Telefonna ustredna

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Dzambor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Po 07. Jún, 2010, 22:55
Bydlisko: Trencin
Kontaktovať užívateľa:

Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Dzambor » So 21. Dec, 2019, 15:33

Ahojte, idem po radu od skúsenejších. Na malej firme, je ešte stará telefónna ústredňa (aby fungovali klapky na prepájanie hovorov) aktuálne sú tam zapojené tri telefóny. Majiteľ to chce zmodernizovať. Ide mi o to, že treba vymeniť "ústredňu" a s tým aj telefóny. Zatiaľ sú tam tri telefóny spravené tak, že v prijímacej kancelárii zvoní telefón vždy ako prvý (hlavný) odtiaľ sa prepája do horných kancelárii (cez klapku). Zo všetkých telefónov je potrebné dovolať sa von (t.j. úrady a tak podobne). Tel. je pripojený samostatne cez tel. linku a v kancli je pripojenie cez VDSL od T-comu.

Do ústrední sa moc nevyznám, ale zatiaľ čo som si popozeral tak potrebujem IP PBX ústredňu a k tomu telefóny asi by bolo lepšie potom všetko poprepájať cez ethernet. Ide mi o to aby sa to dalo čo najjednoduchšie zrealizovať.

Čo k tomu všetko treba?

Moja teória je, že niečo takéto http://eshop.progma.sk/detail/Yeastar-S ... cf-content a tel. niečo takéto. http://eshop.progma.sk/detail/Yealink-S ... 79?zoneId= . Ak má niekto lepšie nápady samozrejme sa im brániť nebudem a budem rád za každý podnet.

V budúcnu je možné, že by sa tel. rozširovali z troch na počítam max 10. tak aby mal každý pracovník svoj tel.

Za reakcie ďakujem.
Asus N71Jq (Intel Core i7 720QM 1.6GHz Turbo 2,8Ghz, 2x2GB DDR3 1333MHz, ATI/AMD 5730 1GB DDR3, 2x500GB 5400rpm)

Užívateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 996
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa d3Xter » Po 23. Dec, 2019, 19:05

v prvom rade by som v tomto prípade riešil strukturku ak sa chce prechádzať na ip telefóny, samozrejme v plnej výstavbe kvôli PoE, keďže tie telefóny čo si vybral nemajú adaptér v balení, ďalej pridať ešte PoE switch...kvôli komfortu a riešeniu problémov by som ďalej riešil asi nacenenie ponuky od napríklad od telekomu alebo iných ISP, ktorí to majú v portfóliu, kde keď sa pokazí telefón tak donesú nový a nečaká sa zbytočne na reklamáciu...
predpokladám tiež že ústredná je pripojená do telekomu cez nejaké existujuce linky takze prechod na IP pbx asi tiež kebude take easy

Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 303
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Byah » Ut 24. Dec, 2019, 00:27

Jak pise kolega nadomnou. Riesil by som to cez ISP. Co mam vedomost robia od:
Nacenenia cez draft az po realizaciu. Teda okrem "vnutornych" rozvodov to je v rezii zakaznika.

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3681
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Jednoduska » Ut 24. Dec, 2019, 02:07

Ak sa chces hrat tak si to vies urobit free na hociakej masien co sa vaseho vyuzitia tyka.

napr:
https://www.asterisk.org/community/aste ... ge/freepbx

to je najznamejsia platforma ale je ich milion typov. samozrejme za prednastavene balicky platis ale vies aj sam. To nacenenie od ISP nikdy nebude na skodu minimalne mas s cim porovnavat (a ukazakt v robote kolko si usetril).

co sa tyka pripojenia do teelkomu tak tak nie je problem ak sa vies pichnut rovno do VDSL od Telekomu a daju ti nejaku Voice subnet predpokladam, popripade to na svoje strane emulujes do Q931 ale pride mi zbytocne toto ked cely Telecom bezi na VoIP cez SIP message.

a ty vonku posielas iba odkial volas, kam volas a spravny pocet cislic.

Dzambor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Po 07. Jún, 2010, 22:55
Bydlisko: Trencin
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Dzambor » St 25. Dec, 2019, 01:02

Dakujem za podnety. No problem je ten, ze co som sa bavil z telekomom tak ten moc kvalitne sluzby v tomto nema. Ze im to casto vypadava a viac to nefunguje ako funguje. To je problem.

Zatial co som kukal tak je tam ADB VV3212 router do toho ide VDSL a FXS linka (tj cisty analog?) Dalsi problem nastava ze ide o obec Zamarovce (pri Trencine) a tam co je ako tak ide telekom, napr. bussines internet tam zriadit ani nesiel... :facepalm: :facepalm: Takze ideal vyuzit asi nieco z toho co tam je a skusit to rozbehat len pridanim HW na "ustrednu".

