Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 19:50

Caute
asi zakladna otazka na ktoru potrebujem odpoved je ze ci je lepsie dat routery do switchov a z routerov potom kable do konc. zariadeni alebo ci dat maju ist koncove zariadenia do swichov a routery nechat prazdne, pripadne routery do routerov a ostatne nechat na switche ci ina kombinacia alebo je to uplne jedno a moze to byt kludne aj zmiesane (na kvalitu to nebude mat vplyv). Ide mi aj o to, aby som minimalne na hlavnom routery, ktory je prepojeny s modemom (bridge mode resp. na routery PPPoE) v adminovi videl vsetky konc. zariadenia vsetkych poschodi, ale chcem upozornit ze vsetko mi ide okrem toho ze na koncovych zariadeniach z 1. a 2. poschodia sa nedostanem do admina routera na 3. (to moze byt len nastaveniami routera na 3. tie som do detailu po objaveni tejto "chyby" nepozeral - moc ma to netrapilo). Na vsetkych konc zariadeniach, na vsetkych poschodiach net ide aj v LAN sieti sa zariadenia "vidia" aj v ramci 1. a 2. poschodia ako je to s 3. poschodim (ci ho vidia aj ostatne poschodia to nevie, momentalne nempzem vyskusat ale myslim si ze toto poschodie ostatne "nevidia" pretoze ako som spomenul ani do routera na tretom sa cez druhe neviem dostat pricom s druheho na prve sa dostanem (myslim admin routera). Este raz chcem povedat ze momentalne net ako taky ide vsade.
Skusim to vysvetlit blizsie ako to mam teraz (zmiesane - podla mna to nie je optimalne).

1. poschodie - wifi router (ale planujem vymenit za switch pretoze na tom poschodi nepotrebujem wifi) prepojeny s wifi routerom alebo zo switchom (nepamatam si to presne) na 2. poschodi cez lan kabel + koncove zariadenia na 1. poschodi prepojene s routerom na prvom poschodi tiez cez kabel

2. poschodie "centralne" - modem prepojeny s wifi routerom na 2. posch. cez kabel (nepamatam si presne ci WAN - WAN alebo WAN - LAN 1) v rezime Bridge - PPPoE, potom wifi router na 2. posch. prepojeny so switchom na 2. posch. cez kabel, dalej konc. zariadenia na 2. posch (je ich stabilne 5 niekedy viac, to je dovod preco nestaci router so 4 portami) su zapojene do switchu + ako uz som spomenul pri 1. posch. router na 1. posch. je je prepojeny s routerom alebo switchom (neviem presne) na 2. posch. PS je mozne ze nejake konc. zariadenia z 2. poschodia su zapojene priamo do wifi routera na tomto poschodi pre nedostatok portov vo switchi (celkovo 8) ale ani to si presne nepamatam.

3. poschodie - wifi router prepojeny s wifi routerom alebo swichom na druhom posch. + 1 koncove zariadenie prepojene cez kabel s wifi routerom na 3. posch.

DHCP je zapnute iba na "centralnom" wifi routery na 2. posch. ostatne 2 routery maju DHCP vypnute. Switch nie je adminovatelny

Viem ze asi mi vsetci date "zozrat" ze si nepamatam ako su prepojene routery resp. switche a preto sa na to neda presne odpovedat ale prave preto som na zaciatku sformuloval moju otazku vseobecne tak ak sa nebude dat inak skuste aj vy vseobecne napisat schemu zapojenia - modem/y - router/y - switch/e konc. zariadenia

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » St 01. Aug, 2018, 20:04

Mas mat jeden router, tam kde chces WiFi tak APcka, a prepojit ich switchmi
#rollerman

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 20:49

a koncove zariadenia zapojit cisto iba do APciek alebo ked ma AP malo portov tak to mozem kombinovat so switchom (s tym v ktorom je aj to AP)? alebo je lepsie za AP zapojit dalsi swich a konc. zariadenia zapojit tam?

