Podložka: Logitech G440 Hard Gaming Mouse Pad
DAC: SMSL M3
Slúchadlá: Beyerdynamic MMX-300 2. Generation

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 03. Jan, 2020, 00:36

https://support.microsoft.com/en-us/hel ... de-updates

Pre Windows 10 1903 je teda aktualny microcode v KB4497165.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 14161
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 03. Jan, 2020, 05:55

patro16 napísal:
Št 02. Jan, 2020, 20:56
w10 automaticky instaluje/zavadza microcody bez vedomia uzivatela alebo pripadneho povolenia od uzivatela?
1) ucode sa fixoval uz vo Win98
2) ucode sa vacsinou aktualizuje BIOSom/firmwarom, driverom v OS velmi sporadicky
3) povolenie od teba nikto nepotrebuje, nakolko si ho vyjadril pri OOBE faze Windowsu, pripadne prvom spusteni Linux systemu
patro16 napísal:
Št 02. Jan, 2020, 21:27
a da sa nejako zistit aky konkretny "mc" sa momentalne pod w10 pre dany system pouziva? napr. aida64 to vycita ale asi len z biosu? /co usudzujem z toho ze pokial som manualne neintegroval novsiu verziu "mc" priamo do biosu tak stale ukazovala starsiu verziu "mc"/
Vzdy si vies pozriet beziaci uCode, loaduje sa vzdy nova revizia, tj pokial vo firmwari mas novsi, windows/linux/fling neaplikuje ani nestahuje starsi. Tzn. AIDA/CPUZ ti vzdy vyhodia beziacu verziu uCode. Neda sa pozriet co je v biose ulozene a co bezi, lebo uCode verzia je aplikovana v SRAM procesora a jeho registroch.
faugusztin napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 00:36
https://support.microsoft.com/en-us/hel ... de-updates

Pre Windows 10 1903 je teda aktualny microcode v KB4497165.
Nie je, tamto je fix na tie race conditions v SGX a podobne, povedzme moj Xeon tam ma revizku B4, pricom doska ma verziu BA. Inak povedane, KB4497165 je uCode pre casove obdobie SA00233, 0xBA co sa dodava pre OEM je uz SA00289, RedHat ma k dispo 0xC4, a TCB (fullfix) bude 0xC6.

//edit: tak uz je vonku aj CA :D
cpu906EA_plat22_ver000000CA_2019-10-03_PRD_7BC0FAE1 (>cpu906EA_plat22_ver000000C6_2019-08-14_PRD_C34D9A63)





.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2192
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa patro16 » Pi 03. Jan, 2020, 09:19

tak to je vlastne "fajn", takze pokial neupdatnes bios mal by fungovat potom aj XTU?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 03. Jan, 2020, 10:00

Podla mojich vedomosti ak nemas v BIOSe zapnutu podporu SGX, tak ti bude fungovat aj undervolt v XTU aj s novsim microcode.

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » Pi 03. Jan, 2020, 10:02

Snake napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 05:55
Nie je, tamto je fix na tie race conditions v SGX a podobne, povedzme moj Xeon tam ma revizku B4, pricom doska ma verziu BA. Inak povedane, KB4497165 je uCode pre casove obdobie SA00233, 0xBA co sa dodava pre OEM je uz SA00289, RedHat ma k dispo 0xC4, a TCB (fullfix) bude 0xC6.

//edit: tak uz je vonku aj CA :D
cpu906EA_plat22_ver000000CA_2019-10-03_PRD_7BC0FAE1 (>cpu906EA_plat22_ver000000C6_2019-08-14_PRD_C34D9A63)
Tak bohuzial ja nemozem za to, ze MS sa nechce aktualizovat ich stranku s aktualnym microcode :laugh: . Citujem:
We will offer additional Intel-validated microcode updates for Windows as they become available to Microsoft, and update these articles accordingly.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 14161
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 03. Jan, 2020, 10:55

patro16 napísal:
Pi 03. Jan, 2020, 09:19
tak to je vlastne "fajn", takze pokial neupdatnes bios mal by fungovat potom aj XTU?
XTU funguje aj teraz, nejde FIVR





.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2192
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa patro16 » So 04. Jan, 2020, 11:57

aby to nemuseli niektori hladat - Fully Integrated Voltage Regulators,

ale to je asi jedno ked undervolt v xtu tym padom teda aj tak pojde pokial sa tam nenahra novy/opraveny "mc" ako pise aj faugusztin a asi to bude fungovat napriec celym spektrom (intel)cpu alebo sa mylim?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » So 04. Jan, 2020, 12:25

Co som chcel povedat je to, ze ak nemas v BIOS-e zapnute SGX (napriklad na Dell notebookoch vyzera nastavenie takto https://jbeekman.nl/img/blog/sgx-hardwa ... bios1.jpeg ), tak by XTU nemalo blokovat undervolt, kedze nie je dovod na 'ochranu'.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 14161
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa Snake » So 04. Jan, 2020, 14:19

FIVR je zatial bloknuty aj pri vypnutom SGX. A vacsina OEM nebude riesit ci je zapnute alebo vypnute, kedze by na detekciu musel byt ACPI interface (co nie je). Takze zatial to vyzera tak ze FIVR budu vediet ovladat Kckove CPU.
patro16 napísal:
So 04. Jan, 2020, 11:57
aby to nemuseli niektori hladat - Fully Integrated Voltage Regulators,

ale to je asi jedno ked undervolt v xtu tym padom teda aj tak pojde pokial sa tam nenahra novy/opraveny "mc" ako pise aj faugusztin a asi to bude fungovat napriec celym spektrom (intel)cpu alebo sa mylim?
ak ti ho nenahra vyrobca, nahra ti ho Win, a to rovno v 20Q1 lebo momentalne sa riesi dalsi pruser na CPU kde sa bude musiet fixovat aj kernel podobne ako pri spectre. Takze co sa tyka undervoltu, si na milosti intelu, max to posunies o pol roka.





.

Užívateľov profilový obrázok
patro16
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2192
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00
Bydlisko: Trenčín<okolie

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa patro16 » So 04. Jan, 2020, 23:09

dik a co sa tyka toho problemu nahodou nevies si sa bude fixovat aj pri starsich cpu haswell/sky?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: Sapphire RX 580 8GB Nitro+ Special Edition
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy S20
Car: M3 2007 Black

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15680
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: W10 a instalacia microcodov

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ne 05. Jan, 2020, 01:04

Tazko, kedze podpora SGX sa pridala do CPU pocnuc Skylake.

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows 10"