Dual ISP router

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Dual ISP router

Príspevok od užívateľa QuaDko » Pi 11. Jan, 2019, 12:14

Možno to teraz bude trochu hlúpa otázka nakoľko sa v týchto veciach až tak moc nepohybujem, ale existuje nejaká možnosť, respektíve zariadenie ktoré by dokázalo spracovať 2 internetové pripojenia ? respektíve ide o to, že máme dotiahnutý VDSL internet do budovy, nakoľko ale sme na konci dediny, sme hrozne ďaleko od ústredne, včera bol ale technik telekomu a sme sa bavili, a tvrdí, že k nám by sa dalo, dotiahnuť ešte nezávislé ďalśie VDSL pripojenie, ak som správne pochopil, majú tam natiahnuté 4 linky, ktoré jedno pripojenie využíva len 2 linky.

a teraz moja otázka existuje zariadnenie ktoré by vedelo spracovať 2 isp ? proste zapojím tam 2 linky, ktoré samozrejme každú prihlásim pod svojim menom a heslom. Existuje zariadenie ktoré by vedelo toto využiť v prospech ? napríklad keď tam pichnem 2x30mbit linku, vedelo by to skombinovať a spraviť z toho povecme 60mbit ?

je to len teoretická otázka, nakoľko snažíme sa nejak vyriešiť problém slabého internetu.
Neukameňujte ma prosím :D
Working on

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4365
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 11. Jan, 2019, 13:02

Podla mna trebars router od MikroTik-u by to mal zvladnut. Vies si tam kazdy interface (zastrcku) nakonfigurovat, ako potrebujes. Tak jednoducho druhu nepouzijes pre lokalnu siet, ale ako WAN2, nakonfigurujes si tam tebou pozadovane pripojenie, DHCP Clienta atd.
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2730
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 11. Jan, 2019, 13:28

Alebo si to sprav jednoduchsie... ak mas dobre pokrytie pre 4G net.. tak si tam zaved radsej mobilny net a ked vypadne, mas nahradu... skombinovat sa 30+30 neda...

dovod preco ti toto radim je, ze sa do toho nevyznas ako pozeram a ludia napr. pri Mikrotiku pohoreli aj na banalnejsich veciach, ked ho pomaly neboli schopny ani zapnut nieto sa este nieco novemu naucit, takze tak :closed:
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1369
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16
Bydlisko: Trstín-Trnava-Bratislava

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa QuaDko » Pi 11. Jan, 2019, 14:26

Tak uvidíme, ja sa zatiaľ len predbežne pýtam že ake sú možnosti, ja sa osobne do toho nevyznám ale mám po ruke ITčkara ktorý chodí nastavovať tieto sie'tové veci, takže on by to nastaviť určite zvládol.
Working on

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Kaper » Št 24. Jan, 2019, 10:42

Edgerouter X napr., na nete kopec dostupných info. Dokonca v samotnom wizarde je dual wan. Takže to nastaví aj opica. Skombinovať ako skombinovať. Je to LoadBalancing, dokážeš tahat 60Mbit napr pti steame atp, proste buď pri p2p sieti, alebo v skratke ak jeden packet ide cez 1x WAN a druhý packet cez 2. WAN port.

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 187
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Sugyi » Št 24. Jan, 2019, 11:42

Mal som dual wan riesenie urcitu chvilu. Zariadenie APU2 od pcengines a na tom nainstalovany pfsense.
Ked som robil loadbalancing na speedtest.net mi nameralo obe linky dokopy ako rychlost pri downloade. Pri uploade iba jednu.
Nastavenie je klikacka vo web aplikacii a fungujes to celkom spolahlivo. S pfsense dostanes aj pokrocilejsi firewall.

Mikrotik som pozeral navod ale je tam viacej sposobom ale pride mi to nastavovanie ako skrabat sa pravou rukou za lavym uchom oproti pfsense. Ak ale mate niekto nejaky dobry navod pripadne by ste mi vedeli pomoct prosim ohlaste sa mi.

Tiez by som si na tvojom mieste daval 2 roznych isp ked nahodou jeden vypadne ides aspon s druhym a nejaka wifi/lte by asi bola skvela volba. Sam mam doma dsl nizky program nato ked mi wifi raz za cas na chvilu vypadne. BTW v Cechach uz samotni poskytovatelia uvazuju nad bondingom liniek.

Ale inak dual wan routre robi aj tp-link. Tam som ale nastavovanie nevidel.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4233
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa molnart » Št 24. Jan, 2019, 11:54

asus routery, minimalne tie lepsie dual wan tiez podporuju. nemam ale realnu skusenost, nemal som kde vyskusat.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Kaper » Št 24. Jan, 2019, 12:31

Tie "funkcie" na bežných home routeroch typu Aušus a teplý link stoja za prd...

Ak by niekoho zaujímalo. LoadBalancujme 4x linky od ISP. 2x DSL + 2x LTE... A je to sranda :)
CEZ VLANy môžeš mať aj 10x liniek...v jednom porte

A ak ti ide o stabilitu, radšej si tam daj sekundárneho ISP ako 2x linky od toho istého, vtedy je o dosť väčšia pravdepodobnosť že ti budú padať obe naraz. Napr. ako bolo spomenuté LTE.

Sugyi
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 187
Dátum registrácie: Št 24. Nov, 2011, 15:17

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Sugyi » Št 24. Jan, 2019, 17:17

Kaper, ak sa smiem spytat cim loadbalansujete? Ake zariadenie a kus detaily vies prezradit?

CageJ
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 6842
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43
Bydlisko: Praha, Prešov

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa CageJ » Št 24. Jan, 2019, 18:13

Skúšam som a ten nárast bude tak 40% v praxi ale článok som o tom nepísal.

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Dual ISP router

Príspevok od užívateľa Kaper » Pi 25. Jan, 2019, 09:15

Spomínal som Edgerouter X, a ten aj používam. Výkonu má dosť. Aké detaily? Prezradiť síce môžem, ale napísal som toho dosť, už stačí len hľadať, materiálu je na nete dosť :). Veľmi sa mi páči na ubnt produktoch, že veci ktoré sa nastavujú cez CLI - konzolu, dokážeš naklikať cez config tree vo WEB UI.

Ako som písal vyššie, mám 4 Linky dokopy. 2xaDSL + 2xLTE.

Tých vecí, čo sa mi páči na ubnt produktoch je veľa, napr. aj spravovanie zariadení v UNMS.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"