Strana 2 z 4

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Ut 11. Sep, 2018, 18:00
od užívateľa Snake
To je to co som davno hovoril, zle odtienene FTP je horsie ako UTP, duplom u cat7

Re: Domaca LAN siet

Napísané: St 12. Sep, 2018, 10:30
od užívateľa Hexaris
Ono je trochu kravina, ze fabricke kable su vacsinou spojene na obo stranach. Na kratky prepoj by to, ale aj tak nemalo robit to co popisujes. Problem nastava ak to mas na roznej faze a pod. Uzemnene by to malo byt len na jednej strane. Viz zemna smycka atd ...

Re: Domaca LAN siet

Napísané: St 12. Sep, 2018, 11:28
od užívateľa Chris
vlastne ked nad tym cim dalej premyslam. Natiahol by som si len fiber bud OM4 alebo SM4. Zalezi co zozenies lacnejsie a ktore SFP+ zozenies lacnejsie.
Uz teraz kupis rozne mikrotiky, cisco AP s SFP/SFP+ interfacom, cize si vsetko osefujes cez wifi. Ak budes potrebovat pripojit highspeed NAS na WS, tak si kupis kartu a fungujes.

Ale CAT5e STP ako backup a do dolezitych miestnosti/lokacii fiber a si niekde inde ako 99% domacnosti :D

Re: Domaca LAN siet

Napísané: St 12. Sep, 2018, 12:30
od užívateľa Pronto
Cat5e + optika dava zmysel. Aj keby si zatial pouzival Cat5e a v buducnosti proste len presiel na optiku. Vytahovat z husych krkov kable a davat tam ine je hnusna robota, tou cestou by som nesiel ale optika by to vlastne riesila.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: St 12. Sep, 2018, 20:11
od užívateľa molnart
ak, tak uz mi len povedzte aky opticky kabel mam kupovat a v com ho viem ukoncit v stene.

dalej Cat 5e mam davat FTP, STP, ci UTP? velmi pravdepodobne to budem krimpovat sam (to znamena tri pokusy na koncovku) a bojim za ze to tienenie doyebem. na druhej strane kable pojdu popri elektrickych rozvodoch v jednej drazke...

toto je v pohode, ci treba nieco lepsie? https://www.alza.sk/datacom-drat-cat5e- ... d40039.htm

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 13. Sep, 2018, 13:00
od užívateľa Richard_12
Ten kábel cat 5e UTP čo si postol je v poriadku. (sám ho doma používam)

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 13. Sep, 2018, 13:36
od užívateľa Pronto
Ake konektory chces krympovat?? Patch panel na jednej strane v racku a zasuvky na druhej.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 13. Sep, 2018, 17:20
od užívateľa molnart
no, minimalne ich musim odizolovat a zoradit kable do poradia, to je u mna zabavu na 10 minut s kazdou koncovkou

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 13. Sep, 2018, 17:40
od užívateľa Kaper
Žiadne odizolovanie nie je potreba...

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 13. Sep, 2018, 23:02
od užívateľa Hexaris
No osobne by som patch panel nedaval. Osadil by som len tzv. prazdny panel do ktoreho nahadzem keystones (spojkoveho typu). Eth bude aj z druhej strany nakrimpovany. U panelu pouzijem kovove rj45 ktore budu spojene s foliou v kabli a panel bude vodivo spojeny so zemou (ako cely rack). Ucastnicke zasuvky vodivo nespojime s foliou. Ak fibre tak na domace pouzitie SC PC + nejake wdmka. Vlakno, ale najde vyuzitie hlavne na vacsiu vzdialenost a netrpi potencialom. Priznam sa, ze som nemal zatial nikde v domacnostiach potrebu davat vlakno (:
Za usetrene love by som kupil do racku apc surge protection (otestovane priamo v burke a to iskriste tam naozaj funguje :D, samo priamy zasah blesku neprezije skoro nic)
Inak laik by mal pripravit kabel pre konektor do cca 1min., s praxou 10-20s, bez ohladu na A/B normu. Ono je to len cvik ...

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Pi 14. Sep, 2018, 06:25
od užívateľa molnart
takze teraz co? stp s uzemnenym rackom alebo staci utp? to uzemnenie staci spravit na zem najblizsej zastrcky?

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Pi 14. Sep, 2018, 07:34
od užívateľa Kaper
Tieneným káblom si môžeš narobiť viac škody ako úžitku. Kúp kvalitný cat 5e/ cat6 kábel a nerieš tienenie v domácich podmienkach.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 21:13
od užívateľa molnart
tak prebehol takmer rok a teraz som sa k tomu dostal aby som kable realne vyskusal. zistil som ze zo styroch konektorov pod telkou (e.g. kde planujem pripojit najviac zariadeni) mi funguje akurat tak jeden. otazka je ako to troubleshootovat? laicky vidim tak ze chyba moze byt na tychto miestach:

1) zapojenie zasuvky (nerobil som to ja) - problem je ze konektor moc neotvorim, lebo je to zapucovane v sparovacke licovych tehal. takze musel by som odsunut asi 80 kg komodu, vyskrabat sparovacku, dat dole ramcek, vybrat zasuvku a cudovat sa co tam najdem
2) poruseny kabel niekde v procese - s tymto asi nic nespravim, aj ked rack je presne pod obyvackou v pivnici, takze natiahnut novy kabel by sa este dal, ale opat je to destruktivna aktivita, sekanie, novy obklad tehal, sparovanie apod.
3) v keystone na konci kablov. mam tam tieto, davali sa velmi jednoducho, nemyslim si ze by som to pokazil https://www.solarix.cz/product.jsp?artno=25286701
4) v kabloch od keystonu do switchu (pride mi podozrive ze tri vedlajsie)
5) v samotnom switchi (nepravdepodobne)

ako na to? cable tester mi moc nepomoze, lebo neviem obidva konce kablov dostat na miesto aby som videl na obidva moduly...

stale ostava moznost jebnut tam switch ale presne to som nechcel :facepalm:

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 21:25
od užívateľa HellAngel
Treba zohnat lan tester, ktory meria aj dlzku kablov a ukaze ti aj zilu v ktorom metri je poruseny. Osobne si ale myslim, ze problem mas v zasuvkach.

Re: Domaca LAN siet

Napísané: Št 22. Aug, 2019, 22:01
od užívateľa molnart
na switchi mam funkcou copper test, ale na to aby to fungovali musi byt pichnute nieco na druhej strane, nie? https://imgur.com/a/1On2dUk