Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13633
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Snake » Št 26. Apr, 2018, 12:06

riadne posrali ten release co pozeram, na RBS neskutocny pocet zapisov, na CCR memory leaky, uplne posrali scheduler a netwatch, ARMove veci zase padaju s koruptovanym kernelom, a mne CHR prestalo komunikovat po 10GB alebo poriadnom sietovom peaku (ked zalohujeme), revertnute spat na 6.41.4, riadny bordel.
#rollerman

PetoBB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 169
Dátum registrácie: Ut 27. Sep, 2016, 23:42

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa PetoBB » Št 26. Apr, 2018, 14:16

Ako som pisal, ja používam na vsetkych mnou spravovanych zariadeniach stále v6.40.5, pretože po update na vyššie verzie a teda odstránení bridge módu sa mi citeľne znižovala rýchlosť Wifi. Nie vzdy znamena novsie = lepsie.
i7 6700k 4,4 GHz + Noctua NH-D14 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 16GB DDR4 Corsair 3 GHz, Gigabyte Z270-X Gaming 5, Gainward GTX 1080 Phoenix (Bios GLH), SSD M.2 Samsung 960 Pro 512 GB + Sata 850 Evo 1 TB, Seasonix SS-1000W Platinum, Cooler Master K280 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 4x FHD 24" Monitory, Win 7 Pro 64bit, router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
2x Lenovo T430 i7 a i5, 8GB DDR3, Samsung 850 Evo 256GB, Win 7 Pro 64bit

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7006
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Št 26. Apr, 2018, 14:49

Snake napísal:
Št 26. Apr, 2018, 12:06
riadne posrali ten release co pozeram, na RBS neskutocny pocet zapisov
Skus toto:
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 00#p657373
- I believe I found culprit! default setting now enables "cloud - update time". so in default setting, mikrotik is sending request to cloud.mikrotik.com (seems unsuccessfully) and that is causing useless memory writes! (actually i noticed that those queries often fail so it is better to enable SNTP client)

- You mean if you set the SNTP client to a NTP server then "Cloud update-time" must be set to "YES" ?

- Nice one that is the source of rewrites! Thank you

...inac tiez pozeram ze nejako to spravili veeelmi horucou ihlou, ked blbnu takto veci.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

PetoBB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 169
Dátum registrácie: Ut 27. Sep, 2016, 23:42

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa PetoBB » Pi 27. Apr, 2018, 07:43

Pri poslednej 6.42.1 sice nieco pokazili, stazuje sa dost ludi a preto to nenasadim ako stable, ale konecne opravili chybu wifi, kde hlavne pri mobiloch nebolo mozne dosiahnut viac ako 21 Mbit/s:
) wireless - improved compatibility with BCM chipset devices (this includes phones by Xiaomi, Lenovo, etc);

Otestoval som to a po rokoch necinnosti zo strany MikroTiku to konecne funguje! Namerana rychlost 40 Mbit/s pri nezmenenej configuracii, len nahrany posledny soft. Pockam si na novsiu, opravenu verziu.
i7 6700k 4,4 GHz + Noctua NH-D14 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 16GB DDR4 Corsair 3 GHz, Gigabyte Z270-X Gaming 5, Gainward GTX 1080 Phoenix (Bios GLH), SSD M.2 Samsung 960 Pro 512 GB + Sata 850 Evo 1 TB, Seasonix SS-1000W Platinum, Cooler Master K280 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 4x FHD 24" Monitory, Win 7 Pro 64bit, router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
2x Lenovo T430 i7 a i5, 8GB DDR3, Samsung 850 Evo 256GB, Win 7 Pro 64bit

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ut 01. Máj, 2018, 07:40

zdravim Neviete mi poradit ako nastavit mikrotik aby som bol pri stahovani torentov AKTIV? vraj sa to da nejako nastavit na dns nastaveni.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 01. Máj, 2018, 07:57

IP > Firewall a povolit prislusne porty
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ut 01. Máj, 2018, 08:05

ok.a v tom firewalle v ktorom nastaveni co nastavit. cislo portu pre prichadzajuce spojenie vo utorente mam ale neviem kde to nastavit ...

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2710
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 01. Máj, 2018, 10:31

vacsinou staci povolit UPnP a ono sa to samo nastavi...
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Hexaris

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Hexaris » Ut 01. Máj, 2018, 11:12

Bohuzial neexistuje samostatny patch .npk ktory by riesil tento pruser, jednu vec s verziou opravia a dalsie poseru. Ako chapem, ze rozne verzie by zrejme vyzadovali rozne verzie patchov, arm, x86, mipsbe, mipsle, atd ... ale i tak a este ten popis fixu, cisty alibizmus :facepalm:

Samozrejme, treba mat router aspon trochu zabezpeceny, ale kludne sa to moze stat z lokalu ... :-)

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ut 01. Máj, 2018, 12:29

povolil som UPnp ale stale mi na vsetky stahovane torenty vypisuje 1 max 3 seederov.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7006
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 01. Máj, 2018, 16:16

pocet seederov nieje nikdy nejakym spolahlivym ukazovatelom, ci si aktiv ci pasiv.
Dvaja z troch seederov maju vypnute pc, preto ich nevidis....alebo dalsich milion problemov.

