ktory win server pre domace pouzitie?

Všetko o serverovom operačnom systéme Microsoft Windows Server...
Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 30. Mar, 2014, 01:34

Ahojte,

kedze s win servermi nemam vobec skusenosti, chcel by som si nechat poradit po ktorej verzii siahnut pre domace pouzitie. Hlavnym cielom je zabezpecit filesharing, redundanciu dat a vyuzit nejake funkcie na ktorych sa clovek trosku priuci.

Prevadzkovat sa to bude na hp microservery N40L s 2GB ram, takze vykonu na rozdavanie nie je. Uz dva tyzdne skusam rozne OS ci uz v ostrom alebo cez virtual. linuxove alternativy som predbezne zavrhol, freenas, openmediavault a podobni neposkytuju vyznamnu funkcioanlitu navyse oproti NAS-kovym OS, teda ked neratam vyssi hruby vykon (viem ze do OMV sa daju doinstalovat veci, ale ja debian povazujem za na moj vkus trosku uzavrety OS s limitovanym poctom dostupnych aplikacia napriek 3rd party repozitarom a najma sucasny OMV je zaloceny este na starom squeeze).

zaujimavo vyzera xpenlogy (x86 verzia Synology DSM), ale nepaci sa mi ako je rieseny monitoring SMART (neukazuje chyby), mozno DSM5 to poriesi.

Takze momentalne to vyzera na windows, ale mam problem sa vyznat v v tych verziach.
Rozhodujem sa medzi Win 2008R2 Fundametntals, Home Server 2011 alebo 2012 Essentials, prip este klasicke Win 7.

Ake funkcie mozu byt uzitovne v domacom prostredi? Predpokladam ze riesit active directory nema zmysel ak mam v sieti jedno pc s dvoma uzivatelmi (je ale aj druhe pc cez vpn u rodicov).

Co by som chcel riesit:
- uspora energie - umoznuju dane OS riesit nejaku formu hybernacie kvoli uspore enegii? NASko mam nastavene tak, ze zapina kazdy den o 17:00 a vypina o 02:00. Idealne by bolo keby mohol byt system uspany a prebudil by sa iba v momente ked niekto nieco od neho chce. Da sa toto nejako riesit? Cez virtual som moznost hybernacie nenasiel
- redundaciu dat - viem ze vo win 2012 existuje nieco ako storage spaces, otazka ake vyhody - nevyhody prinasa oproti RAID 1 alebo 5. Je mozne RAID 1 pole (ak by som mal iba 2 disky) neskor upgradovat na RAID 5 (ked ich pridam dalsie 2). Ako sa sprava redundancia k systemovej particii na WIN (neskor by ho chcel prestahovat na samostany disk). Ake mam moznosti vytvorit redundanciu dat, ak chcem zachovat moznost ich precitania aj v pripade havarie softveru?
- klasicky filesharing - toto asi nebude problem, ale chcel by som aj NFS, to asi bude s WIN nezlucitelne, co?
- mediaserver - Plex alebo Serviio - toto asi tiez nebude problem
- nejaku formu weboveho interfacu - mam remote desktop aj KVM, ale webovky mam rad
- pristup z WANu - neviem ci toto je realne, nakolko zvonka by som pristupoval jedine z roboty, a tam ziadne ine porty ako 80 a 443 nemam povolene
- chcel by som vyskusat aj to, ze uzivatel cez remote desktop ma k dispozicii ako keby vlasty stoj - neviem ako sa to odborne vola. Nato tie mnou vyssie vymenovane edicie budu asi malo, co?

