Router s IP Bandwidth control

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Kaper » Ne 30. Júl, 2017, 12:26

Ahojte,

V skratke hľadám router, ktorý podporuje IP bandwidth control na IP / MAC adresu + monitoring prenesených dát pre každú IP v sieti Je mi jasné že v tomto je asi top mikrotik - ten som zatial po pravde neskusal ani jeden ale hľadám skôr niečo výkon/cena.

Teraz mám Xiaomi Mini Router, mal som tam rôzne FW cey openwrt, lede... začal som a aj skončil na Pandoraboxe (openwrt) ktorý ako jediný podporuje ip bandwidth.
V podstate to funguje dobre sopľahlivo len občas sa stratí nejaký ten packet ale väčší problém je to, ak napr obmedzím niekomu down všetko ide super, žiadne laggy na klient pc nie sú, ale ak sa obmedzí up tak je problém, už aj pri bežnom načítaní webu je vidieť že sa stránka pomály načítava, je to tým, že router shappuje upload traffic vzniká tam lag a pingy idú strašne hore + packet loss.
Je jedno či mam ISP napr 1Mbit up a keď ho obmedzím aj len na 0.9Mbitu alebo 0.5Mbitu, lagy a packet loss je rovnaký.

Škoda že openwrt nemá žiadny ip bandwidth control, skončila podpora a sú rôzne QoS scripty, skúšal som všetko a zase to isté, down relatívne OK a pri najmenšom zatažení UP ide pi g hore + veľký packet loss.

Potrebujem obmedziť určité zariadenia na sieti, príklad TV Box, ktorému stači 4Mbit nech mi netahá celé pásmo linky zbytočne a potom vznikajú lagy pri napr. hraní.

Hlavne by som poteboval vedieť názory tých ktorí s týmto majú skúsenosti v praxi. + Nebránim sa routerom kde treba flashnut FW tretích strán

Díky.

Užívateľov profilový obrázok
Pein
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1750
Dátum registrácie: St 11. Sep, 2013, 09:20
Bydlisko: Žilina

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Pein » Ne 30. Júl, 2017, 12:29

Na jednom ASUS som fungoval na TomatoShibby az kym som ho nepredal. A fungovalo to velmi podobne - nahadzal som tam IP a im obmedzil co som potreboval.

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Kaper » Ne 30. Júl, 2017, 12:31

Hej tomato som pozeral, ze by som to otestoval na rt-n12 len by ma zaujímali tie pingy na client ip. Čo to spraví :)

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 30. Júl, 2017, 21:31

podla mna ten problem z pingami nie je v routri ale v tom ze konfigurujes to zle, resp. , aj tam iba v
ja tam vidim niekolo problemov:
1) ides na to zle, nie nahodou ta funkcia chyba vo vacsina fw, imho je totiz zbytocna (lebo obmedzi bandwidth fixne, aj keby v danom case to bolo jedine zariadenie na sieti). to co ty chces by sa malo riesit cez QoS
2) cele sa to snazis urobit na routri ktory k tomu nema adekvatmu vykon
3) riesit to cele, ci uz cez QoS alebo bandwith limiter ma zmysel v nejakom small business prostredi s desiatkami zariadeni, neviem kolko mas doma devicov, ale ak mas 2 kompy, telku + nejake mobily k tomu tak neexistuje aby ste sa citelne ovlyvnovali navzajom. ak ano, tak mas bud nahovno pripojenie alebo infrastrukturu.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 30. Júl, 2017, 22:17

ale existuje - ked ma megabit upload, neprejdu mu ani ACK pakety ked jedna stanica zacne posielat mail s 2MB obrazkom.
Zober si aku mas rychlost pri 1Mbit... 128kB/s. Posraty malinky 2MB obrazok (bezne fotaky robia 8MB) sa teda bude posielat viac ako 15 sekund.

Tieto male uploady su tragedia, fakt tragedia. S tymi ACK zlahka prehanam ale je to realny prieser.

edit : je velmi dolezite akym konkretnym sposobom pracuje konkretne zariadenie, teda router, voci klientovi. Ako konkretne sa vytvara ten "back pressure" pri komunikacii ktoru treba zmensit - ci sa zahadzuju pakety ktore by presiahli stanovene pasmo (extremna zloba) alebo ci sa napriklad vytvara umela latencia na paketoch co umoznuje klientovi "vidiet a reagovat" na tcp/ip urovni. Proste je to ako vypnut Windows Server s rozdivocenou databazou normalne tak ako sa ma alebo vytiahnutim kabla zo zasuvky.

Prelozene do slovenciny : nie je shaping ako shaping :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 31. Júl, 2017, 07:03

Molnart: Pisal som ze QoS som robil a skusal. A áno mam na hovno isp preto sa natoto pytam, mam DSL 7/1 v lepsich podmienlach 8/1.
Nemyslím ze router by nato nemal vykon, cpu ide na 20%. Nebezi mi ziadne minidlna a veci podobné.

Takto. Aj obmedzím #PC1 na 700kbit tak na #PC2 aj ked uploaduje PC1 je všetko ok, pingy sú v pohode. Problém na #PC1 kdd je ping vysoký kvôli obmedzeniu a toto robí router. Hľadám zariadenie kde nebudu pri sahppingu padať packety ani velke pingy.

Mikortiky tie nebezia ma hw s 4GHz procesorom a 10GB Ram. :)

turbo to cca vysvetlil tak ako to je.

