Strana 1 z 1

Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Št 08. Mar, 2018, 12:00
od užívateľa Odar
Caute.

Mam Orange Fibernet, za nim mam MikroTik hAP ac. Skatula od Orange je v L2 mode. Potrebujem posilnit signal na druhej strane bytu, tak som kupil druhy MikroTik hAP ac², ktory bude napajany cez POE z hAP ac. Doteraz som tam mal TP-Link.

Na druhej strane bytu bude do hAP ac² pripojeny desktop PC, sem tam notebook na kabli a wifi zariadenia (2,4 aj 5 GHz). Moja otazka znie, ako ten druhy nakonfigurovat? Nemyslim konkretne step-by-step, ale skor v globale, lebo mam na vyber asi dve moznosti:

1)povypinat na novom DHCP, vsetky interfaces dat do Bridge a pouzit ho len ako "hlupy" switch (podla MikroTik fora by to malo slapat), IPcky by priradoval prvy router

2) cez LAN1 si cez DHCP Client zobrat IPcku z prveho routera, rozbit Bridge, nakonifigurovat pre kazdy interface zvlast podsiet, ako to mam na prvom hAP ac a routeovat pripojene zariadenia a pridelovat IPcky DHCP serverom aj v druhom routeri

Co je podla Vas lepsie riesenie? Mne sa zda lepsie to druhe - aj ked komplikovanejsie, ale zatazenie by sa rozlozilo na dva routre.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Št 08. Mar, 2018, 12:02
od užívateľa 4040
Druhý router , ako switch.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Št 08. Mar, 2018, 12:19
od užívateľa MacTukahan
Ja by som dal ako switch? Potrebujes doma riesit nieco ako zatazenie?

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Št 08. Mar, 2018, 12:52
od užívateľa Mumaq
prve riesenie je spravne riesenie :) dat to do bridgeu a ziaden problem by nemal nastat. ak ti nevadi 10 sekundovy vypadok pri prepajani zariadenia medzi sietami, tak kludne nastav aj nazov siete a heslo rovnake. pozor vsak, ked pouzijes druhu metodu, tak nesmies mat nazov siete a heslo to iste na oboch routroch, pretoze sa ti sice dajme tomu telefon prepoji na sekundarnu siet, no ipcku a subnet si bude drzat z primarneho routra... to neplati v pripade, ze je sekundarny router ako bridge. nevyhodu ale zase prva moznost ma taku, ze pokial si od oboch zariadeni na rovnaku vzdialenost, tak moze byt klientske zariadenie zblbnute, prepajat sa medzi sietami a v tom pripade budes mat tie 10 sekundove vypadky. pokial sa na mikrotiku da nastavit klonovanie mac adresy na bezdrotovej sieti, tak to odporucam, pretoze pri pripojeni sa ti klient dotazuje aj na mac danej wifi siete a to tiez predlzuje prepinanie medzi nimi. Hadam som to napisal zrozumitelne :)

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Št 08. Mar, 2018, 13:13
od užívateľa Odar
Vdaka za nasmerovanie. Spravim teda verziu 1) Wifi si prepinam rucne aj teraz, lebo sa stava, ze zariadenie zostane "zahryznute" na vzdialenejsom routeri. Aj ked na MikroTiku sa da riesit automaticke odpajanie klienta, ak klesne signal pod urcitu hranicu, ale toto sa mi zatial nechcelo studovat a riesit.

EDIT:
Tak som to rozchodil. Celkom OK, az na to, ze s wifi som sa chvilu pasoval. Nechcel mi pripajat zariadenia. Na prvom routeri pouzivam ACL. Treba dat povolene MAC adresy aj do druheho routera. Aj ked je to divne - lebo klient sa pripaja k druhemu routeru a ak tam nastavim v security profile, ze nechchcem pouzit ACL, tak by to malo fungovat. Lenze asi je to nasledne prepojene na DHCP server v prvom routeri, ktory priradi IP adresu iba zariadeni z ACL. Aspon tak si to myslim. Hlavne, ze to funguje.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: So 10. Mar, 2018, 09:14
od užívateľa Deane
Pýtal som sa vo vedľajšom vlákne na náhradu za TP-Link TL-WR841ND.
Keďže musím ísť na operáciu a sám neviem ako môže dopadnúť tak kúpu budem realizovať až po úspešnej operácii. No napadlo ma že by som si nejaké nastavenie a aj dosah vyskúšal, doma som TP-link premiestnil tam kde lepšie pokrýva celý dom. Dokonca mi prestal blbnúť. Takže sa chcem spýtať či sa dá k tomu TP-Linku pripojiť starý D-Link DI-524. Možno by som na nejaký čas mal pokoj, neviem koľko ma bude stáť liečba a v akom budem stave. Veď sa nemusím ani prebrať po narkóze.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Napísané: Pi 16. Mar, 2018, 17:18
od užívateľa Deane
Takže pripojiť druhý router k tomu TP-Linku ako som sa pýtal je celkom jednoduchá vec, stačilo ten D-link dať do továrenského nastavenia a pripojiť ho káblom a druhá sieť ide. Ešte nastaviť zabezpečenie a hotovo. Len dosah toho starého D-Linku je slabší.