Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3000
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 13. Dec, 2017, 14:52

Ale 200Mbps je dobre na 5 ghz ale urco moze byt limit u klienta... kolko anten ma napr... ale skus sa pohrat s frekvenciami.. ja som nasiel sweat spot okolo 5500 5550.. sirka kanalu... je to take laborovanie, co uzivatel to iny result...

daj sem vypis z terminalu:

/interface wireless> print
#povinnakarantenaforever
#igornahrad
#sitojederave

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 489
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 15:20

Ďakujem. Ale keď vypnú ten Huawei nebudem musieť niečo prestaviť na tej sietovke v pc? Ci všetko pojde ako doteraz?

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » St 13. Dec, 2017, 15:28

Kód: Vybrať všetko

0  R name="wlan1" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=64:D1:54:AA:1F:E0 arp=enabled 
      interface-type=Atheros AR9300 mode=ap-bridge ssid="NEJAKA SIET" frequency=auto band=2ghz-b/g/n 
      channel-width=20/40mhz-Ce scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag 
      vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no bridge-mode=enabled 
      default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=default compression=no 

 1    name="wlan2" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=64:D1:54:AA:1F:DF arp=enabled 
      interface-type=Atheros AR9888 mode=ap-bridge ssid="NEJAKA SIET-5G" frequency=auto band=5ghz-a/n/ac 
      channel-width=20/40/80mhz-Ceee scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag 
      vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no bridge-mode=enabled 
      default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=default compression=no 

 2    name="wlan3" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=66:D1:54:AA:1F:DF arp=enabled 
      interface-type=virtual master-interface=wlan2 mode=ap-bridge ssid="NEJAKA SIET-GUEST" 
      vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
      bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=profile 

 3  R name="wlan4" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=66:D1:54:AA:1F:E0 arp=enabled 
      interface-type=virtual master-interface=wlan1 mode=ap-bridge ssid="NEJAKA SIET-Guest" 
      vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
      bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 
      default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=profile
taktiez by ma zaujimalo to nastavenie kanalov .. resp "turbo mode" alias superchannel

dobre... jednu vec som vyriesil ... ten dell na ktorom som to skusal, ma sice AC ale len 1x1 antenu ....
Obrázok

o chvilocku otestujem na MacBook Pro 2017 s touchbarom .. co by mal mal 3x3 .. (zevraj bez touchbaru ma len 2x2)... uvidime
Naposledy upravil/-a shajek v St 13. Dec, 2017, 16:31, upravené celkom 1 krát.
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 489
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 16:13

Volali sme pred chvíľou do orange a pán nam povedal ze prepnúť Huawei echolife do modu l2 nieje možné. Aj sme mu vysvetľovali že máme vlastný mikrotik. Ale vraj sa to nedá. Buzeranti...

Užívateľov profilový obrázok
SKiLEX
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1441
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa SKiLEX » St 13. Dec, 2017, 16:31

na 100% to bude tym ze ma iba to iba 1x1... s macbookom by si sa mal 400mbps za kazdych okolnosti...


toto je moj 4rocny linksys ea6400.... http://i.imgur.com/3kXfx9M.png?1
"majstrov svetla tu moc nemusime" - Snake

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » St 13. Dec, 2017, 16:40

macbook pri podmienkach ako dell
Obrázok

macbook 2m od routera
Obrázok

dell 2m od routra
Obrázok
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 16:47

Pekne. Ale idealne je skusat prenos v ramci siete, lebo hentam si obmedzovany serverom speedtest. Tak ci tak, pekne cisla :)
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » St 13. Dec, 2017, 16:53

ano ...len v tom mikrotik Bteste mam horsie cisla ako zo speedtestu :D
kazodpadne som teraz zmateny trochu ... pustil som speedtest na mojom starom Precision M4500 s centrino-N wifi
Obrázok

.... kde su tie vyhody ACcka :D
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 16:58

Ja to zvyknem testovat normalne kopirovanim velkeho suboru cez wifi. Tam je to realna rychlost. Btest mi daval tiez divoke hodnoty.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4616
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » St 13. Dec, 2017, 17:02

skusim cosi take pomerat ... ale pochybujem ze sa to opiera o limit internetu ... :D ale najviac sa smejem na tom rozdieli DELL AC vs dell m4500 N .. prakticky rovnake rychlosti
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 489
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 17:11

Tak uz to mam prepnute do L2 ale internet odvtedy nejde :(

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 17:39

Ak si dobre pamatam, tak na net je v konvertore LAN zasuvka cislo 2 a do MikroTik-u to musis pichnut (default) do LAN zasufky cislo 1.
- PC
Spoiler: ukázať
Seasonic Focus 80 Plus Gold modular 450W
Jonsbo C2 Black
Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
WD Blue 3D NAND 500 GB M.2
Gigabyte AB350N-Gaming Wifi
Ryzen 5 2400G
Noctua NH-L12S + NF-P14 FLX
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
HyperX Fury 8GB 2133MHz DDR4 CL14
Samsung 850 EVO 500 GB SATA
MSI H110I PRO
i3-6100
Noctua NH-L9x65
WD My Cloud 3 TB

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » St 13. Dec, 2017, 18:01

hentych 390Mbps je viacmenej prakticky limit co z toho mozes dostat ; 5500MHz byvaju najlepsie frekvencie pretoze su statisticky v strede a tie analogove obvody su tak skonstruovane - jasneze idu aj na 5800/5900 ale tam uz su proste na kraji svojej efektivity a moznosti.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 489
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 18:31

Bolo treba vypnúť a zapnúť mikrotik. To som nečakal krdze zmeny sa tam deju bez reštartov. Lan1-lan3=TV lan4=internet

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 3000
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » St 13. Dec, 2017, 18:38

mozno mal urcite leas na DHCP ten modem... dajme tomu par hodin... ked si ho restartol, renewol (grabol) si novu IP od modemu.. predpokladam teda no... hlavne ze to ide :)
#povinnakarantenaforever
#igornahrad
#sitojederave

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"