Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

16cmfan napísal: Ut 08. Jún, 2021, 08:11 Bud chybny MT alebo zle nastavene. Tiez sa trosku rozpis lebo si to popisal jak tatar trosku. Ani tych 300 neni ok a za druhe
Keď nahodím starší firmware tak mi ide všetko 300Mbps ale po vypnutí edge mi to ide wifi 300 kábel 100
? Aky Edge ? Ako to mas zapojene vlastne ? Co znamena vsetko ide na 300Mbps ? Aj cez kabel ?
Edge som myslel klasicky microsoft edge-internetový prehliadač. Ale mislím, že mikrotik je v poriadku lebo keď nainštalujem na novo win tak to ide v poriadku a keď zapnem aktualizáciu a potom čo sa nainštaluje tak mi to už blbne win je maj 2021
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,
Používateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3659
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
Reputácia: 4
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Memnon »

tak si si asi eliminoval problem len na PC
ci ti aktualizacia neprepise driver na sietovky nejhakym basic; skus reinstall driveru
a inak ako dokazes napisat myslel a hned na to mislim?
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:ASUS Strix GeForce GTX1080ti@1949/12212 / SSD:Adata SX8200 Pro 1TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Fnatic Clutch2 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:HP Omen X 35
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

Odišiel mi router mikrotik 4011 nahrádzam ho tým istým, chcem sa spýtať či môžem v nom použiť zalohu z predošlého routra bez zmeny mac adresy.
Myslím tym nechať na novom jeho mac adresu.
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,
Používateľov profilový obrázok
Hexaris
Virtualizácia & Networking
Virtualizácia & Networking
Príspevky: 481
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
Reputácia: 42
Bydlisko: ///mammoths.doorbell.settlements

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Hexaris »

Ak mas export tak ho pouzi. Robis to na rovnake zariadenie tak nemusi byt problem. Jedine ak by bol velky rozdiel vo verzii, co by tu nemalo hrozit. Ten export si mozes prejst rucne a pozriet ci tam mas definovanu MAC ak nemas istotu. Bavime sa teda o plain exporte ...
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6740
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 71
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

mozes - idealne ked mas textovu (nie binarnu) zalohu. V najhorsom nieco drobne rucne dokopirujes / upravis. A kludne sa da prenasat konfiguracia aj medzi modelmi krizomkrazom.

edit : predbehol ma :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

K mikrotiku rb4011 mám napojené -Mac mini,Samsung tv, asustor nas a xbox serie x cez kábel wifi ide len iphone 12.Na mikrotiku v logu keď zapnem zariadenia tak mi ukazuje -Mac mini 1gb/s,Samsung tv 100mb/s,xbox serie x 1gb/s čo je všetko v poriadku. Asustor nas a iphone 12 mi neukazuje lebo sú furt zapnuté. Otázka znie prečo mi v xboxe pri teste rýchlosti siete ukazuje len 135mb/s a wifina ešte menej 98mb/. všade inde mi to ukazuje pri teste tak aku mám rýchlosť ináč mám rýchlosť 300mb/.Komunikoval som aj na fóre xboxu tam mi radili vy pnúť router povypínať všetky napojenia nechať len xbox a zapnúť router-nepomohlo.Dal som aj výrobné nastavenia a nič čo s tým asi je?
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6740
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 71
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

servus Pavol, bavime sa teda Mbps alebo Mbit/s (300Mbit/s, 135 Mbit/s, 98Mbit/s). Rychlost wifiny zavisi od jej nastaveni, ci pouzivas 802.11ac rezim alebo 802.11a, aky siroky mas kanal, ci je to 5GHz alebo nie (na 2.4GHz je vseobecne obrovske rusenie, v panelaku bez problemu nachytas 20 sieti na zabudovanu antenku), aky konkretny model mas
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_rm
atd, atd.
Co sa tyka rychlosti kabla, tam by to malo byt uz naplno - niezeby wirelesska nedokazala ist 300mbit/s. Ake mas pripojenie na internet ? Cez nejake radio nejakej malej lokalnej spolocnosti lebo byvas v rodinnom dome, alebo mas optiku lebo byvas v byte v panelaku ? Akym konkretnym sposobom si testoval - nejaky bandwidth test na internete ? Skusal si prenasat subory v ramci lokalnej siete, napriklad kopirovat z jedneho notebooka na druhy ? Dolezite je ake mas pravidla vo firewalle, ci a aky pouzivas mangling, NAT, atd, atd, je tam vela veci ktore vstupuju do hry.

