Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6568
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 22. Dec, 2017, 19:43

Okej, updatovane. Vsetko vyzera ze fici.
Master port asi uz nemam, ked som prechadzal na konfig bez bridgu uz davnejsie....vraj to je lepsie. Zatial bezi vseko v pohode.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6568
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » So 23. Dec, 2017, 17:16

no...tak nieje :-)
Nemozem sa dostat na HTPC. Mikrotik nastaveny na prevadzku bez bridgu, podla tunajsich navodov.
Ziadne nastavenia som nemenil a predtym to slo. Moze to byt tym, ze vyhadzovali vo v6.41 ten master port?
Hlavne PC mam na 192.168.2.2
HTPC je na 192.168.2.3 - nastavene manualne, aby bolo v rovnakej podsieti.

HTPC zrazu ani nepingnem - "reply from 192.168.2.2: destination host unreachable"
Nejde ani klasicky windows filesharing s pristupovanim cez \\192.168.2.3

Ten najnovsi vymysel s vypnutim starsich verzii Samby sa ma netyka. Robili to uz davnejsie a vsetko mi slo. Mikrotik som updatoval vcera a na HTPC som sa chcel pripojit az dnes a zistil som toto. HTPC nema pristup ani do internetu. Vie dakto vo co go?

///UPDATE
--------------
prestavenie HTPC do jeho siete podla portu, do ktoreho je zapojene (pri prevadzke bez bridge ma kazdy interface svoj rozsah) pomohlo.
Akurat si zrazu windows pyta login a psw do HTPC, co predtym nerobil. Ale tie udaje viem, tak ma to tam pustilo.
Naposledy upravil/-a shiro v Ut 26. Dec, 2017, 18:30, upravené celkom 1 krát.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 12:08

Vie mi niekto poradiť kde v mikrotiku nastavím ten usb port na zdielanú tlačiareň?

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2359
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 24. Dec, 2017, 12:11

mikrotik nepodporuje zdielanie tlaciarne...

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 14:13

Ale ma usb port. Načo teda. Len na disk? Tak ako viem urobiť zdieľaní tlačiareň? Aby som vedel napríklad aj z mobilu vytlačiť niečo ak budem v rovnaké WiFi sieti ako PC, router, tlačiareň?

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3888
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 24. Dec, 2017, 14:26

Na mobile kamos pouziva nejaku aplikaciu od Google. Neviem, ako sa to vola, ani ako to funguje. Skus pogooglit.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2359
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 24. Dec, 2017, 15:33

xvydra napísal:
Ne 24. Dec, 2017, 14:13
Ale ma usb port. Načo teda. Len na disk? Tak ako viem urobiť zdieľaní tlačiareň? Aby som vedel napríklad aj z mobilu vytlačiť niečo ak budem v rovnaké WiFi sieti ako PC, router, tlačiareň?
Jedine NASko a nanho napojit tlaciaren... ak sa dobre chapeme, tvoja tlaciaren nema wifi, ethernet ?

USB v MikroTik - 3G/4G moduly to zerie napr.... mozes si vytvorit zalozny NET ked vypadne konektivita napr.

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ne 24. Dec, 2017, 17:32

Tak stačí keby to bolo zapojené v pc a cez sieť zdieľané. Aby sa k tomu mobil dostal.

4040
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 820
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 4040 » Ne 24. Dec, 2017, 17:39

A čo použiť Printserver ?

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4240
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 24. Dec, 2017, 17:55

Naco cely mikrotik ked to usb ma obmedzene pouzitie.

Este ze sa tam da supnut openwrt a aj novy projekt lede ;-)

Kazdy ddwrt, openwrt, tomatousb, advance tomato vie usb pouzit ako wan failover s 3G/4ag, sietovy disk z usb alebo print server :-)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3801
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 15:56

ako nastavit normalne cas na miktoriku? mam nastaveny time zone autodetect, pod /IP/Cloud mam zaskruntny update time, dokonca som manualne nainstalovaj aj ntp package ktory mam tiez enabled, a router mi stale ukazuje ze je 06:39 aj ked je 14:56. teda ocividne nie len timezone je zly, ale cely cas...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2359
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 28. Dec, 2017, 16:02

skus manualne nastavit time zone ak nemas....

Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3801
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 16:19

timezone tam mam spravny, aj zapnuty autodetect, ale ja mam zle aj minuty, nielen hodiny
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Št 28. Dec, 2017, 16:22

time zone nepomoze ked su hentak rozhodene hodinky.... mas toho ntp klienta povoleneho ? Taha si cas z internetu ? Nemas nejake firewally ktore by mu v tom branili ?

[admin@doma] /system ntp client> print
enabled: no
mode: unicast
primary-ntp: 0.0.0.0
secondary-ntp: 0.0.0.0
dynamic-servers:
status: stopped
[admin@doma] /system ntp client>

lebo uplne zjavne proste nemas synchronizovany cas. Aj keby si mal nadetekovanu zonu vychodny Ulanbatar, tak mas proste 9:56 alebo 23:56 ked je 14:56 - nebudes mat 6:39 ako pises.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3801
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 16:26

mal som taketo defaultne ip adresy:

Kód: Vybrať všetko

[admin@MikroTik] > /system ntp client print 
enabled: yes
mode: unicast
primary-ntp: 91.207.136.44
secondary-ntp: 91.121.167.51
dynamic-servers: 
status: started
ta prva sa dala pingnut, druha nie, ale ked som prehodil adresy na rovnake ktore mam v druhom routri tak to islo. len ma zarazilo ze k tomu som musel instalovat separatny package z ich webu a nejde to out of the box. a nejako s tym neviem zzit ze to mikrotiku treba vsade zadavat ip adresy a domeny to neberie...
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"