Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa Googler1 » Št 01. Aug, 2019, 20:51

Zdravim som relativne novy uzivatel Mikrotiku a mam par nejasnosti a dotazov aj ked s niecim mi uz pomohli na inych forach tak este si nieco potrebujem ujasnit.
Moja siet vyzera momentalne takto:

VDSL modem v rezime bridge zapojeny do routeru Mikrotik RB3011UIAS v porte ETH1. Samotny internet sa vytaca na Mikrotiku cez vytvoreneho PPPoE klienta (premenovany na WAN)

Manazovatelny switch TPlink zapojeny do routeru ETH2. v routery mam nastaveny jeden bridge v ktorom su prebridgovane porty ETH2 - ETH5 (premenovany na LAN) zatial ale vyuzivam z bridgeu len ETH2 v ktorom je TPlink switch. V bridgei je povoleny HW offload.

V TPlink switchi su zapojene vsetky ethernet koncove zariadenia spolu s 1x AP Ubiquiti nanoHD + 1x AP Ubiquiti Mesh (vonkajsi) + dalsi TPlink switch ktory je na druhom poschodi a su v nom zapojene koncove zariadenia (dva servery) z druheho poschodia. Ten switch na druhom poschodi je ale nemanazovatelny

Prva vec ktorej asi uplne nerozumiem je firewall - Pravidla mam nastavene takto (pri dropovovacich pravidlach je zapnute logovanie):

Kód: Vybrať všetko

/ip firewall filter> print             Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0    ;;; Accept established and related packets      chain=input action=accept connection-state=established,related log=no log-prefix=""

1    ;;; Accept all connections from local network      chain=input action=accept in-interface=LAN log=no log-prefix=""

2    ;;; Accept established and related packets      chain=forward action=accept connection-state=established,related log=no log-prefix=""

3    ;;; Drop invalid packets      chain=input action=drop connection-state=invalid log=yes log-prefix="invalid-input"

4    ;;; Drop all packets which are not destined to routes IP address      chain=input action=drop dst-address-type=!local log=yes log-prefix="input-not-destinated-for-route-ip"

5    ;;; Drop all packets which does not have unicast source IP address      chain=input action=drop src-address-type=!unicast log=yes log-prefix="input-no-unicast-ip"

6    ;;; Drop all packets from public internet which should not exist in public network      chain=input action=drop src-address-list=NotPublic in-interface=WAN log=yes log-prefix="input-from-wan-but-should-no-exist"

7    ;;; drop DNS      chain=input action=drop protocol=udp in-interface=WAN dst-port=53 log=yes log-prefix="drop-dns"

8    ;;; drop DNS      chain=input action=drop protocol=tcp in-interface=WAN dst-port=53 log=yes log-prefix="drop-dns"

9    ;;; Drop invalid packets      chain=forward action=drop connection-state=invalid log=yes log-prefix="forward-invalid"

10    ;;; Drop new connections from internet which are not dst-natted      chain=forward action=drop connection-state=new connection-nat-state=!dstnat in-interface=WAN log=yes log-prefix="forward-new-wan-but-not-dst-nat"

11    ;;; Drop all packets from public internet which should not exist in public network      chain=forward action=drop src-address-list=NotPublic in-interface=WAN log=yes log-prefix="forward-wan-but-should-not-exist-in-public-net"

12    ;;; Drop all packets from local network to internet which should not exist in public network      chain=forward action=drop dst-address-list=NotPublic in-interface=LAN log=yes log-prefix="forward-LAN--but-should-not-exist-in-public-net"

13    ;;; Drop all packets in local network which does not have local network address      chain=forward action=drop src-address=!lan.adresa.siete.0/24 in-interface=LAN log=yes log-prefix="forward-LAN-but-no-lan-ip"

14    ;;; Drop new connections from internet which are not dst-natted      chain=forward action=drop connection-state=new connection-nat-state=!dstnat in-interface=WAN log=yes log-prefix="forward-new-from-WAN-but-not-dst-nated"

Kód: Vybrať všetko

ip firewall nat print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
0    chain=srcnat action=masquerade src-address=lan.adresa.siete.0/24 out-interface=WAN log=no log-prefix=""

1    chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=lan.ip.adresa.servera to-ports=443 protocol=tcp dst-address=wan.ip.adresa.routera in-interface=WAN dst-port=443 log=no log-prefix="" 
Vsetky pravidla by mali zodpovedat zakladnym pravidlam ktore doporucuje Mikrotik na Wiki webe okrem pravidla tykajuceho sa DNS ktore som pridal sam pretoze router pouzivam na ucely DNS. Tiez som pridal natovany port 443.

