Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6357
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Št 28. Dec, 2017, 20:00

hmm, divne. mam normalne v System->SNTP zadane casove servery a aj po restarte routra si to natiahne presny cas z nich.
Obrázok
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3639
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Št 28. Dec, 2017, 20:47

Ako primarny pouzivam 62.168.116.66 a funguje OK.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3656
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Št 28. Dec, 2017, 20:50

ja SNTP v menu ani nemam. nemal som tam vlastne nic, ked som manualne nainsaloval package ntp tak mi pribudli polozky NTP Client a NTP Server. Pod NTP client mam iba hornu cast tvojho screenu po dynamic servers, pricom server dns names tam ani nemam. RouterOS 6.41
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 6357
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shiro » Pi 29. Dec, 2017, 10:13

Ak si sa hral s packagami, tak tam moze daco chybat. Nikdy som s nimi nic nerobil, router povodne prisiel s RouterOS v5.26 ci tak nejak, a vsetko ostalo rovnako aj po updatoch na 6.39 a 6.41.
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

xvydra
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 482
Dátum registrácie: St 27. Aug, 2008, 16:39
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa xvydra » So 30. Dec, 2017, 17:31

Konečne mám linku 500/50

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4103
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » So 30. Dec, 2017, 20:40

dostanes cez speedtest tolko ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 30. Dec, 2017, 22:02

urcite nie, pretoze tieto mydlove krabicky nemaju najmensiu sancu vygenerovat tolko. Moznoze UDP kraviny napise, ale TCP bez sance.
Keby si mal Mikrotik na x64 platforme, bez problemu spravis. Orangeova optika tolko da, nema problem, porty v sixe a na zahranicnych konektoch nemaju vypeckovane na maximum.

Na Xeonoch dokazem vygenerovat 17Gbit/s trafficu na masine. Ked potrebujes viac, musis robit bandwidth test "cez" Mikrotik, nie "z" mikrotiku.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4103
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Chris » So 30. Dec, 2017, 22:14

mp3turbo napísal:
So 30. Dec, 2017, 22:02

Na Xeonoch dokazem vygenerovat 17Gbit/s trafficu na masine. Ked potrebujes viac, musis robit bandwidth test "cez" Mikrotik, nie "z" mikrotiku.
17Gbit preroutovany traffic ? to je ten server pripojeny cez qsfp ci 2x sfp+ a LACP ? Realne to take cisla dosahuje ci to bol len benchmark ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa mp3turbo » So 30. Dec, 2017, 23:28

zvirtualizovany na 40Gbit mellanoxoch connect-x3, preklopene na 56Gbit/s cez novy firmware. Samozrejme mikrotik nema take drivre nativne.

take cisla dosahuje samozrejme len s velkymi paketmi. VMware NSX na tej istej konfiguracii je rychlejsi - robi okolo 25Gbit/s, zataze CPU si nepamatam, niekde okolo polovice.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

chatpall
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 292
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Bydlisko: Ziar nad Hronom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa chatpall » Pi 12. Jan, 2018, 11:31

ahojte.

viete mi niekto poradit. nastavujem mikrotik hap as lite ako domaci router - bridge pre existujuce lokalne pripojenie v obci, ktore je robene cez antenu xtc lite5. priamym napojenim na antenu pripojenie do netu funguje. pri pokuse nastavit router ako bridge vsak pripojenie vypisuje problem s DNS. cela konfiguracia je robena cez ich quick config. vsetko je prakticky OK. diskusia s providerom je myslim ok, vie sa zastavit a pozriet to, nechce sa mi ale cakat a mozno som len nieco prehliadol. DHCP je dyn. rozsah adries OK, interfejsi su vsetky ktore maju byt. NAT je OK. Ak je mozne najst radu, diky.
Všetko o materiáloch

MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2311
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 12. Jan, 2018, 19:02

skus nastavit ARP proxy a povolit remote DNS request

chatpall
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 292
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Bydlisko: Ziar nad Hronom
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa chatpall » Pi 12. Jan, 2018, 21:44

aj arp aj remote request su v defaulte ativne. spojenie ale zvlastne po otvoreni okien v konfigu a ulozeni zacalo fungovat.

diky.
16cmfan napísal:
Pi 12. Jan, 2018, 19:02
skus nastavit ARP proxy a povolit remote DNS request
Všetko o materiáloch

MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2311
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Feb, 2018, 11:07


Užívateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1773
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22
Bydlisko: Hrachovište
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Pepeb007xx » Št 01. Feb, 2018, 11:19

akoze, cakal som, ze ked vydaju toto tak MIKROTIK RB951G-2HnD pojde s cenou dole, kvoli tomu, ze tento je lepsi alebo teda, skor novsi model s lepsim CPU ale nie, cena drzi, uvidime casom, kazdopadne toto je pomer cena vykon rovnako dobre ako pri MIKROTIK RB941-2nD-TC hAP lite
PC i5 2500K@4,2 GHz NH-D14 RAM16GB GPU1060 SSD500GB HDD3TB PSU 400W LCD 24'' OS Win10PRO Router Mikrotik RB941-2nD-TC
Car Mazda 3 HatchBack 2014 RedSoul® G2.0l 88kW/120HP Wheels Mazda 215/45 18" Silver NavigationRear cameraCHSKY Horn
Phone  iPhone 7 Plus 256GB Jet Black Case All  Silicone Cases + 27pcs PowerBank Xiaomi Mi 10000mAh
Mac  iMac 21,5" Mid 2011 i5@2,5GHz RAM8GB GPU6750M SSD250GB macOS High Sierra Router Mikrotik 951G-2HnD

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2311
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Št 01. Feb, 2018, 11:28

Obdobna 962 so SFP portom je 2x drahsia... ma ale o jednu antenu viac sa mi zda. Inak toto je super dual volba

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"