Telekom FTTH/GPON

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » So 04. Máj, 2019, 08:59

Nechcem ukradnut vlakno o DSL (viewtopic.php?f=12&t=66743&start=1290#p1466080) tak radsej postnem svoje otazky do samostatneho vlakna:

Skratka vcera som zistil ze ku mne telekom taha opticku siet. Planovane ukoncenie je 30.7., ale ked vidim akym tempom postupuju u rodicov urcite im to do konca roka potrva. Kedze este stale dorabam rekonstrukciu, tak chcel by som vsetko pripravit spravne.

Moje otazky:
- ako ukoncit kabel v dome? telekom mi kabel ukonci pri branke. predpokladam ze tam bude nejaka skrinka (???) z ktorej potom mam kabel doviest dalej? aky kabel na to pouzit? mozem vecer odfiknut 20 metrov z toho kabla co mi nechali pred branou a dotiahnut to do pivnice v nejakej chranicke? :D
- ako vyzera ich koncove zariadenie? mozem ho dat do pivnice, alebo je to zaroven nejaky set top box cez ktory musim prepinat programy?
- ide cez to opticke vlakno aj telka? ak ano, opat staci mi to dat do pivnice a odtial to vyviest koaxom k telke?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Matej.T
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
Bydlisko: Piešťany/Brno

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Matej.T » So 04. Máj, 2019, 10:27

Vyjadrím sa k TV. TV bude/je riešená cez ethernet, žiadny koaxial. Set top box budeš mať u TV a ty budeš musieť mať spojenie pivnica <-> set top box pomocou ethernet.
 Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + Acer Predator XB271HU + Corsair K70 RGB + Corsair Scimitar Pro
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6761
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa CageJ » So 04. Máj, 2019, 11:03

taha optiku az k domu alebo k plotu a odtial 1Gbps ethernet?

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » So 04. Máj, 2019, 21:57

&cageJ, prave to som dufam ze mi niekto objasni. u rodicov uz takmer pol roka trci oranzovy opticky kabel zo zeme na rohu domu a nic sa dalej nedeje.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
MacTukahan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 678
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 15:36
Bydlisko: Trnava

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa MacTukahan » So 04. Máj, 2019, 22:35

ja si myslim, ze ked si objednas tak ti to potiahnu az do domu ale zaplatis "pripojenie"

Ja mam od nich ftth...ale mam este stare ONTcko...odtial mi ide eth do routra a eth do magioboxu

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 235
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Ne 05. Máj, 2019, 13:18

Optika až do domu. Používa sa červená chrániaca dvojplášťová trubka (tzv. kopoflexka) priemer 40 mm. Jedna strana na hranici pozemku, druhá strana vývod v dome, kde bude umiestnené centrum dátových rozvodov. Na hranici pozemku môže byť samostatný stĺp alebo elegantný podzemný box s IP68 (všetko dôkladne zaizolované).

stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4699
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
Bydlisko: Prešov(34)

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa stefan222 » Ne 05. Máj, 2019, 13:49

osobne radim dat router hned pri vstupe do domu na chodbu aby si vykril pekne cely dom. ja somar som si to tahal do obyvacky a v kuchyni mi sem tam pada, ale to mam byt.
a hej do tv ti pojde ethernet aspon tak to ma oranges
hry- one a ps4
doma-packardbell dot sc

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 05. Máj, 2019, 14:50

router mam vyrieseny, ten je v pivnici v racku, odtial vyvedena kabelaz na Unifi AP - jeden na chodbe, druhy nad obyvackou na streche
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 152
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Telekom FTTH/GPON

Príspevok od užívateľa Sugyi » Ne 05. Máj, 2019, 16:15

CageJ napísal:
So 04. Máj, 2019, 11:03
taha optiku az k domu alebo k plotu a odtial 1Gbps ethernet?
Co som videl tak to tahaju k plotu. Ale odtial sa podla mna dava spojka a potiahne sa to optikou dnu a nie ethernetom.

Molnart potom si to ukonci imho v tom racku pekne. Dopredu si tam podla mna mozes natiahnut aj nejaku mikrotrubicku kde si nejaky ten kabel zasunies/zafuknes. To oranzove co mas u rodicov je imho len chranicka. K tomu pride asi ta ich krabicka. Videl som to, vyzera to otrasne. Vysoke asi jeden meter, kovove a trci to aj kus pred plotom takze sa okolo toho aj tazko kosi. Byt dedinou nepovolim to ani za svet.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"