Log pri tychto pravidlach vyzera takto:

Kód: Vybrať všetko

18:06:09 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 92.118.37.70:50792->wan.ip.adresa.routera:3415, len 40
18:06:11 firewall,info forward-invalid forward: in:LAN out:WAN, src-mac XXXXX, proto TCP (RST), lan.ip.adresa.zariadenia:51742->17.142.171.9:443, len 40
18:07:41 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 185.176.27.18:55490->wan.ip.adresa.routera:7001, len 40
18:07:44 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 5.188.86.114:53104->wan.ip.adresa.routera:33852, len 40
18:07:52 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 198.108.66.80:18098->wan.ip.adresa.routera:443, len 40
18:07:52 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 198.108.66.80:18098->wan.ip.adresa.routera:443, len 40
18:08:38 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 89.248.160.193:42224->wan.ip.adresa.routera:7598, len 40
18:09:44 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 5.188.86.114:53104->wan.ip.adresa.routera:3254, len 40
18:10:44 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 92.119.160.125:45001->wan.ip.adresa.routera:10249, len 40
18:10:52 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 185.175.93.45:53727->wan.ip.adresa.routera:3386, len 40
18:11:09 firewall,info forward-invalid forward: in:LAN out:WAN, src-mac XXXXX, proto TCP (RST), [b]lan.ip.adresa.zariadenia[/b]:51744->17.252.91.246:443, len 40
18:11:09 firewall,info forward-invalid forward: in:LAN out:WAN, src-mac XXXXX, proto TCP (RST), [b]lan.ip.adresa.zariadenia[/b]:51744->17.252.91.246:443, len 40
18:11:34 firewall,info forward-invalid forward: in:LAN out:WAN, src-mac XXXXX, proto TCP (RST), [b]lan.ip.adresa.zariadenia[/b]:51743->17.167.194.230:443, len 40
18:11:36 firewall,info forward-invalid forward: in:LAN out:WAN, src-mac XXXXX, proto TCP (RST), [b]lan.ip.adresa.zariadenia[/b]:51745->17.134.127.250:443, len 40
18:13:02 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 185.176.27.166:55523->wan.ip.adresa.routera:58700, len 40
18:13:39 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 185.222.211.114:55704->wan.ip.adresa.routera:3313, len 40
18:13:40 firewall,info invalid-input input: in:WAN out:(unknown 0), src-mac XXXXX, proto TCP (RST), 34.241.240.50:443->wan.ip.adresa.routera:51490, len 40 
Log je z dnesneho dna. Podobne zaznamy sa opakuju v logu dlhodobo a ako vidite tak velmi casto a mozno sa mylim ale myslim si ze ak nejaka siet nastavena spravne tak pouzitie drop pravidla by mala byt anomalia ktora si vyzaduje pozornost hlavne preto ze su pouzite len pravidla doporucene samotnym mikrotikom a myslim si ze by mali zodpovedat standardnej prevadzke. Takze moja otazka teda znie: Je moj predpoklad spravny a mam nieco zle nastavene alebo je taketo dropovanie v praxi bezne a netreba sa tym zaoberat?
Dalsia otazka ktora sa tyka logu/firewallu je ze posledne dva zaznamy (ale aj dalsie) v logu sa tykaju mac adresy ktora sa uz niekolko dni nevyskytuje v mojej sieti (to zariadenie realne nie je na blizku). To znamena ze logicky toto zariadenie nemohlo poslat ziadny request do internetu ale ako je potom mozne ze nejaky server (konkretne censys.io) sa snazi spatne komunikovat s tymto zariadenim resp. s routerom ked to zariadenie je uz niekolko dni mimo siete?