Sorry ze som sa tak rozpisal, snad mi niekto bude vediet poradit.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 30. Mar, 2014, 08:37

idem po bodoch :

1) uspora energie : neviem, v tomto neporadim, mna taketo veci nikdy nevzrusovali. Takisto na trojhrncovych autach nejazdim a som velmi rad ze 10 rokov slovaci riesia sracky preskocene rozvody a prasknute hlavy s 1.2htp a ja ziadne take problemy nemam... a proste ich z celej hlavy odmietam lebo su proti prirode, uz mam nachystany sesthrnec ktory ani nema 2x DOHC a ma otackomer s osmickou (=nie je to chrochtak). Pre tvoje info si zrataj co usetris rocne ked mas spotrebu 40W na tvojom miniserveriku : 0.04 [kilowatt] x 24 hodin denne x 365 dni rocne = 350kWh energie = MENEJ ako 2000 korun rocne = 170 korun MESACNE = 6 eur MESACNE a to sa bavime o pripade ZE CELY TEN CAS JE NAS VYPNUTE, CO SA SAMOZREJME NESTANE. Cize v reali usetris MENEJ AKO 4eura mesacne lebo serverik ti ide 7 hodin z 24 takze pomerovo ku 6 euram... Este furt sa ti chce "setrit" a riesit tuto problematiku dva tyzdne a zabijat svoj cas ? Prestan fajcit, usetril si 100 eur mesacne. Prestan slopat s kamaratmi po krcmach alebo kávičkovať v restauraciach, usetril si dalsich 150. V robote sprav jednu jedinu hodinu mesacne nadcas, zarobil si daleko viac ako 4 eura... atd, atd. Chapeme sa preco turbo neriesi spotrebu takychto kokocín ? Okrem ineho zastavovanie a spustanie diskov im nesvedci, oni sa daleko radsej tocia v kuse. Chapeme sa preco turbo nema problem jazdit v Bratislave 99.9% sam na dvojtonovom sedemmiestnom 5.2metrovom sestvalci s perfektnym zvukom, superrychlym kurenim v zime a fantasticky vyrovnanymi prvymi a druhymi harmonickymi ked otoci 9000km rocne na takomto aute a preco ho spotreba ani trochu netankuje ? Radovy sestvalec je to najprirodzenejsie co pre motorizmus existuje. A tych 350eur co mam rocne vyssiu spotrebu nemusim investovat na prasknute hlavy 1.2htp a preskocene rozvody... a oproti dieslu setrim 2000eur kazdy rok a pol za DPFko lebo to by som okamzite znicil pri mojich jazdach.

2) Storage spaces mozes rozsirit v buducnosti ked pridas disky - klasicky software RAID system vo WIn2008/2012/R2 NEROZSIRIS online. Ked chces ist na klasickom RAIDe z 9TB na 12TB pridanim noveho 3TB disku, musis vsetky data vykopirovat von (dva dni), znicit pole, vytvorit nove a inicializovat tri dni, nakopirovat data naspak (dalsie dva dni). Okrem roboty na tyzden teda mas nutnost niekde zohnat, pozicat whatever obrovske kvantum diskov, riesis ako ich pripojit a nakrmit datami (lebo 10 diskov do tvojej bedne nepripojis ze nie, takze to pojde cez siet), riesis redundanciu (co ked sa ti zdrbe niektory z tych novych neznamych diskov v procese kopirovania, dojdes o data ?) atd, atd.

Storage Spaces rozsiris online. Ma mnohe vyhody ale aj nevyhody, neda sa to kratko zhrnut, artiklov na internete je dost, hladaj a studuj please. Moznost citat data v pripade havarie softu tam samozrejme je, doporucujem mat oddelene pole pre data a samostatny disk/disky pre system na bootovanie. Ja bezim doma políčko tak ze mam datove disky a jeden jediny systemovy 160GB 2.5" sráč co som vytiahol niekde zo suflika. Systemove veci nemenim ako na beziacom pase, mam take disky tri (este jednu 320GB a jednu 500GB srandu ktore momentalne pouzivam ako externe na prenos dat a skusanie), ked sa mi to totalne zdrbe tak mam image z toho systemu a do 20 minut bezim znovu (vyskusane). Image zaloh mam asi sest na dvoch rozlicnych nosicoch (2.5" HDD a dve mam na 32GB USB kluci), nepravidelne zhruba kazde dva-tri tyzdne si spravim jeden novy image a najstarsi vymazem.

Ak budes pouzivat Windows a budes mat viac ako 6TB dat, doporucujem poobzerat sa po ReFS suborovom systeme namiesto doteraz klasickeho NTFS. Zase to nie je pre kazdeho... treba opatrne posudit.