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » St 01. Aug, 2018, 20:56

Co? AP ma jeden vyvod, robi wifi,bodka, zariadenia zapajas do switchov
#rollerman

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 21:20


Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » St 01. Aug, 2018, 21:21

Ked prestanes hladat podla debilnej alzy tak potom ti to zacne davat zmysel, daj tam Ubiquiti Unifi Lite/LR
#rollerman

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 21:29

no a co ked na poschodi potrebujem kombinovat wifi aj ethernet na konc. zariadeniach? Mozem konc. zariadenia zapojit do toho isteho switchu v ktorom je na danom poschodi zapojene AP?

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Kaper » St 01. Aug, 2018, 21:43

Mno veď na WiFi mas AP a na PC prepojis do switchu...? Bože tieto záhady... Keby si riesil routing nic nepoviem ale na toto ti staci pan google a pogriez hocjaku topologiu router - switch - ap
A pamataj, čím menej zariadeni (a hlavne cim menej komplikovanych) a nastaveni tým lepsie.
Ci chces robit siet pre 10 alebo 200pc. Vzdy ti bude stacit kvalitny router a pitom len switche + ap. Toto riesenie router ako switch stojí za hovno a je to skôr či neskôr strata času a nervov. Ubiquity má super produkty, síce drahšie ale máš pokoj na xy rokov. Mam Ubnt Edgerouter a ako amatér môžem povedať že nemá chybu. Mam sice len home sieť ale mam natom 3 WANy ktoré loadbalancujem podla vlastnych pravidiel.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » St 01. Aug, 2018, 22:17

Googler1 napísal:
St 01. Aug, 2018, 21:29
no a co ked na poschodi potrebujem kombinovat wifi aj ethernet na konc. zariadeniach? Mozem konc. zariadenia zapojit do toho isteho switchu v ktorom je na danom poschodi zapojene AP?
iste, preco by si nemohol.

Moja otazka skor znie ci si uz robil sietovanie a ci mas ake take zaklady, lebo zatial sa mi to moc nevidi.
#rollerman

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 22:17

Kaper napísal:
St 01. Aug, 2018, 21:43
Mno veď na WiFi mas AP a na PC prepojis do switchu...? Bože tieto záhady...
ved to som sa presne pytal/hovoril v predchadzajucom prispevku...ze ci mozem koncove zariadenia zapojit do rovnakeho switchu ako AP v danom poschodi
nerobim z toho vedu :) inak mozno su ostatne routery v tomto pripade zbytocne a staci jeden v ktorom su switche a v nich zase ap a konc. zariadenia (ked hovorite) ale ja uz tie routery mam takze by som ich nerad nahradzal AP ked tie by som musel kupovat, ale routery bezne maju AP mod takze ich skusim prepnut a uvidime. Pre buducnost to mam teda chapat tak ze idealne su ap ale ked uz ma niekto router a switch tak je lepsie nechat porty na routery "prazdne" a vsetky koncaky zapojit do switcha?

btw este skusim pozriet rozdiel medzi ap a routerom nemam v tom uplne jasno.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 22:19

nemam s tym extra skusenosti. ale mal som dojrem ze koncaky a ap pripadne routery by sa do jedneho switcha nemali zapajat
Naposledy upravil/-a Googler1 v St 01. Aug, 2018, 22:23, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13726
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Snake » St 01. Aug, 2018, 22:21

Router routuje a AP bridguje

Zalezi ako mas postavenu siet, ale vseobecne ked chces switchovat subnet robis to na switchi, mozes tam robit aj intervlan routing ak mas L3 switch, alebo mozes pouzit na toto router-on-a-stick ked ma dostatocny throughput.
#rollerman

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Kaper » St 01. Aug, 2018, 22:43

Myslím že domácu sieť na tento level asi nebude robiť snake :D.

Googler: prečo by sa AP nemohlo zapojiť do switchu? :/

Áno mali by sa dať prepnúť do AP.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 189
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa Googler1 » St 01. Aug, 2018, 22:52

ja viem ze to asi nebude pripad bezneho domaceho uzivatela ale zaujimalo by ma kedy ma vobec zmysel vytvorit dve podsiete aby potom malo vyznam pouzit dva routery ale to je skor recnicka otazka. Ked budem mat zopar hodin casu nastudujem to :D

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4236
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Ako zosietovat 3 poschodia - kombinacia modem, router, switch, konc. zariadenia

Príspevok od užívateľa molnart » St 01. Aug, 2018, 23:03

na dve podsiete vobec nepotrebujes dva routre
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"