Nízka rýchlosť internetu

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Abeceda
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 13
Dátum registrácie: Ne 14. Jún, 2009, 11:46

Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa Abeceda » Ut 05. Sep, 2017, 20:12

Zdravím, minulý mesiac som sa rozhodol prejst na rýchlejší internet moja stará služba predstavovala 8/1Mbps čo mi potvrdil aj speedtest, po prechode na rýchlejší by mala dosahovat 15/1Mbps (ano je to internet ADSL v dedine preto tá svetelná rýchlosť). No bohužil po zavedený novej služby mi speedtest ukazuje vždy okolo 9,5-10Mbps. Najprv som si myslel že to može byt tým že som na wifi no dnes som kupil kabel a priamo ho potiahol z routera a rýchlosť je taká istá. Može to byt routerom ?
jedná sa o router https://www.alza.sk/edimax-ar-7084gb-externi-d81468.htm
A prešiel som zo služby Rapid na Rapid plus https://www.benestra.sk/produkty/internet/internet-adsl

Za každú odpoveď ďakujem :-)

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5983
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa shiro » St 06. Sep, 2017, 09:35

a pri starej rychlosti ukazoval co?
rychlost meraj o polnoci, ked nieje siet tak zatazena.
a tiez, nikto ti nikde a nikdy nebude garantovat ze ked mas na papieri 15, tak budes mat vzdy a vsade 15. hadaj preco.
u mna pri 250mb tiez mavam 220 a neriesim...lebo je to zbytocne.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Abeceda
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 13
Dátum registrácie: Ne 14. Jún, 2009, 11:46

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa Abeceda » St 06. Sep, 2017, 09:54

Pri nizšom programe bola rýchlosť vždy maximálna teda 7,5-8 Mbps. Tak keby som mal 250 a ide mi 220 tak to pri takej rýchlosti neriešim ani ja ale platit o 10e navyše pri navyšení iba ani nie o 2 Mbps je podla mna zbytočné tiež potom.
Naposledy upravil/-a Abeceda v St 06. Sep, 2017, 09:54, upravené celkom 1 krát.

Užívateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1634
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: Hrachovište
Kontaktovať užívateľa:

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa Pepeb007xx » St 06. Sep, 2017, 09:54

pri 250 by som stratu na 220 fakt neriesil :D :D :D

routerom to isto nie je, bude to kolisanie internetoveho pripojenia, nemas garant cize nemusis dosahovat vzdy najvyssiu rychlost
PC i5 2500K 4,2 GHz NH-D14 RAM 16GB GPU 1060 SSD 120GB HDD 3TB PSU 400W LCD 24'' OS Win10PRO Router Mikrotik RB941-2nD-TC
Car Mazda 3 HatchBack 2014 RedSoul® G2.0l 88kW/120HP Wheels Mazda 215/45 18" Silver NavigationRear cameraCHSKY Horn
Phone Apple iPhone 7 Plus 256GB Jet Black Case Apple Silicone Cocoa PowerBank Xiaomi Mi 10000mAh

faugusztin
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 15016
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Bydlisko: Bratislava/Štúrovo

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa faugusztin » St 06. Sep, 2017, 11:23

Ano, bohuzial pri ADSL to bezne moze nastat. Si jednoducho prilis daleko od ustredne a signal ti viac nez 10 mbit neda.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3070
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa molnart » St 06. Sep, 2017, 11:28

inac neexistuje nejaka databaza o lokacii dslamov? bolo by fajn sa priamo vediet pozriet aby clovek vedel odhadnut vzdialenost sam
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 5983
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa shiro » St 06. Sep, 2017, 14:26

Aj keby si mapu mal a veselo si podla nej odhadujes vzdialenost 3x denne...co to vyriesi? Budes zapojeny vzdy do najblizsieho, hocico ine postrada logiku.

samozrejme, ze som to s tymi 220mbit myslel len obrazne :-)
hlavna vec je, ze je to negarant. pripojenie a ako uz tu bolo napisane, vzdialenost od ustredne a kvalita linky tiez hraju rolu.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair TX650, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3070
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa molnart » St 06. Sep, 2017, 14:50

prave aby som vedel kde je najblizsi. lebo darmo budem objednavat rychlejsi net, ak zistim ze najblizsie mam od seba 3 km
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

filipec12
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 146
Dátum registrácie: Št 21. Júl, 2016, 23:37

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa filipec12 » St 06. Sep, 2017, 18:51

logni sa do ADSL routra a pozri line iformation alebo stav linky, tam by si mal mat vypisane vsetky parametre tvojej linky ako je utlm nastaveny profil maximalna priepustnost atd.

Tie DSLAMI sa daju na ulici pomerne jednoducho identifikovat byvaju najcastejsie pri poste, obecnom urade, hasickej zbrojnici. Su to take mensie alebo vacsie biele skrinky zasadene do zeme. Velkost zavisi od toho ci ustredna obsluhuje jednu alebo viac lokalit.

filipec12
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 146
Dátum registrácie: Št 21. Júl, 2016, 23:37

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa filipec12 » St 06. Sep, 2017, 21:09

Apropo ten Edimax podporuje len b,g normu..kup si novsi ktory podporuje n propripade aj ac.. pri hentakom routri sa ani necudjem ze mas mensiu rychlost.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3070
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa molnart » St 06. Sep, 2017, 22:02

filipec12 napísal:
St 06. Sep, 2017, 18:51
Tie DSLAMI sa daju na ulici pomerne jednoducho identifikovat byvaju najcastejsie pri poste, obecnom urade, hasickej zbrojnici. Su to take mensie alebo vacsie biele skrinky zasadene do zeme. Velkost zavisi od toho ci ustredna obsluhuje jednu alebo viac lokalit.
aha, takze nehrozi ze najdem dslam na niektorom stlpe verejneho osvetlenia? co taka obytna zona kde min. kilometer v kazdom smere mas len rodinne domy?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

filipec12
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 146
Dátum registrácie: Št 21. Júl, 2016, 23:37

Re: Nízka rýchlosť internetu

Príspevok od užívateľa filipec12 » St 06. Sep, 2017, 22:12

na stlpoch verejneho osvetlenia neviem, moze sa tam nachadzat krabicka kde je kabelaz, ktora tvori nejaky lokalny uzol od ustredne, pretoze kable nie su tahane od ustredne priamo k domu ale su robene odbocky do malych krabiciek na uliciach bud na stlpe alebo pri niektorych domoch, kde sa ti kable nadpajaju a odtial su vedene k domom. V dnesnej dobe to aspon Telekom buduje tak ze robi predsunute DSLAM-i na urovni ulic aby bol technologia dostupnejsia vacsiemu poctu zakaznikov, zrejme to davaju v niektorych pripadoch aj na stlpy nie len do zeme.

najlepsie urcis svoju vzdialenost od ustredne hodnotou utlmu linky inak Attenuation v db. Ak toto cislo hodis do kolonky dw attenuation vypluje ti pribliznu vzdialenost od ustredne. Pokial si do 1,5 -2 km od ustredne tak 15 Mbit nemoze robit problem. Ja som podla hodnoty z routra cca 1,400 m a podla meraku technika 1100 m +. Tu hodnotu najdes v routri.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"