Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2730
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 20. Sep, 2019, 17:03

source address: 192.168.20.0/24
Chain: Input
Action: Reject... tak mam nastavenu wifi pre navstevy aby sa nedostali na NAS
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4001
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Memnon » So 21. Sep, 2019, 11:38

Adresu som nastavil užívateľovi konkrétny pool, kde som chcel práve práve podľa source adresy chcel limitovať

Čiže užívatelia s profilom user mali pool 192.168.10.100-192.168.10.200 dal
Druhým zase poweruser 192.168.20.100-192.168.20.200
Urobil som 15profilov, každému som vytvoril zvlášť ppp interface aby som ich vedel podľa toho limitovať

Čiže výsledkom je že viem každého určiť podľa poolu alebo podľa in interface

Potom keď som dal FW
Chain=forward source addr pool-poweruser bez obmedzenia
Chain=forward any deny
Nikam som sa nedostal, preto som si myslel že som v správnej chain, ani podľa in-interface som nevedel obmedzovať

Čiže ak pravidlá treba nastaviť na chain=input, tak myslím že v pondelok to už len rýchlo doklepem
Na inpute som riešil len VPN vstup a obmedzenie prístupu na router. Všetko len skúšam/dúfam, tak sem tam mám problém na ktorej chain sa čo odohráva a tak ďakujem za rady

To len rekapitulujem... Keby náhodou ešte niekoho niečo napadlo

PS: syntax príkazov nebrať smrteľne vážne, klikam to cez winbox
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(1.27V) / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper, 4oooMhz(1.35V) / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12060 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2730
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » So 21. Sep, 2019, 12:01

Aj ja len winbox.. prikazovy neriesim, som total amater v tom... Inak vypni si fasttrack vo FW to robi halusky dost pri mapovani trafingu
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4001
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Memnon » Po 23. Sep, 2019, 14:56

v podstate YTdecoy mal pravdu a to som aj v piatok skusal
cize kazdemu priradit vlastne rozhranie a filtrovat podla in-interface
cize
chain forward
in-interface list
dst adresy podla potreby

na inpute chain(prevadza do routera, nie cez neho) som s nimi nevedel robit nic
teraz funguje presne ako som chcel, zblbnuty bol predovsetkym PC cez ktoreho som klientov skusal
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5GHz(1.27V) / CPUcooler:Noctua NH-U14S/2x NF-A15+mx2 / RAM:4x8GB Patriot Viper, 4oooMhz(1.35V) / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12060 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R4 Titanium Grey + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4232
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Po 23. Sep, 2019, 15:36

inac nepoznate niekoho hudobne nadaneho kto by vedel zahrat hudbu z terminatora cez miktorik speaker ?? :D na nete som nic k tomu nenasiel, same super mario a podobne chujovinky
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7582
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa newmi » Po 07. Okt, 2019, 12:40

ahojte. Potreboval by som poradit jednu vec. Kde resp ako pozriem na mikrotik hap ac2 statistiku prenesenych dat? Podla moznosti co najjednoduchsie. Na nejake nastavovacky nemam cas, ani som sa v routeri este nehrabal poriadne, len wifi som nastavil nech funguje a to bolo cele :red: (nemam na to cas a chut momentalne).
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone Xiaomi Mi A2 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2730
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Po 07. Okt, 2019, 12:55

Hmm tak najjednoduchsie je si to pozriet vo Firewalle - forward pravidlo by to malo byt.
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
newmi
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 7582
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00
Bydlisko: Trnava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa newmi » Po 07. Okt, 2019, 13:04

Je to tam. Dikes :-) Este otazocka, za ake casove obdobie to je?
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone Xiaomi Mi A2 myStation Playstation 3 myHeadphones: JBL 450

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4232
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Po 07. Okt, 2019, 13:16

myslim ze od posledneho restartu. nejake denne, mesacne a apod. statistiky su na mikrotiku problem, najskor externe cez nejake SNMP apod. grafy sa zobrazit daju ako queue, kde zistis prenosovu rychlost ale nie celkove prenesene data
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2730
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Po 07. Okt, 2019, 13:59

PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"