Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7519
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Št 28. Dec, 2017, 20:00

hmm, divne. mam normalne v System->SNTP zadane casove servery a aj po restarte routra si to natiahne presny cas z nich.
Obrázok
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4852
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Št 28. Dec, 2017, 20:47

Ako primarny pouzivam 62.168.116.66 a funguje OK.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4670
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 20:50

ja SNTP v menu ani nemam. nemal som tam vlastne nic, ked som manualne nainsaloval package ntp tak mi pribudli polozky NTP Client a NTP Server. Pod NTP client mam iba hornu cast tvojho screenu po dynamic servers, pricom server dns names tam ani nemam. RouterOS 6.41
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon
HP EliteBook 840 G6

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7519
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 29. Dec, 2017, 10:13

Ak si sa hral s packagami, tak tam moze daco chybat. Nikdy som s nimi nic nerobil, router povodne prisiel s RouterOS v5.26 ci tak nejak, a vsetko ostalo rovnako aj po updatoch na 6.39 a 6.41.
CPU: Ryzen 7 3700X, CPU fan: SilentiumPC Fera 3, MB: Asrock X570M Pro4, RAM: Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, SSD OS: Samsung 970evo plus 250GB NVMe, SSD Data + zalohy: 2x Corsair MP510 1TB NVMe, SSD Games: Crucial MX300 525GB SATA, GPU: Gainward GTX1060 6GB, PSU: Corsair RM550x, Monitor: 24" BenQ GW2470H, Case fans: 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » So 30. Dec, 2017, 17:31

Konečne mám linku 500/50

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4842
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » So 30. Dec, 2017, 20:40

dostanes cez speedtest tolko ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 30. Dec, 2017, 22:02

urcite nie, pretoze tieto mydlove krabicky nemaju najmensiu sancu vygenerovat tolko. Moznoze UDP kraviny napise, ale TCP bez sance.
Keby si mal Mikrotik na x64 platforme, bez problemu spravis. Orangeova optika tolko da, nema problem, porty v sixe a na zahranicnych konektoch nemaju vypeckovane na maximum.

Na Xeonoch dokazem vygenerovat 17Gbit/s trafficu na masine. Ked potrebujes viac, musis robit bandwidth test "cez" Mikrotik, nie "z" mikrotiku.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4842
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » So 30. Dec, 2017, 22:14

mp3turbo napísal:
So 30. Dec, 2017, 22:02

Na Xeonoch dokazem vygenerovat 17Gbit/s trafficu na masine. Ked potrebujes viac, musis robit bandwidth test "cez" Mikrotik, nie "z" mikrotiku.
17Gbit preroutovany traffic ? to je ten server pripojeny cez qsfp ci 2x sfp+ a LACP ? Realne to take cisla dosahuje ci to bol len benchmark ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 30. Dec, 2017, 23:28

zvirtualizovany na 40Gbit mellanoxoch connect-x3, preklopene na 56Gbit/s cez novy firmware. Samozrejme mikrotik nema take drivre nativne.

take cisla dosahuje samozrejme len s velkymi paketmi. VMware NSX na tej istej konfiguracii je rychlejsi - robi okolo 25Gbit/s, zataze CPU si nepamatam, niekde okolo polovice.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

chatpall
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 310
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Bydlisko: Ziar nad Hronom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa chatpall » Pi 12. Jan, 2018, 11:31

ahojte.

viete mi niekto poradit. nastavujem mikrotik hap as lite ako domaci router - bridge pre existujuce lokalne pripojenie v obci, ktore je robene cez antenu xtc lite5. priamym napojenim na antenu pripojenie do netu funguje. pri pokuse nastavit router ako bridge vsak pripojenie vypisuje problem s DNS. cela konfiguracia je robena cez ich quick config. vsetko je prakticky OK. diskusia s providerom je myslim ok, vie sa zastavit a pozriet to, nechce sa mi ale cakat a mozno som len nieco prehliadol. DHCP je dyn. rozsah adries OK, interfejsi su vsetky ktore maju byt. NAT je OK. Ak je mozne najst radu, diky.
Všetko o materiáloch

MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2954
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 12. Jan, 2018, 19:02

skus nastavit ARP proxy a povolit remote DNS request
#povinnakarantenaforever
#igornahrad
#sitojederave

chatpall
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 310
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Bydlisko: Ziar nad Hronom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa chatpall » Pi 12. Jan, 2018, 21:44

aj arp aj remote request su v defaulte ativne. spojenie ale zvlastne po otvoreni okien v konfigu a ulozeni zacalo fungovat.

diky.
16cmfan napísal:
Pi 12. Jan, 2018, 19:02
skus nastavit ARP proxy a povolit remote DNS request
Všetko o materiáloch

MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2954
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Feb, 2018, 11:07

#povinnakarantenaforever
#igornahrad
#sitojederave

Užívateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1934
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: Hrachovište / Čachtice
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pepeb007xx » Št 01. Feb, 2018, 11:19

akoze, cakal som, ze ked vydaju toto tak MIKROTIK RB951G-2HnD pojde s cenou dole, kvoli tomu, ze tento je lepsi alebo teda, skor novsi model s lepsim CPU ale nie, cena drzi, uvidime casom, kazdopadne toto je pomer cena vykon rovnako dobre ako pri MIKROTIK RB941-2nD-TC hAP lite
Comp MB|B450i CPU fan|Ryzen5 3600@4,2GHz Be quietDR4 DDR4|16GB GPU|5700XT SSD|500GB PSU|650W LCD|32''U32H850 OS|Win10PRO64SK
GLAN Router|Mikrotik hEX NAS|Synology DS218play 2×8TB WD Red TV|Samsung QE55Q60R Mobil  iPhone Xr
#mikrotiklover #iphone4ever #grammarnazi #dotalifetimeban #GLANlover

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2954
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Feb, 2018, 11:28

Obdobna 962 so SFP portom je 2x drahsia... ma ale o jednu antenu viac sa mi zda. Inak toto je super dual volba
#povinnakarantenaforever
#igornahrad
#sitojederave

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"