pravidelne odpajanie routru z UPC

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 26. Nov, 2017, 20:59

Mam net od UPC, za ich modemom vlastny router Linksys E3000 s tomato. WAN na routri je nastaveny na DHCP, takze IP adresu mi prideluje ten UPC modem. Poslednu dobu (cca. tyzden dozadu) mam problem ze z nicoho nic mi net prestane fungovat. Ked sa prihlasim do routra a dam obnovit dhcp lease tak to 2-3 dni ide, potom znova to iste. nemyslim si ze chyba by bola na strane UPC, lebo mam stale tu istu verejnu ip adresu (minimalne od nejakeho marca sa nemenila, predtym som to nesledoval).
v logu v routri nevidim ziadne chyby co by tomu nasvedcovali v com je problem. neviem co tie dve zaznamy o 18:25 - ja mam vsetko na subnete 192.168.2.x, podla MAC adresy je to zenin windows phone, ktory inac poslednu dobu ma tiez problem pripojit sa na wifi u nas doma a treba ho restartnut aby sa chytil. 19:41 som dal obnovit dhcp lease.

any ideas?

Kód: Vybrať všetko

Nov 26 18:25:44 E3000 daemon.info dnsmasq-dhcp[4508]: DHCPNAK(br0) 192.168.1.34 d0:92:9e:xx:xx:xx wrong address
Nov 26 18:25:48 E3000 daemon.info dnsmasq-dhcp[4508]: DHCPNAK(br0) 192.168.1.34 d0:92:9e:xx:xx:xx wrong address
Nov 26 19:41:52 E3000 user.debug dhcpc-event[5226]: 182: pptp peerdns disabled
Nov 26 19:41:52 E3000 user.debug init[1]: 182: pptp peerdns disabled
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[4508]: exiting on receipt of SIGTERM
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: started, version 2.72+ cachesize 1500
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: compile time options: IPv6 GNU-getopt no-RTC no-DBus no-i18n no-IDN DHCP DHCPv6 no-Lua TFTP no-conntrack ipset Tomato-helper auth no-DNSSEC loop-detect
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: asynchronous logging enabled, queue limit is 5 messages
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq-dhcp[5229]: DHCP, IP range 192.168.2.51 -- 192.168.2.99, lease time 1d
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: reading /etc/resolv.dnsmasq
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: using nameserver 8.8.8.8#53
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: using nameserver 8.8.4.4#53
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: read /etc/hosts - 2 addresses
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq[5229]: read /etc/dnsmasq/hosts/hosts - 9 addresses
Nov 26 19:41:52 E3000 daemon.info dnsmasq-dhcp[5229]: read /etc/dnsmasq/dhcp/dhcp-hosts
Naposledy upravil/-a molnart v So 09. Dec, 2017, 17:40, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: odpajanie netu - odchadza mi router?

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 03. Dec, 2017, 12:21

vyzera to tak ze je to problem u UPC, kedze uplne rovnako sa sprava aj u svokry s Mikrotik routerom - internet proste nejde, az kym neobnovim DHCP lease v routri, a potom na dalsi den to znova vypadne. na UPC volam kazdy den, davaju mi vseobecne odporucania typu restartovat modem a router, co mi hovno pomoze. napisal som im oficialnu staznost, budem zvedavy ci nieco vyriesia.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: odpajanie netu - odchadza mi router?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 03. Dec, 2017, 13:01

UPC ma terazki nejaky cirkus v masovej miere
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: odpajanie netu - odchadza mi router?

Príspevok od užívateľa molnart » So 09. Dec, 2017, 17:40

tak UPC mi tvrdi ze v jednej lokalite mam slaby signal a ze potrebuju sa prist pozriet. zasa ja im tvrdim ze potrebujem vyriesit obidve lokality a ze problem nie je v signali, lebo ich modem je neustale pripojeny, ale v ich firmwari ktory nedokaze normalne pridelit DHCP lease.

pustil som ping loop s logovanim kazdu minutu a posielam ich casy vypadkov, napr. dnes to vyzera takto - tie ciary som vlozil ja ked internet nesiel.

som z nich ale dost zufaly uz, toto trva uz dva tyzdne.

Kód: Vybrať všetko

Fri  8 Dec 23:47:49 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=948 ttl=45 time=106 ms
Fri  8 Dec 23:48:49 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=949 ttl=45 time=106 ms
Fri  8 Dec 23:49:49 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=950 ttl=45 time=105 ms
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sat  9 Dec 07:44:58 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1414 ttl=45 time=106 ms
Sat  9 Dec 07:45:58 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1415 ttl=45 time=105 ms


Sat  9 Dec 16:21:12 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1930 ttl=45 time=110 ms
Sat 9 Dec 16:22:12 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1931 ttl=45 time=106 ms
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sat  9 Dec 16:27:18 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1936 ttl=45 time=106 ms
Sat  9 Dec 16:28:18 CET 2017: 64 bytes from ams16s31-in-f4.1e100.net (172.217.19.196): icmp_seq=1937 ttl=45 time=107 ms
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 10. Dec, 2017, 13:31

ked uz to sam so sebou dobre diskutujem napisem aj riesenie:

dnes som teda nabehol ku svokre ze aspon hodim na mikrotik nejaky script ktory pri vypadku obnovi DHCP a ako to nastavujem som si vsimol ze IP adresa je mi nejaka povedoma... je to ta ktoru mam doma. a potom volam domov zene a zistil som ze ked sa pripojim u svokri doma sa mi net odpoji. ked ona doma obnovi DHCP odppoji sa u svokry.

