Domaca LAN siet

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4218
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 09. Sep, 2018, 23:01

Prerabam barak a idem robit LAN. Dal som husie krky do pivnice, kde planujem davat rack. Telefonny kabel zavediem do pivnice a odtial pojdem von lan kablami do izieb. Otazky:
- koax zo satelitu mam davat tiez do pivnice alebo mam to zaviest priamo k telke? netusim ako funguju tie settop boxy magio, orange apod. ci potom viem dostat signal po lanke vsade do domu?
- ake cable mam davat? treba dnes uz Cat6a? davnejsie sa mi zda ze niektori hovorili ze s Cat6 mali problemy, tak davali radsej Cat5e
- mam dat FTP ci staci UTP? zial nevyhnem sa tomu aby kable v urcitych miestach islo popri elektrickom vedeni, tak asi FTP, ze?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4629
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 09. Sep, 2018, 23:49

Cat 5e STP uplne staci, cat6 jedine ze by si planoval upgrade na 10Gbit. Ak nebude velky cenovy rozdiel zobral by som cat6.

Orange ma setobox len s RJ45 pripojenim nie? Ci ma aj koax?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Pronto
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1277
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Pronto » Po 10. Sep, 2018, 00:40

Ja by som urcite daval cat6a. Ak planujes mat doma NASko do buducna s raidom, tych 10Gbit je genialna vec. Celkovo to domacu siet brutalne zrychli kedze uz dost novych zariadeni ma 10GBbit sietovky.
Spoiler: ukázať
OC Build: Gigabyte UD3R, Xeon x5675@4,3GHz, MSI GTX 1070Ti Armor+, 4x4GB DDR3 1800MHz, Crusial MX500, 3TB HDD, EVGA 550 B3, W10Pro + AOC Q3279VWF
AUDIO
Headphones - Massdrop HD6XX (Sennheiser HD650), DAC/HeadAmp - Audinst MX-1
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4629
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Chris » Po 10. Sep, 2018, 07:02

Pravda, enterprise prechadza na novy standard 25Gbit a 10Gbit do retailu.

Avsak ak pouziva vacsinou wifi, alebo laptop tak mu to moze byt jedno.
Skor by som natahal napr do pracovne a pod. miestnosti kde to moze mat potencial SM optiku. Potom len kupi sfp moduly a moze cez to hnat 10/25/400/100Gbit
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Reinok
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1561
Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Senec

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Reinok » Po 10. Sep, 2018, 08:10

Nezabudni že pri Cat6 už máš iné koncovky, zásuvky, atď....ten kábel už nevopcháš do 5e RJ45čok atď...úplne ti stačí 5E a poriadna wifi..
PC: ASUS P7P55 LX --- Intel i5 750 2,6Ghz --- 8GB DDR3 Kingston --- AMD 5770 VaporX 1GB --- SSD 120GB SAMSUNG 850 PRO + 500GB 2,5" Seagate + 320GB 2,5" Seagate --- Corsair HX450 --- Thermaltake Tsunami Dream --- 22" Samsung T220

NB
: Acer Aspire One 756 1007Ckk --- Intel Celeron DC 1,5Ghz --- 4GB DDR3 Kingston RAM --- 120GB Samsung 840 PRO --- 11,6"

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4218
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Po 10. Sep, 2018, 08:29

Reinok, diky za info, presnenie niecoho takeho som sa obaval.

Opticky kabel medzi rackom a pracovnym kutom je vyborny napad,akurat by som potreboval vediet aky kabel to presne ma byt a ci je mozne ho ukoncovat v nastennej zasuvke
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Pronto
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1277
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Pronto » Po 10. Sep, 2018, 09:07

Reinok - samozrejme ze ma vlastne koncovky a zasuvky, je to ovela hrubsi vodic ako 5e-cko. Presne preto zvlada v pohode 10Gbit. Optika je fajn vec ak mas doma prevodniky a aspon nejake know-how ale realne to vyzaduje o dost pracnejsie a drahsie riesenia (prevodnik je zasa len aktivny prvok ktory skor ci neskor odide). Argument ze do klasickej RJ45 nedas 6a je uplne zbytocny - kto by ho tam preboha daval? Spravim si v stene pekne pod omietkou zasuvky kde su aj tak Keystone takze ci tam napchas Cat7 alebo Cat5e je uplne jedno.
Ak by som ja prerabal barak a tahal kable (rozumej robil zasah na NIEKOLKO ROKOV), tahal by som optimalne Cat6a/7. Preco? Lebo rezerva vo vykone je pri takychto veciach super. Urcite nechces o 3-4roky nadavat, ze si nedal o 100eur viac. WiFi v dome je super, ale je to stale len ziarenie + tie hluche miesta pri odrazoch 2,4-ky (5Ghz je v domoch prakticky nepouzitelna) vedia vytocit do nepricetna. :)
Spoiler: ukázať
OC Build: Gigabyte UD3R, Xeon x5675@4,3GHz, MSI GTX 1070Ti Armor+, 4x4GB DDR3 1800MHz, Crusial MX500, 3TB HDD, EVGA 550 B3, W10Pro + AOC Q3279VWF
AUDIO
Headphones - Massdrop HD6XX (Sennheiser HD650), DAC/HeadAmp - Audinst MX-1
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+

Užívateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1005
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Bydlisko: Trenčín

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Erazer » Po 10. Sep, 2018, 09:43

Ešte k STB-oxom: Orange má iba napr RJ45 ako písal Chris. Ale ak máš možnosť, natiahol by som aj 2x koaxial do obývačky a minimálne 1x koax do ostatných izieb kde do budúcna môžeš dať TV. (samozrejme hneď vedľa zásuvky koax aj RJ-45) --> ak by si sa rozhodol pre cardsharing je to nutnosť.
Ja mám napr. 2x koax a 2x lan v obývačke a všetko plné... 1x stb, 1x rpi (lebo nemám smart TV) a 2x koax do stb (dvojtunerový) čiže drahá napr. pozerá v obyvke romantiku a ja si zo STB streamujem iný kanál do PC.
PC: i5-4570,16GB RAM,1060 6G,SSD 250GB Burst, 500GB HDD, Schrödinger's 500w PSU, m: G502 hero
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:Oneplus2,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13692
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Snake » Po 10. Sep, 2018, 09:51

Lenze ked hovoris A, povedz aj B, a to su dve veci - 1) cena 2) ovela vacsie (a tym myslim ovela vacsie) naroky na tienenie danej kabelaze. Xkrat som mal uz flapping siete lebo chlapci tam natiahli 6a, na X roznych miestach do 90° uhla, popri elektrike atp, a malo to taky crosstalk na fluku ze tomu sibalo viackrat do hodiny. Neboj ono natiahnut CAT7 neni take easy, zvlast ked sa bavime o jednotlivom nutnom uzemneni daneho vodica (nesmie sa spajat), to iste je 6a. Takze idea ze keby som tahal kable tak potiahnem CAT7 lebo je to super je sice pekna, ale nie vsade realizovatelna (kvoli groundingu prave), zbytocne ti je tahat CAT7/CAT6a ktore bude mat take rusenie ze na nom pojde akurat GbE.

Ked chce 10Gbit, tak nech si potiahne fiber, je to drahsie, ale versatinejsie ovela (PS: switch neni aktivny prvok ktory moze umret? Ked si kupi normalne SFP moduly - rozumej nie DLink, mikrotik, UBNT a podobne sracky made in china, ale zainvestuje to takeho novatron=cisco, tak nebude mat problem).

Plus by ma strasne zaujimalo co take doma on vyuzije ze bude 10GBit potrebovat, jednak drahsie zariadenia, a co si bude honit nad krivkou kopirovania suborov? Ale chlapci no tak
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Pronto
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1277
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Pronto » Po 10. Sep, 2018, 10:28

Snake - jednoducho sa ta spytam. Ten kabel bude mat v stene minimalne na 10-15 rokov. Ty by si na jeho mieste tahal 5e-cko? Pred 15timi rokmi ludia nechapali ako moze niekto doma vyuzit 1Gbit prenos a dnes je to standard pre NASka. Mas pravdu ze praca s Cat7 nie je ani zdaleka prijemna, ale Cat6a je o podstatnu cast jednoduchsia na tahanie aj zapojenie, nakolko nie je tak hruba, pevna ani citliva. Viem, uz som s nou nieco pozapajal a potahal.
Optika je vyborna vec, ale ta cena je stale privysoka. Ono k ethernetu mas jeden switch, k optike mas tiez switch + 2 prevodniky na jeden spoj. Sam dobre vies kolko tieto veci stoja.

Hovorim, ja by som si sam sebe natahal doma Cat6a + koax ako tu chalani radia a popri nich by som zatiahol nejaku FTTH optiku a cakal. V stene jest nepyta a urcite pride doba ked sa to moze hodit, napriklad aj na audio :D
Spoiler: ukázať
OC Build: Gigabyte UD3R, Xeon x5675@4,3GHz, MSI GTX 1070Ti Armor+, 4x4GB DDR3 1800MHz, Crusial MX500, 3TB HDD, EVGA 550 B3, W10Pro + AOC Q3279VWF
AUDIO
Headphones - Massdrop HD6XX (Sennheiser HD650), DAC/HeadAmp - Audinst MX-1
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4218
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa molnart » Po 10. Sep, 2018, 11:29

aktualne doma nevyuzijem ani gigabit, lebo moj NAS to nedava a mam ho vlastne celkom zbytocne, lebo tie disky by som kludne mohol mat priamo v kompe. aktualna dostpnost netu na danej lokalite je 8/1, cez wifi 25/8. ale ano, chcem aby to bolo ako tak future proof.

