Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Jofo » So 28. Sep, 2013, 09:14

Mám nasledovný problém.

Chcem sa pripojiť na sieť ku kamarátom vedľa v paneláku, pričom s jedným si v podstate vidíme do okna. Je to vzdušnou čiarou približne 15 metrov, výškový rozdiel asi 4m (je o poschodie vyššie).

Obrázok

Kamarát má v okne TP-Link 741ND, ja som si kúpil model 841ND s dvoma anténami a nahral som doň dd-wrt firmware. So základnými 5dB aténami, ktoré boli k routerom pribalené, som sa síce s mojim routerom na kamošov pripojil, no signál bol veľmi nestabilný. Tak som zakúpil na dealextreme tri 40cm antény (písali 16 no tipujem to na 10dB, jednu pre kamoša a 2 pre mňa), no na moje počudovanie rozdiel skoro žiaden.

V čom je problém?
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

Užívateľov profilový obrázok
ramaya
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1532
Dátum registrácie: Št 04. Feb, 2010, 02:37
Bydlisko: Bratislava, Lučenec

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa ramaya » So 28. Sep, 2013, 11:00

Na takú krátku vzdialenosť a ešte keď nie sú prekážky , tak na veľkosti antény záleží veľmi málo.
Skús dať antény postupne do rôznych polôh horizontal-vertikal
Chyba môže byť aj v tom , že vaše okolie je zarušené ak je tam príliš veľa ľudí čo má v bytoch routre.
Tieto vaše prijímače sú novšieho dáta , takže predpokladám , že by mali zvládať znižovanie-zvyšovanie sily signálu. Predpokladám , že defaultne sú nastavené na 17dB , tak skúsiť znižovať silu signálu na 13dB alebo aj menej. Skús experimentovať , najprv u kamoša zníž na 11dB u seba nechaj 17dB ak nepôjde tak potom opačne. Ďalšia možnosť je znížiť silu signálu u obidvoch. Takisto experimentuj s anténkami malá-veľká aj na svojej aj na jeho strane. V silne zarušenom prostredí to môže pomôcť. Len neviem či sa potom nezníži trochu aj rýchlosť ?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core 2 Duo E7400 , 2.8 GHz + Noctua NH-D14
MB: Asus P5Q-EM/V RAM: 2gb (2x1gb) 800 Mhz , CL5 , A-Data Gaming Series
GPU: Integrovaná na základnej doske Intel GMA X4500HD
Satelitná karta: Technisat Skystar 2 HD + PHOENIX smartcard reader + Skylink ICE karta
HDD: 60gb SSD Corsair F60 + 2TB Samsung Spinpoint F2 + 2TB Samsung Spinpoint F2 (v boxoch Silentmaxx a Acutake Dark Disc 2)
PSU: Seasonic X-760 Gold DVD-RW: LG
Monitor: 24´Benq GL2460HM (1920x1080)
Klávesnica: Chicony KB-9885 Myš: Logitech MX510
Case: Nanoxia Deep Silence 1 ( 2x Noctua NF-S12B ULN outtake)
Spoiler: ukázať
8-Bitový počítač ATARI 65XE
CPU: 1.77 MHz , MOS Technology 6502C
RAM: 64Kb RAM , Texas Instruments
ROM: 24Kb ROM , Texas Instruments
Grafika: GTIA Chip C014889 , 16 farieb , maximálne rozlíšenie: 320 x 192 pixels
Zvuk: Analógový 4-hlasový POKEY chip CO12294
PSU: Atari 9wattov
Kazetový magnetofón: Atari XC12
Joystick: QuickShot II Turbo
Operačný systém: Atari Basic C

Užívateľov profilový obrázok
Famous
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1124
Dátum registrácie: Ut 14. Sep, 2010, 20:24
Bydlisko: HC

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Famous » So 28. Sep, 2013, 12:35

Mne osobne napadlo, ak mate zarusene prostredie inymi roznymi wifinami, skuste svoje APcka nastavit na iny kanal ako su v okoli, aby ste predisli interferenciam.
CPU: i5-6600K @4700MHz, 1.44V Cooler: Ninja 4 MB: Asus VIII Gene GPU: MSI Gaming X Trio 2080
RAM: Kingston 2x8GB, 3200MHz CL18 SSD: Samsung 970 EVO, 500GB HDD: WD Red 3TB
PSU: EVGA G2 550 CASE: Nanoxia Deep Silence 4

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Jofo » So 28. Sep, 2013, 16:54

Skusim sa pohrat s tymi antenami, co sa tyka rusenia, tak tu mam screenshot z inSSIDer-a z notebooku:

Obrázok

Zvyraznena siet je ta, na ktoru sa chcem s routerom pripojit. Skusal som zmenit aj kanal, ale moc to efekt nemalo. Sieti je tam teda hodne, skusim sa teda pohrat s tym signalom. Ale zaujimave, ja by som cakal presne opacnu radu - zdvihnut ho :D

O rychlost mi az tak moc nejde, ma nejaku 30tku internet, doma som aj tak malo a preto si nechcem davat sam nejaky shitny lacny program, radsej by som to chcel poriesit takto.
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 28. Sep, 2013, 20:25

jeden z najslabsich signalov, jedna z najhorsich sieti (802.11n) co sa tyka citlivosti na rusenie = necuduj sa.