Vseobecne, dosiahnut 300Mbit cez Mikrotik router musi byt absolutne jednoduche.

Vies nam spravit export nastaveni nech sa kukneme ? ked sa prihlasis SSHckom na router, /export a potom okopirovat vsetko co to vypise. Mozes zmenit nejake privatne udaje ako napriklad SSID na wifinu, nazvy interfejsov, atd.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6740
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 71
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

napriklad na ilustraciu : dal som si teraz dsl.sk a speedmeter. Viackrat za sebou, stvrtok 11:27am, vysledky mam okolo :
Rýchlosť Vašeho pripojenia je 93313.0 Kbps (Kilobitov za sekundu) alebo tiež 11664.1 KB/sec (Kilobytov za sekundu).

sedim v Bratislave na optike Pomaranču, 300Mbit/300Mbit, bez najmensieho problemu z Ameriky, z Ciech, z Londyna taham 299Mbit/s prakticky z kazdeho FTP aj web servera... tak nech mi niekto vysvetli preco na blbom lokalnom speedmetri nemam tie cisla. Chcem tym povedat ze nie je testovat ako testovat.

https://i.postimg.cc/76GB50GX/speed.png
napriklad tu, cez 37MB/s = 296Mbit/s z Brna, ceske vysoke uceni technicke (univerzita)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

mp3turbo napísal: Št 14. Okt, 2021, 11:26 servus Pavol, bavime sa teda Mbps alebo Mbit/s (300Mbit/s, 135 Mbit/s, 98Mbit/s). Rychlost wifiny zavisi od jej nastaveni, ci pouzivas 802.11ac rezim alebo 802.11a, aky siroky mas kanal, ci je to 5GHz alebo nie (na 2.4GHz je vseobecne obrovske rusenie, v panelaku bez problemu nachytas 20 sieti na zabudovanu antenku), aky konkretny model mas
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_rm
atd, atd.
Co sa tyka rychlosti kabla, tam by to malo byt uz naplno - niezeby wirelesska nedokazala ist 300mbit/s. Ake mas pripojenie na internet ? Cez nejake radio nejakej malej lokalnej spolocnosti lebo byvas v rodinnom dome, alebo mas optiku lebo byvas v byte v panelaku ? Akym konkretnym sposobom si testoval - nejaky bandwidth test na internete ? Skusal si prenasat subory v ramci lokalnej siete, napriklad kopirovat z jedneho notebooka na druhy ? Dolezite je ake mas pravidla vo firewalle, ci a aky pouzivas mangling, NAT, atd, atd, je tam vela veci ktore vstupuju do hry.

Vseobecne, dosiahnut 300Mbit cez Mikrotik router musi byt absolutne jednoduche.

Vies nam spravit export nastaveni nech sa kukneme ? ked sa prihlasis SSHckom na router, /export a potom okopirovat vsetko co to vypise. Mozes zmenit nejake privatne udaje ako napriklad SSID na wifinu, nazvy interfejsov, atd.
Mikrotik je tento RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN router mám v izbe , mám optiku 300/100 som na dedine a je to kablový operátor čo poskytuje tv a internet.Keď skúšam wihi na iphone tak mi ide 297 mbps,na xboxe to je 135 mbit/s. Wifi je 5 ghz wifi 2.4 ghz nepoužívam je vypnutá.Na mac mini mi to ukazuje rýchlosť 297 mbps

wifi 2GHz
name="Baldo_2GHz" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=00000000 arp=enabled interface-type=Atheros AR9300 mode=ap-bridge ssid="Baldo_2GHz" frequency=auto band=2ghz-b/g/n
channel-width=20/40mhz-Ce secondary-channel="" scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no
bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=Baldo_2GHz compression=no

1 R ;;; wifi 5GHz
name="Baldo_5GHz" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=00000000 arp=enabled interface-type=QCA9984 mode=ap-bridge ssid="Baldo_5GHz" frequency=auto band=5ghz-a/n/ac
channel-width=20/40/80mhz-Ceee secondary-channel="" scan-list=default wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no
bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=Baldo_5GHz compression=no