Dalsia vec na ktoru sa chcem spytat sa tyka vytvorenia hostovskej siete pre wifi AP Ubi ktora bude izolovana od LAN. Cital som ze na tento a podobne ucely sa pouzivaju prave VLANy ale chce, sa spytat preco nie je lepsie na tento ucel vytvorit v mikrotiku dalsiu adresu resp. siet v casti /ip/addresses? Ak je to uplna blbost a nema to ziadne vyhody alebo by to ani nefungovalo napiste mi preco.
Keby som to teda riesil cez VLANy potreboval by som aby siet fungovala takto:

1. Normalna interna LAN v ktorej sa uvidia vsetky zariadenia (vratane servera)
2. Izolovana hostovska Wifi siet ktora vobec neuvidi zariadenia v LAN sieti pripadne hostia v tejto sieti uvidia len vybrane zariadenia z LAN siete ktore budem chciet zdielat (napr. tlaciaren).
3. Planujem na Mikrotiku spravit VPN tunel pre zabezpecene pripojenie z internetu do servera takze zrejme budem potrebovat tretiu VLANu pre VPN klientov tak aby po pripojeni do LAN nevideli vsetky zariadenia v sieti ale iba vybrany server

Da sa to spravit? Ako najlepsie a najbezpecnejsie? "topologiu" siete na zaciatku prispevku som napisal preto aby ste mi mohli poradit ak je niekde chyba alebo sa da nieco vylepsit (napr. asi je lepsie pouzit v sieti jeden switch ale ak su dva znamena to automaticky problem/spomalenie apod.?) Ak nie su dva switche problem ale zalezi na ich parametroch napiste mi to.
Diky za rady.

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Št 01. Aug, 2019, 22:27

Prva cast je na kristalovu gulu, toto fakt nie. Jedna z moznosti je problem medzi pravidlami, verzia ros, podvrhnuta IP [botnet] ... a k nazoru k tzv. doporucenym pravidlam, to je kapitola sama o sebe.

K druhej casti, ak nemas moznost napojit ethernet rovno na MT tak potom nahod vlan-u. Kludne si nastav dhcp - arp for leases. A ak mozes do MT tak kludne by stacilo pravidla na samotne rozhrania, ale ak chces, sprav si separe rozsah. Pre pristup k inym zariadeniam bude potreba pridat pravidla zvlast.

Este k serveru, nakolko je tam klasicky switch, tak vlan-u jedine po ten prvy switch. Su switche (lacaky) ktore ju dokazu preniest, ale to uz by si ich musel riesit priamo na serveroch (zbytocna komplikacia).

Alebo to vytrhat vsetko a hodit to na jeden poriadny switch kde si to cele osefujes na jednom mieste.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 02. Aug, 2019, 02:14

diky za odpoved.
Ethernety mozem zapojit priamo do MT ale problem je ze MT ma len 10 portov a ja potrenujem 15 (vratane druheho poschodia). Ten MGMT TPLINK ma 16 a zdalo sa mi zvlastne kombinovat na ucely swichovania MT a TPLINK. Skusim to teda cez VLAN.
Tymi "pravidlam pre pristup k inym zariadeniami" myslis firewall pravidla ze? To napadlo aj mne lenze v takom pripade budu tie ine zariadenia v sieti vzdy viditelne pre vsetkych akurat FW pri pokuse o pripojenie zablokuje/povoli pristup do vybraneho zariadenia a ja som to planoval tak ze tie zariadenia v sieti budu viditelne iba pre niekoho.

A k tej prvej casti: Co by si v pripade takehoto logu robil ty?

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Pi 02. Aug, 2019, 07:15

No sub_zero ti to v podstate uz napisal, tak to sprav ako popisuje. Aspon jeden clovek mal gule to precitat :) ... vratane mna.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa Googler1 » Pi 02. Aug, 2019, 14:12

ja som tam na to reagoval:

- takze aj podla tebe je bezny taky casty vyskyt invalid packetov a netreba to riesit?
To filtrovanie pristupu do zariadeni cez FW sice spravit mozem ale potom sa aj tak v sieti uvidia vsetky zariadenia akorat FW do nich bud povoli alebo zakaze pristup a ja som to chcel spravit tak aby sa tie zariadenia bud videli alebo nie.

