Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » So 03. Mar, 2018, 18:21

Ahojte, teraz som objavil toto fórum, riešim výmenu Routra lebo TP-Link TL-WR841ND mi stále vypadáva a už nemám naň nervy. Chcem niečo aj s lepším dosahom, tiež mi majú natiahnúť optický kábel, síce taký najmenší paušál ale rýchlejší než mám wifi 15/5 Mbps, mne to stačí, bude to 25/5 a ak by mi nestačilo na vyššiu rýchlosť nebude problém.
Kamarát mi napísal že má Mikrotik RB951Ui-2HnD a je s ním spokojný, ešte zvažujem aj Ubiquiti UBNT airRouter HP.
Len uvažujem nad tým že by som bol rád keby som v budúcnosti mohol pripojiť externú anténu von aby som na jeden smer mohol zväčšiť dosah na budovu kde sa často zdržujem.((cca30metrov) S tým nemám nijakú skúsenosť, niečo som tu čítal o AP-čkách, ale zas veľa peňazí do toho nechcem dávať navyše. Tam by som prípadne použil Repeater čo mi tu zavadzia. Ten Mikrotik nemá možnosť pripojiť externú anténu.

Dík za radu.

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » Po 05. Mar, 2018, 08:50

Myslím že som otázku trochu komplikovane napísal, vlastne mi šlo o to ktorý z tých dvoch by ste mi doporučili.
Vlastne ani nie je podmienka že to musí byť práve jeden z týchto dvoch. Ale mal by mať možnosť vytvoriť aspoň 2 alebo 3 samostatné wifi siete a obmedziť im rýchlosť.
Ak som to pochopil správne tak AP-čko sa pripojí do LAN portu? V tom prípade nemusí mať možnosť externej antény. To AP-čko by som zapínal len ak by som potreboval.

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » Ut 06. Mar, 2018, 18:29

Aspoň mi poraďte či je k tomu Mikrotiku podrobný návod v jazyku mne zrozumiteľnom, teda SK alebo CZ. Poradil by som si aj v poľskom aj keď horšie, neviem v odborných výrazoch síce. Lebo pochybujem že by tam bolo české menu. S českým - slovenským návodom by som si poradil aj v anglickom menu.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12978
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Snake » Ut 06. Mar, 2018, 21:46

Na nic nemas navody, ale viac pouzivatelsky prijemnejsie bude ubiquiti, ten ma controller aj v cestine
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » Ut 06. Mar, 2018, 22:30

Tak ďakujem, to je super.

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8140
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ut 06. Mar, 2018, 22:39

z pouzivatelskeho pohladu doporucujem ubiquiti, uzivatelske prostredie na nastevenie je velmi user friendly
mikrotik je v tomto smere skor pre ludi co sa maju chut v tom hrabat a vsetko rucne nastavovat
Navodov na pouzivanie a nastavenie najdes na nete aj v slovencine v pohode.
Mikrotik bude mat zrejme viacej moznosti nastavenia, otazka je ci ich budes vediet pouzit a nastavit
NB: Dell Latitude 5480

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2148
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Mumaq » Št 08. Mar, 2018, 13:00

ja skor odporucam mikrotik. ubiquity su velmi kvalitne zariadenia, no co sa wifi tyka, tam sa neda prepinat medzi sirkou pasma automaticky. teda 20MHz napevno, alebo 40MHz napevno a to je obrovska nevyhoda, ktora sa mi v praxi prejavila. pokial bude vzdialenost od routra vyssia a klientske zariadenie bude mat slaby signal, tak bude mat tendenciu prepnut sa na 20MHz sirku pasma a net bude fungovat dalej, pokial vsak tuto moznost router neposkytuje, tak namiesto slabsieho signalu a pomalsieho netu sa rovno od wifi odpoji a to je skoda. pokial vsak nastavis 20MHz pasmo, tak signal dotiahne do vacsej vzdialenosti, no niektore zariadenie(hlavne apple), maju po poslednej aktualizacii problem pripajat sa na 20MHz. UBNT routre pouzivam v zasade v hoteloch - zasadackach, kde je potrebne pripojit velke mnozstvo malych zariadeni(telefonov) na wifi na malu vzdialenost(lobby), kde procesor tohto routra to dokaze krasne obsluzit. V tvojom pripade by som vsak radsej volil mikrotik.
Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, i7 6700k@4,6GHz & Cryorig R1 Ultimate, G.Skill DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz, EVGA GTX1080Ti SC2(2000/6000), Samsung 850 EVO 500GB(system+games), 3TB WD RED(data), Seasonic 850W Gold, DVD-RW LG, Fractal Design R5 Arctic white + 4x vetraky Corsair(3x 14cm, 1x12cm), Acer Predator Z35, Bowers&Wilkins PX @ Asus Xonar Phoebus na optike & repro Mission M34 @ Marantz PM4001, Logitech G15, Roccat Kone Aimo @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note8 duos + Galaxy Gear s3 classic. http://steamcommunity.com/id/mumaq /// "GTA 5 - mumadlo"

