Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 375
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Reputácia: 23
Bydlisko: ///mammoths.doorbell.settlements

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Wireless mode ap bridge a potom vytvor bridge a do neho daj wlanu a eth ... Inak capsman ako tak funguje, ale uz sa mi stalo, ze to nejak skolabovalo a nebolo to mozne dat znovu dokopy. Takze jedine reset a nanovo. Za mna jedine unifi, ale ak chces capsman, tak sleduj verzie a changelog pre capsman, lebo oni nieco opravia a hned druhe dodrbu ... A ideal je mar separe zariadenie na capsman.
Neviem nic ... ale obcas sa nieco naucim
Používateľov profilový obrázok
Matej.T
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1862
Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
Reputácia: 0
Bydlisko: Piešťany/Brno

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Matej.T »

Boha, toto som presne nechcel počuť :D :D

Teda vyriesil som toho hore spomenutou metodou :laugh:
 Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360
Používateľov profilový obrázok
_Mato_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2351
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00
Reputácia: 2
Bydlisko: Beckov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Zakupil som Mikrotik hAP ac² ako nahradu za odchadzajuci router. Prekvapilo ma vsak, ako sa ta mala krabicka dokaze rozpalit. Sietovu infrastrukturu mam zatvorenu v malej skrinke nad dverami a pri kontrole ma prekvapil podstatne teplejsi vzduch ako zvycajne. Takze som zo zaujimavosti zmeral povrchovu teplotu jednotlivych zariadeni a vyslo najavo, ze maly mikrotik sa rozohrial na 48 stupnov. Ma niekto podobnu skusenost, alebo je to "vada" mojho kusu?
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Používateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3256
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Reputácia: 18
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa 16cmfan »

teplomer nemam ale pocitovo to sedi, je to ok :)
Game maschine: Asus PRIME B450 Plus + Ryzen 5 2600 (Noctua NH-U12S) + MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G + Crucial 2x16GB 3200Mhz + SSD OS 120GB Lite on + Patriot Burst 480GB + Silicon Power P34A80 512GB allin Lancool 205 powered Corsair RM550x
NB: Dell E7240 Skylake Core i5 + 8GB RAM + FHD IPS Foun: Huawei P Smart Z
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: 27" Samsung Odyssey G5 + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + HP Premium headset
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4827
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Reputácia: 6
Bydlisko: Pravenec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa shajek »

48 nieje ziadne "teplo" :) je to OK
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1101
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Reputácia: 1
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Erazer »

Môj CSS326-24G-2S+ zavretý v racku ukazuje bežne 62-64 stupňov a RB962UiGS-5HacT2HnT - 53 stupňov

edit: inak teplotu môžeš presne sledovať pod: System > Health vo winboxe
PC: Ryzen 2600, MSI B450I, 16GB RAM 3200,GTX 1660, Crucial M.2 MX500 1TB, Corsair SF450, Node 202, m: G502 hero
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 375
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Reputácia: 23
Bydlisko: ///mammoths.doorbell.settlements

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Nemusis sa bat ... Tested ambient temperature -40°C to 50°C
Fakt to znesie vela, samozrejme najviac trpi klasicky kondenzator, ale tu by som to neriesil pri tej cene.
Neviem nic ... ale obcas sa nieco naucim
Používateľov profilový obrázok
_Mato_
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2351
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00
Reputácia: 2
Bydlisko: Beckov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa _Mato_ »

Predpokladam, ze to maju dostatocne otestovane, aby to prezilo aspon zarucnu dobu :-). Iba nechapem tu ideu napchat to co do najmensej krabicky. Ak by bola o maly kusok vacsia, nicomu by to neublizilo. Uvidim, mozno to casom rozoberiem a navrtam do krytu "zopar" dierok na vetranie.
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
Používateľov profilový obrázok
d3Xter
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1197
Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
Reputácia: 6
Bydlisko: Spišská Nová Ves/Košice

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa d3Xter »

do telefonu tiez budes vrtat diery ked sa ti bude pocas pouzivania zohrievat?
nechaj ho zit si svoj zivot, 50 stupnov este nicomu neublizilo
Používateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3256
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Reputácia: 18
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa 16cmfan »

Kamo, keby si videl, co robia ISP stymi krabickami, co vsetko to prezilo a prezije tak by ti rozum stal. A ty ides vrtat diery kvoli par stupnom :D fakt, nechaj tak, je to uplne normalne.
Game maschine: Asus PRIME B450 Plus + Ryzen 5 2600 (Noctua NH-U12S) + MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G + Crucial 2x16GB 3200Mhz + SSD OS 120GB Lite on + Patriot Burst 480GB + Silicon Power P34A80 512GB allin Lancool 205 powered Corsair RM550x
NB: Dell E7240 Skylake Core i5 + 8GB RAM + FHD IPS Foun: Huawei P Smart Z
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: 27" Samsung Odyssey G5 + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + HP Premium headset
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4827
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Reputácia: 6
Bydlisko: Pravenec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa shajek »