NAME MTU MAC-ADDRESS ARP SWITCH
0 R ;;; pripojene tesmedia
Tes-Media_Wan 1500 000000000 enabled switch1
1 S ;;; pripojene video
baldo_bluray 1500 000000000 enabled switch1
2 RS ;;; pripojene pc
baldo_pc 1500 000000000 enabled switch1
3 RS ;;; pripojene tv
baldo_tv 1500 000000000 enabled switch1
4 S ether5 1500 000000000 enabled switch1
5 S ether6 1500 000000000 enabled switch2
6 S ether7 1500 000000000 enabled switch2
7 S ether8 1500 000000000 enabled switch2
8 S ether9 1500 000000000 enabled switch2
9 S ether10 1500 000000000 enabled switch2
10 S sfp-sfpplus
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,
hubula
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 119
Dátum registrácie: Pi 10. Okt, 2014, 10:14
Reputácia: 3

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa hubula »

V prvom rade by som sa nespoliehal na speedtest v Xboxe. Akurat vcera som to doma skusal a tiez mi to nenameralo plnu rychlost mojho netu.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6740
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Reputácia: 71
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> .Keď skúšam wihi na iphone tak mi ide 297 mbps,na xboxe to je 135 mbit/s. Wifi je 5 ghz wifi 2.4 ghz nepoužívam je vypnutá.
>> Na mac mini mi to ukazuje rýchlosť 297 mbps

podla mna uplne doriesene :) inak mne osobne sa neprilis pacia tie automatiky na frekvencie na wirelesskach, ale na dedine na baraku to moze fungovat bez problemu (a zjavne aj ano ked pises 297Mbps). U mna v panelaku si to nelajznem.

Teraz som tahal https://postimg.cc/HrPKR8Bx
nerobil som detektiva Orieška ze odkial to islo, mozno z Nemecka, mozno z Anglicka, pri 35MB/s co atakuje maximum 300Mbit dratu na internet proste nemam dovod riesit. VMware security update balik.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2259
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Reputácia: 203
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

@Pavoluhliarik ešte napíš akú verziu fw máš v zariadení. Možno by som skúsil vypnúť frequency=auto a nastavil tam nejakú vnútornú frekvenciu napr. 5200 a ešte by som skúsil band=5ghz-a/n/ac zmeniť na only N alebo na only ac. Vyskúšaj a daj vedieť ...
Ešte tu chýba cfg firewall a Bridge ... Tam môže byť niečo, ale závisí to od verzie fw ...
Spoiler: ukázať
Intel i7 10700K Asus ROG Strix RTX 3080 OC Gigabyte Z490 AORUS Elite AC • 32GB DDR4 HyperX Predator 1 TB M.2 WD SN850
1 TB M.2 Kingston Corsair RM850 (2018) • Creative I-Trigue L3800Win 10Dell Gaming S2721 DGF • Logitech G513 + G403
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

fw 6.49
ako spravím to cfg firewall a bridge ináč firewall je základ wifi na inom zariadení ide 300mbps.
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,
Používateľov profilový obrázok
Jerry
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 2259
Dátum registrácie: Ut 22. Feb, 2005, 20:00
Reputácia: 203
Bydlisko: Trenčín

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Jerry »

Myslel som exportovať cfg firewall ... Bridge už netreba, máš najnovšiu verziu stable, tam už problém čo bol kedysi je vyriešený. Skúšal si zmeniť parametre tej wifi?
Podľa mňa to nepomôže, všetko pôjde ako išlo akurát ten črep pôjde svojich 130 ...
Spoiler: ukázať
Intel i7 10700K Asus ROG Strix RTX 3080 OC Gigabyte Z490 AORUS Elite AC • 32GB DDR4 HyperX Predator 1 TB M.2 WD SN850
1 TB M.2 Kingston Corsair RM850 (2018) • Creative I-Trigue L3800Win 10Dell Gaming S2721 DGF • Logitech G513 + G403
Používateľov profilový obrázok
Pavoluhliarik
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 134
Dátum registrácie: Ne 23. Nov, 2008, 19:34
Reputácia: 0
Bydlisko: Divinka

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od používateľa Pavoluhliarik »

ten črep je napojený na kábel nie na wifi
Spoiler: ukázať
Mini Pc-Apple Mac mini M1,Monitor-Dell Gaming S2721HGF,Mobil-IPhone 12,Router-MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN,Nas-Asustor AS6602T,

Návrat na "Siete"