Strana 3 z 4

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Pi 23. Aug, 2019, 07:08
od užívateľa YTdecoy
Chapem to tak, ze metaliku nemas v krku ? No to mas nemile. Tie testy vo switchoch su vacsinou na baze odrazu signalu a na zaklad stacia. Ak mas stastie, ze kable su ok, tak urcite zasuvky a keystone. Najhorsi pripad je, ked to robi elektrikar ktory sa s tym hraje ako keby to bola cyky-na. Ja osobne by som vyhadzal najpr tie plastove keystony, nahodil normalny konektor a postupne vylucil problem v racku. Snad tam mas nejaku rezervu :-)
Este jedna vec, aky tam mas vobec kabel ?

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ne 25. Aug, 2019, 20:43
od užívateľa molnart
zrovna tieto kable o ktorych hovorime su v krkoch, tie dalsie uz nie. ale ci na poslednych par cm nie su pricapene aj elektrikarskou sadrou to uz nepoviem. aky je normalny konektor? akoze RJ45? to nemam sancu, nedotiahne to k switchu, uz teraz som musel rack podlozit aby sa to zmestilo :facepalm:

kabel je tam tento https://www.alza.sk/datacom-drat-cat5e- ... d40039.htm

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ne 25. Aug, 2019, 21:13
od užívateľa 4040

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ne 25. Aug, 2019, 23:28
od užívateľa molnart
po kratkom testingu:
1) AV receiver aj blu ray prehravac funguju len v porte 4, v ostatnych nedostatnu IP adresu
2) Port 1: ked donho pichnem router normalne nabehne, siet gigabit, cable test zo switchu bez problemov (nemam doma notas s ethernet portom, tak to skusam tak ze zapajam router v mode DHCP client)
3) Port 2: router ukazuje 10 Mbit pripojenie. copper test zo switchu neviem spustit. sem-tam sa viem dostat do web ui routra cez LAN port z inej pripojky ale ping na hlavny router nejde.
4) Port 3: router okazuje 100 Mbit pripojenie, inac sa tvari ze vsetko funguje normalne, pingy na ozajstny router su dobre. cable test ukazuje chybu na prvom metri, tak by to mohol byt kabel zo switchu alebo keystone, zajtra sa pozriem. predpokladam ze tu vzdialenost pocita od switchu.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 08:24
od užívateľa shiro
Router mas aky? Lebo toto sa mi tiez deje v kombinacii s Mikrotik RB951G-2HnD + Vero4k multimedialna krabicka.
Skus sa na dane problemove porty pripojit priamo, napr. s notebookom, ci dostane IP. Tymto vylucis/potvrdis vadu routra alebo kablovania v stenach.
Zle nakrimpovana zastrcka bud ide, alebo nie a tym padom musis skontrolovat celu cestu signalu, az po router. Lepsie testery ti vedia ukazat ci maju spravny kontakt na vsetkych vodicoch. Tak budes vediet, ci je problem v kabloch ci krimpovani.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 08:50
od užívateľa molnart
hlavny router je miktorik, ale donho nic priamo napojene nie je, za nim je cisco switch kde su pichnute kable z patch panelu. router ktorym som skusal pripojenie je linksys v repeater mode. notebook s lan portom aktualne k dispozicii nemam. zle nakrimpovana zastrcka moze byt zle nakrimpovana na menej vodicov, takze tych 100 a 10 mbitov rychlosti mi dava logiku. akoze 100 mbitov by mi aj stacilo, ale darmo ked zariadenie ktore na nom ma fungovat nefunguje.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 10:03
od užívateľa Erazer
Pripomína mi to keď som do keystonu prehodil vodiče tak že nesedeli so schémou a ten kábel išiel max iba 100Mbit. Po prehodení vodičov ako to má byť normálne (T568B) 1Gbit

(myslel som že poradie vodičov môže byť ľubovolné ak je dodržané poradie na oboch stranách. Evidentne to tak nieje :D Niektoré z vodičov asi majú málinko väčší prierez ako ostatné, poprípade nejaké vzájomné tienenie alebo čo a preto treba dodržať T568B) - porpípade mi to tu niekto vysvetlite budem vďačný :-)

