Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12964
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Št 07. Jún, 2018, 12:40

hej akurat 6.42 je cela posrata, takze vacsina ludi ostava na 6.41
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » St 20. Jún, 2018, 09:03

Uz davnejsie som pisal ohladom prihody s bridgom, ktory sa po restarte routra sam objavil:
RB951G-2HnD, RouterOS 6.41. V logu som nasiel neocakavany reboot o tretej rano. Kus sa tu blyskalo, asi vypadol prud.
Po reboote routra vsetko ostalo ako bolo (NAT, firewall pravidla, IPcky) ale...router mal zrazu nazad bridge. Co to, ako to? Len tak od seba sameho?
Obnovil som konfig zo zalohy, ktory som mal ulozeny uz po prechode na bezbridge nastavenie, co sme tu riesili v inych topikoch kedysi....bridge tam stale bol. Haluz.
Az obnova z este starsieho konfigu - tiez bezbridge - zabrala, a bridge zmizol.
...fungoval som opat bez bridgu az do vcera. Kvoli rieseniu inych veci som musel restartnut router. A po reboote tam ten bridge bol zase.
Moze to mat suvis s tymto, co uvadza Mikrotik v release notes k ROS 6.41?
Important note!!! Backup before upgrade!
RouterOS (v6.40rc36-rc40 and) v6.41rc1+ contains new bridge implementation that supports hardware offloading (hw-offload).
This update will convert all interface "master-port" configuration into new bridge configuration, and eliminate "master-port" option as such.
Bridge will handle all Layer2 forwarding and the use of switch-chip (hw-offload) will be automatically turned on based on appropriate conditions.
The rest of RouterOS Switch specific configuration remains untouched in usual menus for now.
Please, note that downgrading to previous RouterOS versions will not restore "master-port" configuration, so use backups to restore configuration on downgrade.
...takze co teraz s tou bezbridge konfiguraciou, ktoru sme tuna vsetci robili? Ja, 16cmfan a mozno aj dalsi. Kedze staci restart routra a je prec...nanovo to zakazdym nastavovat sa vykaslem. Robi tento bridge, co tam vymysleli nejaky zasadny rozdiel, alebo?

Vsetko funguje, no samzorejme nemam rozlicne IP subnety na roznych portoch, ako doteraz. Jedine interface, co ma svoj vlastny subnet je wlan1.
Cize zariadenia mam na 192.168.2.xxx a wifi je na 192.168.50.xxx

takze sa vratime k staremu sposobu, zrusim DHCP servery na ostatne nepouzivane subnety, IP pooly, atd.? kedze s tym bridgom su tam zbytocne nevyuzite.

A doplnujuca otazka: stretli ste sa dakto s tym, ze zariadenie si nevie chytit pridelovanu IP od DHCP mikrotika?
Mikrotik spravi DHCP offer ale spadne to po chvili s hlasenim v logu "DHCP server offering lease without success"
Zariadenie je multimedialna krabicka Vero 4k, skusal som vymenit patch kabel (ale predtym na nom fungovalo HTPC v pohode), nastavit na krabicke IPcky manualne, restrt krabicky a mikrotiku niekolko krat.
Cosi som nasiel o vypnuti RTSP na portoch v bridge ci interfacoch (teraz neviem kde presne, pohladam to), vypnuti podpory BOOTP na DHCP serveri v mikrotiku, ci nastaveni autoritative=yes v nast. DHCP servera mikrotiku.

Stretol sa s tymto volakto?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3957
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 20. Jún, 2018, 09:40

Mne ten "turbov" config chodi na dvoch hAP ac bez problemov. S DHCP ziadny problem. Ale ak si dobre pamatam, ty niekde priradujes IPcky natvrdo na masinach, nie? Nemas tam konflikt?

