Strana 1 z 2

ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 16. Okt, 2017, 19:28
od užívateľa Kaper
Ahojte,

Máte niekto skúsenosť, prípadne viete vysvetliť ako funguje load balance funkcia pri asus routeroch? Neviem ako sa to nazýva ešte inak.
Pri nastavovaní failoveru som tam objavil túto fíčurku, mám doma 2 ADSL linky, ak by sa to dalo použiť tak ako si myslím, že by to mohlo fungovať, nemuselo by to byť zlé :).

Ďakujem ;)

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 16. Okt, 2017, 19:41
od užívateľa Chris
ako zapojojis 2 ASDL linky ? alebo mas 2x ADSL modemy ?

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 16. Okt, 2017, 20:34
od užívateľa Kaper
Jasné že 2 modemy :). Wanna see them?
Obrázok

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 16. Okt, 2017, 20:35
od užívateľa faugusztin

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 16. Okt, 2017, 22:52
od užívateľa Kaper
To som samozrejme nasiel aj ja. Ja sa skôr pýtam na fungovanie v praxi a čo vlastne tato funkcia dokáže. Ďakujem

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 09:49
od užívateľa Sklicko
Kaper napísal:
Po 16. Okt, 2017, 20:34
Jasné že 2 modemy :). Wanna see them?
Obrázok
Wau, tak uz som videl rozne technicke riesenia a mat 2x ADSL to je naozaj zaujimave. Nebolo by jednoduschsie zapojit 1xVDSL alebo nieco pokrokovejsie? Neviem, kde to zapojenie 2xADSl urobene, ale su lokality, kde sa lepsie pripojenie ko ADSL alebo VDSL neda zriadit. Ano, su tu este moznosti napr. WiFi" cez napr. RadioLan, LTE , ale optika 0%....

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 10:16
od užívateľa Kaper
Mno veľmi rád by som mal 100Mbit prípadne gigovú linku to určite áno, ale hej, budem skromný, stačilo by mi aj 30Mbit, lenže 5,5km od DSLAMu asi ťažko, a to som ešte rád, že mi to ide tak ako to ide. Čiže mám jednu 7Mbit linku a druhú 8Mbit (Iný port na DSLAME, iná karta inej značky, preto rozdielne rýchlosti, jedna je Lantiq, druhá Broadcom, tá Lantiq mi padá, preto mám na jednom FailOver nastavený.)
Ja tu nič iné okrem DSL vlastne nemám, pracujem z domu, net je pre mna must have a nejaké wifiny nechcem ani zadarmo a nie ešte zato platiť. + jediná alternatíva LTE od Orangutanu, ale dávať 200€ za anténu... to nie

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 10:26
od užívateľa molnart
tak zasa ked mas doma dve ADSL linky tak by si to mohol hned aj vyskusat a dat nam vediet ;) ja som uvazoval o loadbalancingu ADSL + LTE ale niekto ma tu zrusil ze na take linky s rozdielnou latenciou to nepojde ani nahodou. a mohol by si aj napisat ako si sa dopracoval k tym dvom DSL linkam, lebo tu bola pred casom diskusia ze telekom v jednej lokalite odmietal dat druhe pripojenie. mas to na firmu, ci ako?

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 10:53
od užívateľa Kaper
Mno ono situácia s tými linkami je taká zaujímavá. V skratke, jedna linka je moja, druhá je na suseda. Jedná sa o bytovú stavbu v obci, kábel zo stĺpu vedie len ku mne do bytu, nie priamo do bytovky, niekde do podkrovia atp. Preto mám u seba zakončenie. Najskôr som mal linku len ja. ALe ešte bol voľný pár v kábli ktorý je u mňa zakončený a sused si dal žiadosť o DSL. Potom to bolo len o dohode. Skúsim sa s tým pohrať ale stále som nedostal odpoveď čo ten Load Balance má robiť + tá druhá linka je teraz DOWN, takže to nemám ako skúsiť ^^.


Ak som to správne pochopil z toho čo som čítal, tak to dokáže využívať 2 linky a rozdeľovať traffic, len nie pri všetkom to funguje. neviem napr. či to funguje pri Youtube, atp. Malo by to fungovať pri torrentoch...

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 10:58
od užívateľa molnart
podla mna pri youtube nijako, ten pojde vzdy cez jednu linku. podla mna to rozhadzuje po ip adresach a portoch, ale iba hadam, je tu kvantum ludi s CCNA certifikamti, oni by to mali vediet povedat

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 13:10
od užívateľa faugusztin
https://www.snbforums.com/threads/asus- ... ost-319671

V praxi, rozhadzuje to konekcie postupne podla nastaveneho pomeru. Tj ak nastavis pomer 2:1, tak prve 2 requesty pojdu cez WAN1, dalsi cez WAN2, potom znova 2 cez wAN1...
Ak nejakej aplikacii to vadi, tak si mozes nastavit kombinaciu source+dest IP na konkretny WAN port, potom je to fixne na tom danom WAN porte.

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Ut 17. Okt, 2017, 15:24
od užívateľa Kaper
Mno skúsil som to nastaviť, konečne mám druhú linku UP. Situácia je taká, že vyzerá, že to fakt funguje... Lenže...

Funguje to samozrejme v tom prípade, ak mám napojené všetky zariadenia na Povedzme ROUTER #1 ktorý má nastavený LOAD BALANCE.
Ak však mám v tomto routry #1 za ním ďalší router, ktorý natuje, tak už to nefunguje. V sieťach nie som žiadny expert.
Otázka je, ako mám nastaviť ten môj druhý router, ktorý mám pichnutý do prvého ROUTRA #1 ? Ďakujem :)

Na Routry #2 mám OpenWRT systém :). Bridge mód, AP mód? Ako mám nastaviť WAN a LAN interface? Kam pichnúť vstup Čo ide z routeru #1, môže byť vo WAN alebo len v LAN routery #2.

Ak bude niekto vedieť poradiť napíšem ako mám nastavené IPčky v mojich routeroch atp. ĎAKUJEM !

Tu je inak screen, ak by to niekoho zaujímalo :good:
2x ADSL Linky (7,5Mbit + 8Mbit DOWN) (UP je 1Mbit + 0,8Mbit)
Obrázok

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: So 28. Okt, 2017, 21:54
od užívateľa Kaper
Nakoniec sa mi podarilo všetko po x dňoch spojazdniť tak ako to má byť... cez OpenWRT a mwan3.
Ešte musím ale doladiť detaily. :good:

Dve 7Mbitové ADSL linky som dokázal nastaviť do loadbalance-u. Cez speedtest to vie vyťiahnuť cez 12Mbit/2Mbit.
Obrázok

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 30. Okt, 2017, 11:55
od užívateľa Sklicko
To je pekne riesenie, OpenWRT bezi na Asus routeroch?

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Napísané: Po 30. Okt, 2017, 20:34
od užívateľa Kaper
OpenWRT mám na Xiaomi Mini. Zabudol som upresniť.