Mikrotik - pre zaciatocnikov

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3065
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 27. Aug, 2017, 10:10

Dakujem za rychlu pomoc. Vyskusam a dam vediet. Co som cital na MikroTik fore, tak ako radary sa "tvaria" aj niektore iPhone telefony a potom odpajaju zvysne zariadenia. Mne toto robi Samsung Galaxy. So starsim RouterOS to chodilo bez problemov - nevsimol som si ale od ktorej verzie sa to zmenilo.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2180
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ne 10. Sep, 2017, 14:25

Ahoj pomohlo to ?
Diablo 3: Sestnastka#21655 ► Elite Dangerous: Sestnastka ► Star Citizen: 16cmfan - referal kód: STAR-RKHJ-993K

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3065
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 10. Sep, 2017, 14:35

Áno, funguje bez problémov. Ďakujem.

Drakomir
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Št 28. Sep, 2017, 11:48

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Drakomir » Št 28. Sep, 2017, 12:21

Zdravim, mam otazku na napajanie mikrotik switchov a routrov cez PoE:

- na aké vzdialenosti je to možné?
- či a ako sa pri tom zníži rýchlosť, hlavne je vôbec možné mať 1Gbps ethernet cez PoE?
- pri routroch a switchoch, ktoré majú PoE out, je možné vytvoriť "reťaz" za sebou napojených zariadení napájaných z jedného bodu?

Alebo je to skôr len o tom, že ok na 50m kábli som síce dotiahol cez PoE in napájanie pre 1Gbps switch, ale jeho PoE out dokáže napájať akurát tak jeden WiFi AP, ktorý je hneď 2m vedľa a ďalší cca 50 - 75m vzdialený 1Gbps switch to už nedokáže napájať?)

Užívateľov profilový obrázok
Lukas Matula
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 554
Dátum registrácie: Št 05. Mar, 2015, 21:57
Bydlisko: Gbely
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Lukas Matula » Št 28. Sep, 2017, 23:33

Ciste data, ak je OK kabel do 150m. POE ideal tak do 50m skrz straty (cim vacsie napatie tym lepsie - ohm zakon nepusti), retazit mozes, ak prvy zdroj utiahne vsetko na konci a postupne odpocitavas. Proste kazdy nasledujuci poe out musi prudovo davat vsetko co je za nim. Giga poe mozes mat bud od mikrotiku tu ich kravinu alebo nieco co je 802.3at. Ubiquiti ma tiez nieco v ponuke ...

btw 6.40 verzia ukazuje na poe vystupoch nahodne skrat (nezapojene) ... uvidim ci fw upgrade pomoze ... just mikrotik :D
.: LaCosta :. .: Hexarim :.
.: Človek plánuje, boh sa smeje ... :.

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2180
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Pi 29. Sep, 2017, 13:25

odporucam ist na ispforum.cz - je tam vela poskytovatelov a ti s tym maju dennodenne skusenosti
Diablo 3: Sestnastka#21655 ► Elite Dangerous: Sestnastka ► Star Citizen: 16cmfan - referal kód: STAR-RKHJ-993K

Drakomir
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 2
Dátum registrácie: Št 28. Sep, 2017, 11:48

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Drakomir » So 30. Sep, 2017, 09:51

Ďakujem za info, pozrel som si aj ispforum.cz niekde tam narazim aj na podobne info..

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3643
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 03. Okt, 2017, 17:55

naco ma vacsina lacnejsich Mikrotikov n/ac standarty ked ma len 100mbps porty ? resp. naco to robia.... potreboval by som nejaky router so dobrou Wifi a hlavne Gb porty
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
16cmfan
VIP
VIP
Príspevky: 2180
Dátum registrácie: Ne 12. Júl, 2009, 09:31
Bydlisko: Bardejov
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa 16cmfan » Ut 03. Okt, 2017, 18:36

RB962... inak v bytovke sa mi 5ghz vyplatilo a kedze mam NAS po wifi len streamujem a tam mi staci 100mbps... ja mam RB952...
Diablo 3: Sestnastka#21655 ► Elite Dangerous: Sestnastka ► Star Citizen: 16cmfan - referal kód: STAR-RKHJ-993K

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3643
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa shajek » Ut 03. Okt, 2017, 19:09

hej, len ta logika .. davat n a ac, ked ma 100vkove porty ....
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3065
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ut 03. Okt, 2017, 19:44

Logika je v tom, ze je to lacnejsie a dobre riesenie pre ludi, ktori maju 2,4 GHz pasmo moc obsadene. Vykonovo je to samozrejme mimo, ale pokrytie je isto lepsie.

LordKJ
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6593
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava/Kežmarok
Kontaktovať užívateľa:

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa LordKJ » Po 16. Okt, 2017, 10:25

[......]

tomaash
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 38
Dátum registrácie: So 26. Nov, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa tomaash » St 18. Okt, 2017, 17:33

Veru treba.
A nezabudnut pri tom na vsetkych ostatnych WPA2 klientov v sieti.

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3145
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 19. Nov, 2017, 20:59

pouzivate niekto mikrotik s PoE funkciou? mam tento model https://mikrotik.com/product/RB951Ui-2HnD (v podstate som ho kupil omylom) a rozmyslam o vyuzitelnosti PoE, kedze podla specifikacie to vie dodat cez PoE port len 0,5 A, a neviem ci existuje zariadenie ktorej by to stacilo, resp. ci dodavany adapter 24V/0,8A vobec staci na napajanie routra a PoE zariadenia zaroven
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: nVidia Geforce GTX970 OC HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3065
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Mikrotik - pre zaciatocnikov

Príspevok od užívateľa Odar » Ne 19. Nov, 2017, 22:48

Ja som to len narychlo skusal z hAP ac do toho, co mas ty a fungovalo to bez problemov. Tusim som tam mal 10 m kabel.

EDIT: Sorry, skusal som to s RB951G-2HnD, ty mas bez G :) Ale v principe by to malo byt jedno.

Napísať odpoveď

Návrat na "Siete"