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 10:25
od užívateľa shiro
Poradie je dolezite, pretoze vodice mas skrutene v istych paroch, kvoli odruseniu. Krimpovanim vodicov mimo normy rozhodis tento system. Potom to nemusi ist vobec, alebo max. 100vkou.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 21:22
od užívateľa molnart
tak som dnes skusil tu pripojku ktora davala len 10 mbit, prehodil som kabel medzi switchom a patch panelom a cuduj sa svete, svieti kontrolka gigabit, copper test v pohode. idem na rovnaku pripojku dat blu ray prehravac, nic. vymenim kabel od blu ray prehravaca, ide. takze obidva kable ako keby zle nakrimpovane. pritom poradie zil je ok, su zatlacene dobre, vizualne sa zda byt vsetko v poriadku. asi sa na cele domace krimpovanie vyseriem a kupim par metrovych hotovych kablov.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Po 26. Aug, 2019, 21:30
od užívateľa shajek
alebo sa to "nauc" kym to nepojde ;) skusenosti su na nezaplatenie

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ut 27. Aug, 2019, 07:27
od užívateľa YTdecoy
Ked budes krimpovat, nestlacaj krimpovacky na max, ale s citom. Pozri si, ci tie noze su zatlacene v rovine a nie sikmo. Obcas sa stane ze vnutorna cast kde su napruzene kontakty nedolahnu k nozom v konektore. Uz sme mali seriu zariadeni kde sa museli krimpovat rj45 s citom. Pripadne kup ako pises hotove patch kable.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ut 27. Aug, 2019, 08:48
od užívateľa shiro
patch kable som tiez kupoval hotove. Komu sa chce s tym babrat :-)
najradsej krimpujem tzv. droty, tie pekne drzia tvar. "Lanka" su otravne, makke, nedrzi to tvar a blbo sa to vsuva do konektora.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 29. Aug, 2019, 15:02
od užívateľa Richard_12
Pozor aj na konektory RJ-45. Ak sa drôt osadí konektorom pre lanko, tak sa nože nesprávne zaseknú a ohnú sa. Vodiče sa v konektore hýbu alebo dôjde ku skratu medzi susednými vodičmi. Problém sa často neprejaví okamžite ale až behom mechanického namáhania kábla. Používam aj kábel tester aby som vylúčil problémy spôsobené nesprávnym nakrimpovaním.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 29. Aug, 2019, 15:18
od užívateľa molnart
skontroloval som vsetky kable, dve co nefungovali som odfikol konektory a dal nove, jeden bol original, ten mi nesiel uz ani predtym, kable tam boli tiez v nejakom divnom poradi, nebol to ani T568A ani B, tak to som vyhodil.

neviem ci s tymto suvisi dalsi zaujimavy problem: mam doma dve UniFi AP-cka, jeden v dome na chodbe a druhy na streche vonku (Mesh AC). ked si zoberiem iPad von, ze sa snazi pripojit na to druhe AP-cko, tak uplne sa zblazni, nechce sa pripojit na ziadnu wifinu (pise chybne heslo, pricom je dobre) a treba tam vyresetovat sietove nastavenia. ine zariadenia funguju, ale zda sa mi ze trva dlhsie kym sa pripoja.
preco podozrievam ze je to kablom: na pripojenie som pouzil lan kabel ktory bol povodne pouzity ako tazne lano na vytiahnutie asi 15 kg betonovej kocky na strechu, takze je trosku naky natiahnuty/pokruteny :D plus ide o tieneny kabel na ktory som nakrimpoval obycajny UTP konektor (ine doma nemam). moze to byt tym?

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 29. Aug, 2019, 18:35
od užívateľa Richard_12
Robíš s LAN káblom psie kúsky. Ja nemám rád keď mi niekto stúpne na kábel. LAN káblu s ktorým si vytiahol 15 kg betónovú kocku by som už neveril. Určite došlo k deformácii. Tie konektory by ani nevadili. Určite by som dodržal pravidlo lanko kábel-lanko RJ-45 konektor; drôt kábel-drôt RJ-45 konektor ako som už písal v predchádzajúcom príspevku.