Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Po 11. Dec, 2017, 19:32

Zdravím. Keď dám prepnúť Huawei echolife HG8245H do modu L2 pôjde mi káblovka? Vypne sa len router?

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4428
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » Po 11. Dec, 2017, 21:25

No, dnes objednaný RB941-2nD-TC a RB962UiGS-5HacT2HnT .... uvidíme ako to dopadne
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4298
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Po 11. Dec, 2017, 22:18

Tusim mikrotik m aj nejaku funkciu virtualizacie, takze LEDE by tam mohol fungovat popri router os
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » Ut 12. Dec, 2017, 00:58

preco sa mi neda nastavit frekvencia manualne na wifi?

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4694
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 12. Dec, 2017, 01:00

mikrotik dokaze fungovat aj ako dns server, ktory vie drzat viacero dns zon alebo len klasika jednu aj to nie fully configurable?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7201
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Ut 12. Dec, 2017, 10:14

xvydra napísal:
Po 11. Dec, 2017, 19:32
Zdravím. Keď dám prepnúť Huawei echolife HG8245H do modu L2 pôjde mi káblovka? Vypne sa len router?
Telka pojde, akurat myslim ze sa tam len prehadzu funkcie portov. Cize ked si mal doteraz internet na LAN1, po zmene na L2 mod bude na LAN4 ci co tam pisali. Nic extremne. Telku vzdy tahas z konvertora. Niekde doma mam presne info, kde sa na toto technika z orange ludia pytali, tak ti to sem hodim.
Ryzen 7 3700X, SilentiumPC Fera 3 HE1224, Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17, Asrock X570M Pro4, Samsung 970evo plus 250GB NVMe, 2x Corsair MP510 1TB NVMe, Crucial MX300 525GB SATA, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H, Case fans Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ut 12. Dec, 2017, 11:13

Najrychlejsie je zavolat si priamo na podporu Orange. Su velmi ochotni - nikdy som s nimi nemal problem. Funguju aj cez vikend.
..

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2746
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 12. Dec, 2017, 11:21

xvydra napísal:
Ut 12. Dec, 2017, 00:58
preco sa mi neda nastavit frekvencia manualne na wifi?
Kde to nastavujes ? Skus sa pohrat s sirkou kanalu, frequency mode (superchannel skus)... dolezite je ci to je B G N... kombinacia

Ohladom openwrt a ROS: https://mum.mikrotik.com//presentations/CN12/jesse.pdf

Chris, nieco take si mal ohladom DNS na mysli ? https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=120251
PC: Asus M5A97 R 2.0 - FX-6300@3.8GHz - MSi Gaming X GTX 1660Ti 6GB - 16G RAM@1866MHz
Notebook: Dell E7470 - Core i5 6200U - 8GB Ram - FullHD
Mobil: Huawei P Smart Z

Hexaris

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Hexaris » Ut 12. Dec, 2017, 19:39

Chris: nie nevie, len staticke zaznamy na akykolvek dns record. Ziadne axfr, cname, zony, atd. ... vseobecne sa dns v MT nedoporucuje vobec pouzivat. Bolo o tom uz hodne napisane, MT tie records nahodne zabudal, potom nereagoval pri urcitom zaplneni cache. Ta cache sa neskor fixla, ale i tak ruky prec 😇. Kto zacinal od verzie 1.5 tak vie svoje ...

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ut 12. Dec, 2017, 19:54

nah, ten Mikrotikovy DNS je v principe len hlupy forwarder / cache, nevie to vela.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4694
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » Ut 12. Dec, 2017, 23:07

aha, cize to co som si myslel a pojde dns/dhcp/temp proxy na BPi..
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

PetoBB
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 185
Dátum registrácie: Ut 27. Sep, 2016, 23:42

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa PetoBB » St 13. Dec, 2017, 00:12

Ja používam ten MikroTik DDNS už mesiace a šlape to bez jediného problému. Teraz po poslednej aktualizácii na v.6.40.5, kedy som to logicky musel reštartovať mi ukazuje 33 dní Uptime. Ak bol teda myslený IP/Cloud/DDNS Enabled :)

Potreboval som z dôvodu zdieľania nejakých súborov v mojej internej sieti cez internet pevnú IP a je to zatiaľ maximálne spoľahlivé...
i7 6700k 4,4 GHz + Noctua NH-D14 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 16GB DDR4 Corsair 3 GHz, Gigabyte Z270-X Gaming 5, Gainward GTX 1080 Phoenix (Bios GLH), SSD M.2 Samsung 960 Pro 512 GB + Sata 850 Evo 1 TB, Seasonix SS-1000W Platinum, Cooler Master K280 + 2x Noctua NF-S12A PWM, 4x FHD 24" Monitory, Win 7 Pro 64bit, router Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
2x Lenovo T430 i7 a i5, 8GB DDR3, Samsung 850 Evo 256GB, Win 7 Pro 64bit

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4428
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » St 13. Dec, 2017, 02:07

No, tak hAP ac je doma
poradte mi prosim Vas .. ako dostat co najvacsie rychlosti z wifi
na 2.4Ghz dostanem tak 130Mbps (speedtest.net)
na 5Ghz dostanem tak 200Mbps (speedtest.net)

5Ghz pasmo tu mam v podstate absolutne volne ... mam AC zariadenia .... a chcel by som ich vyuzit co najviac

vdaka za rady

PS: priamo na kabli mam cca 1Gbps ... a nameriam cca 750Mbps .. co si myslim ze je v poriadku
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 487
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » St 13. Dec, 2017, 14:25

Do orange som volal niekoľko krát vzdy čakám. Ale hrá len hudba. Všetci sú obsadení. Pozeral som návod konfigurácie ale. Nechápem moc. Tolko čísiel nasťahovať. Na karte v pc. Potom nieci v routri. Ja som nenastavoval nic v PC. A v routri len voľné frekvencie WiFi. Cize tiez nic moc aby som to neposral. A aj tak všetko ide. Tak neviem ci do toho mam vôbec vŕtať. Pojde potom noeco lepšie? Inak ako teraz? Ked nieje nastavené nič?

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4452
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » St 13. Dec, 2017, 14:49

Pointa je iba v tom, ze skatula od Orange skonvertuje optiku na metaliku a este ti vsetko preroutuje v ramci vnutornej siete (ako ked si pouzival ako router ich pristroj) a nasledne to pride do dalsieho routera (MiktoTik) a tam sa to routeuje znova. Cize zbytocne. Staci raz. Mal by si cosi ziskat na odozve, ale ci to postrehnes aj "okom" pri beznej robote, tazko povedat.

Ak ti vsetko funguje, nie je problem s aktualnym nastavenim nejaky cas fungovat a ked sa budes citit na vacsie nastavovania = cosi si dostudujes = mozes do toho rypat neskor. Nic ta nenahana. Trebars tu sme sa hrali viaceri viewtopic.php?p=1338171#p1338171 :D
..

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"