3) NFS : win2008 a vyssie maju v sebe nativne zabudovane nfs klienta aj server.

4) plex alebo serviiio neviem

5) webovy interface na management je problem, pouzivaj remote desktop pre vsetky windowsy.

6) pristup z WANu nezavisi na konkretnom systeme co si vyberies, ale na sietovej infrastrukture a ako si to spravis. Win2003/2008/2012 nemaju ziadny problem aby si ich kočíroval z Austrálie na pláži, funguje tak cely svet. Akykolvek jeden jediny port ti staci na to aby si sa dostal na Win2008/2012/R2 na dialku samozrejme za predpokladu ze system funguje a nepadol (tu sa nebavime o ekvivalente dell drac / ibm rsa / hp ilo kariet) - cize toto rovnako plati pre KAZDY windows rovnako ako pre kazdy linux a akykolvek iny software. To ze nemas otvoreny port 3389 este nesposobi armageddon. http://kb.iweb.com/entries/23462112-Cha ... ows-Server

7) virtualizacia cez remote desktop uch ano, ale tam rozhodne win2012 r2. Ono vlastne zo vsetkych dovodov na svete co existuju ti doporucujem win2012r2 a nepozriet sa spat ani nahodou. Obrovske zmeny a pokrok win2012 oproti win2008 su neodskriepitelne, pricom R2 prinasa este dalsie perfektne finesy navrch oproti zakladnej win2012 verzii.


Tato problematika je velmi zlozita a neda sa zhrnut par slovami.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 30. Mar, 2014, 10:34

Chapeme sa preco turbo nema problem jazdit v Bratislave 99.9% sam na dvojtonovom sedemmiestnom 5.2metrovom sestvalci s perfektnym zvukom, superrychlym kurenim v zime a fantasticky vyrovnanymi prvymi a druhymi harmonickymi ked otoci 9000km rocne na takomto aute a preco ho spotreba ani trochu netankuje ? Radovy sestvalec je to najprirodzenejsie co pre motorizmus existuje. A tych 350eur co mam rocne vyssiu spotrebu nemusim investovat na prasknute hlavy 1.2htp a preskocene rozvody... a oproti dieslu setrim 2000eur kazdy rok a pol za DPFko lebo to by som okamzite znicil pri mojich jazdach.
ale s radostou tie akoze usetrene prachy vrazis do super drahych dielov a udrzby pri tak obrovskej krave, to mi je vyhra :-)
By som bol zvedavy na porovnanie s obycajnym autom, co ma 1.6 stvorvalec a diely stoja tretinu, ze kto viac usetri :-)

O parkovani s 5.2m kravou ani nehovorim, samy problem, slovenske parkoviska niesu na to navrhovane. Ked vidim ako sa dakto dodrbe do nakupneho centra s L200vkou a zadok mu trci meter do cesty optoti ostatnym autam, tak sa len tukam do cela, ze co za kkta to je...
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 30. Mar, 2014, 11:12

Podla tvojich poziadaviek 2012 r2, akurat si vyskusaj storage spaces najpr. Narocnejsie konfiguracie spravis len cez poweshell. Takisto storage spaces a mulitier storage mi neprislo moc spolahlive. Ale velmi som sa tomu nevenoval.

Mp3: upgradol si na 525i/530i?

Shiro: takze automaticky ked si niekto kupi vacsie auto a ide do nakupneho centra je kkt? Zaujimave zmyslanie ... :facepalm:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4350
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa shajek » Ne 30. Mar, 2014, 11:42

shiro napísal: ale s radostou tie akoze usetrene prachy vrazis do super drahych dielov a udrzby pri tak obrovskej krave, to mi je vyhra :-)
By som bol zvedavy na porovnanie s obycajnym autom, co ma 1.6 stvorvalec a diely stoja tretinu, ze kto viac usetri :-)

O parkovani s 5.2m kravou ani nehovorim, samy problem, slovenske parkoviska niesu na to navrhovane. Ked vidim ako sa dakto dodrbe do nakupneho centra s L200vkou a zadok mu trci meter do cesty optoti ostatnym autam, tak sa len tukam do cela, ze co za kkta to je...

