Prepojenie dvoch budov cca 200m

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 730
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa plao » Pi 24. Máj, 2019, 11:26

Zdarec pani, vo firme mame na tejto trase existujuce metalicke prepojenie(funguje bez problemov roky). V blizkej dobe bude dvor rozkopany a chcel by som to vyuzit a nahradit toto prepojenie optickym.

Sucasny stav: V budove A je switch HP ProCurve 1410-24G Switch (J9561A) a v budove B je HP ProCurve 1410-16G Switch (J9560A), pricom priblizne v strede je este switch mikrotik.

Je lepsie vymenit aj tie switche, za nieco novsie, resp stacia k tomu nejake prevodniky. S optikou mam minimalne skusenosti tak preto sa pytam. Bude to robit ext. firma, ale chcem si trosku rozsirit obzor :) Vdaka

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8647
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa HellAngel » Pi 24. Máj, 2019, 11:37

mozes to srpavit dvojako. AK chces zachovat momentalne switche ktore mas, tak do jedneho vies pouzit SFP konektor, ktory vies cez kabel spojit panelom, kde mas ukoncenu optiku. Druhy switch nema SPF konektor, ale len klasicke RJ45 porty. Tu by si musel kupit opticky prevodnik.

Druha moznost ako to riesit, je kupit nove switche aby obidva mali SFP port. Tu by som uz ale rozmyslal o 10Gbit switchi, nakolko 1Gbit ti podporuju aj existujuce switche.

1 moznost je malo nakladna, v podstate vybudujes opticky prepoj, kupis jeden kompatibilny SFP konektor a opticky prevodnik a mozes fungovat. 2 moznost je drahsia a je to investicia do buducnosti.
Este treba mysliet na to, aby si nekupil 100Mbit oticky prevodnik, ale 1Gbit.
NB: Dell Latitude 5480

plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 730
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa plao » Pi 24. Máj, 2019, 11:58

Z najvacsou pravdepodobnostou zvitazi ten lacnejsi variant :) Ano ten prvy switch podporuje SFP konektor, len neviem ako je to s kompatibilitou.
Napr tento?
https://www.senetic.sk/product/J4858A-C

a prevodnik: https://www.alza.sk/tp-link-mc200cm-d309072.htm

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8647
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa HellAngel » Pi 24. Máj, 2019, 12:42

ten prevodnik pouzivam aj ja, len u mna som musel ten port, s ktorym bol ten prevodnik prepojeny, nastavit na 1000Mbit. Nemohol som ho nehat v auto rezime, vtedy mi to blblo. A este sa pre istotu opytaj ci sa idu tahat single mode kabel alebo multimode
Ten SFP konektor ti poradit neviem, mozno niekto tu ti poradi ktory presne, alebo sa obrat na HP
NB: Dell Latitude 5480

plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 730
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa plao » Pi 24. Máj, 2019, 13:39

Do telefonu mi typek vravel, ze multimode. Pondelok pride na firmu to ceknut a budem vediet viac. Diky moc.

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8647
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa HellAngel » Pi 24. Máj, 2019, 13:42

inac v pripade toho SFP konektora ti nebude dat vediet odpoved nik, tak kup tie prevodniky 2 plus jeden do zalohy
NB: Dell Latitude 5480

plao
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 730
Dátum registrácie: Po 25. Júl, 2005, 20:00
Bydlisko: Velke Zaluzie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Prepojenie dvoch budov cca 200m

Príspevok od užívateľa plao » So 17. Aug, 2019, 11:47

Opticky prepoj je konecne hotovy, na jednej strane pouzity opticky prevodnik TP-LINK a na druhej SPF konektor tiez TP Link. Ten HPckovy switch ho zobral uplne v pohode. Vdaka za cenne rady :)

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"