EDIT: co sa tyka telefonov...nemusi to byt IP telefon. Staci ak to bude aj klasicky analog (napr. bezdrat so zakladnou) to zasa tragedia nie je a ani to nie je nevyhnutne potrebne. Cize podstate namiesto FXS (v routri) by som to riesil s nejakou konfigurovatelnou analogovou ustrednou. Aktualne co tam je ustredna...je nieco neidentifikovatelne tak z roku asi....nula lebo je to vysoke asi 10-15cm a velke ako A3 a plosak je zapratany suciastkami uplne :D
Asus N71Jq (Intel Core i7 720QM 1.6GHz Turbo 2,8Ghz, 2x2GB DDR3 1333MHz, ATI/AMD 5730 1GB DDR3, 2x500GB 5400rpm)

Užívateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 996
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa d3Xter » St 25. Dec, 2019, 11:57

ak tam mas VDSL tak business internet ti tam musia vediet zriadit, bezne ukoncujem BI na vdsl a tak isto voice...ide to po tych istych paroch ako rezidenti, skus trochu na nich zatlacit, kolko tam mas teraz kapacitu? predpokladam ze tam nie su volne pary, tym padom bude potrebne zrusit vdsl a prejst na BI, aby to k tebe vedeli dostat...
FXS je len port pre analogovy telefon, ale je to v podstate len prevodnik na voip, ak by si chcel IP telefon museli by ti tam potiahnut vlanu 2512 (ak by to teda ostalo len ako klasicky net plus voice) pre voice na ine porty, ale to neviem ci sa na tych ADB da, tym padom musis prejst na business riesenie kde ti osadia huawei router (podobne ciscu) a tam ukoncia to co si objednas, ale tam to bude asi cenovo niekde inde ako klasicky vdsl net, lebo platis uz za komplet riesnie, kde len povies co chces a oni to musia dodat...za tvoje peniaze :D
investovat do analogovej ustrene je nezmysel, podla mna :D aj pri business rieseni si vies nechat tu staru ustrednu kde ti daju patton a pripoja ju k sebe do siete

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3681
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Jednoduska » St 25. Dec, 2019, 13:29

Mne vychadza stale najjednoduchsie dat 50 dolarov za predkonfigurovanu pbx to supnut na nejaky stroj a pripojit 2 ip telefony a mas.
Nie je to top ale na tvoje pouzitie asi najlepsie.

Užívateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 996
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa d3Xter » St 25. Dec, 2019, 14:20

ne som si istý ako to celé funguje, ale ako to chceš pripojiť do pstn s existujúcimi číslami čo majú vo firme? 🤔 poslať to do sveta cez obyčajný net? čo viem tak nato už treba SIP účty a oni majú teraz klasické telefónne linky separé od netu

Dzambor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Po 07. Jún, 2010, 22:55
Bydlisko: Trencin
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Dzambor » St 25. Dec, 2019, 14:26

To Dexter:

Je tam VDSL 70Mb/8,5Mb. Ked sa riesil BI od Telekomu, dosiel technik odmeral linku a povedal ze zial nie je mozne zriadit BI. Uz by to tam inak bolo. ADSL bolo ako tak stabilne. Po prechode na VDSL to relativne casto vypadava. Ale ADSL tam malo strasne ubohu rychlost. Takto co treba na firme je pevna linka s klapkami a dovolanoim sa von. Ci to bude bezat na obyc. analogu alebo na IP mi je uplne fuk. Idealne ak by sa vymenila prinajhorsom ta "ustredna" za nieco modernejsie analogove lebo to zabera fakt dost miesta.
Asus N71Jq (Intel Core i7 720QM 1.6GHz Turbo 2,8Ghz, 2x2GB DDR3 1333MHz, ATI/AMD 5730 1GB DDR3, 2x500GB 5400rpm)

Dzambor
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 43
Dátum registrácie: Po 07. Jún, 2010, 22:55
Bydlisko: Trencin
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Dzambor » St 25. Dec, 2019, 14:28

d3Xter napísal:
St 25. Dec, 2019, 14:20
ne som si istý ako to celé funguje, ale ako to chceš pripojiť do pstn s existujúcimi číslami čo majú vo firme? 🤔 poslať to do sveta cez obyčajný net? čo viem tak nato už treba SIP účty a oni majú teraz klasické telefónne linky separé od netu
cislo je len jedno. Ide o to ze ta stara ustredna je po prve nenormalne velka a zabera dost miesta a za dalsie je stara...cize otazne je kedy odide. Kablom su dotiahnute VDSL a analog linka.
Asus N71Jq (Intel Core i7 720QM 1.6GHz Turbo 2,8Ghz, 2x2GB DDR3 1333MHz, ATI/AMD 5730 1GB DDR3, 2x500GB 5400rpm)

Užívateľov profilový obrázok
Jednoduska
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3681
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Bydlisko: Kosice, 040 01

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Jednoduska » St 25. Dec, 2019, 15:40

Takto malu ustrednu som nikdy neriesil tak neviem ale musi sa to dag prepojit, nejaky prevodnik jednoduchy a rpi ako pbx?

