Nie som ziadny odbornik na pneu, ani nejazdim na doraz a neporovnavam rozne modely, ale kedysi (este na BMW) som vyberal vzdy podla ADAC testov. Nebral som nutne aktualneho vitaza, ale pokial sa za posledne 3 roky nejaky model umiestnil na poprednych miestach, je velka pravdepodobnost, ze ta pneu bude dobra. Testy su nasledovne:
- Zimne pneu:
2011 -
2012 -
2013
- Letne pneu:
2011 -
2012 -
2013
Podla tychto poslednych testov by som medzi dobre zimne pneu zaradil
Continental ContiWinterContact TSxxx,
Dunlop SP Winter Sport 4D,
Michelin Alpin A4 a mozno aj
Goodyear UltraGrip 8.
Z letnych by som to videl na
Continental ContiSportContact 5 (predosle roky vyhravalo
ContiPremiumContact),
Dunlop Sport Maxx RT (predosle roky sa dobre umiestnili
Dunlop SP Sport Fastresponse), no a dalsi model neviem vybrat. Je to prilis nahodne. Jeden rok nieco, druhy rok uplne ine modely. Asi bude dobre pockat na jar, ked vyjde ADAC Sommerreifen 2014 test.
Treba vsak povedat, ze v testoch sa v dolnej casti rebricka drzia skor take pochybne znacky. Nakupom od overeneho vyrobcu sa snad nic nepokazi. Ja sam som v lete jazdieval na Michelinoch a v zime som mal Dunlop SP Winter Sport 3D, nezaznamenal som ziadne vyrazne problemy. Aj na zasnezenych cestach som sa so zadnym nahonom v pohode rozbiehal do kopca, kde sa vselijaki skodovkari-majstri sveta smykali do boku. Otazka je, nakolko to bolo kvoli pneumatikam a nakolko kvoli umeniu slovenskych soferov dupat pri rozbiehani na snehu na plyn.
Pekne farebne tabulky ma aj TireRack.com, ale tam to vychadza z hodnoteni ludi. Skor ako laboratorny test to treba brat statisticky a vieme dobre, ako by v takom "teste" skoncila znacka Skoda a Mazda na Slovensku. Vypovednu hodnotu nech si kazdy urci sam pre seba.
- Leto:
Extreme Perf. -
Max Perf.
- Zima:
klik (moje byvale Dunlopy su na prvom mieste \o/)
No a keby si chcel mat uz uplny prehlad v recenziach, tak timne pneu
tu, letne pneu
tu. Continental dost valcuje konkurenciu v zime. A ked si pozries prehlad letnych, je to sice velmi rozne, ale stale akosi nevyhravaju vselijake Avony, Nexeny, Nankangy, atd.
Takze ja vzhladom na testy a subjektivne sympatie k znackam hlasujem za tie Continentaly alebo Dunlopy na zimu a na letne pneu by som si asi pockal na ADAC 2014 test. Pokial sa bavime o zimnych pneu na zimu 2014, tak samozrejme aj tam by som si pockal na dalsi test.