Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 409
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 13. Aug, 2018, 07:08

HellAngel napísal:
Ne 12. Aug, 2018, 23:03
nedokazes to potiahnut vsetko cez 1 switch? toto je naozaj extremne riesenie, tolko aktivnych prvkov, to budes ladit velmi dlho a otazne je, ci sa vobec dostanes k cielovemu rieseniu.
Prečo by to bol problém doladiť? Už teraz mi to funguje a nevidím v tom problém, skôr vidím problém niekde inde, napr. ako ISP poskytujú svoje "služby"...
Prečo nie 1 switch? Pretože: Ten prvý switch tam musí byť vždy (bude u mňa v byte a z neho pôjde hore connect do druhého, preto stačí obyč. switch.) Druhý switch bude robiť VLANy a ten bude hore kde sú natiahnuté káble. (Áno pozeral som rackové switche aj 1Gbitovýx48 L2 managed som našiel za 60€, ale načo?)
HellAngel napísal:
Ne 12. Aug, 2018, 23:03
Kolko ludi, respektive zariadeni planujes aby ten router zvladol?
• netuším, možno 2, možno 20 ľudí, uvidíme časom. Ak by som to chcel riešiť "vážnejšie" potreboval by som nato connect rádiom aspoň 100-200Mbit, a to asi ťažko...

HellAngel napísal:
Ne 12. Aug, 2018, 23:03
Pozeram ten planik a vidi sa mi tam este jedna chyba. Z bieleho switchu, do prveho zyxelu, sa z portu 5 (biely switch) do portu 1 (zyxel) my chybaju v zozname vlany od 107 do 113
... už to píšem tretí krát že tam je chyba. Opravené... Tie VLANY tam idú furt lebo VLANY sú vytvorené v routeri ofc.

HellAngel napísal:
Ne 12. Aug, 2018, 23:03
Tagovanie portov by som videl tiez ako problem. Vies co vsetko sa bude nachadzat za portami?
? Nerozumiem, písal som že tam bude koncové zariadenie v byte, tj z 90% router.

--------
Chris napísal:
Ne 12. Aug, 2018, 23:38
Aky je to router ?
Z obrázku to je btw aj vidno. Edgerouter X a písal som to už opäť

A nepotrebujem žiadnu lifetime waranty, aj keď je to všetko super, ale odíde niečo objednám a zajtra mám rovnako druhé zariadenie, sú iné problémy v živote a nejdem natom stavať život.


Sorry, ale z tvojto postu mi nie je jasné o Čom vôbec píšeme? 2 servery? Wut? TO prečo boha... Názvy portov si popíšem aj v Edgerouter-y, zjavne zbytočná debata, ak sa snažíte poradiť v niečom čo mám poriešené, ale ak sa nájde niekto kto mi vie pomôcť s VPS + Inśtaláciou nejakého opensource monitoringu, ja sa hnevať nebudem, jebal som sa s tým 3 dni a nešlo mi to... + SNMP, áno čakal som kedy príde aj toto na radu, rovnako platí to čo píšem, nešlo mi to spojazdniť - nemám s tým skúsenosti a vNstat robí to isté, čekujem traffic vštetkých interface-ov.

Išlo mi len o jednu odpoveď áno dá sa to, nie nedá sa to nepôjde ti to. Takto som zistil že to pôjde a to som chcel vedieť, je to len čisto teoreticky "keby..". Ak by som vedel že robím sieť pre 48 klientov, Jebnem tam samozrejme 48 portový switch ...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4276
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Chris » Po 13. Aug, 2018, 09:32

nuz, tak to ti prajem vela stastia, budes ho potrebovat. Lebo ty si si uz vybral :D
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 409
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 13. Aug, 2018, 10:29

A v čom ako? To že to nerobím na mikrotiku/ciscu je teraz zle?
To že tam nedám 128 portový rack switch ale 8 portový keď bude stačiť je zle? Veď jasné ak bude 40 bytov, tak tam dám 40+ portový switch a nebudem kaskádovať 8 portové switche preboha. To bol len príklad, že keby... - a či by to išlo...

