Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1833
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (35)
Kontaktovať užívateľa:

Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa zoom » So 08. Sep, 2018, 14:20

Pozdrawiam, mam doma opticke pripojenie od Orange a uvazujem nad tym, ze si celkom zbytocne zaplatim ich novu 1 Gbit/s rychlost.

Normalne by to bol celkom no-brainer, ale zistil som jednu nepeknu vec. Orange (a aj UPC) uz novym pripojkam prideluju iba IPv6 adresu a prepojenie s IPv4 internetom je riesenie cez DS-Lite, co je pre mna zle. Za prechod naspat na plnohodnotnu verejnu IPv4 adresu si uctuju jednorazovy poplatok 99,- EUR, co im uz len z principu odmietam zaplatit.

Dalsi problem, o ktorom som sa docital, je nemoznost pouzitia vlastneho routra pre pripojenie sa priamo k ich sieti... resp. takto, lebo to znie zle: Orange doda opticky konvertor (konvertuje optiku na metalicky RJ45 port). Doteraz som ho mal prepnuty do L2 bridge modu, takze sa choval len ako konvertor a nie ako router. Za nim som uz mal moj Mikrotik, ktory ma pridelenu verejnu IPv4 adresu a dalej som si s tym robil, co som chcel.

Teraz vsak, pri pouziti DS-Lite by toto nemalo byt mozne, nakolko moj router v Orange sieti sa nebude vediet autentifikovat s ich AFTR zariadenim. Musel by som sa teda zmierit s dvojitym NAT-om (konvertor/router od Orange a moj Mikrotik).

Ine veci, ktore som sa mozno docital a lezia mi v hlave:
  • Mikrotik mozno nepodporuje poriadne DHCPv6 (ci Router Delegation), ale cital som aj, ze to uz vo firmware v6 ma byt, potom zase ze az vo v7
  • Ked v Orange vysvetlim, ze pouzivam sluzby (NAS atd) a potrebujem normalnu verejnu IPv4, mozu odpustit ten poplatok za prechod, ale cital som aj, ze to vobec nie je mozne
  • V podstate cele konfigurovanie DS-Lite v mojej rezii je take flimsy
Asi taky najlepsi topic k tomuto som nasiel tu. Celkom to tam popisuju znali ludia.

Moje otazky su: Ma s tymto niekto skusenosti? Z IPv6 som vymlety. Skusal niekto v Orange vydrankat naspat IPv4? Skusal niekto konfigurovat Mikrotik s tym DS-Lite nezmyslom? Alebo akekolvek ine postrehy k tomuto.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13721
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa Snake » So 08. Sep, 2018, 19:11

Kedze ti nasi fetacky operatori museli dodrbat ipv6 ako to len slo, tak pri dslite ipv4 mat nikdy nebudes, mikrotik podporuje ipv6 a aj RA, mam to u par zakaznikov a slape to ok, to su ale dedikovane okruhy s nativnym ipv6 a dual stack a nie tento paskvil co tu tito hajzli predvadzaju
#rollerman

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15359
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa faugusztin » So 08. Sep, 2018, 19:31

Jedine riesenie pri nasich operatoroch je mat niekde vonku stroj, ktori ti bude robit preklad IPv4 na IPv6, ktory potom mas uz verejny. Co ale napriklad pri pouziti VPS znamena tvrdy datovy limit.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13721
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 09. Sep, 2018, 18:12

Alebo sa im vysrat na hlavu a nekupovat taketo poloriesenia, spravit si tunel na HE ked chce clovek ipv6 a je po probleme.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1833
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (35)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa zoom » St 12. Sep, 2018, 00:50

Vtip je v tom, ze ja nutne IPv6 nechcem. Staci mi IPv4. Kebyze mam plnohodnotny dual stack, tak sa pobavim/naucim s IPv6, ale nepotrebujem to pre zivot. Chcel by som len, aby nevymyslali nic s tymto DS-Lite zmrdstvom a hlavne netlacili do toho ludi, ktorym to nie je jedno.

Kazdopadne, bol som v Orange a dozvedel som sa nasledovne:
• Pokial sa mi pri zmene pausalu nebude menit zariadenie (konvertor), ostane mi stale IPv4, ako mam doteraz.
• Kedze mam stary program (Fibernet), na ktory sa neda dat ta doplnkova sluzba 1 Gbit/s, musel by som zmenit program na ten novy.
• Moj existujuci konvertor nie je kompatibilny s 1 Gbit/s a musel by byt vymeneny.
• Pri tomto automaticky dostanem IPv6 a za prechod naspat na IPv4 si mozem zaplatit tych 99,-€.

Opytal som sa teda zasadnu otazku: Nie je pre nich lepsie mi odpustit tento poplatok, kedze im budem platit viac mesacne a v konecnom dosledku zarobia viac?

Odpoved bola, ze to mozno na obchodnom oddeleni (tj. infolinke) mozem skusit. Tak teda zajtra tam zavolam a sam som zvedavy, ako to dopadne.

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1924
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa lepermessiah » St 12. Sep, 2018, 09:59

Votriem sa do debaty ak mozem. UPC, ich biely bazmek router, kde mam nejake zariadenia a vsetky s pevnymi public IPv6 adresami. Je mozne sa pripojit zvonku na ne? Ak ano tak ako?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X1 Yoga 20JE-S0AJ00 + Samsung 970 EVO 1TB + Samsung 840 1TB mSATA / USB-C

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15359
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Diskusia o IPv6, IPv4 a DS-Lite (Orange, UPC)

Príspevok od užívateľa faugusztin » St 12. Sep, 2018, 11:26

Ano, da sa nan pripojit zvonku, ak externy pocitac je tiez na IPv6. Ak nie je, tak sa neda.

Po prihlaseni sa na UPC router mas 2 alternativy pre spristupnenie IPv6 pocitacov pre externe IPv6 pristupy :
  • Advanced Settings>Security>Firewall - tu mozes vypnut IPv6 firewall na routri komplet. Toto neodporucam, ak za routrom od UPC nemas iny router ci firewall pre tvoju siet.
  • Advanced Settings>Security>IP and Port filtering - tu si pri zapnutom IPv6 firewalle mozes pridat pravidlo na port a pocitac. Mozes teda povedat, ze chces povolit aky protokol (TCP, UDP atd), ake porty (mozes povolit aj vsetky naraz, ak chces) a zadefinovat limity na zdrojove a cielove IP adresy.
    Teda povedzme ak nastavis ze protocol=TCP, Source IP address=All, Destination IP address=Single (a zadas IPv6 tvojho PC v sieti), Source port range=Any,Destination port range=any, tak firewall povoli vsetky TCP spojenia na dane PC cez IPv6. Ak by si zadal destination port range povedzme iba na port 80, tak ti to povoli iba spojenie na port 80.
Osobne som sa s DS-Lite naucil zit, ale zas ja nepotrebujem mat pristup na Plex zvonka, ani nemam velke datove naroky, takze tych par HTTP servrov co mam som si pre externe pristupy pretuneloval na moju VPS, ktora ma IPv4 aj IPv6 adresu.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"