2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5775
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Pi 20. Apr, 2018, 10:31

Zdravim.

Mam siet, kde budu pod sebou 3x MikroTiky.
MIKROTIK RouterBOARD 951G-2HnD + L4 konkretne....

kazdy je medzi sebou spojeny cca 80m kablom,
iba sa chcem uistit, ze to nebude robit problem.

Vrchny- hlavny, ma Ipcku: 192.168.88.1
tomu druhemu nastavim 192.168.88.2
a tomu tretiemu 192.168.88.3 ?


Ako vsak budem vediet,pod ktorym je napr book. pripojeny?
Ked mam TPlink router, tak tam su IPcky 192.168.1.254, a teda, tam by som nastavil na druhom 192.168.2.254 a na tretom 192.168.3.254
a ked sa pripoji PC na druhy tak mu druhy router cez DHCP priradi 192.168.2.100 a ked na treti tak ten mu zasa priradi napr. 192.168.3.100.


Alebo, dat na mikrotik tieto Ipcky tiez?

Pytam sa preto, lebo nedavno som skoro 2dni riesil tento problem, pretoze net pod druhym mikrotikom nechcel ist /a myslim ze to bolo preto, lebo "nadnim" bol tiez rovnaky mikrotik/. Napriek tomu, ze som mu nedal rovnaku hlavnu IP 192.168.88.1 aj tak to neslo, a ani neviem, ako som to rozbehal. (uz to funguje).


PS: zo skusenosti tam tplink uz nedam, to niesu routre, to su smejdy. a bohuzial, na mikrotiku viem nastavit tak heslo na wifi, a updatnut fw :/ ale odkedy to clovek nastavi, tak ide rok a nic netreba riesit...

Diks.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3800
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa molnart » Pi 20. Apr, 2018, 12:03

aky je dovod na pouzivanie 3 routrov? preco nie 1 router a 2x switch? alebo ked potrebujes 3 wifi anteny tak tie "podradene" routre daj do bridge modu nech IP adresy prideluje ten hlavny a mas vsetko na jednom subnete
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3886
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 20. Apr, 2018, 12:55

Na kazdu zastrcku na hlavnom routeri vies priradit podsiet. Mas zvysne 4 zastrcky a mozes k nim dat priradovat rozsahy adries:
192.168.2.1 - 192.168.2.100
192.168.3.1 - 192.168.3.100
192.168.4.1 - 192.168.4.100
192.168.5.1 - 192.168.5.100
Router, ktory pichnes do zastrcky nastavis ako switch. IP bude priradovat DHCP server v hlavnom routeri. Tema ku konfiguracii je tu viewtopic.php?p=1338171#p1338171

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5775
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Št 24. Máj, 2018, 12:31

no Odar, nepochopil som to bohuzial.

musel som to urobit inac.

mam router, ktory je bud vadny, alebo co, lebo vzdy, ked ho vypnem z 230V, tak si nepamata setup. cize, darmo, ze som ho nastavil ako 192.168.88.6 a vypol DHCP, a kable pod nim vratane WANU dal az do portov 2 3 4 5 (1 prazdny), on po resete zasa zacal priradovat Ipcky (kedze privod je v porte 2), a sposobil pad polky siete. . PS: ak dam privod to portu1, vobec nejde net..
Nastastie som to lahko zistil, lebo uz mal opat 192.168.88.1
Teraz je nastaveny "normalne", ma 192.168.88.6 ale ked nastane vypadok prudu, opat rozsype celu siet? - lebo zabudne nastavenia?

Treba ho dat reklamovat?

Proste, momentalne to bezi tak, ze router pouzivam ako switch. a preco som tam nedal AP? lebo potrebujem tam napajat dalsie 3 LAN kable tym routrom.

Inac musim tieto routre pochvalit.
Mam na privode mikrotik 1, je tam 1000siet, samozrejme prvy switch o 80m je len 100vkovy, napriek tomu, som na tomto mikrotiku 192.168.88 6 co je dalsich 80m od switchu nameral rychlosti 94,5mbps.. co je prakticky plna 100vka. Wau... To s TPlinkami som snival.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3886
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » Št 24. Máj, 2018, 13:10

Nastavenie si samozrejme pamätať musí.