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Chris » Št 08. Mar, 2018, 13:03

Mumaq napísal:
Št 08. Mar, 2018, 13:00
procesor tohto routra to dokaze krasne obsluzit. V tvojom pripade by som vsak radsej volil mikrotik.
tym myslis co ? :) authentifikaciu ci DHCP relay, alebo kazdu zasadacku mate L3 ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2148
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Mumaq » Št 08. Mar, 2018, 13:16

to, co som pisal, su velmi specificke pripady, co sa hotelov tyka, tak tam oddelujeme firemnu/klientsku sferu, teda pre hotel ide iny subnet a pre klientov - hostovska siet, kde nemaju pristup v podstate k nicomu, dokonca nastavujem aj client isolation, aby sa nevideli medzi sebou. Vsetko je to ale na poziadavke daneho klienta. Alebo neviem ci som spravne pochopil tvojej otazke.
Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, i7 6700k@4,6GHz & Cryorig R1 Ultimate, G.Skill DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz, EVGA GTX1080Ti SC2(2000/6000), Samsung 850 EVO 500GB(system+games), 3TB WD RED(data), Seasonic 850W Gold, DVD-RW LG, Fractal Design R5 Arctic white + 4x vetraky Corsair(3x 14cm, 1x12cm), Acer Predator Z35, Bowers&Wilkins PX @ Asus Xonar Phoebus na optike & repro Mission M34 @ Marantz PM4001, Logitech G15, Roccat Kone Aimo @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note8 duos + Galaxy Gear s3 classic. http://steamcommunity.com/id/mumaq /// "GTA 5 - mumadlo"

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4319
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Chris » Št 08. Mar, 2018, 14:33

preco nepouzivate napr Cisco WLC ? cena ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
lepermessiah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1804
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Bydlisko: ZV / BJ

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa lepermessiah » Št 08. Mar, 2018, 14:46

Deane a preco chces Mikrotik iba s 2.4GHz sietou ? Su aj novsie a "krajsie" Mikrotiky, vid RBD52G-5HacD2HnD

Co sa nastavovania tyka, neviem co ludia strasia s tym nastavovanim. Ja viem co je IPv4, DNS, DHCP a Gateway, viem co je ping a tracert a tam moje sietove znalosti koncia ..a napriek tomu som Mikrotik nastavil za 10 minut na bezne kancelarske pouzivanie..
RBD52G-5HacD2HnDRBD52G-5HacD2HnD
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 - 4590
MB: ASUS H97M-Plus
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix Elite 1866 CL9 1.5V @ 1600 CL9 CR1
HDD: Samsung 960 Pro 512GB, WD RED 2TB R.1, WD MyBook3 Studio 1.5TB
GPU: GB 7950 3GB OC
Sound: ASUS Xonar Essence ST
PSU: Seasonic X-660
CASE: BitFenix Phenom M
WATER: XSPC EX240 + 2xNoctuaP12, HWLabs Nemesis GTX140 + NoctuaA14PWM, EK Acetal + EN CPU & GPU, ACool VPP655 + EK-D5 X-RES 140
LCD: Dell UltraSharp U2913WM + blink(1) + ambiledHD
Peripherals: Gigaworks T20 r.1, Superlux HD-662B, Logitech G810 + G403 Wireless, MS LifeCam Studio, 1TB mSATA USB-C Samsung 840EVO
+ laptop: Lenovo X220 + Samsung SM841 128GB SSD + Hitachi 1.5TB HDD + Win10 Insider