Prepnite sa na 5GHz a pohoda. Prepni tu siet na 802.11g a tiez by to malo byt hodne hodne lepsie ako je to teraz. Mimochodom, nielen ty na tvojej strane potrebujes velku silnu antenu ale aj chlapcisko v druhom okne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Jofo » St 09. Okt, 2013, 13:41

Rozmyslam, ze asi kupim toto:

http://wifi.aspa.cz/ubnt-airwire-indoor ... s-z102447/

je to na 5GHz a v podstate je to presne to, co potrebujem.
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 09. Okt, 2013, 18:24

jeeeeeeeeeeej aky pekny reproduktor :)

pocuvaj, za tie prachy mas daleko lepsie riesenia, mikrotiky, routerboardy sxt, airgridy m5 i ked tieto maju tusim len vacsie externe anteny takze sa pre teba nehodia (prosim zistit), nanostation m5ky, bullety...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1841
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: Hrachovište
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Pepeb007xx » St 09. Okt, 2013, 18:37

Jofo napísal:Rozmyslam, ze asi kupim toto:

http://wifi.aspa.cz/ubnt-airwire-indoor ... s-z102447/

je to na 5GHz a v podstate je to presne to, co potrebujem.
urcite aj toto je riesenie ak jednoducho uz nevies ako to spojit..
skusil by som este menit kanal,hladat nieco volne,ubrat na vykone aby si ich neprepaloval tie anteny
daj sem este screen z tvojho routeru pri scanovani sieti nie z notebooku..to nam prd pomoze..
mp3turbo napísal:jeeeeeeeeeeej aky pekny reproduktor :)

pocuvaj, za tie prachy mas daleko lepsie riesenia, mikrotiky, routerboardy sxt, airgridy m5 i ked tieto maju tusim len vacsie externe anteny takze sa pre teba nehodia (prosim zistit), nanostation m5ky, bullety...
btw doporucovat niekomu kto sa tomu absolutne nerozumie zariadenie ako miktorik -.- :facepalm:
PC i5 2500K@4,2 GHz NH-D14 RAM16GB GPU1060 SSD500GB HDD3TB PSU 400W LCD 24'' OS Win10PRO Router Mikrotik RB941-2nD-TC
Car Mazda 3 HatchBack 2014 RedSoul® G2.0l 88kW/120HP Wheels Mazda 215/45 18" Silver CHSKY™ HornCarPlay™
Phone  iPhone Xr White 128GB Case All  Silicone Cases PowerBank Rock 20000mAh
Mac  iMac 21,5" Mid 2011 i5@2,5GHz RAM8GB GPU6750M SSD250GB macOS High Sierra Router Mikrotik 951G-2HnD

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 10. Okt, 2013, 18:40

no inak to je pravda, to som znacne prehnal - to je ako doporucit soferovi-drevu na snehu BMW 550i :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Jofo » Št 10. Okt, 2013, 20:27

Konfiguroval som Cisco zariadenia, mikrotik by ma snad nezlozil.

Externe anteny v ziadnom pripade, do/pod plastove okna nebudem v ziadnom pripade vrtat. Co som v rychlosti pozeral tak sa mi to viac oplati nez kupovat dve ac-ckove zariadenia. A nasiel som to v inom shope za nejakych 90€.

Neni som doma momentalne takze nemozem vyskusat, kazdopadne ked som bol tak kanaly som prepinal, aspon u seba znizoval vykon a nic. Este musi dojst domov aj kamos, nahrat tam dd-wrt a pohrame sa s vykonom aj unho. Ale dost pochybujem, sam mi vravel ze rusenie unho je vraj tak velke, ze niekedy mu vypadne signal aj unho po byte.
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

Užívateľov profilový obrázok
trojan4x4
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1949
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2013, 15:55
Bydlisko: Nitra - Vráble (22)

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa trojan4x4 » Št 10. Okt, 2013, 20:34

nebolo by jednoduchšie dať to na 4 kanál, nech ti to tam nekoliduje ? Alebo rovno nech si kamoš zaobstará internet :laugh:
Spoiler: ukázať
CPU ► AMD FX-8320
COL ► Scythe Orochi
MOB ► Gigabyte-990XA-UD3
RAM ► Kingston HyperX Predator 2x4GB 1600Mhz
GPU ► AMD MSi R9 280X OC Edition
SSD ► Crucial M4 128GB
HDD ► Barracuda 1TB
PSU ► Cooler Master RS-700W
CSE ► Zalman Z11+
PHO ► Nokia Lumia 930 32GB WP8.1
I AM FX =

Užívateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 2140
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Jofo » Št 10. Okt, 2013, 20:41

On internet ma, ja nie, plus nechcem platit za shitny net ked mozem mat po jednorazovej investicii internet lepsi. Kanal 4 bol skusany, bez uspechu. Navyse na nom sa to prekryva s celkom slusnym poctom sieti.
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!