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » St 20. Jún, 2018, 09:59

ee, jedina dalsia vec pripojena kablom je pocitac s IPckou 192.168.2.2, ta jedina je nastavena priamo.
Co som videl v logoch aj okne DHCP servera, tak offeruje IPcku 192.168.2.10 a podobne, mimo tej 192.168.2.2, takze ziadny konflikt. Aj som skusal spravit tu 192.168.2.10 ako staticku, nepomohlo.
Zariadenia na wifi maju subnet 192.168.50.xxx.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 20. Jún, 2018, 10:12

Teraz som updatol a v pohode, nic mi to nerozhadzalo
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Pri registracii do Star Citizen kludne vyuzite moj referal kod: STAR-RKHJ-993K
Dostanete peniazky, ktore sa Vam zijdu na nakup vybavenia :)

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » St 20. Jún, 2018, 10:36

V Bridge mas co? Nic?
Tiez neviem co s tym bridgom. Posledne, tusim po update na 6.41 som to komplet resetol do defaultu a cely konfig robil odznova, bez bridge ako bol navod tuna na fora. Potom ten necakany restart uprostred noci a bridge bol nazad. Odmazol som ho, nastavil to tak ako predtym. A teraz, po dalsom restarte zase bridge nazad. Tak netusim.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 20. Jún, 2018, 11:32

Bridge mam komplet vymazany... a nemal som problem dokonca aj pri burke ked vypadla elektrina... cca mesiac dozadu...
Pri registracii do Star Citizen kludne vyuzite moj referal kod: STAR-RKHJ-993K
Dostanete peniazky, ktore sa Vam zijdu na nakup vybavenia :)

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » St 20. Jún, 2018, 11:39

Hm, haluz. hlavne ked pisali v release notes, ze update to "konvertne" na bridge tak ci tak...co tomu zabranilo pri tvojom routeri, nechapem.
Inac aka je ta verzia 6.42.4? poriesili tam tie dokazene veci?
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 20. Jún, 2018, 11:48

Nemam to ako otestovat/porovnat, kedze som stym nemal problem... co som ale dlho netestoval je IPSEC... do toho sa pustim v najblizsej dobe...
Pri registracii do Star Citizen kludne vyuzite moj referal kod: STAR-RKHJ-993K
Dostanete peniazky, ktore sa Vam zijdu na nakup vybavenia :)

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12964
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Št 21. Jún, 2018, 00:35

Hej tieto vase konfigy ked som videl chcelo sa mi grcat chlapci, co mate proti bridgu? Ved to je to iste akurat inak nazvane, nehovoriac o tom ze to podporuje stp/rstp/mstp
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Št 21. Jún, 2018, 07:58

naco je vlastne dobre to stp/rstp/mstp ? Co som cital, tak mali s tym ludia problemy, nechcelo im chytat IPcku z DHCP na zariadeniach a museli to vypinat.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12964
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Št 21. Jún, 2018, 08:07

Tam nejde o stp, tam ide o to ze v bridgi sa pouziva switch cip, ked je kazdy interface zvlast tak sa bijete o 1gbps lajnu do cpu a nutite vsetky pakety ist cez cpu. Vynimka je iba ccr, ta switch cip nema ale direct solo lajnu od interfacu do cpu, vsak si pozrite diagramy vasho zariadenia
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6608
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Št 21. Jún, 2018, 08:45

hej, sak pisali v release notes ze vdaka tomu bridge je mozny hw offloading, co chapem ako nejaku hw akceleraciu prenosu dat cez switch cip...ak spravne chapem.
Ako som pisal vyssie, aj ked si spravim konfig bez bridge, tak sa mi tam po restarte routra zase sam zjavi - staci hocijaky restart, ci uz reboot z winboxu/konzoly alebo vypadok prudu. Tak ho tam necham a nebudem to zakazdym nastavovat uz...
Vcera som robil komplet reset routra do defaultu a upgrade ROS na 6.42.4 a bridge tam je, ako defconf, tak nech si tam je.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3851
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Po 25. Jún, 2018, 21:46

mate niekto mikrotik na nejakej rychlej linke (aspon 100/100) a vedeli by ste mi dat pristup na btest server na chvilu? pripadne nejaky funkcny public server? tento mi nejde https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=104266

potrebujem otesovat rychlost v jednej lokalite, pristup mam len cez winbox.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3957
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ut 26. Jún, 2018, 10:20

S tým výkonom po zrušení bridge som to konštatoval hneď - keď sme to tu riešili na začiatku. Akosi to vtedy prešlo "na hlucho". Ja mám bridge medzi PC, NAS, notebookom od začiatku. Nemienim trpieť 50 % rýchlosťou pri kopírovaní v sieti len kvôli niekoho presvedčeniu, že bridge je zlý.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"