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » Št 08. Mar, 2018, 15:51

Ja sa nebojím toho nastavovania, keď pochopím princíp tak nemám problém. Pre mňa je problém skôr angličtina. Základné veci to sa zorientujem bez problému ale ak by som chcel nastaviť napr. hosťovskú sieť a pod. to by som musel otravovať o radu. Ten Ubiquiti vraj nemá možnosť nastaviť hosťovskú sieť, tak mi napísal predajca. Ale viem že niektorí predavači sú mongoli a rozumejú tomu menej než ja.
Ako som sa už pýtal na možnosť vonkajšej antény alebo AP-čka tak ak som dobre pochopil by sa dal využiť ten TP-Link čo mám doma, vlastne by som ho zapínal len keď tam signál potrebujem.
Zatiaľ kúpu odkladám min. o mesiac, možno dva lebo mi dnes pani doktorka vysvetlila že operácia je nutná a hneď ma objednala.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12978
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 09. Mar, 2018, 00:19

Lenze do hotelov a podobnych je urceny UAP HD/SHD, je to v use casoch, rovnako Mesh siete
#rollerman

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2148
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Mumaq » Pi 09. Mar, 2018, 20:45

Chris presne tak, cena. Co sa tej 841tky týka, tak je to najrozšírenejší Router aký máme a nemám skúsenosti s tým, žeby vypadavali. Raz za 3-4 týždne ho treba reštartovať ale inak by nemal robiť problémy. Ešte by som ho nezatracoval.
Z170A XPOWER GAMING TITANIUM EDITION, i7 6700k@4,6GHz & Cryorig R1 Ultimate, G.Skill DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz, EVGA GTX1080Ti SC2(2000/6000), Samsung 850 EVO 500GB(system+games), 3TB WD RED(data), Seasonic 850W Gold, DVD-RW LG, Fractal Design R5 Arctic white + 4x vetraky Corsair(3x 14cm, 1x12cm), Acer Predator Z35, Bowers&Wilkins PX @ Asus Xonar Phoebus na optike & repro Mission M34 @ Marantz PM4001, Logitech G15, Roccat Kone Aimo @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note8 duos + Galaxy Gear s3 classic. http://steamcommunity.com/id/mumaq /// "GTA 5 - mumadlo"

Užívateľov profilový obrázok
Deane
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 15
Dátum registrácie: So 03. Mar, 2018, 15:43
Bydlisko: Nové Mesto n/Váh.

Re: Ubiquiti UBNT alebo Mikrotik RB951Ui-2HnD ?

Príspevok od užívateľa Deane » So 17. Mar, 2018, 20:45

https://www.i4wifi.cz/Bezdraty-2-4-GHz/ ... html?cur=1
[/quote]
Ako sa táto sranda používa? Majú to doma susedia a nevedia to zapojiť, to ide do routera, či to samo nahradí router?
Potrebovali by aby boli dve siete z toho jedna hosťovská kde by sa nastavila max. rýchlosť.
Do budovy je privedený net cez kábel od miestneho poskytovateľa (20/5 Mbps) ale mal by tam prísť net cez optický kábel. Taký 60/10 Mbps. Takže ten kábel LAN stačí zapojiť do tohto AP-čka a nakonfigurovať cez ten UniFi Controler? A ešte nechať pripojený jeden comp cez LAN? Viac tam netreba, Hosťovská sieť by bola tiež zaheslovaná, len by tam mala byť možnosť omedziť rýchlosť pre hosťovskú sieť.
Ak sa tam podarí vybaviť tú optiku tak tam bude ten adaptér, ale nie ako dáva Orange aj s routrom, len samostatný.
Nič viac, žiadne ďaľšie AP-čka sa tam pripájať nebudú, len toto jedno.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"