Zisti si informaciu v danom programe (torrent, emule) ci si aktiv (mas spravne naforwardovane porty a si dostupny z internetu) alebo pasiv (porty spravne naforwardovane nemas)

Takto to mam v mikrotiku nastavene a funguje to. Lognes sa do mikrotiku cez winbox, otvoris si terminal a tam to napises, odentrujes, hotovo.
Vysvetlivky - IP adresy ci cislo portu si samozrejme analogicky zmenis podla toho ako to mas doma nastavene:
192.168.1.1 je IPcka tvojho pc, kde ti bezi torrent
6114 je port, ktory chces otvorit (forwardovat) - toto cislo si nastavis v danom torrent programe ako port, ktory bude pouzivat
123.123.123.0/24 je tvoja verejna IPcka

Kód: Vybrať všetko

/ip firewall nat add chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.1 to-ports=6114 dst-address=123.123.123.0/24 dst-port=6114 protocol=tcp comment="TCP port forward portov pre torrent"

Kód: Vybrať všetko

/ip firewall nat add chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.1 to-ports=6114 dst-address=123.123.123.0/24 dst-port=6114 protocol=udp comment="UDP port forward portov pre torrent"
Tieto nastavenia platia iba pre mikrotik. Pokial mas pred nim este nejaky dalsi router, musis odpovedajuco nastavit forwardovanie portov aj na nom. A ked mas v pc nejaky security soft, napr. eset smart security, tak aj v nom musis povolit dany port, ktory si si nastavil v mikrotiku.

Port sa bude javit ako zatvoreny, pokial ho nejaka appka nebude pouzivat. Takze ked budes skusat nejakym online port testerom, ze ci je to spravne nastavene, spusti si (hoci aj naprazdno) tvoj torrent program, aby sa port otvoril.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2710
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 01. Máj, 2018, 16:26

Napr. nastavenie umna pre utorrent:

Kde 192.168.2.100 je moj stolny PC a 10.251.0.10 je IPcka na WAN porte - cize tuto IP tam davas - to co mas na WAN porte nemusi byt verejna IP!

Kód: Vybrať všetko

 D ;;; upnp 192.168.2.100: uTorrent (TCP)
      chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.2.100 to-ports=42640 
      protocol=tcp dst-address=10.251.0.10 in-interface=ether1 dst-port=42640 

10  D ;;; upnp 192.168.2.100: uTorrent (UDP)
      chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.2.100 to-ports=42640 
      protocol=udp dst-address=10.251.0.10 in-interface=ether1 dst-port=42640
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi GTX 960 4G Gaming@1400Mhz
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7006
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 01. Máj, 2018, 19:00

Inac dnes sa mi stalo...
RB951G-2HnD, RouterOS 6.41. V logu som nasiel neocakavany reboot o tretej rano. Kus sa tu blyskalo, asi vypadol prud.
Po reboote routra vsetko ostalo ako bolo (NAT, firewall pravidla, IPcky) ale...router mal zrazu nazad bridge. Co to, ako to? Len tak od seba sameho?
Obnovil som konfig zo zalohy, ktory som mal ulozeny uz po prechode na bezbridge nastavenie, co sme tu riesili v inych topikoch kedysi....bridge tam stale bol. Haluz.

Az obnova z este starsieho konfigu - tiez bezbridge - zabrala, a bridge zmizol.
Zeby sa nejak resetol, pretoze nebol prud? No na foto plosaku routera, ktore mam z netu ziadnu backup bateriu nevidim, tak asi info drzi v nejakej flashke, co jej nevadi vypadok napajania. Ale aj tak, akoze sa resetol iba konfig bridgu, vsetko ostatne ostalo? Haluz. Alebo mozno jeden z tych elektrickych problemov medzi nebom a zemou :-)

Tiez som prisiel na to, ze logovanie do pamate je blbost, tak po novom logujem na disk routra :-)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Ut 01. Máj, 2018, 19:08

na inom routri sa mi stalo ze po odpojeni a opatovnom pripojeni sa zmenil subnet z 192.168.2.x na 192.168.1.x a vsetky ostatne nastavenie ostali rovnake (vratane fixnej WAN IP adresy apod,) ono sa to moze stat ze konfiguracia sa nekorektne ulozi a nevie z config filu nacitat urcitu hodnotu tak ju vrati do defaultu
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7006
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 01. Máj, 2018, 19:15

Haluz je to hlavne v zmysle toho bridgu, sak bridge a bez-bridge konfig funguje uplne inac
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"