Konkretne potrebujem spravit toto ak sa to da:

- V privatnej LAN sa uvidia uplne vsetky zariadenia
- v hostovskej budu viditelne len niektore vybrane zariadenia (koncove zariadenia uvidia napr. len tlaciaren)
- VPN klienti uvidia zase len ine vybrane zariadenia (VPN klienti uvidia napr len jeden server ale druhy nie)

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa YTdecoy » So 03. Aug, 2019, 00:05

Tak vlan-a to splna, sprav si hybridne porty, ci uz tagovane alebo nie, je to na tebe. Pripadne cez ip a forward pravidla. Skus si to na nejakom zariadeni otestovat a postupne si to pridavaj aby si sa v tom nestratil.

Uplne bezne mam takto unifi vlanu pre guest ssid a vnutorne ssid + vlan-u na feeeradius alebo policy server na ws. Doporucujem pozriet wiki, je to celkom dobre napisane na pochopenie.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa Googler1 » So 03. Aug, 2019, 13:16

no zistil som ze ten "hlavny" switch co pouzivam ( TL-SG1016PE) sa sice tvari ako mgmt switch ale v nastaveniach VLAN nie je nic take ako trunk, access alebo hybrid port takze budem musiet hladat este alternativu tychto nastaveni v tom switchi.

Googler1
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 184
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa Googler1 » Po 12. Aug, 2019, 23:43

Oproti tomu co som pisal v prvom prispevku som z MK vymazal bridge (pretoze nemam vlastne co bridgeovat - ako som pisal predtym, vsetko mam zapojene priamo vo switchi) a port ETH2 som premenoval na LAN.
Vlany na tplinku a MK som nastavil a zatial je vysledok taky ze na kabloch mi net ide ale na UBNT APckach nie. Neviem preco - pripojim sa aj na guest aj na privat ale net nejde + na wifi klientoch mi neprideli ip podla dhcp poolu v MK ale nejaku "nahodnu ip. Navyse wifi klienti maju inu masku (mali by mat 255.255.255.0 ale maju 255.255.0.0) takze ani nemam ako otestovat ci vlany splnia ucel oddelenej siete
NA MK som postupoval podla tohto videa: https://www.youtube.com/watch?v=T0y1F3JmSZc
s tym rozdielom ze ako adresy pre vlany som pouzil 192.x.x.x namiesto 10.x.x.x a WAN ip som nevytvaral lebo uz bola vytvorena automaticky (v MK sa zobrazuje okrem adries vlan aj verejna ip od isp) + som vytvoril pre obidve vlany dhcp server a pool cez dhcp setup v MK + do FW som doplnil forward pravidla na zakaz pristupu z guest do privatu

V pripade tplinku som postupoval podla tohto videa https://www.youtube.com/watch?v=T0y1F3JmSZc
V privatnej vlan su takovane len porty routera a APciek ostatne porty su untag. V guest Vlan su pridelene len tagovane porty routera a APciek (ziadne ine porty v gueste nie su)
Co sa tyka PVID tak v PVID 1 su porty routera a APciek. Spravil som to tak pretoze som iekde cital ze v TPlinku je PVID 1 nieco ako alternativa pre trunk Ostatne porty maju potom pridelene PVID privatu

V UBNT CTR som potom uz len v casti network vytvoril dve corporate siete s identickymi adresami vlan a pridelil som im vlan id a vypol DHCP. Nasledne som v casti Wireless network vytvoril dve SSID znova s prislunymi vlan id.
Stale mi ide net iba "po kabloch" ale cez AP nie. Skusal som aj moznost namiesto profilu corporate network pouzit profil vlan only ale ani to nepomohlo.

YTdecoy
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 27
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Re: Dotazy - Mikrotik + Ubi - Firewall, hostovska siet, VLAN

Príspevok od užívateľa YTdecoy » Ut 13. Aug, 2019, 21:33

No nebolo by lepsie to proste nakreslit ? Screen z terminalu, wboxu, pripadne z toho tplinka :) To ze dostanes divnu IP, predpokladam 169.x je stav ked jednoducho nedostanes IP z dhcp po urcitom case. Na test sa pripoj s PC do portu pre AP, nastav si ho ako netagovany a budes vediet hned.

V NMC to mas zrejme dobre nastavene, hladaj si chybu v MT alebo tplinku.

btw: vlan1 je uplny zaklad pre switch, v nej idu switch data (control) + user traffic. Ta existuje vzdy.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"