Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1815
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Otázka: menil som dodávateľa DSL netu z Orange na DIGI. A nastal zádrhel:

Asi používajú dvojitý NAT :(

Tým pádom neviem používať dynamické DNS. Vedel by niekto poradiť, či sa to dá nejak ošéfovať? Doteraz som mal nastavené dynamické DNS na dlink konte a v Mikrotiku sa opakovane v intervaloch dotazovalo na aktuálnu vonkajšiu IP a v prípade zmeny ju aj aplikovalo. Teraz mi priraďuje IP z rozsahu 100.64.x.x, ale cez prehliadač mi ukazuje rozsah 159.253.x.x Z vonku sa neviem pripojiť, keďže nesedí IP.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3217
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Reputácia: 6
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa 16cmfan »

Game maschine: Asus PRIME B450 Plus + Ryzen 5 2600 (Noctua NH-U12S) + MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G + Crucial 2x16GB 3200Mhz + SSD OS 120GB Lite on + Patriot Burst 480GB + Silicon Power P34A80 512GB
NB: Dell E7240 Skylake Core i5 + 8GB RAM + FHD IPS Foun: Huawei P Smart Z
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: 27" Samsung Odyssey G5 + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + HP Premium headset
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1815
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

16cmfan: ďakujem za linky, ale ani jedno nefunguje správne s dvojitým NATom. Doteraz som mal skript podobný tomu z Tvojho linku a ten fungoval. Skúsil som zapnúť IP Cloud DDND v Mikrotiku a ten pridelí rozsah 159.253.x.x, ale ani naň sa nedostanem z vonku. Ako tak študujem možnosti, asi sa to veľmi obísť nedá, keďže je to 2x NATované u ISP:
NET --- (ISP public IP) 159.253.x.x --- (ISP private IP) 100.64.x.x --- môj router

Ak mi MT (IP Cloud DDNS) priradí 159.x.x.x a príde dotaz na túto IP, nedostane sa to ďalej, lebo nemajú forward (ISP) na 100.64.x.x a tým pádom nedojde dopyt ku mne.
Podobne je to s priradením 100.64.x.x, kde ale dotaz narazí na problém, že tá IP nie je z vonku viditeľná.

Vedel by niekto, kto sa v týchto veciach vyzná, povedať, či je na to riešenie?
Statická IP je mi na 2 veci, pokiaľ nie je verejná. Asi si chcel napísať statická VEREJNÁ IP. Tú DIGI dáva za 8€ mesačne! To nedám ani náhodou...

Riešilo by tento problém, ak by mi priradili IPv6? (ak to vôbec poskytujú)
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3217
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Reputácia: 6
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa 16cmfan »

no ak ti nespravia forward tak nevim no.. hajzli su to. Unas mame u lokalky za 9e 100 mbit na optike + 2e mesacne verejna staticka...vydryduchovia.. ale skusim podumat, mozno aj niekto iny este na nieco pride. Lebo u mna mam tiez dvojity nat, nemam public priamo na wane u mikrotiku.

Mam Public ISP IP ► Private ISP IP na WAN mikrotik. Mas nejaku krabicku od ISP este pred tvojim Mikrotikom ? Zeby sa tam dostat ?
Game maschine: Asus PRIME B450 Plus + Ryzen 5 2600 (Noctua NH-U12S) + MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G + Crucial 2x16GB 3200Mhz + SSD OS 120GB Lite on + Patriot Burst 480GB + Silicon Power P34A80 512GB
NB: Dell E7240 Skylake Core i5 + 8GB RAM + FHD IPS Foun: Huawei P Smart Z
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: 27" Samsung Odyssey G5 + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + HP Premium headset
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1815
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Forward pochybujem že spravia, ale skúsim tam zavolať. Čo som našiel, tak žiadna sláva u našich ISP. Telekom spolu s DIGI majú implementovaný Carrier-grade NAT. Orange u starších DSL (aktivovaných pred 2016) dával dynamickú verejnú, takže tam sa dalo dostať z vonku cez DDNS. U nových zákazníkov vraj dávajú IPv6 (čo som sa dočítal nie je žiadna sláva pri použití DS-lite). Takže možností asi nemám veľa :(