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5775
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Pi 25. Máj, 2018, 23:17

takze reklamovat? no fasa, inac, toto je druhy mikrotik za polroka "po sebe" co ma ten isty problem.
podla sn vylucujem, zeby slo o ten, co mi toto robil pred polrokom a vymenili mi ho kus za kus
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3886
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » So 26. Máj, 2018, 07:24

Môžeš sa pripadne spýtať na oficiálnom fóre. Mne sa to nikdy nestalo. Mám 3 kusy, štvrtý je predaný.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12928
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Snake » So 26. Máj, 2018, 15:18

Problem neni mikrotik, ale opat tvoje hlupe kompromisne riesenia lebo zakaznik ti to povie, ides davat tri routre dokonca na rovnakom subnete a divis sa ze to nejde? Jasne ze nejde, ked router ma na wan strane 88.6 a na lan strane 88.1 tak jak on ma routovat. Mal si tam dat switche jak to ma byt a jak ti tu povedali
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5775
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Po 28. Máj, 2018, 20:51

nieje toto nahodou forum, kde sa ma radit, a nie napisat, takto to nejde a bodka?
uz som tam nedal switch, je to pase.
to co pises je bullshit, lebo na inej "podsieti" v tej istej organizacii mi to takto funguje uz asi 2roky a nieje problem /mikrotik pod mikrotikom/...

ked som v minusti daval tplink router pod tplink router chcel ich mat prehladne, tu mi poradili /dakujem/, aby som 192.168.1.254 zamienal vzdy za ine cislo napr. podla poschodia na 192.168.4.254. A teraz, ked sa nejaky idiot hra na machra, a povymiena kable /raz mesacne sa to stane/, a vymeni kabel z WANu do 1,2,3,4 mi zacne router 192.168.4.254 zhadzovat siet, ale vdaka identifikacii ho viem rychlo odhalit, prist a dat to spravne...

preco by som to potom nemohol robit v mikrotiku?
bohuzial, je to miesto, kde musel ist router, musi tam ist wifi a zaroven potrebujem mat kde napojit dalsie 4LAN kable.

a nakoniec som to urobil tak, ze do WAN mikrotiku neslo NIC! privod som dal do LAN1 a vyvody LAN2 3 4. WAN ostal prazdny, DHCP som vypol, a IPcku mikrotiku som zmenil na 192.168.88.6 aby som ho vedel konfigurovat.
opat, to bola rada odtial, ze akykolvek router viem nastavit ako swtich, ked pouzijem LAN 1 2 3 4 a vypnem DHCP...

Cez vikend ale bola burka, vypol sa prud, mikrotik neudrzal setup, a po nahodeni si zapol DHCP co rozhadzalo siet /kedze zacal pridelovat IPcky.. do kabla "WAN" ktory bol v LAN1/.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12928
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Snake » Po 28. Máj, 2018, 22:09

za svoje prusery si mozes sam, kym zvysok sveta si spaja subnety VPNkami, cloudovo / cez SNMP monitoruje sietovu prevadzku, ty riesis veci ktore som ja riesil ked som mal 13, to bohuzial hovori iba o tvojej profesionalite, nezavisle od toho koho nazyvas machrom, natovat nieco tam bude krasne, a som zvedavy ako sa pokakas z IPv6, kedze tam si taketo nieco nebudes moct dovolit, dokonca smelo by som povedal ze IPv6 ani nerozumies, nehovoriac o tom ze ani netusis o niecom ako je broadcast domena takze nejaky multicast v tej sieti ani nejde. Nastavil si vobec nejake ARP proxy? nenastavil.

Poschodia moj zlaty sa uz daavno nerobia nejakymi subnetmi ale privatnymi/dynamickymi VLANami.

