Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu)

Všetko o serverovom operačnom systéme Microsoft Windows Server...
Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (33)
Kontaktovať užívateľa:

Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu)

Príspevok od užívateľa zoom » Pi 06. Dec, 2013, 16:32

Praci cest. Kedze moj nasledovny problem by sa hodil do viacerych sekcii na fore, dufam, ze tu to nebude vadit. Nenasiel som lepsie umiestnenie. Takze, na jednom serveriku by som potreboval vymenit disky v poli (spolocne so smenou RAIDu) a potrebujem tam preniest cely stary system tak, ako je. Mam s tym celkom problem.

Jedna sa o Supermicro 5017C-MTF [link], v ktorom bezi 4x SATA HDD v RAID10 na Intel radici, cize klasicky Intel Matrix RAID. Nainstalovany je tam Windows Server 2008 R2 a z najdolezitejsich veci tam bezi Active Directory, Hyper-V, DNS, WSUS, Mailserver (Kerio).
Nove ulozisko bude 2x SSD v RAID1 a potrebujem existujuci funkcny server preniest na nove ulozisko tak, aby to prezil Windows. To znamena, ze asi ostanem na Intel radici (v BIOSe sa da pouzit LSI engine namiesto Intelu).

Nijako neviem prist na spravny proces ako to spravit. Skusal som nasledovne veci:
Windows Server Backup bare-bone zaloha skonci pri restorovani s chybou, ked sa snazi robit particie na novom poli. Zrejme nepodporuje restorovanie na nerovnaky HW, v tomto pripade mensie pole (512 GB oproti 2,7 TB).

• Windows Server Backup zaloha, nainstalovanie Win Server 2008 R2 na nove pole a obnovenie systemu v Directory Services Restore Mode obnovi asi 10 GB z celkovych 450 GB, co akosi nestaci a system po restarte ide do BSOD.

Klonovanie cez Redo Backup alebo CloneZilla skonci na tom, ze software nevidi cele Intelacke pole, ale jednotlive disky v poli a kedze na najvyssej vrstve je RAID0, tak klonovanie by bolo k nicomu a pouzivat nejaky RAID Reconstructor sa mi vidi na dlhe lakte.

• Precital som si, ze Boot CD Acronis True Image by mal vidiet aj Intelacke pole. Spravil som si takyto bootovaci USB klucik a vyskusal som na jednom PC (Haswell) s dvomi SSD v RAID1 a naozaj to vedelo pracovat s polom. Tesil som sa, ale ked som nabootoval Supermicro masinku z tohto kluca, tak Acronis nevidel ani pole, ani jednotlive disky. Asi je to tam nejako inak implementovane.

Tu som zatial skoncil. Potreboval by som vymysliet, ako by sa to dalo korektne preniest. Najlepsie tak, aby povodne disky ostali nedotknute, cize odzalohuju sa niekam na siet, vyberu sa zo servera a mozem skusat, co len chcem. Ked sa nic nepodari, len vlozim stare disky nazad a fici sa dalej, az kym sa nevymysli nieco dalsie.
Tiez sa mi celkom nechce zalohovat jednotlive sluzby po jednom, urobit novu instalaciu systemu a po jednom to rucne restorovat. To by zabralo dost vela casu nehovoriac o mojich moznych chybach. Najradsej by som to spravil cez klonovanie/image disku, aj do buducna, aby som mal riesenie na podobne pripady.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12566
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Snake » Pi 06. Dec, 2013, 17:03

Aky je presny partition layout? Vsetko z tych SATA HDD chces narvat na SSD? jednotlivy presun particii si skusal? (Ak je to mozne ofc), presunut systemovu particiu na tie SSD, a restornut bootloader cez WinRE. Aku chybu hadze WinSvrBackup?

//edit: este mi tak napadlo, daj si strasne velky pozor na sector size a zarovnanie, kedze VSS v 2k8R2 je na toto velice velice haklive, so 4KB sektormi si to ani nerozumie (ani emulovanymi!).
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3736
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Chris » Pi 06. Dec, 2013, 21:22

je to sice jednoduche a elegantne riesenie, lenze je trosku casovo narocne ale mozes to zacat robit postupne po particiach.

Pripojis vsetky disky do serveru, z SDD spravis raid 1 a nechas povodny raid 10 z tych 4 diskov.

Nasledne v Disk managmente spravis softwarovy raid, teda pridas mirror particii, teda po jednej napr. C, ( pozor, musis mat oba VD ako dynamic disk)

Nasledne to nechas re-buildnut az to bude 100%, das break mirror , az budes mat particie rebuildnute a preruseny mirror, odpojis tie disky z raid 10, nabootujes do recovery consoly a cez diskpart zmenis letter na pobodne.

Nasledne by ti to malo normalne nabootovat, parkrat som to robil a uplne v poho, len ten rebuild bol pomalsi. Tusim raz sa mi stalo, ze som musel fixnut bootmgr.
Super je ze to mozes robit za behu a je to relativne bezpecne, akurat performance bude ochromena.

