Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
YTdecoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 254
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Bydlisko: Záhorák

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Ne 26. Jan, 2020, 14:46

Co ti vrati command: “nslookup nas ipmojhodns” ? Ci len ti to skorej nefungovalo skrz netbiosname ...
... LaCosta/Hexaris ...
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko
A false sense of security is worse than no security at all ...

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4764
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 26. Jan, 2020, 16:38

ako mam to mikrotiku naimportovat vlastny ssh kluc?

Kód: Vybrať všetko

[molnart@MikroTik] > /ip ssh import-host-key 
private-key-file: id_rsa_mikrotik.pub
This will replace current SSH host key, yes? [y/N]: 
y
key does not have private part
dostavam takuto chybu, google o tom nic nevie a vobec tomu nerozumiem preco by mal kluc ktory importujem mat privatnu cast. bol som v tom ze nahravam verejny kluc a privatny ostava v kliente. kazdopadne mi nefunguje ani nahratie .ppk suboru ani privatneho kluca. niekde som cital ze kluc treba mat v PEM formate, takze som to generoval prikazom ssh-keygen -t rsa -m PEM
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense

Užívateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1807
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa MaxMan » Ne 26. Jan, 2020, 17:22

YTdecoy:
*** Can't find server address for 'ipmojhodns':
Server: router
Address: 192.168.1.250

Non-authoritative answer:
Name: nas
Address: 192.168.1.88

molnart: áno mám to nastavené
16cmfan: keď tam dám nas.xnc (teda moja workgroupa), tak ping ide len na nas.xnc Samotný nas nepingne. Keď nechám v Mikrotiku len nas, nepingnem ani nas ani nas.xnc - je to divné

Inak takto sa to chová na 2 notebookoch, ale len keď sú pripojené cez WiFi. Po kábli je to bez problému.
Iný notebook a mobily pingnú v pohode cez WiFi - pripojené na tú istú sieť...
Ani srnky netušia čo som mal/mám...

Užívateľov profilový obrázok
Snake
.
Príspevky: 14230
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 26. Jan, 2020, 20:04

to nemozes mysliet vazne ze si pingol ipmojhodns ako hostname :D

Problem mas v DNS, nikde inde, zmenil si si workgroupu a urcite mas vsade nafajkane ze ma pouzivat DNS suffix.





.

Užívateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1807
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa MaxMan » Po 27. Jan, 2020, 18:14

Snake: nepingol som ipmojhodns. Pingol som nas.xnc
Workgroupu XNC mám roky rokúce, ale haprovať to začalo nedávno. Ak Ťa môžem poprosiť, kde môžem mať nafajkané DNS suffix?
Ďakujem
Ani srnky netušia čo som mal/mám...

Užívateľov profilový obrázok
YTdecoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 254
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Bydlisko: Záhorák

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Po 27. Jan, 2020, 18:21

Molnart: /user ssh-keys import user=admin public-key-file=public_kluc.pub ... toto nefunguje ? Ten prikaz co chces pouzit sluzi na import a vymenu privatneho kluca.

Max: No ja som myslel ip tvojho dns servera, zrejme 192.168.1.1 a pod., nie doslovne copy paste :)

P.S neda sa znizit limit na schvalovanie prispevkov ? Ano pytam sa znovu, aj ked som nedostal odpoved (:

//gammaray, nie neda
... LaCosta/Hexaris ...
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko
A false sense of security is worse than no security at all ...

Užívateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1807
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa MaxMan » Po 27. Jan, 2020, 19:27

YTdecoy: sorry, vôbec mi to nemyslelo a šiel som copy+paste :D

Ale výsledok je aj tak rovnaký (pri zadaní nslookup nas 192.168.1.250):
Server: router
Address: 192.168.1.250

Non-authoritative answer:
Name: nas
Address: 192.168.1.88

Ping na nas je bez odpovede :(
Ani srnky netušia čo som mal/mám...

Užívateľov profilový obrázok
YTdecoy
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 254
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Bydlisko: Záhorák

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Po 27. Jan, 2020, 20:50

No ked si das ipconfig /all vidis tam DNS suffix ?, ako tebe tu ip preklada, zrejme sa ti tam primiesava signal z pracky (RD <3). Ping na nas.local ide ? Bud sa ti tam miesa firewall alebo este nejaka krpa, ale takto tazko povedat. Este mozes skusit "netsh interface ip reset > c:\log.txt" ale to uz iba hadam ...
... LaCosta/Hexaris ...
RS120PA2/DL380g6/DL360g6/RX100/R320+modded perc ... aka pazrave pieskovisko
A false sense of security is worse than no security at all ...

Užívateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1807
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa MaxMan » Ut 28. Jan, 2020, 18:01

Tak som asi našiel zádrhel. V Mikrotiku v IP - DHCP Server - Network som nemal zadanú kolónku DOMAIN. Po doplnení sa hneď všetko chytilo. Či už pingnem nas alebo nas.local ide všetko.

Len nechápem, prečo to na niektorých zariadeniach išlo aj predtým...

Ďakujem za nasmerovanie k vyriešeniu problému.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...

Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 303
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Byah » So 08. Feb, 2020, 03:21

Ahojte,
mam par otazok. Znamy kupil tento routrik: https://www.alza.sk/mikrotik-rb962uigs- ... 209306.htm
Je mozne zamenit WAN(Port 1) za LAN(Port 5)? Cisto kvoli PoE. Ak je to mozne, viete poradit popr. postnut navod ako?

Ako je na tom SFP sachta? Je share-ovana s inym portom alebo sluzi ako zvlast dalsi port? Ma mikrotik vendor lock? Mam totiz k dispozicii Cisco SFP.

Vdaka za odpovede/rady.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4764
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » So 08. Feb, 2020, 10:29

da sa, ja to tiez tak mam nastavene na RB951Ui, ale bolo to kopec pokus-omylov kym som to rozchodil. v principe by si ale mal robit toto:

Remove ether5 from the bridge/switch. (Interfaces > Bridge > Ports)
Move the DHCP client to ether5 (IP>DHCP Client)
Alter your Firewall and NAT rules to use port 5 instead of port 1 (IP>Firewall>Filters/NAT)
Put port 1 back into your bridge for LAN use (Interfaces > Bridge > Ports)

edit: tu to mas aj s videom http://gregsowell.com/?p=5835
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6
HP Microserver Gen8 PVE + OMV + OPNsense

Užívateľov profilový obrázok
Byah
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 303
Dátum registrácie: Pi 02. Máj, 2014, 15:42
Bydlisko: Malacky

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Byah » So 08. Feb, 2020, 17:13

Dakujem pekne.

Užívateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pavoluhliarik » Št 23. Apr, 2020, 08:52

Nechcem zakladať nové téma.Mám MikroTik v popisku mám ho zapojeny cez ups spolu s Tv cez zásuvku na dialkove ovládanie aby ste mi rozumely som invalid a nechodiaci tak preto to mám cez takú zásuvku. Keď idem spať tak to vypnem cez to dialkové takže mi vypne aj ten MikroTik z el. siete.Teraz som zistil, že mi ho cca 2x denne reštartuje môže to robiť to vypínanie z elektriky dík.
Spoiler: ukázať
CPU-i9 9900K,Cooling-Be quiet 280,Mainboard-Asus Maximus XI Hero,Pamäť-kingston hyperx predator ddr4 3000 32Gb,Grafika-Asus strix 2080ti oc 11gb,Zdroj-Corsair HX1200W,HDD-M.2 Samsung 970 evo 1Tb,M.2,Samsung 970 evo 250Gb,M.2,Monitor-Asus swift rog PG279G,Skriň- Evga DG 84,Mobil-IPhone 7,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4942
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Št 23. Apr, 2020, 09:11

Je mozne, ze to tomu routeru nerobi dobre. Podla mna nie je dovod vypinat ho. Skus ho dat na par dni normalne priamo do zasuvky a uvidis, ako sa to bude spravat.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

Užívateľov profilový obrázok
Matej.T
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1809
Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
Bydlisko: Piešťany/Brno

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Matej.T » So 06. Jún, 2020, 04:11

Ako by ste riešili AP u Mikrotiku? Capsman mi príde overkill a podarilo sa mi ho úspešne rozbehnúť iba na 2.4GHz. U ac mi to písalo no internet.

Prípadne by ste sa nechceli podeliť o skript (konfiguráciu) pre dummy AP, kde by pridelovalo IP adresu zariadenie pred ním? :)
 Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"