ASUS router ako nastaviť QoS

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Matrix44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Ne 02. Nov, 2008, 18:56

ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa Matrix44 » St 18. Nov, 2020, 18:26

Ahojte,
potreboval by som poradiť ako poriadne nastaviť QoS na ASUS routery. Na router sa pripája cez deň PC, 3x notebook, 2x Xbox, 3x tablet, 4x telefón, 2x WiFi IP kamera a 1x Smart TV, 1x Android TV box, dúfam že som na nič nezabudol :(

Momentálne mám pre každé zariadenie podľa adresy MAC nastavenú prioritu. Poradíte čo nastaviť a na čo si dať pozor?

Špeciálne ma zaujíma ako nastaviť (zohľadniť) to, že sa od 24:00 hod. do 08:00 hod. (v noci) mi zvýši rýchlosť sťahovania a nahrávania?

Ďakujem a prajem pekný deň :)
@ Tiché PC: 3x Noctua NF-A14 PWM, 1x Noctua NH-D15 l CPU: Delid CPU IIntel Core i7-8700K, Hexa Core, 3.70GHz l MB: MSI Z370 TOMAHAWK DDR4 l RAM: G.Skill DDR4 32GB 3000-15 Trident Z Dual Kit l VGA: ASUS ROG Strix NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 l HDD1: Samsung SSD SSD850 EVO 250GB SATAIII, (540MB/s; 520MB/s) l HDD2: Seagate IronWolf Pro (NAS) 3,5" HDD 6TB 7200RPM, 256MB cache l HDD3: External HDD 3,5'' Seagate Expansion Desktop 2TB USB3.0 l DVD-RW: LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD+RW6x,DVD+R DL 8x l PSU: Seasonic FOCUS Plus 550 Platinum l CASE: Fractal Design Define R6 Black l LCD: iiyama ProLite XB2783HSU-B3 l CAMERA: Logitech QuickCam® Sphere AF l OS: Windows 10 Professional 64bit SK l

Užívateľov profilový obrázok
SKiLEX
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1535
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Re: ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa SKiLEX » St 18. Nov, 2020, 23:33

Co za model a rychlost internetu?

Chces pouzit adaptive qos
Kdo nic neprovedl, nemá se čeho bát!

Užívateľov profilový obrázok
Matrix44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Ne 02. Nov, 2008, 18:56

Re: ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa Matrix44 » Št 19. Nov, 2020, 13:28

Model ASUS RT-N66U. A jedná sa o WiFi pripojenie s rýchlosťou max. DOWNLOAD 30 Mbps, UPLOAD 8 Mbps cez deň. V noci sa rýchlosť zvyšuje podľa vyťaženosti, resp. voľnosti siete.
Momentálne mám nastavené tzv. "tradičné nastavenie QoS", kde som si definoval priority pre všetkých užívateľov ktorý sú oprávnení sa pripájať do siete.
@ Tiché PC: 3x Noctua NF-A14 PWM, 1x Noctua NH-D15 l CPU: Delid CPU IIntel Core i7-8700K, Hexa Core, 3.70GHz l MB: MSI Z370 TOMAHAWK DDR4 l RAM: G.Skill DDR4 32GB 3000-15 Trident Z Dual Kit l VGA: ASUS ROG Strix NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 l HDD1: Samsung SSD SSD850 EVO 250GB SATAIII, (540MB/s; 520MB/s) l HDD2: Seagate IronWolf Pro (NAS) 3,5" HDD 6TB 7200RPM, 256MB cache l HDD3: External HDD 3,5'' Seagate Expansion Desktop 2TB USB3.0 l DVD-RW: LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD+RW6x,DVD+R DL 8x l PSU: Seasonic FOCUS Plus 550 Platinum l CASE: Fractal Design Define R6 Black l LCD: iiyama ProLite XB2783HSU-B3 l CAMERA: Logitech QuickCam® Sphere AF l OS: Windows 10 Professional 64bit SK l