Užívateľov profilový obrázok
jcdenton12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2611
Dátum registrácie: Št 22. Dec, 2005, 20:00
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa jcdenton12 » Pi 11. Okt, 2013, 12:09

po mojej skusenosti s plastovymi oknami a wifi mozem napisat nasledovne

plastove okna maju nejaky metalicky film, aby odrazali teplo smerom von
co som mal moznost namerat, tak lepsi signal som mal ked isiel signal cez panel pod oknom nez ked mal ist cez okno

na testovanie by som to vsak vylozil cez otvorene okno na parapetnu dosku
taketo veci sa vsak robia lepsie ked je leto nez ked snezi a fuka :rofl:
...

Užívateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1841
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: Hrachovište
Kontaktovať užívateľa:

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa Pepeb007xx » Pi 11. Okt, 2013, 12:38

Jofo napísal:Konfiguroval som Cisco zariadenia, mikrotik by ma snad nezlozil.

Externe anteny v ziadnom pripade, do/pod plastove okna nebudem v ziadnom pripade vrtat. Co som v rychlosti pozeral tak sa mi to viac oplati nez kupovat dve ac-ckove zariadenia. A nasiel som to v inom shope za nejakych 90€.

Neni som doma momentalne takze nemozem vyskusat, kazdopadne ked som bol tak kanaly som prepinal, aspon u seba znizoval vykon a nic. Este musi dojst domov aj kamos, nahrat tam dd-wrt a pohrame sa s vykonom aj unho. Ale dost pochybujem, sam mi vravel ze rusenie unho je vraj tak velke, ze niekedy mu vypadne signal aj unho po byte.
v tomto pripade je to ten neprijemnejsi pripad,ked wifina vypadava uz aj u majitela v byte..v kazdom pripade by som vyskusal ak mas moznost si niekde pozicat smerove anteny nastavit ich na nizky vykon,nasmerovat ich na seba a spojit,pripadne na strane routera dat smerovu antenu a na druhu nanostation pripadne aj nieco mensie ak maju,myslim,ze ano,poriadne najst volnu frekvenciu,pripadne taku,ktora je velmi daleko aby sa nerusili..

EDIT: pripadne aby to aspon on dal von z okna -.-
PC i5 2500K@4,2 GHz NH-D14 RAM16GB GPU1060 SSD500GB HDD3TB PSU 400W LCD 24'' OS Win10PRO Router Mikrotik RB941-2nD-TC
Car Mazda 3 HatchBack 2014 RedSoul® G2.0l 88kW/120HP Wheels Mazda 215/45 18" Silver CHSKY™ HornCarPlay™
Phone  iPhone Xr White 128GB Case All  Silicone Cases PowerBank Rock 20000mAh
Mac  iMac 21,5" Mid 2011 i5@2,5GHz RAM8GB GPU6750M SSD250GB macOS High Sierra Router Mikrotik 951G-2HnD

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Problém - WiFi medzi 2 panelákmi

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 11. Okt, 2013, 13:12

ale budete furt riesit sprostosti metalickeho filmu v okne (to by si ho asi videl) a stvrty kanal (ktory je ruseny prvym aj siestym), ale zeby ste naozaj vyriesili ten problem tak to nie :)

dajte to na 5GHz a mas po ruseni. Ked si konfiguroval cisco, tak ta Mikrotik CLI nemoze prekvapit:

/ip dhcp-client enable ether1
/ip address add address=192.168.71.1/24 interface=ether2
/ip address add address=192.168.72.1/24 interface=wlan1
/interface wireless set wlan1 ssid=my-dvaja-co-sa-nevieme-cez-okna-spojit band=5ghz frequency=5500 mode=ap blablablazoparblbosti
/ip firewall nat action=masquerade

proste tymto sposobom... samozrejme k tomu je aj GUI aby to vedelo pouzit 99.99999% svetovych šmatlákov a to je cela veda.
Isteze aj ine produkty funguju - ale proste sa nezahadzujte s tym dvojgigahertzom, nerieste anteny a podobne blbosti, to uz je jednoducho minulost. Cim skor to pochopis, tym lepsie pre teba. Mikrotik alebo nie, to je jedno - patnast metrov musis chodit v pohode, ja by som inak prehodil kabel a bolo by (ale nie metaliku, jedine optiku, pokial to musi byt metalika tak uzemnit iba na jednej strane, zapojit do switchu s kovovymi srandami okolo portov a predovsetkym prilezitostne ratat hlavne pri velkej burke s blyskavicou ze ti moze zhoret port na switchi).

Videl som v ageme opticky prevodnik za tusim 15eur... som normalne skoro padol z nohy, len nie je pre mna lebo nebol gigabit (na internet to ale staci). A mas to riesenie navzdy.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"