nezavid uz konecne alebo aky komplex to mas .... svoje reci o super drahych dielov si najprv over ty vstrekovac z 1.6 tfsibmprsvzf. Samorzjeme ze viac usetri shajek, Chris a mp3turbo ako shiro .... to ti neni jasne z nasich prispevkov ?

pri vete
O parkovani s 5.2m kravou ani nehovorim
si jasne povedal ze nehovoris, preco si pokracoval dalej ? Nemal si hovorit. Je vysostne kazdeho volba ake auto si kupi a s cim bude jazdit a kde bude parkovat, nie tvoja .... a by sa divil ze sa mi na limuzine bawe ovela lepsie parkuje ako so skurv*nou feliciou ktora sa nedokaze otocit na 2prudovke v Prerove bez toho aby som pouzil spiatocku.

a konecne k teme ja som za 2012r2, co som trosku do toho rypal sa mi to zda ako idealne pre teba ...

edit pre chrisa: pre shira je kazdy kok*t co si kupi BMW, resp kto si kupi hocico ine ako vy(o)chafku 1,6mpi
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 30. Mar, 2014, 12:45

multitier storage je naozaj take trosku menej intuitivne, avsak nepredpokladam ze prave tuto featuru bude Mr.Molnar nejak prilis silno potrebovat v stvordiskovom N40L. Suhlasim ze tam boli nejake drobne cirkusy.

PS: sest rokov moja stara jazdi na 5.09m Voyageri, len po Bratislave a ani ho neskrabla - preco by aj mala, neni "polusové tupelo".




Uspora energie je uz jasna ? Nechapem co si nedokazete na takychto primitivnych veciach zratat preboha... riesis usporu energie pri "tricať-vatowom" prditku... viem ze tricať sa nepíše tricať :) ani dvacať sa nepíše dvacať :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 30. Mar, 2014, 13:09

sme riadne OT, takze sa nebudem rozpisovat tuna...pokracovat v debate o obrovskych autach mozeme tu:
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 19&t=99978
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa Chris » Ne 30. Mar, 2014, 13:27

ale nechapem co to tu riesis ? Riesis sa tu sakra aky server potrebujem, nie kto na jakom aute jazdi.

OT: ale
Co ty sa staras ci niekto nejazdi dialnice, alebo po polnych cestach alebo po obrubnikoch, ze potrebuje SUV ? Podla tvojho zmyslania by si mal kupit tototu aygo do mesta, do terenu landcruiser a na dialnicu avensis ?
Preco si potom na dialnice nekupis aspon 2.0i aby si nezavadzal ?

Len taka mala rada. Staraj sa o to co mas a nie kto co vyuzije a naco mu to je. Lebo to je prave to slovenske, ze kazdy sa stara o inych len nie o seba a venuje vsetku energiu na cudzich ludia a preco bla bla bla... Lebo nikdy nevies naco to ten clovek vyuziva a ake ma poziadavky. Lb podla toho co pises, by mali byt odstavne parkoviska na kraji mesta a kazdy by sa mal po meste presuvat nasimi uzastnymi eletrickami a autobusmi.

Molnart: zabudol som, ze par kamosov ma tieto N40L G6, N54L G7 a G8 microserveri. Vsetci tam mali VMware ESX a virtualizaciu az som ich presvedcil na W2k12 R2. Kedze ESX ma bottleneck v sietovici.
Anyway:
- radsej vyuzi onboard radic na Raid1.
- raid 5 je dost pomale v storage spaces a hw onboard to nepodporuje.
- ak by si nutne potreboval vykon tak ZFS, ale tam potrebujes na 1TB 1GB ram+
-pripadne skus porozmyslat o moznosti W2k12 HyperV baremetal, ktory je mimochodom zadarmo a do virtualky freeNAS napr., ktoremu fyzicky priradis fyzicke disky, tzv. pass-through disks
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
shiro
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
najsilnejší, najkrajší, najmúdrejší BOSS
Príspevky: 7005
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa shiro » Ne 30. Mar, 2014, 15:07

kedze je to OT tak pis pls do linku ktory som tu dal, aby sme tuna nerobili bordel
Xeon E3-1231v3, 16GB DDR3, Gigabyte Z97-D3H, Samsung 840evo 120GB, Crucial MX300 525GB, 2x WD 1TB, Gainward GTX1060 6GB, Corsair RM550x, 24" BenQ GW2470H
iPad Air 16GB, iPhone SE 32GB

