Nastavenie 2. routera v byte

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3765
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Odar » Št 08. Mar, 2018, 12:00

Caute.

Mam Orange Fibernet, za nim mam MikroTik hAP ac. Skatula od Orange je v L2 mode. Potrebujem posilnit signal na druhej strane bytu, tak som kupil druhy MikroTik hAP ac², ktory bude napajany cez POE z hAP ac. Doteraz som tam mal TP-Link.

Na druhej strane bytu bude do hAP ac² pripojeny desktop PC, sem tam notebook na kabli a wifi zariadenia (2,4 aj 5 GHz). Moja otazka znie, ako ten druhy nakonfigurovat? Nemyslim konkretne step-by-step, ale skor v globale, lebo mam na vyber asi dve moznosti:

1)povypinat na novom DHCP, vsetky interfaces dat do Bridge a pouzit ho len ako "hlupy" switch (podla MikroTik fora by to malo slapat), IPcky by priradoval prvy router

2) cez LAN1 si cez DHCP Client zobrat IPcku z prveho routera, rozbit Bridge, nakonifigurovat pre kazdy interface zvlast podsiet, ako to mam na prvom hAP ac a routeovat pripojene zariadenia a pridelovat IPcky DHCP serverom aj v druhom routeri

Co je podla Vas lepsie riesenie? Mne sa zda lepsie to druhe - aj ked komplikovanejsie, ale zatazenie by sa rozlozilo na dva routre.

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 806
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa 4040 » Št 08. Mar, 2018, 12:02

Druhý router , ako switch.

Užívateľov profilový obrázok
MacTukahan
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 592
Dátum registrácie: Št 28. Aug, 2008, 15:36
Bydlisko: Trnava

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa MacTukahan » Št 08. Mar, 2018, 12:19

Ja by som dal ako switch? Potrebujes doma riesit nieco ako zatazenie?

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2067
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Mumaq » Št 08. Mar, 2018, 12:52

prve riesenie je spravne riesenie :) dat to do bridgeu a ziaden problem by nemal nastat. ak ti nevadi 10 sekundovy vypadok pri prepajani zariadenia medzi sietami, tak kludne nastav aj nazov siete a heslo rovnake. pozor vsak, ked pouzijes druhu metodu, tak nesmies mat nazov siete a heslo to iste na oboch routroch, pretoze sa ti sice dajme tomu telefon prepoji na sekundarnu siet, no ipcku a subnet si bude drzat z primarneho routra... to neplati v pripade, ze je sekundarny router ako bridge. nevyhodu ale zase prva moznost ma taku, ze pokial si od oboch zariadeni na rovnaku vzdialenost, tak moze byt klientske zariadenie zblbnute, prepajat sa medzi sietami a v tom pripade budes mat tie 10 sekundove vypadky. pokial sa na mikrotiku da nastavit klonovanie mac adresy na bezdrotovej sieti, tak to odporucam, pretoze pri pripojeni sa ti klient dotazuje aj na mac danej wifi siete a to tiez predlzuje prepinanie medzi nimi. Hadam som to napisal zrozumitelne :)
Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, i7 6770k@4,4GHz & Cryorig R1 Ultimate, G.Skill DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz, Gainward GTX1070, Samsung 850 EVO 500GB(system+games), 3TB WD RED(data), Seasonic 850W Gold, DVD-RW LG, Fractal Design R5 Arctic white + 4x vetraky Corsair(3x 14cm, 1x12cm), Samsung UE32ES6540 + 2x 3D SSG-3550, Beyerdynamic DT 860 @ Asus Xonar Phoebus na optike & repro Mission M34 @ Marantz PM4001, Logitech G15, Roccat Kone Aimo @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note8 duos + Galaxy Gear s3 classic. http://steamcommunity.com/id/mumaq /// "GTA 5 - mumadlo"

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3765
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Odar » Št 08. Mar, 2018, 13:13

Vdaka za nasmerovanie. Spravim teda verziu 1) Wifi si prepinam rucne aj teraz, lebo sa stava, ze zariadenie zostane "zahryznute" na vzdialenejsom routeri. Aj ked na MikroTiku sa da riesit automaticke odpajanie klienta, ak klesne signal pod urcitu hranicu, ale toto sa mi zatial nechcelo studovat a riesit.

EDIT:
Tak som to rozchodil. Celkom OK, az na to, ze s wifi som sa chvilu pasoval. Nechcel mi pripajat zariadenia. Na prvom routeri pouzivam ACL. Treba dat povolene MAC adresy aj do druheho routera. Aj ked je to divne - lebo klient sa pripaja k druhemu routeru a ak tam nastavim v security profile, ze nechchcem pouzit ACL, tak by to malo fungovat. Lenze asi je to nasledne prepojene na DHCP server v prvom routeri, ktory priradi IP adresu iba zariadeni z ACL. Aspon tak si to myslim. Hlavne, ze to funguje.

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Deane » So 10. Mar, 2018, 09:14

Pýtal som sa vo vedľajšom vlákne na náhradu za TP-Link TL-WR841ND.
Keďže musím ísť na operáciu a sám neviem ako môže dopadnúť tak kúpu budem realizovať až po úspešnej operácii. No napadlo ma že by som si nejaké nastavenie a aj dosah vyskúšal, doma som TP-link premiestnil tam kde lepšie pokrýva celý dom. Dokonca mi prestal blbnúť. Takže sa chcem spýtať či sa dá k tomu TP-Linku pripojiť starý D-Link DI-524. Možno by som na nejaký čas mal pokoj, neviem koľko ma bude stáť liečba a v akom budem stave. Veď sa nemusím ani prebrať po narkóze.

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Nastavenie 2. routera v byte

Príspevok od užívateľa Deane » Pi 16. Mar, 2018, 17:18

Takže pripojiť druhý router k tomu TP-Linku ako som sa pýtal je celkom jednoduchá vec, stačilo ten D-link dať do továrenského nastavenia a pripojiť ho káblom a druhá sieť ide. Ešte nastaviť zabezpečenie a hotovo. Len dosah toho starého D-Linku je slabší.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"