Good luck

\\Edit: pozeram,ze migrujes na mensie pole, tak v tom pripade ich budes musiet najprv shrinknut :red:

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (33)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa zoom » So 07. Dec, 2013, 01:12

Snake: Partition layout je jednoduchy, klasicky 100 MB kusok pre zarovnanie sektorov, co si vytvori Windows, a potom uz len jedna particia. Obrazok je tu:
Obrázok

To volne miesto na konci je kvoli tomu, ze bola pri instalacii vytvorena MBR particia namiesto GPT, takze preto to obmedzenie na 2 TB. Kedze to nevyuzite miesto zdaleka nechybalo, zatial som sa nemal k tomu to napravit.
Ten vystvorcekovany disk je len disk pripojeny cez USB suflik, nie je sucastou RAIDu.

A ano vsetko z tych diskov chcem narvat na SSD. Pouzijem 512 GB SSD (cize cca 476 GB po naformatovani) a na disku som upratal, takze je tam vyuzitych ~431 GB miesta. V pripade nudze viem dat este takmer 200 GB do prec (WSUS file storage folder), ale aj takto sa to musi na tie SSD vojst.

Presun particii som zatial neskusal. Akym toolom by to malo prebiehat? Zatial som nenasiel taky, co by mi umoznil citat Intelacky Matrix RAID po nabootovani z USB klucika. Ak by taky bol, tak hned presuvam povodny obraz pola na siet a potom na SSD. Co sa tyka tej chyby WinSrvBackup, samozrejme som si to neodfotil. Myslim ale, ze sa objavila hned po tom, co chcel WinSrvBackup robit partition layout na SSD, takze but to skoncilo na tom, ze je to nerovnaky HW, alebo na tom, ze sa snazil na 512 GB disk urobit 2 TB particiu.
Nasiel som takyto post na fore nejakej backup aplikacie, kde sa da vycitat, ze Win Server Backup potrebuje pre restorovanie rovnaky alebo vacsi disk.
Mozno by stalo za to skusit zmensit existujucu 2 TB particiu napr. na 450 GB a potom to skusit vyzalohovat a restornut. Akurat carovanie s particiami na produkcnom systeme sa mi velmi nepaci.

Chris: To by sa dalo spravit, kedze na doske je prave 6 SATA konektorov, ale ako som spominal - vzhladom na moje doterajsie "uspechy" pri tychto pokusoch, velmi rad by som sa vyhol akymkolvek zmenam na povodnom poli.

Zatial sa mi paci ten napad so shrinknutim 2 TB particie pod uroven velkosti SSD a opat vyskusat Win Srv Backup. Pokial su este nejake dalsie napady, tak sem s nimi, nech mam co skusat najblizsie, ked sa tomu budem venovat (asi najblizsi pondelok alebo utorok).

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12566
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Snake » So 07. Dec, 2013, 01:47

Dynamic disk mu to nevezme, a bude mat viacej trablov pri buducom pouzivani, nehovoriac o tom, ze mu to natvrdo zrazi dole velkost.

Su to 4K disky ze? S tymi si Srv2008R2 nerozumie, mne to robilo to iste co tebe.

//edit: pripadne mi napadlo, backup mas, tzn mas VHDcko, otvor ho, a cez robocopy nasprosto prekopiruj, pripadne ak ti acronis vidi to nove RAID 1 pole, tak cez TrueImage vies Win zalohu prekonvertovat na Acronis zalohu (tib) a priamo applynut na SSD, to bude cistejsi sposob podla mna.
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 3736
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Chris » So 07. Dec, 2013, 10:37

som myslel, ze tych 2TB mas rozdelene po particiach, kedze vacsinou je taky standard:
C: system + roles + features
D: systemove aplikacie na monitoroing,patch atd
E: aplikacie, prip. source pre VSUS, kvazi datastore pre hyper V a pod...

ale spat k teme , nemas co dodrbat tym mojim sposobom, ak to spravis presne tak. Ale je pravda, ze vacsinou to aj tak restorujeme cez symantec netbackup.

pripadne ma napadlo, ak mas to VHD z backup, skus ho namountovat a shrinknut, to prekopirovanie nevim ci rozdycha

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (33)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa zoom » Ne 15. Dec, 2013, 02:48

No a som tu. Nakoniec som prace na serveriku odlozil kvoli pokazenemu autu, ktore je uz teraz fixnute. Dnes som teda stravil 7 hodin patlanim sa s tymto (a par dalsimi vecami). Dotretice sa uz vsetko podarilo a system bezi na novom poli. System som preniesol cez samotny Windows Server Backup. Co teda pomohlo?

Nakoniec stacilo zmensit povodnu particiu na velkost mensiu, nez bude mat nove pole. Najprv mi Windows Disk Manager vypindal, ze najmensia mozna velkost je 1,1 TB (z povodnych 2 TB), pretoze sa tam nachadzaju akesi unmovable files. Tieto som poriesil bud zmazanim (upratanie nepotrebnych aktualizacii vo WSUS a zmazanie zopar Hyper-V snapshotov). Toto uvolnilo asi tak 150 GB dalsieho miesta a ja som particiu mohol zmensit na 300 GB.

