upgrade siete

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

upgrade siete

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Ut 03. Okt, 2017, 01:10

ludkovia, potrebujem sa poradit..
idem inovovat trosku jednu malu siet:

vyzera asi nasledovne: (ciara stredom je oddelenie horneho a dolneho poschodia)
siet.JPG
zo steny vpravo pojde pripojka na net, tam bude t-com modem .. z neho uz pokracujem ja:
cize router WAN/LAN, z neho na 5G WIFI AP a 2.4G WIFI Router, a dalej do switchu .. z toho switchu budu zapojene 2PC a jedna printka.
dalej sa prepoji switch na dalsi - rovnaky switch, do ktoreho budu pripojene pocitac a server.
na 5G wifi bude pripojene 2-10 devicov..
ten 2.4G bude router, internet sa zdiela dalej, cize sa oddeli siet.

pointa je taka, ze server je 24/7, a internet sa zdiela dalej tiez 24/7..

co poviete na tieto komponenty:
Router > TP-LINK TL-R470T +
Wifi AP 5G > D-Link DAP-1665
2x Switch > Zyxel GS-108B v3

cca 180e to vychadza..
vedeli by ste odporucit nejake lepsie komponenty za cca rovnaku sumu?
alebo nieco overene.. nieco co nebude padat tak ako terajsi adsl modem, ktory obcas nevie pridelit WIFI devicom IP..
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8531
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ut 03. Okt, 2017, 07:37

Nedaval by som dalsi switch, radsej jeden a kvalitnejsi. Phladne AP, v poslednej dobe sa mi vemi osvedcili ubiquity ap cka
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4293
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Odar » Ut 03. Okt, 2017, 10:12

Hlavny router by som pouzil cosi vykonnejsie, lebo ked ti obaja uzivatelia zatazia siet, tak sa moze stat, ze to cele lahne. Nemyslim rychlostou stahovania, skor poctom pripojeni (P2P siete atd. ).

- hlavny router hEX PoE (65 EUR) - pretoze ma 800 MHz CPU a 4 x POE out. Cize na dalsich klientov nepotrebujes tahat elektrinu, ale napajas to priamo z routera. Ma 5 zasuviek. Jedna je WAN, zostanu ti 4. Dve by som pouzil na 2 x switch RB260GS (35 EUR). Z jedneho switchu by pripajal 2 x PC a tlaciaren, z druheho to "pod ciarou" - pocitac, server.

Zostali 2 POE zasuvky na APcka. Potrebujes nutne dve ako je v nakrese? Mozes podla penazenky pouzit but hAP ac lite (40 EUR) alebo Ubiquity (85 EUR) Pripadne wAPac (cca 95 EUR), aj ked je to vonkajsia jednotka, nevidim problem v instalacii v interieri.

hEX PoE + 2 x RB260GS + hAP ac Lite vyjde cca 180 EUR. Mozes manageovat rychlost na kazdej podsieti, vyhoda PoE, isto vacsi vykon, ako TP Link / DLink, pravidelne updaty RouterOS. Nevyhodou je zlozitejsia konfiguracia, ale to ti tu na fore vie poradit viac ludi.
..

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8531
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa HellAngel » Ut 03. Okt, 2017, 13:02

Su nutne tie 2 switche?
NB: Dell Latitude 5480

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4293
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Odar » Ut 03. Okt, 2017, 13:25

Podla mna ano, lebo hEX PoE ma iba 5 zasuviek, jednu ti zozerie privod internetu, cize ti zostavaju 4 volne. Do nich to vsetko nenapchas.

Resp. OK, mozes pouzit jeden s viac vstupmi, ale cena uz lieta niekde inde (140 USD).
https://mikrotik.com/product/CRS112-8G-4S-IN
https://mikrotik.com/product/CSS326-24G-2SplusRM

Najdes trebars lacnejsi Ubiquity switch (cca 90 EUR), ale to by som uz potom cele staval na Ubiquity (aj router a APcka). Ja mam skusenosti len s domacimi MikroTik-mi.
..