Preve nad tym vyuzitim koaxu rozmyslam, u nas sa telka nepozera vobec, ked tak iba veci z netu, tak neviem na co by som to vyuzil v dalsich izbach.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13692
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Snake » Po 10. Sep, 2018, 11:34

Pred 15timi rokmi som mal doma 100Mbit hub a o nejakom gigabite ani nesnival, 10Gbit tu este takych 5-7 rokov nebude lebo buzeranti ala asus a spol si stoj co stoj robia 2.5Gbit a podobne sracky aby zase zbrzdili trh. Ked ma niekoho kto mu natiahne 6a (nie 6), tak nech ide do toho, ale doma mu to bude naozaj zbytocne.

Co ho vyjde aktualne fiber? No vlakno tak do 10€, DACy ovela ovela menej, ale to by som skor daval na PTP, neni tu schema, neni tu nic, tazko nieco radit (plus dnes tahat coax...ach jo).

Vies ako to dopadne? Ze za 3 roky bude vzduchom na nejakej next gen antene na 4x4 MUMIMO davat viac nez na kabli, lebo 2 kila za sietovku neda nikto (na doma), a to sa mu vobec nedivim.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7082
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa shiro » Po 10. Sep, 2018, 11:44

Svojho casu, ked som prerabal rozvody v byte, tiez som rozmyslal na cat6a, prave pretoze 10GBit. Ten kabel tam nebude dva roky, ale aj 25r, kedze akakolvek prerabka rozvodov v byte, kde sekas do steny = neobyvatelny byt. A tiez do buducna bude v kazdom zariadeni SSD. A kopirovanie po LAN medzi dvoma SSD nema problem vytazit 10Gbit LAN minimalne na polovicu (500MB/s prenos). A aj viac, ak su v zariadeniach rychlejsie PCIe SSD.
Uz aj terajsia Gigabit LAN je pomalsia, ako to, co dokazu bezne vacsie HDD (2TB a vacsi HDD da v pohode 140MB/s, Gigabit LAN ma limit okolo 100)

U mna to bolo hlavne z hladiska prenosu velkych suborov (filmy medzi HTPC a normalnym PC, majuce pri h264 kodeku 8-15GB). Ale potom prisiel HEVC, filmy maju zrazu 3-6GB a problem sa vyriesil defakto sam a uplne inac :-)

Dalsia vec bola cena a praca s tym vsetkym. V dobe, ked som prerabal, kupoval som 300m krabicu cat5e, bola za asi 40e, cat6a za 80...ano, vo vysledku mala suma v porovnani s prerabkou bytu, ale skor ma stvalo, ze cena je 2x taka. Tiez koncovky na kabel som vsade nachadzal iba tie drbnute, co maju tu vkladaciu stredovu cast, kade tahas zily. Raz som s tym robil, a nikdy viac. Kktina na n-tu. Krimpovat zasuvky v stenach je tiez lahsie s tensimi cat5e kablami, ktore je tam vzdy nutne nejak poskrucat, aby sa to dalo upratat a zasroubovat.

Spominane komplikacie s cat6a proste prevysili vyhodu 10GBit rychlosti. Tak mam klasicky 1Gbit na cat5e a v pohode to staci. Uvidime co bude v buducnosti.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Hexaris

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Hexaris » Po 10. Sep, 2018, 18:24

Mne sa to ani pisat nechce :) ... ale tak strucne, cat5e ftp je na 10Gb v poho ak je to tak do 50m a nejak sa to netiahne vedla el.. Ono ta frekvencia nie je az tak rozdielna. Samozrejme china cat5e a poriadny kabel je rozdiel, na to bacha. Na margo cat6 stp a podobne zverstva, ono Shiro nizke awg-cka do toho nenarves vedla seba, proste sa tam nedaju. Tak sa to tam dava cik-cak a k tomu mas medzikus ktory to umoznuje zmontovat za kratky cas. Proste inak to nejde.
Inak v slusnej (modernej) domacnosti mate rack a krky vsade mozne, takze strukturku mozete menit ako ide cas ... a v buducnosti len pomenite kable a sup na sfp+ ...

Ja som nakrimpoval tisice konektorov a este stale ma to dokaze prekvapit :D

Richard_12
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 239
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Re: Domaca LAN siet

Príspevok od užívateľa Richard_12 » Ut 11. Sep, 2018, 17:29

Doma by som nedával tienené káble. Ak sa zle prevedie uzemnenie je to oveľa horšie ako UTP. Brat nedávno kúpil drahý 2 m cat.7 kábel aby pripojil PS4 a sťažoval sa, že má brum v reproduktoroch. Tak som mu poradil lacný patch UTP kábel cat. 5e a problém sa vyriešil.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"