Pred Mikrotikom mám ZyXEL VMG1312 v bridge móde a MT vytáča PPPoE
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1815
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Liptovský Mikuláš

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa MaxMan »

Volal som teda do DIGI, ale jediná možnosť je v ich prípade zakúpenie verejnej IP za 8€/mes .... Technicky bol operátor znalý pomerov, debata na úrovni, ale bohužiaľ iba zakúpiť :(

Ako tak rozmýšľam, tak buď zaplatím 8€, alebo budem musieť hľadať alternatívu.
Momentálne si hostujem rodinnú galériu u mňa doma + mal som rozchodenú OpenVPN. Teraz nič z toho nejde.
Nie je nejaká free alternatíva, že by som sa trvalo pripájal na vonkajší server (z domáceho servera) a v prípade potreby sa vedel následne pripojiť z vonku? (niečo ako má TeamViewer). Galériu asi budem musieť poriešiť inak.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4814
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Reputácia: 5
Bydlisko: Pravenec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa shajek »

sprav si von VPS na nej VPN, domacu siet daj ako klienta, a pripajaj sa na ten vonkajsi server
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 323
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Reputácia: 0
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Byah »

Ahojte, mam doma mikrotika a potreboval by som priamo na nom sfunkcnit VPN ak sa to vobec da. Jedna sa mi o to ze sa mi nechce na kazdom zariadeni instalovat dalsiu appku kvoli VPNke. Ak by to bolo mozne navod by urcite potesil. Vdaka
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5024
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Reputácia: 3
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa molnart »

ake vpn? predpokladam ze mas na mysli vpn klient nie server.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Philips 272B7QPJEB
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense
Používateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 323
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Reputácia: 0
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Byah »

Ano ano klienta som mal na mysli.
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4814
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Reputácia: 5
Bydlisko: Pravenec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa shajek »

pre zaciatok, je fajn spomenut aku VPN
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 323
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Reputácia: 0
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Byah »

Neviem co myslis aku VPN ale ak providera tak:
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 14229
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Reputácia: 0
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Snake »

chlapce tebe vobec nie je sproste si sem este bachnut partnersky link? Ludia ti tu idu radit a ty ides na nich zarabat? mas nejaku chrbtovu kost vlastne?





.
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 338
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Reputácia: 13
Bydlisko: ///mammoths.doorbell.settlements

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Ono staci pozriet pre zaciatok wiki MT, napr. l2tp s ipsec nastavis za par min.

P.S uz mame 6.45 a zmenu v pass ... pri downgrade sa pass uplne zrusi.
Neviem nic ... ale obcas sa nieco naucim
Používateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 323
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Reputácia: 0
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Byah »

Snake napísal: Ut 23. Júl, 2019, 01:50 chlapce tebe vobec nie je sproste si sem este bachnut partnersky link? Ludia ti tu idu radit a ty ides na nich zarabat? mas nejaku chrbtovu kost vlastne?
Nechapem aky partnersky link? Toto si vyprosim! Ospravedlnenie by urcite neurazilo ides ma tu ociernovat co vobec neni pravda nejedna sa o ziaden partnersky link a uz vobec nie o nejaku spolupracu nasiel som deal mam zaujem tak som sa spytal ako to funkcnit ak sa to da.

PS: nech sa paci screen: https://i.imgur.com/f6rKDKV.png
Mozes si to sam hodit do googlu.

Edit:// a uz vobec by som tu neskusal na niekom zarabat v prvom rade by mi to svedomie nedovolilo.
Edit2:// Bit.ly som hodil lebo povodny link bol mrte dlhy vid. foto: https://i.imgur.com/xXzRdS1.png

Návrat na "Siete"