Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 19:04

A tie WiFi krd som odklepol voľné frekvencie vždy sa to vrátilo na auto. Tak som klikal kadečo. Vždy po natukani frekvencie. A ked som klikol na Align az potom tam ostala frekvencia uložená natrvalo.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4372
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 20:18

Vsimni si, ze ked si prepnes naspat Frequency Mode na regulatory-domain, tak ti zobrazuje ine frekvencie vo vybere Frequency podla toho, ako mas nastavene Channel Width.

Ked mas prepnute Frequency Mode na superchannel, vidis vsetky frekvencie, ale musis vyberat stale Frequency len z mnoziny hodnot, ktore spadaju do daneho Channel Width.

Priklad:
Channel Width = 20/40/80MHz Ceee
Frequency = 5180
Prepnem Channel Width na 20/40/80MHz eCee a Frequency uz zacina od 5200. Ked mas prepnuty Frequency Mode na regulatory-domain, tak 5180 nevies zadat.

Ak mas Frequency Mode na superchannel, tak vidis vsetky frekvencie, ale aj tak musis vybrat taku, ktora spada do mnoziny zvoleneho Channel Width.
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 13. Dec, 2017, 20:23

Tak! Pohraj sa stym este z toho das viac podla mna l. Som zvedavy... ten druhy MT 941 mas tiez zapojeny na 962?
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » St 13. Dec, 2017, 20:48

shiro napísal:
Ut 12. Dec, 2017, 10:14
xvydra napísal:
Po 11. Dec, 2017, 19:32
Zdravím. Keď dám prepnúť Huawei echolife HG8245H do modu L2 pôjde mi káblovka? Vypne sa len router?
Telka pojde, akurat myslim ze sa tam len prehadzu funkcie portov. Cize ked si mal doteraz internet na LAN1, po zmene na L2 mod bude na LAN4 ci co tam pisali. Nic extremne. Telku vzdy tahas z konvertora. Niekde doma mam presne info, kde sa na toto technika z orange ludia pytali, tak ti to sem hodim.
Takze nasiel som to info, ako sa to chova v L2 mode:
HG8245H bude fungovat len ako standardny opticky konvertor bez konfigurovatelneho GUI s vypnutym WLAN rozhranim, kde na LAN port 4 bude pridelovana verejna internetova IP adresa. (Porty 1,2,3 budu urcene len pre STBoxy)
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 22:01

Ďakujem za cenné informácie. To som nevedel o tych frekvenciách. Práveže ja som videl ze 5200 ma nulu tak som si nastavil 5200 nevedel som ze to musí byť 5180.zaujimave.hned si to nastavím ked pridem domov z práce o 22:30 celé dni v praci citam toto tu. Alebo sa pýtam - otravujem. A potom to doma večer skúšam. 16 hodín denne som v práci takže len večer to môžem skúšať. Moc tomu este nerozumiem ale ked mi to takto niekto vysvetlí ako debilovi tak to chápem :D ďakujem Odar aj ostatnym ktori majú trpezlivosť mi niečo vysvetľovať.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4372
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 22:45

Ako narovinu - na zaciatku je to boj. Ale ked sa do toho dostanes, budes vdacny, ze si do toho zeleza siel.
..

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 23:36

Tesim sa že mam konečne L2 mod vdaka vám a za každú informáciu som vďačný. Lebo nemam moc casu sa v tom hrabať a vy mi to podávate v skratke tie najdôležitejšie veci. Ktore ste museli sami študovať a laborovat nad tým. Je to veľká pomoc pre ludi ako som ja. Ďakujem...ale ci mam ec alebo ce. Regulatory domain alebo supercgannel ani tak niesu frekvencie 20/40/80 tak nechápem co tam mam vlastne zadať.aha. Uz som zistil to plati len pre 5ghz pásmo a v 2,4ghz mam zadať čo?na 5ghz pásme mam nastavené 5240 frekvenciu. Slusal spm sa hrat s tym eeec, cee, eecc. A iba 4ta možnosť mi ukazujeme v speed teste najviac 87mb/s ostatné tak okolo 40mb/s. Cize viac ako 87mb to nepôjde?

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 14. Dec, 2017, 20:43

Skus dat 5500mhz
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB
Mobil: Huawei P Smart Z

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Št 14. Dec, 2017, 21:22

Ale aj tsl nechápem ked som nemal nastavené nič + to išlo cez Huawei. Mal som speed test 161mb/s. Teraz keď je to nastavené mam 87mb.ako pripojím tlačiareň k mikrotiku aby bola ako zdieľaná? A mohol som tlačiť ako zdielanu tlačiareň.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4372
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 22. Dec, 2017, 16:23

Daval niekto RouterOS 6.41? New bridge implementation. Reku ci mi to lahne popolom, alebo nie :laugh:
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 22. Dec, 2017, 16:30

teraz som to nahodil, vsetko OK
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4372
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 22. Dec, 2017, 17:26

Tak uz aj ja. Pouzival som jeden Master port kvoli rychlejsiemu kopirovaniu medzi dvomi interface-mi, tak vytvoril bridge a tie dva interface tam priradil. Zaujimave riesenie.
..

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7114
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 22. Dec, 2017, 18:33

Cize to za normalnych okolnosti nerozhodi to to bez-bridge nastavenie, co sa tuna riesilo dakedy? Do mikrotiku som amater, nieze mi klakne komplet siet :-)
Momentalne mam ROS 6.39.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2732
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 22. Dec, 2017, 19:04

ano ja mam routovanu siet a nic mi nerozchodilo... ale tak mna len tak nieco nerozchodi, kazdy den mi chodi do gmailu aktualna zaloha nastavenia :)
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - 16G RAM@1866MHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB
Mobil: Huawei P Smart Z

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4372
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 22. Dec, 2017, 19:36

Zalohovat je najmenej. Len v tomto pripade by si najprv musel spravit downgrade, lebo Master port uz proste od aktualnej verzie neexistuje.
..

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"