Strana 1 z 1

Dual ISP router

Napísané: Pi 11. Jan, 2019, 12:14
od užívateľa QuaDko
Možno to teraz bude trochu hlúpa otázka nakoľko sa v týchto veciach až tak moc nepohybujem, ale existuje nejaká možnosť, respektíve zariadenie ktoré by dokázalo spracovať 2 internetové pripojenia ? respektíve ide o to, že máme dotiahnutý VDSL internet do budovy, nakoľko ale sme na konci dediny, sme hrozne ďaleko od ústredne, včera bol ale technik telekomu a sme sa bavili, a tvrdí, že k nám by sa dalo, dotiahnuť ešte nezávislé ďalśie VDSL pripojenie, ak som správne pochopil, majú tam natiahnuté 4 linky, ktoré jedno pripojenie využíva len 2 linky.

a teraz moja otázka existuje zariadnenie ktoré by vedelo spracovať 2 isp ? proste zapojím tam 2 linky, ktoré samozrejme každú prihlásim pod svojim menom a heslom. Existuje zariadenie ktoré by vedelo toto využiť v prospech ? napríklad keď tam pichnem 2x30mbit linku, vedelo by to skombinovať a spraviť z toho povecme 60mbit ?

je to len teoretická otázka, nakoľko snažíme sa nejak vyriešiť problém slabého internetu.
Neukameňujte ma prosím :D

Re: Dual ISP router

Napísané: Pi 11. Jan, 2019, 13:02
od užívateľa Odar
Podla mna trebars router od MikroTik-u by to mal zvladnut. Vies si tam kazdy interface (zastrcku) nakonfigurovat, ako potrebujes. Tak jednoducho druhu nepouzijes pre lokalnu siet, ale ako WAN2, nakonfigurujes si tam tebou pozadovane pripojenie, DHCP Clienta atd.

Re: Dual ISP router

Napísané: Pi 11. Jan, 2019, 13:28
od užívateľa 16cmfan
Alebo si to sprav jednoduchsie... ak mas dobre pokrytie pre 4G net.. tak si tam zaved radsej mobilny net a ked vypadne, mas nahradu... skombinovat sa 30+30 neda...

dovod preco ti toto radim je, ze sa do toho nevyznas ako pozeram a ludia napr. pri Mikrotiku pohoreli aj na banalnejsich veciach, ked ho pomaly neboli schopny ani zapnut nieto sa este nieco novemu naucit, takze tak :closed:

Re: Dual ISP router

Napísané: Pi 11. Jan, 2019, 14:26
od užívateľa QuaDko
Tak uvidíme, ja sa zatiaľ len predbežne pýtam že ake sú možnosti, ja sa osobne do toho nevyznám ale mám po ruke ITčkara ktorý chodí nastavovať tieto sie'tové veci, takže on by to nastaviť určite zvládol.

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 10:42
od užívateľa Kaper
Edgerouter X napr., na nete kopec dostupných info. Dokonca v samotnom wizarde je dual wan. Takže to nastaví aj opica. Skombinovať ako skombinovať. Je to LoadBalancing, dokážeš tahat 60Mbit napr pti steame atp, proste buď pri p2p sieti, alebo v skratke ak jeden packet ide cez 1x WAN a druhý packet cez 2. WAN port.

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 11:42
od užívateľa Sugyi
Mal som dual wan riesenie urcitu chvilu. Zariadenie APU2 od pcengines a na tom nainstalovany pfsense.
Ked som robil loadbalancing na speedtest.net mi nameralo obe linky dokopy ako rychlost pri downloade. Pri uploade iba jednu.
Nastavenie je klikacka vo web aplikacii a fungujes to celkom spolahlivo. S pfsense dostanes aj pokrocilejsi firewall.

Mikrotik som pozeral navod ale je tam viacej sposobom ale pride mi to nastavovanie ako skrabat sa pravou rukou za lavym uchom oproti pfsense. Ak ale mate niekto nejaky dobry navod pripadne by ste mi vedeli pomoct prosim ohlaste sa mi.

Tiez by som si na tvojom mieste daval 2 roznych isp ked nahodou jeden vypadne ides aspon s druhym a nejaka wifi/lte by asi bola skvela volba. Sam mam doma dsl nizky program nato ked mi wifi raz za cas na chvilu vypadne. BTW v Cechach uz samotni poskytovatelia uvazuju nad bondingom liniek.

Ale inak dual wan routre robi aj tp-link. Tam som ale nastavovanie nevidel.

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 11:54
od užívateľa molnart
asus routery, minimalne tie lepsie dual wan tiez podporuju. nemam ale realnu skusenost, nemal som kde vyskusat.

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 12:31
od užívateľa Kaper
Tie "funkcie" na bežných home routeroch typu Aušus a teplý link stoja za prd...

Ak by niekoho zaujímalo. LoadBalancujme 4x linky od ISP. 2x DSL + 2x LTE... A je to sranda :)
CEZ VLANy môžeš mať aj 10x liniek...v jednom porte

A ak ti ide o stabilitu, radšej si tam daj sekundárneho ISP ako 2x linky od toho istého, vtedy je o dosť väčšia pravdepodobnosť že ti budú padať obe naraz. Napr. ako bolo spomenuté LTE.

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 17:17
od užívateľa Sugyi
Kaper, ak sa smiem spytat cim loadbalansujete? Ake zariadenie a kus detaily vies prezradit?

Re: Dual ISP router

Napísané: Št 24. Jan, 2019, 18:13
od užívateľa CageJ
Skúšam som a ten nárast bude tak 40% v praxi ale článok som o tom nepísal.

Re: Dual ISP router

Napísané: Pi 25. Jan, 2019, 09:15
od užívateľa Kaper
Spomínal som Edgerouter X, a ten aj používam. Výkonu má dosť. Aké detaily? Prezradiť síce môžem, ale napísal som toho dosť, už stačí len hľadať, materiálu je na nete dosť :). Veľmi sa mi páči na ubnt produktoch, že veci ktoré sa nastavujú cez CLI - konzolu, dokážeš naklikať cez config tree vo WEB UI.

Ako som písal vyššie, mám 4 Linky dokopy. 2xaDSL + 2xLTE.

Tých vecí, čo sa mi páči na ubnt produktoch je veľa, napr. aj spravovanie zariadení v UNMS.