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa molnart » Ne 30. Mar, 2014, 17:10

to ze tu zacnete miesat auta som fakt necakal. ale diky za odpovede, niektore su naozaj napomocne.
mp3turbo napísal:Prestan fajcit, usetril si 100 eur mesacne. Prestan slopat s kamaratmi po krcmach alebo kávičkovať v restauraciach, usetril si dalsich 150. V robote sprav jednu jedinu hodinu mesacne nadcas, zarobil si daleko viac ako 4 eura... atd, atd.
nefajcim, ani na pivo nechodim a nadcasy sa mi nepreplacaju. a 6 eur mesacne navyse za elektrinu sa mi zda fakt dost, je to navysenie o 20%, a uz predtym som riesil ako to spotrebu znizit. ja som typ cloveka ktory setri kde sa da, svoj tyzden si naplanujem tak, aby som autom musel do roboty max. 2x a zvysok idem autobusom aby som setril peniaze a zivotne prosredie a 3x si rozmyslim ci si niekde v byte rozsvietim ziarovku.
a hlavne ked som zene zakazal aby pustal telku ako kulisu sa mi nezda aby mi 24/7 bezal server na ktory sa siahne 3-4x do tyzdna, zvysok casu je idle. ale to len tak pomimo OT, skusim to nejako poriesit
mp3turbo napísal:klasicky software RAID system vo WIn2008/2012/R2 NEROZSIRIS online. Ked chces ist na klasickom RAIDe z 9TB na 12TB pridanim noveho 3TB disku, musis vsetky data vykopirovat von (dva dni), znicit pole, vytvorit nove a inicializovat tri dni, nakopirovat data naspak (dalsie dva dni).
dakujem, toto je presne rada aku som potreboval, som rad ze som to nezistil az ked by som robil tu migraciu.
mp3turbo napísal:Storage Spaces rozsiris online.
to znamena ze mam kuukat jedine Server 2012 a novsie, ze?
mp3turbo napísal:virtualizacia cez remote desktop uch ano, ale tam rozhodne win2012 r2.
vie to aj essentials, alebo len vyssie edicie? Toto sa vola HyperV, alebo to je nieco ine?
Chris napísal:Narocnejsie konfiguracie spravis len cez poweshell.
predpokladam ze nebudem robit z fleku narocnejsie konfigy, a powershell som sa chcel tiez vzdy naucit
Chris napísal:skus porozmyslat o moznosti W2k12 HyperV baremetal, ktory je mimochodom zadarmo a do virtualky freeNAS
viem ze som lama, ale ake vyhody to prinasa oproti samotnej instalacii freenas?
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13628
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 30. Mar, 2014, 17:28

Hyper-V Svr 2k12R2 len ak si advanced, inak nervy zbytocne, a samo aky podklad je pod tym, osobne mam doma R2 essentials, drbnute dole gui a nezajem, IISko bezi, VPN tiez, cez storage spaces 7TB ReFS pola, savas :)
#rollerman

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6531
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Ne 30. Mar, 2014, 18:35

>> hlavne ked som zene zakazal aby pustal telku ako kulisu sa mi nezda aby mi 24/7 bezal server na ktory sa siahne 3-4x do tyzdna, zvysok casu je idle.


jaj no takto, ked ten "server" potrebujes len 4x za tyzden tak potom suhlasim s vypinanim. Inak je to proste nemozne.

Ano, ked uz to ma byt windows, jednojednoznacne doporucujeme aj so snejkom 2012R2. Nie obycajnu 2012ku, musi tam byt to R2. Funkcionalne velky rozdiel, ten windows sa kludne mohol volat Windows2014 a nikto by neprotestoval.



