Telekom FTTH/GPON

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4494
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » So 04. Máj, 2019, 08:59

Nechcem ukradnut vlakno o DSL (viewtopic.php?f=12&t=66743&start=1290#p1466080) tak radsej postnem svoje otazky do samostatneho vlakna:

Skratka vcera som zistil ze ku mne telekom taha opticku siet. Planovane ukoncenie je 30.7., ale ked vidim akym tempom postupuju u rodicov urcite im to do konca roka potrva. Kedze este stale dorabam rekonstrukciu, tak chcel by som vsetko pripravit spravne.

Moje otazky:
- ako ukoncit kabel v dome? telekom mi kabel ukonci pri branke. predpokladam ze tam bude nejaka skrinka (???) z ktorej potom mam kabel doviest dalej? aky kabel na to pouzit? mozem vecer odfiknut 20 metrov z toho kabla co mi nechali pred branou a dotiahnut to do pivnice v nejakej chranicke? :D
- ako vyzera ich koncove zariadenie? mozem ho dat do pivnice, alebo je to zaroven nejaky set top box cez ktory musim prepinat programy?
- ide cez to opticke vlakno aj telka? ak ano, opat staci mi to dat do pivnice a odtial to vyviest koaxom k telke?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
Matej.T
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1787
Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
Bydlisko: Piešťany/Brno

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Matej.T » So 04. Máj, 2019, 10:27

Vyjadrím sa k TV. TV bude/je riešená cez ethernet, žiadny koaxial. Set top box budeš mať u TV a ty budeš musieť mať spojenie pivnica <-> set top box pomocou ethernet.
 Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + Acer Predator XB271HU + Corsair K70 RGB + Corsair Scimitar Pro
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 7059
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa CageJ » So 04. Máj, 2019, 11:03

taha optiku az k domu alebo k plotu a odtial 1Gbps ethernet?

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4494
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » So 04. Máj, 2019, 21:57

&cageJ, prave to som dufam ze mi niekto objasni. u rodicov uz takmer pol roka trci oranzovy opticky kabel zo zeme na rohu domu a nic sa dalej nedeje.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
MacTukahan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 692
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 15:36
Bydlisko: Trnava

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa MacTukahan » So 04. Máj, 2019, 22:35

ja si myslim, ze ked si objednas tak ti to potiahnu az do domu ale zaplatis "pripojenie"

Ja mam od nich ftth...ale mam este stare ONTcko...odtial mi ide eth do routra a eth do magioboxu

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 248
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Ne 05. Máj, 2019, 13:18

Optika až do domu. Používa sa červená chrániaca dvojplášťová trubka (tzv. kopoflexka) priemer 40 mm. Jedna strana na hranici pozemku, druhá strana vývod v dome, kde bude umiestnené centrum dátových rozvodov. Na hranici pozemku môže byť samostatný stĺp alebo elegantný podzemný box s IP68 (všetko dôkladne zaizolované).

stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4829
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
Bydlisko: Prešov(34)

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa stefan222 » Ne 05. Máj, 2019, 13:49

osobne radim dat router hned pri vstupe do domu na chodbu aby si vykril pekne cely dom. ja somar som si to tahal do obyvacky a v kuchyni mi sem tam pada, ale to mam byt.
a hej do tv ti pojde ethernet aspon tak to ma oranges
hry- one a ps4
doma-packardbell dot sc

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4494
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 05. Máj, 2019, 14:50

router mam vyrieseny, ten je v pivnici v racku, odtial vyvedena kabelaz na Unifi AP - jeden na chodbe, druhy nad obyvackou na streche
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Sugyi
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 265
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Sugyi » Ne 05. Máj, 2019, 16:15

CageJ napísal:
So 04. Máj, 2019, 11:03
taha optiku az k domu alebo k plotu a odtial 1Gbps ethernet?
Co som videl tak to tahaju k plotu. Ale odtial sa podla mna dava spojka a potiahne sa to optikou dnu a nie ethernetom.