volam na UPC, hovorim co sa deje, a oni ze ano u mna doma ten miktorik sa nepripojil, a ja ze doma ziadny mikrotik nemam, ten je u svokry. a potom sme k tomu dospeli ze obidve zariadenia za UPC modemami maju rovnaku MAC adresu :facepalm:

v skratke ked som ten mikrotik kupoval chvilu som ho mal zapojene doma a v ramci skusania som nanho naklonoval MAC adresu mojho domaceho routra. potom som mikrotik odstahoval ku svokre 500 km daleko a vsetko fungovalo. zrazu ked svokra sa pristahovala do vedlajsej ulice tak zariadenia sa zacali pripajat na rovnaky node u UPC, ten to identifikoval ako rovnake zariadenie a zacal im pridelovat rovnaku ip adresu. takze logicky ak jedno islo neslo druhe. ale to sakra trvalo kym som na to prisiel....

najvtipnejsie je, ze ak by som bol na zaciatku hned vymenil router o ktorom som predpokladal ze je "zly" vsetko by sa vyriesilo a ja by som vobec netusil kde vlastne bol problem
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 10. Dec, 2017, 13:35

ty wogo, UPC este furt riesi "lockovanie" MAC adries na klientskych miestach ? Jajda.

Inak akoze sorry ale oni teliatka nevedeli v prvej minute povedat ze "preboha ako je mozne ze sa vasim zariadenim pripajate na dvoch miestach naraz" kedze to musia "vidiet"...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
killswitch
Čarovný
Čarovný
Príspevky: 5609
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie
Kontaktovať užívateľa:

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa killswitch » Ne 10. Dec, 2017, 13:52

predpokladam, ze restorovanim routra do povodnych nastaveni sa obnovi aj default MAC adresa zariadenia (respektive vypne funkcia klonovania). riesenie teda bolo pomerne jednoduche. ja viem, ze teraz som uz velky genral, ale pokial nemas na routri ponastavovane nejake sialene veci, tak je vzdy dobry napad skusit default nastavenia (vacsina routerov ma funkciu zalohy nastaveni) ;)
Plne príležitostný moderátor.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3642
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 10. Dec, 2017, 14:00

mp3turbo --> Aj Satro. Mam v zmluve MAC z PC, ktore je uz davno niekde v srote :laugh:

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 10. Dec, 2017, 14:14

Tomu upc modemu chvilu trva kym zaakceptuje novu mac adresu a vtedy som ich prehadzoval medzi sebou viackrat, tak naklonovat adresu mi prislo jednoduchsie.
Router som resetovat nechcel, kedze 4 roky isiel bez problemov a nic som tam nemenil poslednu dobu tak som na to nevidel dovod. A nastavenia tam mam fakt dost detailne, kopu scriptov z netu a tak
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15118
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ne 10. Dec, 2017, 17:57

mp3turbo napísal:
Ne 10. Dec, 2017, 13:35
ty wogo, UPC este furt riesi "lockovanie" MAC adries na klientskych miestach ? Jajda.

Inak akoze sorry ale oni teliatka nevedeli v prvej minute povedat ze "preboha ako je mozne ze sa vasim zariadenim pripajate na dvoch miestach naraz" kedze to musia "vidiet"...
Huh ? Ja som to pochopil tak, ze obe routre boli napojene na rovnaky "DHCP server" UPC. No a kazdy DHCP server prideluje na zaklade MAC adries, takze ak mas 2 zariadenia s rovnakym MAC, aj ked teda v tomto pripade v ramci ulice, ale za rovnakym DHCP servrom, tak to bude robit problemy kazdemu. Nielen UPC.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 10. Dec, 2017, 19:25

v poriadku, a ja vravim ze ako to ze UPC nepovedalo panovi okamzite sfleku ze pocuvajte ale ved vy ste stale pripojeny, ved vasa MAC adresa prijima vysiela, ahaaaa ved vlastne moment, vy tu mate dve fyzicke miesta kde je vasa MAC adresa (pretoze oni to vidia).

Cele vyriesene za dvadsat sekund na prvy hovor. Alebo... alebo mozno aj nie ako vidime.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Mumaq
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2040
Dátum registrácie: Št 21. Aug, 2008, 17:34
Bydlisko: Sp.Nová Ves
Kontaktovať užívateľa:

Re: pravidelne odpajanie routru z UPC

Príspevok od užívateľa Mumaq » Št 22. Feb, 2018, 11:27

nemusia to vidiet, pretoze obe zariadenia mohli byt na jednej vetve, na jednom porte a tym padom je pre nich nemozne to lokalizovat. pochybujem, ze maju v kazdej bytovke manazovatelne switche a zakaznikov naportovanych.
MSI Z77A-G43, i7 3770k@4,4GHz & NOCTUA NH-U12P SE2, Corsair 3x4GB CMX12GX3M3A2000C9, Gainward GTX1070, Samsung 850 EVO 500GB(system+games), WD Raptor 10k 600GB(games), 3TB WD RED(data), Antec HCP-750W, DVD-RW LG, Fractal Design R3 Arctic white + 2x noctua nf-s1200 + regulator NZXT mechanicky, Samsung UE32ES6540 + 2x 3D SSG-3550, Beyerdynamic DT 860 @ Asus Xonar Phoebus na optike & repro Mission M34 @ Marantz PM4001, Logitech G15, Roccat Kone[+] @ Roccat Hiro 3D. Samsung Galaxy Note8 duos + Galaxy Gear s3 classic. http://steamcommunity.com/id/mumaq /// "GTA 5 - mumadlo"

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"