ASUS router - Load balance funkcia?

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 16. Okt, 2017, 19:28

Ahojte,

Máte niekto skúsenosť, prípadne viete vysvetliť ako funguje load balance funkcia pri asus routeroch? Neviem ako sa to nazýva ešte inak.
Pri nastavovaní failoveru som tam objavil túto fíčurku, mám doma 2 ADSL linky, ak by sa to dalo použiť tak ako si myslím, že by to mohlo fungovať, nemuselo by to byť zlé :).

Ďakujem ;)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4128
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Chris » Po 16. Okt, 2017, 19:41

ako zapojojis 2 ASDL linky ? alebo mas 2x ADSL modemy ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 16. Okt, 2017, 20:34

Jasné že 2 modemy :). Wanna see them?
Obrázok
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15135
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Po 16. Okt, 2017, 20:35


Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 16. Okt, 2017, 22:52

To som samozrejme nasiel aj ja. Ja sa skôr pýtam na fungovanie v praxi a čo vlastne tato funkcia dokáže. Ďakujem
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Sklicko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 12
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2014, 11:03

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Sklicko » Ut 17. Okt, 2017, 09:49

Kaper napísal:
Po 16. Okt, 2017, 20:34
Jasné že 2 modemy :). Wanna see them?
Obrázok
Wau, tak uz som videl rozne technicke riesenia a mat 2x ADSL to je naozaj zaujimave. Nebolo by jednoduschsie zapojit 1xVDSL alebo nieco pokrokovejsie? Neviem, kde to zapojenie 2xADSl urobene, ale su lokality, kde sa lepsie pripojenie ko ADSL alebo VDSL neda zriadit. Ano, su tu este moznosti napr. WiFi" cez napr. RadioLan, LTE , ale optika 0%....

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Ut 17. Okt, 2017, 10:16

Mno veľmi rád by som mal 100Mbit prípadne gigovú linku to určite áno, ale hej, budem skromný, stačilo by mi aj 30Mbit, lenže 5,5km od DSLAMu asi ťažko, a to som ešte rád, že mi to ide tak ako to ide. Čiže mám jednu 7Mbit linku a druhú 8Mbit (Iný port na DSLAME, iná karta inej značky, preto rozdielne rýchlosti, jedna je Lantiq, druhá Broadcom, tá Lantiq mi padá, preto mám na jednom FailOver nastavený.)
Ja tu nič iné okrem DSL vlastne nemám, pracujem z domu, net je pre mna must have a nejaké wifiny nechcem ani zadarmo a nie ešte zato platiť. + jediná alternatíva LTE od Orangutanu, ale dávať 200€ za anténu... to nie
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3702
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 17. Okt, 2017, 10:26

tak zasa ked mas doma dve ADSL linky tak by si to mohol hned aj vyskusat a dat nam vediet ;) ja som uvazoval o loadbalancingu ADSL + LTE ale niekto ma tu zrusil ze na take linky s rozdielnou latenciou to nepojde ani nahodou. a mohol by si aj napisat ako si sa dopracoval k tym dvom DSL linkam, lebo tu bola pred casom diskusia ze telekom v jednej lokalite odmietal dat druhe pripojenie. mas to na firmu, ci ako?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Ut 17. Okt, 2017, 10:53

Mno ono situácia s tými linkami je taká zaujímavá. V skratke, jedna linka je moja, druhá je na suseda. Jedná sa o bytovú stavbu v obci, kábel zo stĺpu vedie len ku mne do bytu, nie priamo do bytovky, niekde do podkrovia atp. Preto mám u seba zakončenie. Najskôr som mal linku len ja. ALe ešte bol voľný pár v kábli ktorý je u mňa zakončený a sused si dal žiadosť o DSL. Potom to bolo len o dohode. Skúsim sa s tým pohrať ale stále som nedostal odpoveď čo ten Load Balance má robiť + tá druhá linka je teraz DOWN, takže to nemám ako skúsiť ^^.


Ak som to správne pochopil z toho čo som čítal, tak to dokáže využívať 2 linky a rozdeľovať traffic, len nie pri všetkom to funguje. neviem napr. či to funguje pri Youtube, atp. Malo by to fungovať pri torrentoch...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3702
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 17. Okt, 2017, 10:58

podla mna pri youtube nijako, ten pojde vzdy cez jednu linku. podla mna to rozhadzuje po ip adresach a portoch, ale iba hadam, je tu kvantum ludi s CCNA certifikamti, oni by to mali vediet povedat
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15135
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa faugusztin » Ut 17. Okt, 2017, 13:10

https://www.snbforums.com/threads/asus- ... ost-319671

V praxi, rozhadzuje to konekcie postupne podla nastaveneho pomeru. Tj ak nastavis pomer 2:1, tak prve 2 requesty pojdu cez WAN1, dalsi cez WAN2, potom znova 2 cez wAN1...
Ak nejakej aplikacii to vadi, tak si mozes nastavit kombinaciu source+dest IP na konkretny WAN port, potom je to fixne na tom danom WAN porte.

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Ut 17. Okt, 2017, 15:24

Mno skúsil som to nastaviť, konečne mám druhú linku UP. Situácia je taká, že vyzerá, že to fakt funguje... Lenže...

Funguje to samozrejme v tom prípade, ak mám napojené všetky zariadenia na Povedzme ROUTER #1 ktorý má nastavený LOAD BALANCE.
Ak však mám v tomto routry #1 za ním ďalší router, ktorý natuje, tak už to nefunguje. V sieťach nie som žiadny expert.
Otázka je, ako mám nastaviť ten môj druhý router, ktorý mám pichnutý do prvého ROUTRA #1 ? Ďakujem :)

Na Routry #2 mám OpenWRT systém :). Bridge mód, AP mód? Ako mám nastaviť WAN a LAN interface? Kam pichnúť vstup Čo ide z routeru #1, môže byť vo WAN alebo len v LAN routery #2.

Ak bude niekto vedieť poradiť napíšem ako mám nastavené IPčky v mojich routeroch atp. ĎAKUJEM !

Tu je inak screen, ak by to niekoho zaujímalo :good:
2x ADSL Linky (7,5Mbit + 8Mbit DOWN) (UP je 1Mbit + 0,8Mbit)
Obrázok
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » So 28. Okt, 2017, 21:54

Nakoniec sa mi podarilo všetko po x dňoch spojazdniť tak ako to má byť... cez OpenWRT a mwan3.
Ešte musím ale doladiť detaily. :good:

Dve 7Mbitové ADSL linky som dokázal nastaviť do loadbalance-u. Cez speedtest to vie vyťiahnuť cez 12Mbit/2Mbit.
Obrázok
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Sklicko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 12
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2014, 11:03

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Sklicko » Po 30. Okt, 2017, 11:55

To je pekne riesenie, OpenWRT bezi na Asus routeroch?

Užívateľov profilový obrázok
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 385
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31
Bydlisko: Kysuce/Žilina

Re: ASUS router - Load balance funkcia?

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 30. Okt, 2017, 20:34

OpenWRT mám na Xiaomi Mini. Zabudol som upresniť.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5-7600k @ 4,8GHz with Spartan 3 PRO
MB: MSI Tomahawk Z270
RAM: DDR4 2x8GB Corsair Vengeance RED LED @ 3000MHz
GPU: RX 480 MSI Gaming X 4G @ 1300MHz / 7000MHz
PSU: EVGA 430W
Case: Corsair 100R
Monitor: BENQ 23" GW2320 (1920x1080)
OS: Win 10 64-bit

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"