ADB VV3212 router sa "zasekava"

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1908
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

ADB VV3212 router sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Po 08. Apr, 2019, 19:01

Ahojte,

v kancelarii je nahodeny Mikrotik hAP ac2 cca rok a az do minuleho tyzdna slapal ako hodinky. Lenze, minuly tyzden sa menil provider internetu a namiesto pripojenia od lokalneho providera, kde bol "kabel zo strechy" sa preslo na Telekom a ich uzasny ADB VV3212 router. Kedze ten je len 100mbit, vypli sme na nom Wifi a pouziva sa len ako VDSL modem.

Odkedy je to zapojene, stalo sa uz 2x behom 1 tyzdna, ze siet sice ukazuje ze je OK, ale funguje len lokalna siet, pristup na internet akykolvek pokus skonci timeoutom. Ked nabehnem do Winboxu a dam reboot, po spusteni routra je zas vsetko OK. Je mozne, ze restartom si len ziska novu IP od ADB a ze realne je problem tam? Alebo skor nejaky iny problem hladat?

Aktualizoval som RouterOS na 6.43.14 pri prvom vypadku ale dnes sa to zaseklo zas, takze nejakou chybou FW to asi nebude.

Vedeli by ste mi dat nejake tipy, na co sa pozriet? Mikrotiku sa nijako nemenila konfiguracia, ale neviem ako debugovat toto spravanie..

*EDIT: zmenil som nazov temy, lebo chyba sa ukazala v routri ADB VV3212 od Telekomu
Naposledy upravil/-a lepermessiah v Pi 12. Apr, 2019, 09:15, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4629
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa Chris » Po 08. Apr, 2019, 20:14

Pozeral si logy?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7082
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 09. Apr, 2019, 09:22

S ADB mame v praci kopu skusenosti, ze to ludom proste blbne.
Telekom ti to vymeni len za dalsie ADB, su to smejdi. Asi jedina moznost je kopat do telekomu, a nech sa staraju, alebo si kupit vlasny VDSL router.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 64
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa hubula » Ut 09. Apr, 2019, 09:24

Daj si ADB prepnut do bridge modu a PPP nastav priamo v Mikrotiku. Vyhnes sa problemom s DHCP.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2722
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 09. Apr, 2019, 10:21

Urcite prva vec logy inak mozme len hadat. Ale logicky ako pisu vyssie jedine hladat chybu v tych smejdoch... a ak by bol jedinym riesenim, ze si musi chudak MikroTik raz za cas vypytat novu IP, tak jedine na to napisat script, kedy pri strate spojenia so svetom vonku si leasne novu IP... napriklad...
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15352
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 09. Apr, 2019, 10:47

Je to ADB. Naozaj je jedinym normalnym riesenim kupa vlastneho VDSL modemu.

U mamy to napriklad robi to, ze sice HTTP traffic ide, takze oni nic nezbadaju, ale nahodne ine porty nejdu - takze ja na navsteve sa nepripojim do mojej domacej siete cez OpenVPN, nejde ani SSH... Restartnem ADB, a cuduj sa svete, vsetko ide.
hubula napísal:
Ut 09. Apr, 2019, 09:24
Daj si ADB prepnut do bridge modu a PPP nastav priamo v Mikrotiku. Vyhnes sa problemom s DHCP.
Toto nie je o DHCP, to zariadenie jednoducho prestane routovat urcity traffic.

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1908
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Ut 09. Apr, 2019, 10:57

Logy asi az ked sa to znova sekne, lebo v noci bol vypadok elektriny dlhsi ako dokaze pokryt zalozny zdroj, takze mam tam len udaje od rana 5:40 :(

..tak sa pridem spytat, ked budem vediet viac, pri vsetkych tych smejdovych krabiciach ma ani nenapadlo, ze v mikrotiku su zaznamy o cinnosti ..

PS: inak presne ako pise faugusztin, vnutorna siet isla, kedze tam bezi Pohoda, NAS a tlaciaren, cize to by si vsimli okamzite. "Na google" islo tiez, ale ja som uz cez Teamviewer nemohol nic, aj ked som videl online, neslo pripojit, neslo prijimat a odosielat emaily..
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2722
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 09. Apr, 2019, 11:01

Ja sa vobec divim Telekomu, ze take smejdy dava zakaznikom... normalne lutujem ludi co nemaju inu moznost len mat od nich net a ten smejdacky "router"
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 64
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa hubula » Ut 09. Apr, 2019, 11:51

faugusztin napísal:
Ut 09. Apr, 2019, 10:47
Je to ADB. Naozaj je jedinym normalnym riesenim kupa vlastneho VDSL modemu.
...
Toto nie je o DHCP, to zariadenie jednoducho prestane routovat urcity traffic.
Mozno som sa nevyjadril dost presne. Riesenim je ADB do bridgu, tym z neho spravi len hlupy konvertor RJ45<->VDSL, cim sa vyhne vsetkym sietovym problemom, ktore moze potencionalne sposobovat.
Vsetko zaobstara Mikrotik. Naco pouzivat take problemove zariadenie ked vobec nemusi?
este jeden tip - ak mate firemny program od Telekomu, nestaci nastavit iba PPP, ale treba aj VLAN (vlastna skusenost)

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4219
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 09. Apr, 2019, 16:30

vlastna skusenost: bridge mode nie je je vseliek, ja to o rodicov prepnute mam a aj tak net vypadava. sice menej casto, ale pada
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1908
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Št 11. Apr, 2019, 13:19

Tak dnes vypadok zas, ale v logu teda nic ohladom nedostupnosti siete alebo co, vsetko podla neho OK, ale tak po restarte ADB znova funguju maily, cize uz to teda fakt vyzera na to po**** ADB..

Co je zvlastne, tak log ma celkom velky casovy vypadok, ale teda asi ked sa nic nedeje, nic nezapise .. lenze vcera o 20 vsetko islo, dnes o 10 uz nesli maily :D takze niekde medzi tym ADB zlyhalo a v nom teda ziadne logy nehrozia a ani iny udaj, ktory by ukazoval na mozny vypadok.

Cervene v logu je moment ked sa zapol ADB a cierne hned potom je pridelenie IPcky. Najprv skusime asi reklamovat ADB, az potom by som sa pustal do bridge modu. Nasiel som aj skript pre Mikrotik, ktory by vedel obnovit IPcku, ale neviem ako by som mal zistovat, ze prave porty 465 a 993 nefunguju, lebo ping mi samozrejme funguje ..
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2722
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 11. Apr, 2019, 13:24

Ten log este nema nejaku info ? messages ?
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1908
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Št 11. Apr, 2019, 14:44

No sice moj log nevyzera ako tvoj, vpravo je uz len "Message" ale su to len info o pripojeni a odpojeni zariadeni na Wifi pripadne eth2,3,4 cize nic co by suviselo s tymto problemom..
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4629
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa Chris » Št 11. Apr, 2019, 17:59

Neda sa ten mikrotik prepnut loggovanie na debug level? :facepalm:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15352
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Mikrotik sa "zasekava"

Príspevok od užívateľa faugusztin » Št 11. Apr, 2019, 19:35

Nechapem preco riesite Miktotik, kedze ten je iba obetou zblbnutia ADB. A na ADB si mozem nastavit velky prd, ide o jeden z najhorsich, najosekanejsich routerov poslednej dekady.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"