Molnart potom si to ukonci imho v tom racku pekne. Dopredu si tam podla mna mozes natiahnut aj nejaku mikrotrubicku kde si nejaky ten kabel zasunies/zafuknes. To oranzove co mas u rodicov je imho len chranicka. K tomu pride asi ta ich krabicka. Videl som to, vyzera to otrasne. Vysoke asi jeden meter, kovove a trci to aj kus pred plotom takze sa okolo toho aj tazko kosi. Byt dedinou nepovolim to ani za svet.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4494
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » St 25. Mar, 2020, 09:32

od vcera mam od telekomu zapojeny aj net (doteraz som mal iba telku lebo na net som mal viazanost od wifistov).

samotna instalacia optiky prebiehala tak ze dotiahli chranicku do pivnice a do toho potom nafukali opticke vlakno. bol to celkom porod, museli prist na 3x, najprv tvrdili ze chranicka pred brankou je nepriechodna a ze ju treba znova vykopat, potom zistili ze vlastne nejde z tej krabice ktoru mam meter od brany, ale z druhej vzdialenej asi 50 m, tam to bolo tiez upchate, museli vykopat a tak, celkom sranda. ale urobili to v ramci instalacneho poplatku 20 eur, co asi nebol pre nich dobry deal, len cez schody do domu vrtali asi 2 hodiny.

teraz k praxi: doteraz ONT od nich som mal v bridge mode, lebo som tam mal len telku. teraz je to normalne router. za tym ale mam svoj vlastny mikrotik kde su nastavene vsetky pravidla pre firewall a kopa dalsich veci. povodne som chcel nechat dat ONT naspat to bridge modu, ale vlastne teraz mi napadlo ze ked na ONT nastavim DMZ smerom k mikrotiku tak by som mohl byt celkom v pohode, ci? hrozi mi z tohto postupu nieco co olutujem? predpokladam ze ten Huawei ONT nebude mat problem so stabilitou oproti tym VDSL krabickam co davaju, takze by to asi takto mohlo celkom fungovat. ci?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 136
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa YTdecoy » St 25. Mar, 2020, 09:51

Ak si doteraz nemal problem, nemal by si mat ani teraz. Jasne, je to klientske zariadenie a neda sa to zrovnavat s OLT. DMZ funguje, tam nie je co riesit. Ved si to nastav a uvidis ako to bude behat. Chybu s tym podla mna nespravis.
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko
A false sense of security is worse than no security at all ...

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 7059
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa CageJ » St 25. Mar, 2020, 11:25

Pozerám u rodičov a VDSL/FTTH ani slychu :D ... ale je faktom, že mestské domy už dosť začali pokrývať optikou, hlavne tak, kde VDSL nemá význam.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4494
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » St 25. Mar, 2020, 11:31

@YTdecoy, doteraz som nemal problem, ale je to asi 10 hodin od toho ako som nastavil :D este som neskusal pripojit sa zvonka, co celkom casto pouzivam cez SSH tunnel
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 791
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa d3Xter » Pi 27. Mar, 2020, 12:08

CageJ napísal:
St 25. Mar, 2020, 11:25
Pozerám u rodičov a VDSL/FTTH ani slychu :D ... ale je faktom, že mestské domy už dosť začali pokrývať optikou, hlavne tak, kde VDSL nemá význam.
optiku ti nezriadia pokial je dobra metalicka siet...kolega sa o to pokusal (rozumej, zisiel o tri poschodia nizsie priamo za ludmi od optik), lebo ma optiku rovno cez cestu, neda sa :D

Užívateľov profilový obrázok
killswitch
Čarovný
Čarovný
Príspevky: 5721
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa killswitch » Pi 27. Mar, 2020, 16:37

molnart napísal:
St 25. Mar, 2020, 09:32
predpokladam ze ten Huawei ONT nebude mat problem so stabilitou oproti tym VDSL krabickam co davaju, takze by to asi takto mohlo celkom fungovat. ci?
ja som si ho nechal prepnut spat do bridge modu (sam to nespravis.sick!), pretoze som tam nevedel nastavit vlastne DNS. wifi absolutne nepouzitelne. navyse si za to uctovali mesacne poplatok, za prenajom routeru.
Plne príležitostný moderátor.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"