Ak vieš poradiť s nastavením toho Edgerouteru + VPS ako som písal, ja budem len rád a rád sa naučím niečo nové a môžem potom pomôcť zase ja ostatným.

Ale tento topic mal byť len o tom, či mi to pôjde v tej konfigurácii alebo nie. beriem, že sa snažíte poradiť, beriem to, ale ak by som chcel robiť network za 5k€ tak to spravím za 5k€. Sám som zvedavý ako to pôjde, ak to bude reálne :).

Ďakujem
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8121
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa HellAngel » Po 13. Aug, 2018, 11:14

ano je to zle. Snazis sa robit relativne zlozity manazment siete a vacsina HW je na urovni domaceho pouzitia. A este sa stavias na zadne, ked ti niekto povie, ze to ako to mas navrhnute nie je vhodne. Chces poradit s konfiguraciou routeru, ale neviem ci najdes niekoho, kto ti poradi, pretoze pripohlade na tu topologiu, pouzity HW a SW, bude zrejme kazdy krutit hlavou.
Sam som zvedavy ci sa ti toto riesenie podari rozbehat a ako sa to bude chovat pod zatazou.
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 409
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 13. Aug, 2018, 12:57

A môžeš mi povedať prečo by to nemalo chodiť pod záťažou? Nejaký argument? Čo je tam akože zle? Písal soms snáď že idem route-ovať 1Gbit na WANoch?

Argument? Chcem počuť niečo k tomu :)

a btw: tie 2x zyxely (alebo akýkoľvek managed switch) tam byť musia. jeden bude v jednej bytovke a druhý v druhej. Nebudem snáď z jednej bytovky ťahať 40 káblov nie? Mohol by som tu rozppísať aj nakresliť modelovú situáciu ale je to zbytočné...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4276
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Chris » Po 13. Aug, 2018, 14:43

sam dobre vies, vyskusaj, ak ti bude stacit, ak nie dostuduj, precitaj si znovu a napis :D :bye:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12963
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pomoc - Topológia: 2Managed switche s VLANmi

Príspevok od užívateľa Snake » Po 13. Aug, 2018, 14:43

Vies, problem je taky, ze ty stale chces argumenty, taketo veci sa robia stackmi (ci uz HP Stack alebo Cisco Stack), najme ked sa prepajaju Managed switche. Argument jediny co ti mozem dat je skusenost, ovela mensia chybovost, a mensi priestor na user error.

Bohuzial taktiez sa mi zda ze ty uz to mas trosku vymyslene, a sem si si iba dosiel veci potvrdit, chodit to bude, ale bohuzial nie dobre z viacerych dovodov ktore nejdu argumentovat (performance, security, manazovatelnost atp).

Mna vsak zaraza ze neustale reagujes jak reagujes, vidiet to aj na druhej strane, najprv si rypnes, a potom stiahnes chvost ze ty nic ty muzikant, teraz dva prispevly nado mnou to iste, neustale ocakavas ze ti tu ludia odklepnu ako mas vsetko super, a ze vlastne ty nic viac nepotrebujes. V poriadku, mas teda odo mna pozehnanie nech to tu nema 5 stran, mas to super, nebudu s tym problemy.

Spravil by som to ja takto? Urcite nie, nehovoriac o tom, ze ty tu furt splietas o nejakej zatazi ktoru si predstavujes ako dam kopirovat subor, nie, bohuzial networking tak nefunguje, routing nieco stoji, a na chrisovu otazku ako budes mat distribuovane routy si neodpovedal doteraz, staticky nebodaj? Nesranduj, to vela stastia s manazovatelnostou. A ak dynamicky tak ti ten edgerouter bohuzial pojde trosku do kytek (zistis sam).
#rollerman

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"