Snejki, nejake postrehy okolo ReFS ? finesy co nie su napisane na webe ? Tlacia ma do nasadenia 50TB pola s ReFS a ja sa branim zubami nechtami lebo je to "novinka" a oni to chcu hlavne kvoli tomu ze tam bude obrovske kvantum fajlikov (miliony) a chkdsk na NTFS trva hodiny v pripade problemu. Kedze ReFS je furt konzistentny pripadne sa opravuje za behu, toto je co im najviac imponuje. Ja im doporucujem roztrhat tie dokumentacie na viacero kusov povedzme 5x 10TB ale oni nie a nie pocuvat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 13628
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 30. Mar, 2014, 18:45

ReFS bez problemov nasad, akurat nie cez storage spaces pri takomto poli. Dalej prides o deduplikaciu, ale inak v pohode. Uz aj recovery sa z toho da, takze fakt ziadny prob.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4598
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa Chris » Po 31. Mar, 2014, 12:49

molnart: mozno sa budes chiet inspirovat, nebudem tu opisovat cely moj home enviroment.

Ale ako lahky temp fileserver pouzivam router s DD-WRT (D-link DIR825 rev.B). Kedze router mi bezi tak ci tak, spotreba je do 10W(max trafo), realne okolo 3-4-5W. Na routry je uz spominany DD-WRT firmware, co je prakticky linux distro.
Mam tam doinstalovane:
- print server
- file server - samba
- VPN server
- Torrent server - Transmission
- backup server

Mam tam sice napojeny len 120GB 1.8", ale mal som aj 2,5" HDD a potiahlo to stale do 10w max. Pripadne najlepsie napajany USB hub.
Neni to extra vykonne, ale cez Gbit kopirujem 18 MB/s R/W, priamo pripojene na PC 22 MB/s.
Pouzivam to aj hlavne na backupy z fonov a tabletov, pripadne ako centralne ulozisko pre HTPC, ako NAS. Dokonca to vie streamovat aj DLNA.

Na starsom Asus WL-520GU (100Mbit ) s pripojenym tym istym diskom to slo 2-3MB/s R/W. Co sice neni vela, ale na prehravanie videi/hudby pre 2-3 uzivatelov staci.
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs

Užívateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4159
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Bydlisko: Bratislava/Samorin

Re: ktory win server pre domace pouzitie?

Príspevok od užívateľa molnart » Po 31. Mar, 2014, 17:32

@Chris, diky, nieco podobne som mal v minulosti aj ja, skorej tak pokusne. ja pouzivam tomato (imho vyrazne lepsie ako dd-wrt, ale s tym som sa dlho nehral). mal som tam chvilu aj 2,5" disk, ale teraz tam mam len obycanju flashku kvoli backupom konfiguracie a statistike prenosov. bezi mi tam aj VPN server, transmission som len tak skusal, ale pri hash-checkoch to malo celkom velky dopad na vykon routra, tak som sa na to vysral.

inac kopirovanie 22 MB/sec nic moc, ja som chcel nahradit NAS lebo mi to davalo "iba" 70 MB/s (v dobrych chvilach, ak media server prave indexoval subory tak iba 5). navyse potrebujem ulozisko radovo v terabytoch (je mi luto zbavit sa rokmi naskreckovaneho porna :D), takze tvoja rada je trosku mimo mojich ocakavani (navyse chcem sa naucit nejake grify vo Win Servery)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Core i5 3570K with Gelid Tranquillo rev.2 MB: Asus P8Z77-M Pro RAM: 2x 4GB Corsair 1600 Mhz DDR3 GPU: Sapphire Pulse Radeon RX580 8 GB HDD: Samsung EVO850 500GB, Western Digital WD7501AALS 750GB; Seagate Barracuda Green 2000DL003 2TB PSU: Seasonic S12-II 520W Bronze Case: Fractal Arc Mini Monitor: Dell U2711 OS: Win 10 64-bit + ArchLinux 64-bit with KDE/Cinnamon

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows Server"