MikroTik hAP ac

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 26. Feb, 2016, 22:54

Skatulka je doma. Len narychlo skusam, ako to funguje a prve dojmy su nad moje ocakavania. Klienta mam iba lenowo W520 (nepodporuje a/c). Je tam Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN. Pripaja sa to podla Win max. 450 Mbit. Momentalne to mam tak, ze IPcky mi prideluje Huawei z Orange, na MikroTik som vypol DHCP server. Ako osvedceny testovaci server mam ul.to s Premium Account. Cez kabel bezne z tade taham plnou rychlostou 250 Mbit cez jDownloader.

V miestnosti, kde je router mi to taha cca 18 MB/s. Na druhej strane bytu cez 2 steny je to stale podstatne rychlejsie, ako 2,4 GHz. Pingy su tiez lepsie na 5 GHz. Podla inSSIDer som na 5 GHz pasme sam. Takze moje ocakavania splnene. Rychlosti to pomohlo. Este dam Huawei krabicu prepnut do modu, aby fungoval len ako konvertor a nemal som tu 2 siete. S a/c klientom by bol rozdiel zrejme este vacsi.

Cena bola 126 EUR s DPH.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » So 27. Feb, 2016, 15:39

Tak uz mam konvertor v L2 mode. Stacilo zatelefonovat, behom 10 minut to bolo prepnute. Reset konvertora a hotovo. Uz len nastavit router.

Nejake obrazky z testovania:

Pokrytie
Obrázok

Rychlost cez 2 steny
Obrázok

Rychlost v miestnosti, kde je router
Obrázok

Pre porovnanie, s TP-Link TL-WR1043ND som dosahoval maximalny download 7 MB/s s plnym signalom.

Užívateľov profilový obrázok
Erazer
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 870
Dátum registrácie: St 11. Aug, 2010, 11:00
Bydlisko: Trenčín

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Erazer » Po 29. Feb, 2016, 10:33

Slušné :good: len tá cena :( ale tak to sa dalo čakať od novinky mikrotiku...
Notebook#1: Asus G73JH, Notebook#2: Lenovo P50, Notebook#3: Lenovo T530, Phone:Oneplus2
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<

Užívateľov profilový obrázok
Krutibrko
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3748
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Bydlisko: Poprad, Brno
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Krutibrko » Po 29. Feb, 2016, 14:13


Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Po 29. Feb, 2016, 14:22

Ten ma 100 Mbit porty. Tym padom je prakticky zbytocne mat 5 GHz podporu, lebo 100 Mbit ti da MikroTik na 2,4 GHz. Vyznam to bude mat mozno v MEGA zarusenom prostredi 2,4rkou.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 15. Apr, 2016, 20:11

lenovo X250 (Intel 7265 AC/B/G/N Dual Band Wireless)

Kopirovanie v ramci siete (plny signal)
http://img154.imagevenue.com/img.php?im ... _469lo.jpg
download (plny signal)
http://img43.imagevenue.com/img.php?ima ... _163lo.jpg

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4312
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 15. Apr, 2016, 21:55

Takze vravis, ze doteraz si spokojny ?

Da sa tam plne nastavit IGMP spoofing ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Pi 15. Apr, 2016, 22:13

Neviem co to je - ja sa do hlbky v tychto veciach nevyznam.

Mam trochu problem s nastavenim AC. Musel som mu prepnut Channel Width na 20/40/80 MHz eeCe. Na ostatnych nastaveniach mi to chodilo iba 30 Mbit. Su tam este Ceee, eCee, eeeC. Neviem, co to je. Ked bude cas, cosi si o tom precitam. Dalsia vec - akonahle som nastavil kanal na 5 GHz napevno, zas to chodilo max na 30 Mbit. Takze mam auto. Dnes som daval posledny firmware. Nemam teraz cas patrat, cim to je. Cez tyzden pozriem na fore MikroTik, ci ma niekto podobne problemy. Som trochu z toho rozcarovany, ale dufam, ze casom to odladia. Je mozne aj to, ze treba este cosi inde nastavit. Neviem.

V globale ale spokojnost. Na RouterOS stale pracuju. Uz tam mam snad 4. verziu.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 15. Apr, 2016, 22:42

odladit musis ty znalosti :) C znamena Central frekvenciu, E su extension (frekvencii) na prislusnu stranu dole alebo hore cize pod/nad centralnou frekvenciou.

Tymto nastavenim teda efektivne posuvas pouzite frekvencie. V zavislosti na ruseni prislusnych frekvencii dosiahnes lepsi alebo horsi vykon. Skusil by som pustit frequency scan na prislusnych cislach kde sa pohybujes teraz ci to nieco ukaze, len tak zo srandy. Aj ked to nieco neukaze, neznamena to ze tam volaco nevysiela - tuto je detekcia len 802.11* protokolov, cize keby bolo nieco proprietary v style Motorola Orthogon alebo nieco podobne respektive cokolvek s hopkajucou frekvenciou, tak to nenajdes ajtak.

Ano, suhlasim, je velmi nepravdepodobne ze u teba v byte by sa taketo paraziticke frekvencie nasli. Tak potom sa mozeme bavit o kvalite anten v notebooku a radiovej casti samotnej : Atheros cipy su na tom najlepsie, nasledovane Intelom. Skoro vzdy sa stava ze tie radijka su optimalizovane pre CENTRALNE frekvencie teda nieco okolo 5600 (pretoze 5400 az 5700 sa pouziva vnutri najcastejsie) a tympadom okrajove frekvencie maju taketo problemy. Nepises aku si mal frekvenciu nastavenu BEZ AUTO, kludne si tipnem nejakych 5100MHz. Vysledok je jasny, mala priepustnost, slabsi a nekvalitny signal na danej frekvencii co rychlo uvidis v parametri CCQ.

