2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5869
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Pi 08. Jún, 2018, 21:51

ja tam ale potrebujem aj WIFI!!
nielen switche, keby som potreboval len rozdvojku siete, tak tam dam switch. musi tam byt aj Wifi router...

Ano, bohuzial snake, ale ja inu moznost nemam. ked poviem, ze sa to neda, jednak z toho nebudem mat ani cent, a jednak bude cela budova bez Wifi, a nikoho to trapit nebude

bohuzial, ludia funguju aj tak, ze povedia: za 50€ to chcem mat, a bodka. ked clovek povie, ze na to treba 100€, tak cely "kseft" pada, a nebude.. predpokladam, ze keby si nemal moznosti na ine zakazky, tiez neodmietnes klienta, ktory ti da pomaly "nic", ale aj za to "nic" to dokazes urobit.

kym tam bol TPLINK 1043 router, fachalo to. lenze ten router "odchadza", lebo kazdych 7dni som ho musel resetovat a vybrat a spat zastrcit vsetky LANky, aby to opat slo. tak som tam dal mikrotik, s ktorym som inde fakt spokojny, lebo facha 2+roky bez resetu.

tento mikrotik uz siel na reklamaciu... ked si bude pamatat setup, nebude problem ani tu.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Huawei Mate 20 Pro
Motorola G7 Power
Apple iPad Mini 2 16GB

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Kaper » Pi 08. Jún, 2018, 22:13

ak tam potrebuješ wifi, tak netreba robiť ďalší routing, nie predsa? Stačí ak by si tam hodil APčko a problém solved.
Prípadne switch + lacné AP.

Ja mám síce len základy, naozaj základy, nič proti, bez akejkoľvek urážky, ale ak robíš nejakému klientovi takúto sieť, tak z tvojich otázok mi pripadá že aj tie základy nejak chýbajú a je celkom vtipné, že sa dá aj s takýmito znalosťami "živiť".

Samozrejme sme tu preto, aby sme pomohli, ale je úplne nezmyselné, ak robíš LAN a dávaš tam 3x routre za seba, keď to nie je vôbec potrebné.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4767
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 08. Jún, 2018, 22:20

ja som posledny ktory by mal rozdavat rady pre mikrotik, ale neviem si predstavit ze neda sa to nastavit aby to switchovalo siet z hlavneho routra a zaroven poskytoval wifi signal. teda to iste ako switch+AP bez routovacich funkcii
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense

Užívateľov profilový obrázok
Snake
.
Príspevky: 14230
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 08. Jún, 2018, 23:13

Lenze router robi routing a apcko bridguje, to je rozdiel, a dost zasadny





.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4767
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 08. Jún, 2018, 23:29

sak v pohode, ale mikrotik ma hned na quick set stranke moznost prepnutia do bridge modu a aj keby nemal, nejaka kombinacia z tych 736 nastaveni vo winboxe alebo 2463 prikazov cez terminal by ho urcite prinutil
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa 16cmfan » So 09. Jún, 2018, 12:33

PTP Bridge AP... a tak ako si spominal vyssie na zaciatku vo vlakne, to robi presne to... urobi to z MT obycajne APcko..

inak, ak niekto nema par eur naviac investovat, tak by som im na*ral na hlavu, lebo ked nieco robit tak poriadne.. a ked im to potom o pol roka zacne robit kazdy mesiac pravidelne problemy, tak uz bude neskoro im povedat, ze ste mali do toho viac investovat.. obuchaju ti to o hlavu a budu vinit len a len teba... poznam takych prdisr*cov... ruky prec od takych.. viem, ze tazko sa zhanaju klienti a kazdy peniaz dobry.. ale za tie nervy a straveny cas pri tom si mohol usilie investovat inde a mozno aj za viac :-)
#Slobodabezzodpovednostivediekanarchii
#menejchapajucychtunemusime

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4950
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » So 09. Jún, 2018, 12:42

Mozno ani neteba investovat. Mozno naozaj iba staci prehladne napisat, ako je to zapojene a co je cielom. Zial z tych prispevkov autora temy sa v tom moc vysomarit neda. Potom sa tazko radi. Tu vidim od zaciatku problem. Omacky okolo su nepodstatne :)
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4886
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Chris » So 09. Jún, 2018, 13:43

