Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
PetoBB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 169
Dátum registrácie: Ut 27. Sep, 2016, 23:42

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa PetoBB » Ut 23. Okt, 2018, 20:00

16cmfan napísal:
Po 22. Okt, 2018, 14:15
Lacnejsia alternativa: https://www.i4wifi.cz/MikroTik-RouterBo ... it-L4.html
Pri RBD52G-5HacD2HnD je problém s dostupnosťou a to zrejme v dôsledku toho rozsiahleho požiaru...
i7 6700k 4,4 GHz + Noctua NH-D14 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 16GB DDR4 Corsair 3 GHz, Gigabyte Z270-X Gaming 5, Gainward GTX 1080 Phoenix (Bios GLH), SSD M.2 Samsung 960 Pro 512 GB + Sata 850 Evo 1 TB, Seasonix SS-1000W Platinum, Cooler Master K280 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 4x FHD 24" Monitory, Win 7 Pro 64bit, router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
2x Lenovo T430 i7 a i5, 8GB DDR3, Samsung 850 Evo 256GB, Win 7 Pro 64bit

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ut 30. Okt, 2018, 12:03

Nechcem zakladať nové vlákno.
Mám optiku ukončenu routrom Huawei HG8240H od routru mám vedený klasicky sietový kabel do mikrotiku RB952Ui-5ac2nD mám u prevackovatela platenú statickú ip adresu keď ja nastavím v mikrotiku túto staticku ip adresu ide mi internet cca asi hodinu potom musím to dať na mikrotiku na automaticke aby mi išiel internet už neviem čo s tým je či je chyba u mňa alebo u poskytovateľa.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2708
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 30. Okt, 2018, 12:07

Staticku mas priamo na WAN porte ? Zhoduje sa IPcka na WAN porte v Mirkotiku s tvojou verejnou ? (zistis cez google napr. my ip a pod.)

Aky mas dovod si ju tam narvat rucne ked to ma robit DHCP od poskytovatela ?
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ut 30. Okt, 2018, 12:50

Ip adresu mi cez ten router dava inu ako mám.Neviem či to tak má byť alebo nie ale aj na ip tv boxe keď si pozerám info siete tak mám iné to už ide také z toho routra to už nepojde mi z toho routru tá čo mám.či
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2708
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 30. Okt, 2018, 12:53

urob mi screeny quick set ako to mas... a dalej hlavne preco to riesis... aby sme vedeli kontext
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ut 30. Okt, 2018, 14:45

Keď si platím staticku ip adresu prečo si ju nenastaviť
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2708
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 30. Okt, 2018, 14:50

Od poskytovatela mas na WAN jeho lokalnu IP vramci jeho siete, nie je verejna... 192.168.X.X a 10.X.X.X sa pouzivaju v lokalnych sietach..

takze on ti tu adresu NATuje... cize komunikacia s tvojim PC vramci netu: VEREJNA IP od poskytovatela.. napr. 81.52.45.241 ► LOKAL IP od poskytovatela: 10.64.15.244... ak nieco nefunguje, mas nieco zle nastavene vo firewall alebo NAT pravidlach alebo poskytovatel nieco zle nastavil
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ut 30. Okt, 2018, 15:00

Poskytovatel asi pred týždnom niečo menil v nastaveniach zmenila sa mi aj ta ip adresa od nich mislim, že to je len ich problém lebo pred tým mi to išlo v pohode .Keď som im to oznámil bolo mi povedané, že je všetko v poriadku ale evidentne není bohužial.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ne 04. Nov, 2018, 10:35

Poskytovatel mi nahodil novú staticku adresu ale aj tak mi to nejde nastaviť.Keď to nastavim tak mi nejde internet ide len keď to dám na automat.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2708
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 04. Nov, 2018, 10:44

A si sa pytal ako ti ju routuje ? Dava ti ju priamo na WAN alebo ti ju NATuje ? No odpoved je, ze NATuje, preto ti to funguje len cez automatiku... uz som ti to pisal o prispevok vyssie takze stale nechapem co chces od nas... ocividne bez urazky sa do toho nevyznas vobec a riesis nieco, co netreba riesit... ako testujes dostupnost tvojej verejnej IP z vonku ? Potrebujes ju momentalne ? Mas doma nejaky server ? Potrebujes sa dostat na Mikrotik z vonku ?
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Ne 04. Nov, 2018, 11:21

16cmfan keď by som tomu rozumel tak sana vaše foru vyserem s prepáčením.Ano potrebujem sa dostať z vonku na mikrotik-ip kamery mislím si, že fóra by mali byť na to aby niekomu mali pomôcť a nie na to aby sa niekto čudoval či mám na to alebo nie.Robím s počítačmi 25 rokov ale niesom sietar bohužial.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2708
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 04. Nov, 2018, 12:17

Parada konecne vieme o com je rec.. ok, nastav si tam IP na auto, nasledujuce ti ukazem.