PS: to ze na RouterOS stale - a fakt neustale - zurivo pracuju ja osobne vnimam ako fenomenalnu vyhodu. Ked si clovek pozrie changelog co tam pridavaju, zlepsuju a fixuju, tak je to prekotny vyvoj za ktorym si dovolim tvrdit VSETKA konkurencia zaostava nieze v milach, ale v galaxiach. Mikrotik RouterOS ako taky nie je len "radio AP", to je uceleny system daleko inaksieho razenia ako je len wireless.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Pi 15. Apr, 2016, 22:46

radsej novy prispevok ako edit : mimochodom akurat VCERA vydali verziu 6.35 ktora okrem ineho :

*) wireless-rep - fixed latency issues with Intel wireless clients;
*) wireless-rep - fixed speed issue when connected with Intel 802.11ac;


takze ak mas Intel kartu na klientovi, hor sa update... jednoduche, rychle, spolahlive.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » So 16. Apr, 2016, 07:06

Tú 6.35 som dával včera. Áno skúšal som skôr okrajové frekvencie. Ale aj nejaký stred. Keď budem mať viac času pohrám sa s tým a prípadne požiadam ešte o radu, alebo aspoň nasmerovanie. Včera to bolo fakt len na rýchlo. Tiež si skôr myslím, že je problém medzi stoličkou a klávesnicou.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 16. Apr, 2016, 08:49

ked budem vediet, samozrejme rad poradim - kludne sa pytaj. Je to extremne komplikovana technika, ved uz len tych nastaveni okolo wajrlessky je na tri strany ... krajnym frekvenciam doporucujem vyhybat sa na akychkolvek zariadeniach, nielen na Mikrotiku.

Rovnako aj s autami nesmies podtacat ani supervytacat :) nerobi im to dobre.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Apr, 2016, 13:24

Ahojte.

Cosi googlim. Zda sa, ze problem je v Intel driveri pre Win http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=105129 Skusim dat lenovo update, ci sa to zlepsi. Pisu tam, ze tych 30 Mbit je len cca prvych 30 sekud stahovania a potom sa to rozbehne. Zrejme to tak nejako je, pretoze mne sa tiez zdalo, ze sa to zrazu rozbehlo.

Ked prepnem wifi v MikroTik-u na A/N, tak to ide bez problemov cca 23 MB/s. Je to ciste iba problem podpory AC. Ked budem mat cosi nove, napisem.

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 17. Apr, 2016, 13:44

moze byt, pri tychto novych UberVymysloch clovek nikdy nevie.

a) mikrotik wireless pouzivaj ten -REP balik, velmi dolezite lebo fix je zahrnuty len tam
b) Normis, Mikrotik velmi vysoky programator pisal 25.3.2016 ze NIE VSETKY Intelacke karty maju uz fixnute - to nebola 6.35 !!!
c) intelacke drivre som vzdy hladal na http://developer.intel.com/

ak mas wirelessku 726x, 826x, 1726x alebo 1826x tak potom najnovsie ovladace od Intelu najdes tu :
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... -7260.html


prieser je ze inym vyrobcom NEZRIEDKA trva pol roka [!!!!!] pokial preberu ovladace od Intelu, otestuju si ich a zaradia do svojho programu. Preto ti linkujem direkt Intel. Ten software bol zmeneny 29.3.2016 a nie som si isty ci uz niektory vyrobca zareagoval. Osobne pouzivam origo Intel software na ethernety a wirelessky vsade asi dobrych 10 rokov a nikdy som problem nemal, no samozrejme lebo Dell / HP / Lenovo s tymi kartami nic nespravi, len ich namontuje do notebooka.


Skus. NEtrva to dlho, moc toho pokazit nemozes. Ak karta nebude kompatibilna, origo Intel ovladac sa odmietne instalovat.

na stranke vyssie mas linky pre 32bit aj 64bit OS, verzia 18.16.1 (ta jednicka na konci je nesmierne dolezita) :
https://downloadcenter.intel.com/downlo ... Windows-7-
https://downloadcenter.intel.com/downlo ... ndows-8-1-
https://downloadcenter.intel.com/downlo ... Windows-10



a pochval sa s vysledkom :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3984
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: MikroTik hAP ac

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 17. Apr, 2016, 14:41

Dik za linky. Prestudujem. Je tam Intel 7265.

Neberiem to, ako katastrofu, je to tak ci tak rychlejsie, ako 2,4 GHz. A to AC casom doladim. Mam novy sluzobny notebook s AC, tak by som to chcel vyuzit naplno. Ak sa podari cosi s pozitivnym vysledkom, dam vediet.

EDIT:
OK, dal som 6.35rc49 a s tymito nastaveniami cca 30 MB/s
http://img169.imagevenue.com/img.php?im ... _727lo.jpg

Speedtest, ktory sa predtym zastavil na 30 Mbit, teraz ide OK
Obrázok

Este musim napisat, ze ked som spustal Speedtest, tak na 30 Mbit sa vzdy zastavil iba DOWN. UP siel naplno.

No budem testovat.

EDIT 2:
V ramci LAN kopirovanie z pocitaca takmer 40 MB/s
http://img263.imagevenue.com/img.php?im ... 2_37lo.jpg

EDIT 3:
Za nejakych okolnosti ale rychlost padne zas na 30 Mbit a za nejakych sa to zas rozbehne. Najrozumnejsie bude pouzivat A/N a pockat.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"