Felpie skus nakreslit ako su pozapajane a ake mas kde IP&routy nastavene
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5869
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Po 25. Jún, 2018, 08:12

Je to zapojene cca takto:
heslo: nastavenie
https://uloz.to/!Dr24PzISrGk6/siet-mikrotik-xlsx


Privod - WAN od poskytovatela ide do WAN Mikrotiku č.1. Z toho idu 4kable z LAN 1 2 3 4 postupne do dalsich zariadeni na dalsich poschodiach....
Vid. schema.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Huawei Mate 20 Pro
Motorola G7 Power
Apple iPad Mini 2 16GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4886
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Chris » Po 25. Jún, 2018, 09:07

nemozes to dat do google sheet ? Neviem kto bude stahovat pofiderny excel :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4950
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » Po 25. Jún, 2018, 10:19

- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4106
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Memnon » Št 02. Aug, 2018, 17:58

a je tam nejaka vyslovene podmienka preco to nenapchat do jednej siete?
tj Mikrotik 1 nech robi DHCP a ostatne zariadenia vyuzijes len ako switch+AP?

nechapem ako z akeho dovodu ti prehadzuju ludia kable, ak tomu nevies zabranit umiestnenim, tak ho zatvor do nejakej skrinky resp vyries nejak fyzicku bezpecnost

ps: to prekryvanie sa subnetov mikrotiku 1 a 2, ktore tam mas teraz, je podla teba ok j?
ps2: od zaciatku ti to tu hovoria co mas robit a ty si ides stale svoje :
ps3: pre ostatnych silno pochybujem ze sa tymto felippe zivy, skor je daky spravca budovi a len dostal ulohu
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(4.6cache)@1.234V / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12212 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5869
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Št 02. Aug, 2018, 21:18

"ps: to prekryvanie sa subnetov mikrotiku 1 a 2, ktore tam mas teraz, je podla teba ok j?"

ake prekryvanie subnetov? :) nechapem..


Ano, samozrejme ze sa tymto nezivim. Som ITckar, nie sietar. V danej budove opravujem PC po HW a SW stranke, a toto je nieco navyse. Ak to neurobim, tak to tam proste nebude fungovat, /nikto iny tam nepride a zaroven ja nezarobim nic navyse/. A ano, presne preto, ze je za to par eur, a rozpocet obmedzeny tak ako je, to tam nikto iny riesit nepride. Ja som to tam riesil 5r dozadu, a vsetko fungovalo, az rapidny nastup nb/mobilov s wifi zacal sposobovat vypadky, resety a pod. nefunknosti siete. Ak raz niekto nevie pochopit, ze nie kazdy si moze dovolit zaplatit stovky eur za kvalitnu siet, a toto nieje ziadna ziskova firma, skor charita, tak to nepochopi.

PS: Momentalne to funguje, pretoze ja vzdy dokazem najst sposob, aby to slo /2hy mikrotik nejde jak router, ale ako switch.../. a bohuzial, ano, potrebujem poradit polopate od A po Z, myslim, ze na to tu forum je. Ak sa niekomu nechce, lebo je to vec za ktoru sa beru stovky €, v pohode. Ja mam za to desatinu a neplacem. Zarabam inac, ako sietami.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Huawei Mate 20 Pro
Motorola G7 Power
Apple iPad Mini 2 16GB

Hexaris

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Hexaris » Št 02. Aug, 2018, 22:40

Ja si dovolim nieco napisat (: ... ide o to ci to chces vyriesit alebo vyriesit poriadne. Vzhladom k rozpoctu a existujucej infrastrukture alias vrak tplink, tak do nich by som nalial lede/librecmc (ak to pojde) nasledne nastavil vlany a poriesit na MT dhcp arp lease a arp reply-only. Toto vsetko je len otazka nastudovania si google a tvojho odhodlania. A zabezpecis si kludne spanie ... a konecne uz prestat maskaradovat/natovat xy-krat ...

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4106
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Memnon » Pi 03. Aug, 2018, 11:37

Takže ti to nevadí paráda,
Na obrázku máš MT2 zapísaný ako router, ty ho používaš ale ako switch
Takže obrázok už neplati 😁
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(4.6cache)@1.234V / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12212 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"