"musi tam ist wifi"

No ked musi tak musi, tak tam bachneme prvu blbost miesto toho aby sa tam dalo nieco co je na ten ucel robene ze, keby si aspon ten MT nastavil cez konzolu ako switch, jaj, ale to sa robi cez konzolu a nie cez winbox
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5775
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa felipe25 » Pi 01. Jún, 2018, 20:07

bohuzial, niesom ziadny profik.

dam Ti rozpocet, aky mam ja a potom machruj. podla toho, co pises, by to Tebe pri tom rozpocte nefungovalo ani tak, ako to funguje teraz.

Nie kazdy ma tisicky na siet. Niekto ma 70€ na jedno zariadenie a povie sa dost! a ked opytas viac, kludne sa Ti povie: tak nebude net vobec, zrusime to cele a koniec. :) myslim, ze je to lepsi deal, ako tam riesit to zariadenie za 70€???
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, Z97-GD65 GAMING, Intel Core i5 4690K, 8GB DDRAM3 (2x4GB) Kingston 1600MHz HyperX, SSD Samsung 850EVO 250GB + 2 x 3TB 7200rpm Seagate rpm + 4TB WD Green 5400rpm, ATI HD5770, Blue-Ray LG, 23" Fujitsu Siemens LED LCD, key: Hama uRAGE, mouse: Logitech G700, Windows 10 Pro 64bit

NB work: Fujitsu Siemens Esprimo Mobile U9200 12", Windows 10 Pro 64bit

Samsung Galaxy S7 32GB Black
Apple iPhone 6S 16GB Space Grey
Apple iPad Mini 4 Cellular 16GB Black

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Kaper » Pi 01. Jún, 2018, 20:26

Tak ono z tvojho príspevku ako tu už x krát bolo napísané, odznelo že tam máś dať switch. Neviem ako fungujú mikrotiky, ale net ti možno nešiel preto lebo si mal na prd nastavené DNSky


Možno by bolo lepšie napísať dôvod prečo tam chceš 2x /3 x NATy?! Prípadne nakresliť topológiu atď.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3886
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 01. Jún, 2018, 21:27

Ja tiež z popisu nerozumiem, ako to máš zapojené a čo je cieľ. Ak bude toto jasné, isto sa tu nájde ochotný človek, ktorý poradí.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12928
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Snake » So 02. Jún, 2018, 00:07

felipe25 napísal:
Pi 01. Jún, 2018, 20:07
bohuzial, niesom ziadny profik.

dam Ti rozpocet, aky mam ja a potom machruj. podla toho, co pises, by to Tebe pri tom rozpocte nefungovalo ani tak, ako to funguje teraz.

Nie kazdy ma tisicky na siet. Niekto ma 70€ na jedno zariadenie a povie sa dost! a ked opytas viac, kludne sa Ti povie: tak nebude net vobec, zrusime to cele a koniec. :) myslim, ze je to lepsi deal, ako tam riesit to zariadenie za 70€???
lenze ty tu furt carujes dakym rozpoctom, je taky problem zdvihnut sa a povedat nie? takto to nema byt? za 70€ tam das dva najlacnejsia gigabitove switche a nemas problem.

Ja som poslal doprdele zakaznika za 400€ bez dph mesacne (prijmu), proste na srackach robit nebudem, bud budem robit veci poriadne, alebo vobec, ty si ten horsi pripad. Uz tu Xkrat odznelo ze routre tam nemaju co hladat

Tu mas najlacnejsi gbe swithc aky mozes najst - https://www.alza.sk/zyxel-gs-105s-v2-d1610415.htm?o=73, ked si to dam krat dva, ani sa k 70€ nepriblizim (PS: za 70€ by som to ani nerobil, kedze uz len kazda zacata hodina by prekrocila tento rozpocet).
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 408
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: 2x Mikrotik "pod" sebou - ako na naj konfig?

Príspevok od užívateľa Kaper » So 02. Jún, 2018, 07:39

Ten switch od zyxelu by som. nedával ako príklad :). Ak gigový a lacný tak potom D-Link DGS-105/E.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"