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa SurrendeR » Ut 03. Okt, 2017, 23:23

kedze switche mikrotik uz niesu tak co poviete na tento setup?
dufam ze AP bude stacit jeden..

hlavny router Mikrotik RB750Gr3
2x switch Netgear GS108GE
WiFi Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE
co poviete?
co sa tyka toho dalsieho wifi routru, tak teraz ich ma dost, takze nejaky lepsi z tych shitnych co ma bude stacit na zdielanie mimo siete.. a ten nieje ani podstatny..
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4293
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Odar » St 04. Okt, 2017, 09:26

Fungovať to bude, ale prichádzaš o výhody RouterOS. i4wifi má lepšie ceny na MikroTik, ako Alza, platiť sa dá v EURách, posielajú cez Zásielkovňu.

To len pre info, rozhodnutie je už na tebe.
..

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa SurrendeR » St 04. Okt, 2017, 10:28

chcem to v alze aj z dovodu ze ak by daco neslo ako potrebujem, tak ten tovar vymenim a dokupim iny/lepsi napr ..
tie switche by som v klude kupil aj z i4wifi, ale oni ich nemaju vobec na sklade
teoreticky aj ten router mozem zobrat z i4wifi

takze vlastne len wifi by som bral z alzy.. kedze to bude asi najsilnejsi oriesok aby som pokryl cely dom
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4293
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Odar » St 04. Okt, 2017, 13:50

Wifi musis proste odskusat, kde ti bude signalom siahat.
..

Užívateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Príspevky: 3647
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00
Bydlisko: Stará Turá - BA
Kontaktovať užívateľa:

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa SurrendeR » St 04. Okt, 2017, 16:13

ved to, a preto aspon tu wifi chcem z alzy
cize ta Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE bude stacit? 5GHz ide asi tazsie cez steny ako 2.4 ze
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Gainward GTX 970 4GB Phantom || 4x8 GB RAM || NVMe - 500GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x120GB OCZ Agility 3 || RAID0 - 2x1TB Seagate Barracuda || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Corsair RM750 || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4293
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Odar » St 04. Okt, 2017, 17:09

Nechcem vestit - uvidis. Pri 5 GHz je problem niekedy uz 1 stena.
..

Užívateľov profilový obrázok
HellAngel
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 8531
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa HellAngel » Št 05. Okt, 2017, 11:18

5Ghz je potrebne odskusat na mieste, zalezi z coho je stena atd. 2.4 urcite ale prerazi toho viacej. Doma ale pouzivam prevazne 5Ghz, pretoze baby monitor co mam , funguje na 2.4 a ked stahujem na notasi nieco alebo telefone, tak mi to rusi signal na monitore :)
NB: Dell Latitude 5480

Sklicko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 13
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2014, 11:03

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Sklicko » Št 05. Okt, 2017, 13:52

Odar napísal:
St 04. Okt, 2017, 17:09
Nechcem vestit - uvidis. Pri 5 GHz je problem niekedy uz 1 stena.
Ja mam doma ADSL WiFi N55 (pracuje na 2.4 aj 5 GHz). Pri scanovani cez WiFi analyzer mam dost silny signal aj cez 2 steny.Tiesteny sice tensie, ale inntennzita signalu cca 50 dB, co je dost vysoka hodnota. Pre istotu mozem skontrolovat doma.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Chris » Št 05. Okt, 2017, 16:05

aky mas budge na cely tento setup ? :)

si si vedomy ze ak to vsetko das na 1 subnet ako to je nakreslene, niekto zapoji loop a cela siet je dole :)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Sklicko
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 13
Dátum registrácie: Po 08. Dec, 2014, 11:03

Re: upgrade siete

Príspevok od užívateľa Sklicko » Pi 06. Okt, 2017, 10:47

Ja som nasiel taky stary prispevok o nastveni siete :-)

https://www.svethardware.cz/forum/showt ... eanie-wifi

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"