Užívateľov profilový obrázok
Snake
.
Príspevky: 14229
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Snake » St 25. Dec, 2019, 19:13

Jednoduska napísal:
St 25. Dec, 2019, 13:29
Mne vychadza stale najjednoduchsie dat 50 dolarov za predkonfigurovanu pbx to supnut na nejaky stroj a pripojit 2 ip telefony a mas.
Nie je to top ale na tvoje pouzitie asi najlepsie.
Lenze toto si kludne realizuj v labakoch doma (vid aj tvoj post vyssie, ako realne chces nieco vo firme riesit cez RPI?). Ked sa nieco vysere tak ty to budes riesit? Nech si pekne zavola do Telekomu, archy, swanu, VNetu, spravia mu VVNku a ma po starostiach, klapky si kludne zmeni cez webove rozhrania a vsetka zodpovednost je na poskytovatelovi, dodaju mu aj HW (v pripade swanu)

Ako ja viem ze experimentovat sa da vselijako, ale verim si uvedomely clovek a neprispievas iba preto aby si prispieval a nieco pisal (nikto tu z toho na rit nepada), ja by som mu tu tiez vedel pisat ako si vie PBX spojit s teamsami plus nahodit virtualne cisla a hlasove schranky, a aj sa s tym doma hram, ale predavat to isto nebudem nikde kym mi PBX nezacne na SK poskytovat podporu pre toto riesenie nejaky poskytovatel, ja mam svoj cas rad, a tu sa nebavime o jednotlivcovi pre ktoreho je 50€ vela, tu ide o firmu ktora na tom realne funguje.





.

Užívateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 996
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa d3Xter » St 25. Dec, 2019, 19:52

neviem si predstavit dat do existujucej firmy rpi, natom pbx a dalsie aktivne prvky k tomu, maximalne tak do vlastnej firmy kde to budem poznat a odladim si to sam...

swan ti kludne doda vsetko co budes chciet ak zaplatis, štandardne iba router s portami pre voice/int a telefony kolko budes chciet
ale ako uz pisal Dzambor problem bude so samotnym pripojenim, ked tam je iba telekom tak ten moze zamietnut zriadenie pre ineho ISP kvoli nedostatku liniek, tym padom len FWA (telekom dodava tiez HW)...optiku od telekomu tiez nedostanes ak ma vdsl pokrytie

@Dzambor zavolaj kludne do telekomu, swanu alebo neviem ake mas este poznosti a vypytaj si obchodnika, ktory to s tebou bude riesit a da ti konkretne ponuky...podla toho aku kapacitu mas teraz tak si stale myslim ze zriadit BI+vvn ti tam budu vediet zriadit bez problemov (pripadne iba BI LIGHT), len budes musiet ist s rychlosotu dole, pripadne ak tam maju volne porty a pary tak tam daju bonding

Užívateľov profilový obrázok
Snake
.
Príspevky: 14229
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Snake » St 25. Dec, 2019, 20:35

Ono VVNku ti zriadi hocikto, SIPko ide aj cez net direct, robi to aj VNet, aj SWAN aj Telekom, nechapem naco tu riesime net ked toto ide dokonca ako appka na mobiloch





.

Sklicko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 14
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2014, 11:03

Re: Telefonna ustredna

Príspevok od užívateľa Sklicko » St 25. Dec, 2019, 22:44

Ja by som chcel tiez pridat svoj nazor k problemu: Na nejake dva SIP tlf. by mohlo postacovat VDSL pripojenie, ale pre viac tlf. by bolo vhodne kvalitnejsie a spolahlivejsie pripojenie(optika). Pre kvalitu hovorov je samozrejme mat IP pripojenie a zaroven SIP resp. Asterisk PBX pripojenie v rovnakej sieti (pre zabezpecenie prioritizacie paketov). Hotovu SIP PBX vedia dodat firmy aj v BA, netusim ake su dodacie lehoty. "Old fashion PBX" napr. Panasonic KXTD-1232 sa samozrejme neservisuju, lebo pre sa uz nevyrabaju nahradne diely. Skus napr. Spelex, Dimension Data, Alcasys alebo co viem ktoreho dodavatela alebo cez vyhladavac. Ak by si potreboval detailne poradit, mozes poslat sukromnu spravu...

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"