+molnart: Príklad: vies asi ako funguje video stream, bufferuje ti dopredu co najviac alr je to zbytočné ak pozeras film/serial z kodi napr. a nechcea video pretáčat.
Povedzme video ma datovy tok 3Mbit/s, naco mi bude tahat celú linku 7Mbit a bufferovať a potom mi vznikajú lagy, keď stačí keď mu nastavim. max bandwidth 4Mbit aby tam bola rezerva a nikto na sieti nebudeat lagy. Je to len o tom.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa molnart » Po 31. Júl, 2017, 07:22

obavam sa ze na pripojeni 7/1 toho vela nevymyslis a akykolvek pokus len zhorsi situaciu. ty mas upload ktory nestaci ani pre jeden komp, nieto pre viacero zariadeni.
Kaper napísal:Povedzme video ma datovy tok 3Mbit/s, naco mi bude tahat celú linku 7Mbit a bufferovať a potom mi vznikajú lagy, keď stačí keď mu nastavim. max bandwidth 4Mbit aby tam bola rezerva a nikto na sieti nebudeat lagy. Je to len o tom.
takto to nefunguje ze cele video ti nataha plnou parou a potom sedi a nic nerobi. ked aj pozeras video, prehravac ti vytvori buffer napr. na 2-3 minuty dopredu a potom zvysok ti ide uz pomalsie a je k dispozicii bandwitdh pre ostatane zariadenia.

ak by sa ti chcelo studovat tu je detailny popis ako nastavit QoS pre tomato: http://www.linksysinfo.org/index.php?th ... ial.68795/
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 31. Júl, 2017, 07:30

Molnart: Viem ako funguje video, vzdy sa vyuziva plna rýchlosť linky. A pozom vznikajú peaky pingov.
Asi nechapes ze QoS bez obmedzenia client ip mi je k nicomu. To ze je up 1Mbit neznamena ze sa nic neda vymyslieť. Bezne neuploadujem 24/7. Up je využívaný štandardne - na browsovanie a upload obrazkov do eshopu. To sa nerobí ale každý den.

Ak neobmedzim nikomu up a vyuzivam ho na 100% tak pingy sú do 50-60ms a packet loss 0%. Ak budem na pc a budem mať čas Ti spravím screeny QoS vs ip limit bandwidth a bez akýchkoľvek obmedzení.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 31. Júl, 2017, 09:13

ja by som este zlahka pozrel ten nestastny limitovany PC ci tam nahodou nieco nebezi na pozadi - totizto ak by ta masinka nic neposielala von, nema najmensi dovod mat vysoke pingy a packet loss. Aj ked zalimitujem rychlost na 200kbit/s, tak pingy musia chodit uplne v pohode a nesmie byt ziadny packet loss pretoze dana linka staci na dane vyuzitie. Jasnacka, ked budem posielat akykolvek 8MB obrazok do internetu tak to sotva prejde, a video s tymto na youtube nenahram.

Ked sa bavime o ~700kbit/s, tak to je proste sialene malo na dnesnu dobu. Akykolvek vzrusenejsi emailovy klient ti toto dokaze zabit a potom sa uz deju strasne veci na urovni tcp/ip stacku samotneho, tam proste nie je uniku (na fabii 1.0 junior tri splasene hrnce LeMans proste nevyhras).

Starostlivo by som prezrel ten postihnuty stroj hlavne pri zalimitovanej linke, co sa deje. Ak tam mas Windows tak Performance Monitor, v nom vybrat v sekcii Performance Monitor ukazovatele (counters) Network Adapters, na zaciatok tam nasekat Bytes Received/sec a Bytes Sent/sec pre inštanciu Total (cize vsetky network adaptery co mas v OS) a pozerat. Ak sa Bytes Sent/sec bude blizit alebo rovnat nastavenemu limitu tak je jasne ze musi dojst k prieseru. Ak sa nebude, teda limit bude cojaviem 700kbit/s a stroj bude posielat von cojaviem 150kbit/s, tak potom je prieser v zariadeni ktore robi traffic shaping pretoze ho robi uplne na cocot.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4295
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Odar » Po 31. Júl, 2017, 09:29

V NR mam UP len 2 Mbit. Ked cosi uploadujem na YouTube, tak mi lahne cela linka a nemozem ani downloadovat. Vyriesil som to tak, ze na IP adresu HTPC, z ktoreho vzdy uploadujem veci som nastavil limit na upload a zabezpeci mi to, ze download ide na ostatnych zariadeniach bez problemov. Mam MikroTik RB951G-2HnD. Predtym som skusal aj aplikaciu, ktora obmedzuje na pocitaci upload konkretneho programu. Aj to fungovalo. Ale na routeri sa mi to zda "krajsie" a bez nutnosti instalovat dalsi bordel do HTPC.
..

Kaper
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 424
Dátum registrácie: Po 09. Nov, 2015, 15:31

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Kaper » Po 31. Júl, 2017, 10:09

Odar: Ak mas DSL a hovoríš o tom uploade tak veľmi záleží od routeru. Mal som zo 10 (desať) routerov na adsl linku a 90% nevedeli ustát upload. Pri uploade boli 2000ms odozvy a packet loss 80%. Tento problém ale u mňa nie je. Mam asus dsl-n10 najnizsia rada ale v tomto je top na obyc.dsl linku.

mp3turbo: vsetko co pises mi je jasne. Nebavme sa tolko o cislach pretože tie su mi jasné tu je jedndoucho povedane problem taky, ze ak nastavis akykolvek limit napr z 1Mbitu das 0.99Mbitu tak to stráca packety a laguje to viac ako ked to bezi bez limitu. toto je podla mna cisto sw zalezitost daneho systemu v routeri. Preto som zalozil tento topic

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4295
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Router s IP Bandwidth control

Príspevok od užívateľa Odar » Po 31. Júl, 2017, 10:12

Aha. Ty mas DSL. Priznam sa, nechcelo sa mi citat celu temu.

Ja mam kablovy modem. Za nim mam svoj router MikroTik. Linka 20/2 od Satra. To len aby bolo jasno.
..

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"