IP ► Firewall ► NAT ► klik na modre plus (pridat pravidlo) a teraz co vidime na obrazkoch:

Karta General: https://i.postimg.cc/8k3499k6/1.png


Chain: dstnat (destination NAT) - to znamena, ze odniekial vonku ideme do vnutra siete.

Dst. Address: to napises tu od poskytovatela (ked das DHCP na AUTO tak ti dam vyskoci adresa, ta na obrazku je moja IP od poskytovatela - nie je verejna! - Mikrotik musi vediet, ze spojenie vonku ide na kokretnu adresu od poskytovatela

Protocol: aky transportny protocol pouzivaju tvoje kamery ? Moe byt TCP ale aj UDP napr.

Dst. port - cielovy port, moze byt hocijaky, opat musime zistit na akom porte bezia kamery.

In. Interface - je fyzicky port, ja to tam mam na ether1 kedze je to standardne na Mikrotiku WAN port, pristup netu...

A ideme na kartu Action. Tam si uz konecne definujeme co urobim s packetom ktori mi pride na 10.214.3.5 (resp. tvoju IP)..

Action: dst-nat - akcia je prosta, dostat packet do ciela.

To Addreses: NA AKU ADRESU - Tu uz si zistis, aku IP adresu ma tvoja IP kamera moze byt napr. 192.168.88.25... uisti sa, ze uz mas staticku (v polozke IP ► DHCP server ► leases ► dvojklik ► make static

To Ports: jednooduche - na akom porte bezi kamera...
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13627
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Po 05. Nov, 2018, 13:20

Pavoluhliarik napísal:
Ne 04. Nov, 2018, 11:21
16cmfan keď by som tomu rozumel tak sana vaše foru vyserem s prepáčením.Ano potrebujem sa dostať z vonku na mikrotik-ip kamery mislím si, že fóra by mali byť na to aby niekomu mali pomôcť a nie na to aby sa niekto čudoval či mám na to alebo nie.Robím s počítačmi 25 rokov ale niesom sietar bohužial.
Lenze my tu nie sme rovnako na to aby sme ludi ucili veci, za 25 rokov ked sa niekto nevie naucit ako funguje networking tak si nedokazem predstavit co 25 rokov robi (ano, fukanie prachu z PC sa tiez da povazovat za pracu s PC, preto je dnes kazdy administrator a 90% z nich nerozumie ani tomu co je GBIC a preco na 10GbE treba SRIOV).

Hore mas nazorny priklad ako mas robit NATko, nieco co si si uz davno mohol precitat sam na stranke vyrobcu, miesto toho tu budes tri dni hubovat a este nam hovorit ako sa ty na nas mozes vysrat, trosku sebazaucenia by obcas ale nezaskodilo.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 98
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Po 05. Nov, 2018, 14:02

Snake
Ja som ani takúto radu nehladal tieto veci ovládam treba si prečítať môj prvý príspevok a ak Vy tomu nerozumiete to už je Váš problém.Ja som do teraz /dva týždne do zadu/ fungoval s mikrotikom v pohode bez problémov.Poskytovatel po mesiaci niečo robil s nastaveniami a od tedy nemôžem si dať nastavenia do tej formy ako som mal a či a prečo používam statickú adresu nehnevaj sa ale to je len moja vec nie Vaša ak sa mýlim tak ma oprav. Vysvetlovať niekomu, že načo mám statickú adresu je asi trochu blbé keď jeto len a len mojá vec či je to inak.Po reklamáciách a dohadovaniach s poskytovatelom mi konečne povedal, že si to mám nahodiť mikrotik ako dhcp client ja tiež nemôem vedieť hneď čo oni tam prestavovali. A čo sa týka oprašovania prachu z pc tak to si asi robíš ty ja už som dosť starý na to aby som odlíšil upratovanie alebo prácu s pc tým myslím profesionálne...Pozri ja som vyrastal v dobe keď ešte nebola sieť v takom rozmachu ako teraz tým nechce povedať, že nebola. Vtedy to bolo tak, že jeden robil to a druhý to a ja už na staré kolená ako sa hovorí sa nebudem učiť novým veciam to čo potrebujem to viem.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsun 960 pro 500gb, Samsung 860 qvo 1Tb,Apacer AS340 960gbMonitor-27" Philips 278E8QJAB ,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7

Hexaris

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Hexaris » Po 05. Nov, 2018, 19:45

No p. Uhliarik mohli ste na “hada” reagovat kratko a zbytok napisat ci Vam to funguje alebo nie ako pisal 16cmfan. Dovod preco mate zmenenu ip moze byt viacero. Napr vpnfilter ... takze zistite si ci tu ip mate smerovanu na Vas a ked na nu pojdete, nekusajte to z vasel lokalnej siete (no offense), ale z 3g a pod.. ono nie je dovod preco by to nemalo fungovat ak teda ISP nie je nejaky diletant.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"