Tuto 300 GB particiu som cez Win Srv Backup vyzalohoval na siet, nasledne vytiahol disky zo servera, vlozil tam 2x SSD a urobil v Intel RAIDe nove pole (RADI1). Potom uz len ostavalo nabootovat z USB a cez Win Srv Backup obnovit bare-bone zalohu systemu. Napriek jemne odlisnemu HW to tentokrat skoncilo bez chyby. System v pohode nabootoval a vsetko funguje, ako ma.

Zo zvedavosti som vsak funkcny system znicil a prehodil RAID Engine z Intelu na LSI. Chcel som vediet, ci Windows prezije taky prechod. Urobil som v LSI MegaRAID Manageri nove diskove pole, ale pri obnovovani Win Srv Backup toto pole nerozoznal. Nenasiel som takto narychlo ani *.inf ovladace na pristup k tomuto polu. Nechal som to teda tak a opatovne urobil Intelacky RAID1 a opat obnovil zalohu. Opat vsetko fungovalo a funguje doteraz. Rychlost systemu je samozrejme niekde inde (o rychlosti rebuildovania nehovoriac), ale uvidime az v pondelok, ked zacnu ludia pracovat s databazou. Ja som zatial rad, ze sa to podarilo takto pomerne jednoducho.

A ked uz som bol taky nazhaveny, konecne som po dlhej dobe updatol aj BIOS. Zazracna utilitka Rufus vyrobila bootovaci USB klucik s FreeDOSom, ale tak, ze z neho nabootoval aj Supermicro. To sa mi zatial este nepodarilo. Neviem, ako to maju spravene, ale skusal som naozaj vselico.

No a kedze vsetci maju radi obrazky, tak len na porovnanie (1: HDD RAID10, merane v Hyper-V VM, 2: SSD RAID1, merane v Hyper-V VM, 3: ATTO na fyzickom stroji). "Pomale" zapisy su sposobene obmedzenim SATA 2.
Obrázok Obrázok Obrázok

Takze diky za pomoc a konecne mam aj znalosti, ako do buducna riesit taketo veci. :bye:

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12566
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 15. Dec, 2013, 03:34

Ked si mal Hyper-V masinu tak co si nenainstaloval rovno novy 2012 R2 a do toho skopcil VMka?
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (33)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa zoom » Ne 15. Dec, 2013, 04:32

Hyper-V masiny su len dve. Niektore zlozite veci vsak bezia priamo na host systeme (AD, WSUS, DNS, ...), takze sa nedala len presunut virtualka. Na zeleze je kupeny Win Srv 2008 R2, prechadzat na nieco ine stoji peniaze (ale asi si myslel Hyper-V Server 2012 R2, co v mojom pripade neplati).

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12566
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Snake » Ne 15. Dec, 2013, 14:03

Lenže ty na hypervisore nemozes prevadzkovat nič, inak by si potreboval ďalšiu licenciu, tak bacha na to ;)
#rollerman

Užívateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1738
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Bydlisko: Bratislava (33)
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa zoom » Po 16. Dec, 2013, 00:53

Bezi tam Windows Srv 2008 R2 Standard a ked som onoho casu pisal do Microsoftu, tak je povolene mat samozrejme tento normalny plnohodnotny operacny system na zeleze a tu istu licenciu pouzit este v jednej Hyper-V VM. Tak to teraz mam. V druhej VM bezi Windows XP.

Užívateľov profilový obrázok
Snake
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 12566
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa Snake » Po 16. Dec, 2013, 10:09

Lenze pri vyuziti virtualizacnych prav, musi byt fyzicke OSE pouzite vyhradne na spravu virtualneho OSE, takze to nemas dobre, plus hypervisor by mal byt vzdy clean, nemalo by tam nic bezat.

Kym nemas nejakeho licensing advisora, nema zmysel nikam nic pisat, toboz nie do slovenskeho MSFT, skor nejakemu LARovi.
Running Instances of the Server Software. You may run, at any one time, one instance of the server software in one physical operating system environment and one instance in one virtual operating system environment on the licensed server.
If you run both permitted instances at the same time, the instance of the server software running
in the physical operating system environment may be used only to:
· run hardware virtualization software
· provide hardware virtualization services
· run software to manage and service operating system environments on the licensed server.
http://download.microsoft.com/Documents ... b5c165.pdf
#rollerman

mp3turbo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Príspevky: 6362
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: Spišská Nová Vec

Re: Zmena diskoveho pola v serveri (prenos funkcneho systemu

Príspevok od užívateľa mp3turbo » Po 23. Dec, 2013, 07:44

vidim ze prichadzam po funuse lebo tuto sekciu nesledujem - ja s uspechom pouzivam na taketo veci R-Drive Image respektive jeho linux-based bootable ISO a Terabyte Image. Kukam ze si sa s tym dost natrapil...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Napísať odpoveď

Návrat na "Windows Server"