_Mato_ napísal: Pi 22. Jan, 2021, 11:47 Predpokladam, ze to maju dostatocne otestovane, aby to prezilo aspon zarucnu dobu :-). Iba nechapem tu ideu napchat to co do najmensej krabicky. Ak by bola o maly kusok vacsia, nicomu by to neublizilo. Uvidim, mozno to casom rozoberiem a navrtam do krytu "zopar" dierok na vetranie.
vacsia krabicka nezaruci lepsiu teplotu, ani keby tam dali 1kg pasiv, a nespravili odvetranie, bude to rovako teple, kym tam nebude airflow
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Bono83
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 51
Dátum registrácie: Ne 04. Sep, 2011, 08:12
Reputácia: 0

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Bono83 »

Ahojte, potreboval by som poradit s CAPsMan-nom. Z nejakeho dovodu sa mi nedari nastavit access list. Konkretne vobec mi nefunguje AP Tx Limit. Ide mi o to aby som obmedzil rychlost na Guest SSID. Predtym mi to fungovalo ok. Teraz to neviem nastavit za ziadnu cenu. Dokonca pokial nevyplnim MAC Address , tak sa na Wifi ani neda pripojit a stale pise ze prebieha overovanie. Nerozumiem, predtym som len nastavil AP Tx limit vybral interface a bolo. Nerozumiem co robim zle. Dakujem za kazdu radu.
Používateľov profilový obrázok
SKiLEX
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1578
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13
Reputácia: 6

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa SKiLEX »

shajek napísal: Pi 22. Jan, 2021, 13:03
_Mato_ napísal: Pi 22. Jan, 2021, 11:47 Predpokladam, ze to maju dostatocne otestovane, aby to prezilo aspon zarucnu dobu :-). Iba nechapem tu ideu napchat to co do najmensej krabicky. Ak by bola o maly kusok vacsia, nicomu by to neublizilo. Uvidim, mozno to casom rozoberiem a navrtam do krytu "zopar" dierok na vetranie.
vacsia krabicka nezaruci lepsiu teplotu, ani keby tam dali 1kg pasiv, a nespravili odvetranie, bude to rovako teple, kym tam nebude airflow
to nie je pravda, vid. emisivita
Kdo nic neprovedl, nemá se čeho bát!
Používateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3256
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Reputácia: 18
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa 16cmfan »

Bono83 napísal: Po 08. Mar, 2021, 22:42 Ahojte, potreboval by som poradit s CAPsMan-nom. Z nejakeho dovodu sa mi nedari nastavit access list. Konkretne vobec mi nefunguje AP Tx Limit. Ide mi o to aby som obmedzil rychlost na Guest SSID. Predtym mi to fungovalo ok. Teraz to neviem nastavit za ziadnu cenu. Dokonca pokial nevyplnim MAC Address , tak sa na Wifi ani neda pripojit a stale pise ze prebieha overovanie. Nerozumiem, predtym som len nastavil AP Tx limit vybral interface a bolo. Nerozumiem co robim zle. Dakujem za kazdu radu.
Robis to cez simple queues ?

Mas viacero APciek ze potrebujes Caps ? Maskarada je vypnuta ? Mas bridge ?
Game maschine: Asus PRIME B450 Plus + Ryzen 5 2600 (Noctua NH-U12S) + MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G + Crucial 2x16GB 3200Mhz + SSD OS 120GB Lite on + Patriot Burst 480GB + Silicon Power P34A80 512GB allin Lancool 205 powered Corsair RM550x
NB: Dell E7240 Skylake Core i5 + 8GB RAM + FHD IPS Foun: Huawei P Smart Z
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: 27" Samsung Odyssey G5 + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + HP Premium headset
Bono83
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 51
Dátum registrácie: Ne 04. Sep, 2011, 08:12
Reputácia: 0

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Bono83 »

Mam tam 9 AP-ciek. Cez queues mi to funguje,. ALe hneva ma ze fungovat by to malo aj cez access list. Nerozumiem preco sa to sprava tak zvlastne cez ten access list. SKusal som vypnut vsetky pravidla firewallu, ale bez zmeny. SKusal som to aj na inom mieste v inej konfiguracii a sprava sa mi to tak isto zvlastne.

Návrat na "Siete"