Užívateľov profilový obrázok
Matrix44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Ne 02. Nov, 2008, 18:56

Re: ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa Matrix44 » So 21. Nov, 2020, 04:46

Neviem docieliť, aby mi pri maximálnom nastavení rýchlosti sťahovania, aj takto PC sťahoval. Pre PC mám nastavenú prioritu najvyššiu kde je zadefinované že môže ísť až po 100 Mbps, ale pokiaľ je aktivovaný QoS, tak maximum čo pustí je 20 Mbps. Keď ho zruším, tak vybehne aj na 90 Mbps. Keď ho aktivujem tak opäť klesne na max 20 Mbps. A pritom hodnota uploadu - nahrávania je presne dodržaná nastavením, takže nie je vôbec obmedzovaná. Len nahrávanie - download je niekde blokovaný. Neviete kde? Ďakujem
@ Tiché PC: 3x Noctua NF-A14 PWM, 1x Noctua NH-D15 l CPU: Delid CPU IIntel Core i7-8700K, Hexa Core, 3.70GHz l MB: MSI Z370 TOMAHAWK DDR4 l RAM: G.Skill DDR4 32GB 3000-15 Trident Z Dual Kit l VGA: ASUS ROG Strix NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 l HDD1: Samsung SSD SSD850 EVO 250GB SATAIII, (540MB/s; 520MB/s) l HDD2: Seagate IronWolf Pro (NAS) 3,5" HDD 6TB 7200RPM, 256MB cache l HDD3: External HDD 3,5'' Seagate Expansion Desktop 2TB USB3.0 l DVD-RW: LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD+RW6x,DVD+R DL 8x l PSU: Seasonic FOCUS Plus 550 Platinum l CASE: Fractal Design Define R6 Black l LCD: iiyama ProLite XB2783HSU-B3 l CAMERA: Logitech QuickCam® Sphere AF l OS: Windows 10 Professional 64bit SK l

Užívateľov profilový obrázok
SKiLEX
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1535
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Re: ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa SKiLEX » So 21. Nov, 2020, 12:44

Podla mna mas na to proste slaby router

QoS je velmi narocne na CPU, a tvoj router ho ma nic moc
Kdo nic neprovedl, nemá se čeho bát!

Užívateľov profilový obrázok
Matrix44
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 113
Dátum registrácie: Ne 02. Nov, 2008, 18:56

Re: ASUS router ako nastaviť QoS

Príspevok od užívateľa Matrix44 » So 21. Nov, 2020, 15:44

Keď som zmenil obmedzenia sťahovania - downloadu aj pre priority: vysoká, stredná a nízka na 100%, tak to pustí skoro na 80 Mbps. Síce sa 10 Mbps niekde stratí, ale je to najlepšie možné nastavenia. Aj keď to samotné nastavenie mi logiku nedáva, tak uvidím ako to bude fungovať v praxi.
@ Tiché PC: 3x Noctua NF-A14 PWM, 1x Noctua NH-D15 l CPU: Delid CPU IIntel Core i7-8700K, Hexa Core, 3.70GHz l MB: MSI Z370 TOMAHAWK DDR4 l RAM: G.Skill DDR4 32GB 3000-15 Trident Z Dual Kit l VGA: ASUS ROG Strix NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5 l HDD1: Samsung SSD SSD850 EVO 250GB SATAIII, (540MB/s; 520MB/s) l HDD2: Seagate IronWolf Pro (NAS) 3,5" HDD 6TB 7200RPM, 256MB cache l HDD3: External HDD 3,5'' Seagate Expansion Desktop 2TB USB3.0 l DVD-RW: LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD+RW6x,DVD+R DL 8x l PSU: Seasonic FOCUS Plus 550 Platinum l CASE: Fractal Design Define R6 Black l LCD: iiyama ProLite XB2783HSU-B3 l CAMERA: Logitech QuickCam® Sphere AF l OS: Windows 10 Professional 64bit SK l

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"