Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4647
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Chris » Št 02. Aug, 2018, 00:09

Necital som to cele a ani sa mi nechce.

Ale ak to chces spravit aspon trochu normalnejsieca a usetrit buduci cas, tak odporucam

Modem - firewall - router (pre kazde poschodie spravis vlastnu VLANu s L3 Gatewayom - separatny subnet)

Pre kazde poschodie manazovatelny L2 switch s PoE.
PoE aby si napajal AP rovno zo switchu, nepotrebujes adaptery atd. Pre AP idealne separe VLANu

Pozri si ASA5506, samozreejme to vie PPPoE, 8portov, s routovanim nema ziaden problem a hlavne tym FW vies vela veci zabezpecit a ochranit!
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » Št 02. Aug, 2018, 01:05

Chris tak si radsej precitaj vo co go
#rollerman

Hexaris

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Hexaris » Št 02. Aug, 2018, 07:36

:D to co pise chris len v lacnejsej verzii, switch bez poe, vlany snad nebude treba, pripadne by postacili subnety ... len ak sa nezvladne topologia a nebude sa jej rozumiet, tak samotne nastavenie bude asi uplne mimo ... :)

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » Št 02. Aug, 2018, 23:03

este mam asi posledne dve otazky:

1. Hovorite ze je lepsie za router zapojit "externy" switch a potom vsetky zariadenia do switcha vratane AP (okrem modemu ten ma ist asi priamo do routera), A preco je to vlastne lepsie v pripade ze aj router/ap maju v sebe "integrovany" switch a niektore porty ostanu volne aj v nom? Aky je teda rozdiel/vyhoda v tom ci sa pouzije inegrovany switch v routery (pripadne spolu s externym) alebo len samotny "externy" switch zapojeny do routera?

2.. dva alebo viacero switchov prepojim klasicky ethernetovym kablom (napr. lan1 - lan1) a potom do ostatnych portov v obidvoch switchoch zapajam zariadenia? Lepsie povedane neviem ci je lepsie jeden "externy" switch zapojit do druheho "externeho" switcha alebo je lepsie obidva pripadne viac "externych" switchov zapojit do "integrovaneho" switcha v routery a odtial ich "stiahnut" na kazde posch. alebo je to uplne jedno?

btw to riesenie chrisa je asi pokrocile aspon z mojho pohladu :D :D a aj po par hodinach googlenia a studia by som to nastavil asi len velmi tazko preto chapem reakciu snakea a hexarisa a nebudem sa radsej okolo toho nic pytat bolo by privela otazok a keby Vam aj nedosla trpezlivost tak asi by som to nevedel spravit ani po ich zodpovedani :D

chris navyse teraz som videl cenu toho firewallu :OO= keby si mi ty navrhol kompletnu siet tak za samotny hw by som dal minimalne 1000 € :D no nic spravim to na cinskych produktoch a budem dufat ze po mne nikto nejde :D ale aj tak ma prekvapilo odporucanie (pre domacu siet) pouzit FW. Zaujimalo by ma kolko % domacich uzivatelov je schopnych a ochotnych zaplatit takuto bezpecnejsiu siet lebo ty si to navrhol tak ze mam pocit ako by to bol pre teba v domacnostiach standard :D

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4647
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 07. Aug, 2018, 00:33

ak to chces na doma a ked to nejde, tak ta to stoji nervy tvojej starej, tak sa daju pouzit obycajne AC routre v AP mode.S custom firmwarom napr. OpenWRT, mas celkom lacny managed 4 port switch s AP v jednom. Sam to doma takto pouzivam :D
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » Ut 07. Aug, 2018, 21:35

Ja viem lepsie povedane akurat v tejto teme sa na to pytam. Nie je mi jasne "zakladne" zapojenie/vzajomny vztah sietovych prvkov preto som sa v predchadzajucom prispevku pytal:
Googler1 napísal:
Št 02. Aug, 2018, 23:03
este mam asi posledne dve otazky:

1. Hovorite ze je lepsie za router zapojit "externy" switch a potom vsetky zariadenia do switcha vratane AP (okrem modemu ten ma ist asi priamo do routera), A preco je to vlastne lepsie v pripade ze aj router/ap maju v sebe "integrovany" switch a niektore porty ostanu volne aj v nom? Aky je teda rozdiel/vyhoda v tom ci sa pouzije inegrovany switch v routery (pripadne spolu s externym) alebo len samotny "externy" switch zapojeny do routera?

2.. dva alebo viacero switchov prepojim klasicky ethernetovym kablom (napr. lan1 - lan1) a potom do ostatnych portov v obidvoch switchoch zapajam zariadenia? Lepsie povedane neviem ci je lepsie jeden "externy" switch zapojit do druheho "externeho" switcha alebo je lepsie obidva pripadne viac "externych" switchov zapojit do "integrovaneho" switcha v routery a odtial ich "stiahnut" na kazde posch. alebo je to uplne jedno?

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"